Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 25, 2026 3:50 am

Autor
 Tytuł: GP Kłodzka
PostNapisane: Śr sie 24, 2005 11:18 am 

Witam.
Założyłem nowy temat odnoście tych zawodów, by innym nie mieszać w innych tematach dotyczących tych samych zawodów. Otóż od kiedy pamiętam organizatorzy i sędziowie borykają się z brakiem serwisu w klasach spalinowych. Wynika to z tego, iż po zakończynym biegu jednej klasy spalinek zazwyczaj uczestnicy wyścigu, który się skończył mechanikują kolejnej grupie nie stawiając się na serwisie. Jest to dośc poważny problem, a mam pewnę wizję jak można by temu zapobiec. Otórz klasy spalinowie zawsze zostają rozegrane po sobie, np dwie grupy IC-8 i dwie grupy IC-10 pod rząd (o ile jest na tylu zawodników, by te grupy powstały - dlatego to tylko przykład). A czy nie można by pomiędzy klasami modeli spalinowych rozegrać jedną albo dwie klasy modeli elektrycznych? Wtedy byłaby pewnośc, ze kazdy zawodnik nie pójdzie mechanikować innemu, tylko zgłosi się na serwis dla klasy modeli elektrycznych. Można tak zrobić, gdyż wedle znanych mi informacji wszystkie eliminacje rozegrane zostaną w sobotę. a finały w niedzielę. Jak to sobie wyobrażam - na przykład tak:

1.E-10 TC Standard
2.IC-10 DTM
3.Top-STOCK
4.E-18 Micro
5.IC-8 Sport
6.E_10 TC Open

Dzieki takiemu rozłożeniu (kolejności) klas nikt nie borykał by się z problemem, że Kowalski zamiast stac na serwisie mechanikuje Nowakowi.

Czekam na opinię sędziów i zawodników. Wydaje mi się ze jest to w miarę dobry pomysl który moze choć trochę usprawnić zawody.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 24, 2005 2:38 pm 

no ja także uważam że to dobry pomysł.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 24, 2005 5:18 pm 

W klasie IC-8MT systematycznie mamy ten sam problem, serwisujemy a jednoczesnie mechanikujemy zawodnikom z innej grupy. Można by wkońcu znaleźć jakieś antidotum na tą sytuacje.
Wiem, że ideałem byłby serwis zapewniony przez organizatora, ale ...

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 24, 2005 6:36 pm 

I tak nie da się rozwiązać wszystkich problemów. Na tych zawodach (na innych zresztą też) jest zawsze grupka zawodników startująca w 2 lub więcej klasach. Tutaj mamy przynajmniej 6, którzy wystartują w standardzie i openie, a innych połączeń też jest sporo.

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 24, 2005 11:02 pm 

Z propozycji Dawida wynika, by biegi w elektrykach i spalinówkach odbywały sie naprzemiennie.
Należy zauważyć, że wielu zawodników w klasach spalinowych przyjeżdża na zawody w sobotę w południe lub przed, ale zajęci są przygotowaniem modelu do zawodów - potrzebny jest też im trening nieoficjalny, zwiazany z samą regulacją modelu oraz oficjalny ze sprawdzeniem aparatur i AMB. Na kilku zawodach w ubiegłym sezonie przyjeto formułę, by na "łączonych" zawodach eliminacje klas spalinowych rozgrywać po południu w sobotę (były wtedy niecałe dwie grupy) i czego nie kwestionowano.
Wielu zawodników z klas spalinowych kwestionowało też fakt, że serwis w ich biegach stanowią zawodnicy z klas elektrycznych, tłumacząc mniejszym doświadczeniem i brakiem odpowiednich umiejetności tych drugich.
W sezonie 2005 zawody rozgrywane są z rozdziałem elektryków i spaliniaków - siłą rzeczy ci drudzy musieli pogodzić się z tym co kwestionuje Maciek. Na zawodach spalinówek terenowych kilkaktotnie prosili sędziów, by pomimo rankingu, rozdzielalano ich do różnych grup szczególnie wtedy, kiedy stanowili team. Takie roszady wymagają jednak bieżącej konsultacji z zawodnikami na zawodach.
Powstaje też problem, kiedy najlepsi zawodnicy z jednego teamu zdominują jedną lub dwie grupy - wtedy żadna roszada nie pomoże.
I na koniec - jeśli na zawody przyjeżdża zawodnik tzw. "singel" to nie ma on problemów, bo towarzyszy jemu mechanik - najczęściej ojciec, brat, kolega z innej klasy, czasami żona, natomiast od dłuższego czasu daje się zauważyć, że zawodnicy w klasach spalinowych wystepują w teamach - jeśli zatem jest to team, to powinien mieć tzw. coach'a oraz co najmniej jednego lub dwóch mechaników, którzy rozwiązywali by problemy swoich kolegów klubowych.
Z uwagi na większe wymagania obsługowe i bhp w klasach spalinowych, serwis w nich powinni stanowić zawodnicy z tychże klas.
Zgadzam sie też z opinią Tomka.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 25, 2005 7:22 am 

Janku, popieram..serwis modeli spalinowych powinni prowadzic zawodnicy i mechanicy jeżdżacy tymi modelami. Jedyne odstępstwo od zasady" schodzisz z pomostu i idziesz na serwis" wyobrażam sobie w ten sposób, że ostatnia grupa elektryków robi serwis pierwszej, a spalinowki załatwiają rotację serwisu wewnatrz tzn. np. zaczyna II grupa IC-10, im serwisuje I grupa IC-8 ..itd. W elektrykach jest o wiele wieksze prawdopodbieństwo że synek deleguje mamusię lub tatusia na serwis, a ci nie bardzo wiedza co zrobic modelem spalinowym. Sam tego doswiadczyłem na modelu Marcina w Rudzie w tym roku, co skończyło sie wyłaczeniem zasilania modelu przez serwisanta, a w drugim przypadku urwaniem spoilera.Pozdrawiam.Maciek

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 25, 2005 8:50 am 

Momo wielokrotnego pełnienia roli serwisanta ( w większości dobrowolnego a nie poprzez delegowanie przez synka) popieram pełnienie serwisu oddzielnie przez każdą z grup. Ja po prostu nie "czuję" modeli spalinowych. Tadeusz Żelazo

Tytuł: Re: GP Kłodzka
PostNapisane: Cz sie 25, 2005 11:26 pm 

Dawid Głowacki napisał(a):
Witam.

Dawid, Wszyscy wiemy, że serwisowanie jest upierdliwe, ale
większy odstęp między startami klas elektrycznych i spalinowych w eliminacjach daje Ci większą możliwość regulacji lub usunięcia awarii na spokojnie...