Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 6:00 am

Autor
PostNapisane: N sie 22, 2010 9:03 pm 

Witam

Postanowiłem zastosować do modelu Revo 3.3 magiczne urządzenie do regulacji składu mieszanki.
Urządzenie zostało i z helika w którym zmieniłem silnik i jest nie potrzebne.
Kosztuje zaledwie 150zł obojętnie czy kupimy w Polsce czy za granicą w innych walutach.
Regulacja składu mieszanki odbywa się na podstawie pomiaru temperatury.

Podłączenie u ustawianie:
Musimy wstępnie ustawić iglicę. Założyć na nią dźwignie którą mamy w zestawie. Zamatować serwo i ustawić je w neutrum w prosty sposób. Podłączamy serwo do CarbSmart wraz z czujnikiem. W trakcie kiedy jest podłączone wyciągamy wtyczkę czujnika po czym serwo automatycznie ustawia się w neutrum. Zakładamy orczyk na serwo i robimy popychacz. Gdy serwo jest podłączone z iglica przed włączeniem zasilania przytrzymujemy przycisk SET w CarbSmart i włączamy zasilanie. Zapali sie jedna dioda ustawiamy potencjometrem ADJUST maxymalny wychyl serwa w stronę dokręcająca iglice. Wciskamy drugi raz przycisk SET i ustawiamy potencjometrem ADJUST wychyl serwa w stronę odkręcająca iglice. Po ustawieniu wciskamy ponownie przycisk SET zapala sie wszystkie diody i odpinamy zasilania i podłączamy ponownie.
Urządzenie jest już ustawione. Przyciskiem set teraz wybieramy na jakiej temperaturze ma chodzić nasz silnik a potencjometrem ADJUST ustawiamy czułość zmian temperatury. Wstępnie najlepiej ustawić na środek potem dokręcać.

Podsumowanie:
CarbSmart podtrzymuje temperaturę naszego silnika i nie dopuszcza do przegrzania go.
Nie musi być podłączony pod kanał lecz wystarczy mu tylko zasilanie.

Jutro jadę przetestować jak to wygląda. Możliwe że będą potrzebne modyfikacje gdyż udało mi się ustawić tylko mały zakres pracy serwa bo iglica w gaźniku dość ciężko chodzi.

Kilka kiepskich fotek i filmik pokazujący że po włączeniu zasilania serwo przymyka dopływ paliwa, po naciśnięciu przycisku SET urządzenie pokazuje maxymalne odkręcenie iglicy.

http://s229.photobucket.com/albums/ee28 ... CF4571.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=sl__eNyTemU

Jeśli będzie zainteresowanie wstawię normalne fotki.
Zapraszam do komentowania, chętnie posłucham wszelkich rad :)

Align T-REX 700E ; JR Vibe 90 Electro ; Align T-REX 600CF 12S ; Hexacopter XL ; Align T-rex 500 ; E-REVO ; SUMMIT ;
Hitec Aurora 9

Ostatnio edytowano Śr sie 25, 2010 2:45 pm przez Ada$, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł: Re: Carb Smart
PostNapisane: N sie 22, 2010 9:23 pm 

Może ciekawie było by zainstalować coś w stylu aktywnej telemetrii. W Spectrum i Sanwach można monitorować Temp. silnika, więc można by w 3 kanał wpiąć servo. Jeśli widzieli byśmy wzrost temperatury skręcamy iglicę. Niestaty w większości aparatur 3 kanał to przełącznk, a tu przydał by się trymer. Taki automat o końca mnie nie przekonuje. Zdaj relacje z pierwszej jazdy.
Pozdrawiam

PostNapisane: N sie 22, 2010 10:04 pm 

Wg mnie lepiej zająć sie prowadzenie modelu niż oglądać odczyty z telemetrii i samemu zmieniać skład mieszanki.
W gronie pilotów śmigłowców zbiera same pozytywne opinie :)
Osobiście jestem pozystywnie nastawiony ale czasami może zdażyć się wypadek, np. w przypadku awarii czujnika temperatury urzadzenie ustawia iglicę na pozycji wyjściowej. Jeżeli padnie serwo zazwyczaj jest przej... :evil: niezależnie jaką miało funkcję.

Align T-REX 700E ; JR Vibe 90 Electro ; Align T-REX 600CF 12S ; Hexacopter XL ; Align T-rex 500 ; E-REVO ; SUMMIT ;
Hitec Aurora 9

PostNapisane: Pn sie 23, 2010 11:22 pm 

Wypaliłem dziś 2 baki. Jakoś poszło :)
Temperatura ustawiona na 120*C, mierzone termometrem na podczerwień, wyniki identyczne.
Silnik po rozgrzaniu miał dziwnie wysoką moc. Iglica odkręcona na 4,5obr, wolne na 1,5.
Sam Carb Smart działa dobrze. Widać że podczas jazdy na maxa odkręca iglicę a podczas spokojnej dokręca. Muszę jakoś usztywnić ramię na iglicę bo ten lubi się wyginać w skrajnym położeniu.

Niestety mam problem z regulacją. Silnik po rozgrzaniu rakieta, ale wystarczy jakieś 10s na wolnych obrotach i chodzi jak stary zdezelowany MVVS na przelaniu :evil:
Jutro spróbuję uszczelnić gaźnik i głowicę, może łapie lewe powietrze?

Dodam jeszcze 2 filmiki jak silnik chodzi na wolnych obr. Pierwszy wolne na 1.5 drugi 1.25 obr.

http://www.youtube.com/watch?v=G_2_tBp0d54
http://www.youtube.com/watch?v=EOKITCT9DiU

EDIT:

Uszczelniłem silnik. Zmieniłem popychacz przez co Carb Smart ma dużo wieksze pole manewru - 1/4 obr.
Najbilższe testy jak tylko uporam się z skaczącymi wolnymi.
Ostatnio to chyba jakaś chroba. padły mi 4 serwa, a motorki nie chcą pracować (w heliku skacze po obrotach jak chce :shock: ).

Gdyby ktoś się zdecydował na montaż, ja przykleiłem serwo na :klej na gorąco: trzyma dobrze ale wystarczy kropla paliwa i możemy trzymać je w ręce :wink:

Nowe foty w pierwszy poście.

Hitec Aurora 9

PostNapisane: N sie 29, 2010 8:47 am 

Fajny patent.
Kiedyś myślałem o czymś takim ale utknąłem na połaczenu gaźnik/wodzik.
Zrobiłeś mi smaka. Chyba coś takiego sobie fundne :)

Jeszcze lepszy patent ma O.S. w silniku do helikopterów.
Pojedyńczy wtrysk paliwa (przynajmniej tak to wygląda)

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

PostNapisane: N lis 14, 2010 5:27 pm 

Polecam. Testy wyszły bardzo pozytywnie. Nic nie trzeba kręcić, tylko jazda :D
Popychacz mam z pręta stabilizatora po tym jak rozbiłem model, tu się jednak nadał :)
Wg mnie ta nakładka plastikowa na iglicę jest badziewna. Zakres pracy serwa musi być mały bo inaczej się to wygina...

Z tym pojedyńczym wtryskiem to nie jestem taki pewien :) Mam silnik OS .91 w śmigłowcu (15ccm) i mam iglice wysokich, średnich i wolnych obrotów. Jest jeszcze wersja z pompą dla której trzeba ustawić ciśnienie. Kosmos :D

Hitec Aurora 9