Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 6:15 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 20, 2004 11:50 pm 

Pytanie do uczestników tej dyskusji.
Czy ktoś z Was widział kiedyś hamownie do silników spalinowych (nie pytam czy ma bo wiem, że nie ma) albo do elektrycznych chociaż.
Dam głowę, że nikt nie widział i nie wie nawet jak to działa. A najmądrzejszy jest każdy.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So sie 21, 2004 12:14 am 

Gdybym postepowal tak jak pan Rojna i Jacek, to musialbym kupic prawie kazdy dostepny na rynku silnik, testowac go i dopiero wtedy moglbym wybrac najlepszy dla mnie model. Niestety nie mam na to czasu i pieniedzy. Taka metoda zdobywania wiedzy charakteryzuja sie male dzieci (musza sie sparzyc zeby wiedziec ze zelazka sie nie dotyka). Dorosle osoby moga wyrobic sobie opinie na temat danego przedmiotu na podstawie swojej wiedzy, wczesniejszych doswiadczen oraz danych dostarczonych przez producentow (zakladajac ze sa prawdziwe) i inne zrodla (np. forum).
Prosta hamownie do silnikow elektrycznych produkuje np. Orion ( http://www.teamorion.com/products/motor ... sp#Digital Motor Checker ), mozna tym mierzyc obroty i pobor pradu.
Taka hamownie mozna tez wykonac samemu, potrzebny jest nam silnik ktory bedzie sluzyl jako generator i do niego podlaczamy woltomierz. Do niego podlaczamy testowany silnik, zasilany z regolowanego zrodla napiecia z podlaczonym woltomierzem i amperomierzem. Na tym urzadzeniu mozemy sobie testowac np rozne silniki, zestawy szczotek i sprezynek.

Tytuł:
PostNapisane: So sie 21, 2004 12:32 am 

Cenie ludzi którzy mają własne zdanie, i go bronią.
Ale nie lubię jak ktoś wciska innym głupotę.

W tym przypadku mamy LRP renomowanego producenta z Europy, a nie z USA czy Azji, który firmuje swoim logo TEAM LRP silniki spalinowe.
Jeżeli tak robi tzn. , że są dobre i ktoś je wcześniej sprawdził.

Silniki SIRIO są to chyba silnikami Nova Rossi, a dla OFNY nie wiem kto robi. Albo PICCO albo OS MAX.

Jeżeli chodzi o moją wiedze to nie musisz się o nią martwić. Nie musze kupować każdego silnika. Wystarczy, że porozmawiam z mądrzejszymi od siebie. Każdy mi pomoże, na zawodach nie liczy się sprzęt tylko umiejętności.

Co do hamowni to jedna taka jest w Polsce. W 1998 roku korzystałem z niej troszeczkę . Producentem jest Austriacka firma Robitronic.

Tytuł:
PostNapisane: So sie 21, 2004 7:45 am 

Witam

Panowie, wyluzujcie trochę...
Z tego co widzę to nie jest tak źle jak pisali niektórzy i wychodzi na to, że LRP wcale nie zamówiło tych silników u byle kogo...
Widzę również, że są dostępne w sklepie Rojny za bardzo przyzwoitą cenę (to taka mała reklama :D ), więc jest lepiej niz myślałem...
Takie pytanko, bo nigdy nie kupowałem silnika: czy jest jakaś gwarancja i ew. pomoc w kłopotach?

W związku z tym mam konkretne pytanie: na ile realna może być podawana przez producenta moc 3,74KM ? Czy ktoś widział jakieś obiektywne pomiary tego silnika?

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: So sie 21, 2004 9:01 am 
-=ADA$=-

sirio to sirio na pewno nie jest robiony przez novarossi, a LRP na pewno kupuje silniki a od jakiego dostawcy?? ma w tej chwili 3 mozliwosci .28 sa robione przez tajwan (hyper .28) francje ( RB concept) i wlochy (Novarossi/TOP .28) hyper i RB to nie sa ( chyba ze pozbyli sie czerni na bloku) dlatego najbardziej sie sklaniam ze to jest novarossi ktory na stronie podaje okolo 2,9 ( nie pamietam) zalozmy ze poczynili jakies zmiany moze dotra do 3hp przy 25% nitro. A co do hamowni, na zywo nie widzialem ale widzialem duzo zdjec, tak samo dla elektrycznych i spalinowych, na czym to polega, w lepszych hamowniach jest elektromagnes podpiety do silnika, ktory daje zmienne obciazenie na silniku, calosc jest podpieta do komputera i tak powstaje dokladny wykres. Ale masz racje Jacku 80-90% zwyciestwa to jest kierowca!!!! to na pewno!!! i dlatego nie jest istotne na jakim silniku kto wygral zawody obecne silniki zalozmy .12 maja nawet po 1,5-1,7 hp to jest niesamowicie duzo, bardzo podobne parametry dlatego to kto wygra zalezy nie od silnika tylko od prowadzacego

*edit: dobra nie wiem kto robi ten silnik, mozliwe ze novarossi ( tyle samo portow itd) ale wyglada na to ze ktos robi te silniki na zamowienie LRP a nie tak ze oni je kupuja gotowe

Tytuł:
PostNapisane: So sie 21, 2004 5:45 pm 

-=ADA$=- napisał(a):
sirio to sirio na pewno nie jest robiony przez novarossi

"Trinity is proud to announce that we are the exclusive North American importers for the new Sirio line of engines direct from Italy. This new line of nitro engines has been designed by Andrea Rossi using his years of experience in R/C nitro motors."

http://www.teamtrinity.com/nitro/engines/sirio/sirio.asp

Zaprojektowany jest przez Andrea Rossi.
Na bank produkowany we Włoszech, albo przez Rossi albo NovaRossi.

Mniejsza o większość. Nie mam ochoty się sprzeczać.
Jest to markowy silnik a co do parametrów to przestały mnie już dawno interesować.
Najważniejsza sprawa jest taka, że jest przeznaczony do Monsterów i w Niemczech się na takich ścigają.

Tytuł:
PostNapisane: N sie 22, 2004 10:12 am 
-=ADA$=-

jesli tak to moj blad, przepraszam!!

Tytuł:
PostNapisane: N sie 22, 2004 11:17 am 

Widze, ze z tego ciekawego tematu zrobila sie jedna wielka dyskusja. Byc moze bedzie okazja aby sprawdzic silnik LRP w akcji. W piatek zadzwonil do mnie pewien czlowiek z Elblaga, ktory kupil dla swojego syna model SS25 w niemczech. Co ciekawe tam dodaja do zestawu silniki LRP!! Zaplacil za calosc 599 EUR tak wiec dosc sporo. Za okolo tydzien bede mial troche fotek tego zestawu oraz silnika i pierwsze wrazenia z jazd tym modelem. Rzecz jasna nikt nie sprawdzi czy ma on rzeczywiscie 3,74 KM ale bedzie mozna go porownac do seryjnego S25 podczas zwyklego jezdzenia i zobaczy sie czy wzrost mocy o ponad 1 KM jest odczuwalny. Jesli ktos chce to podaje maila to tego kolesia: simson1@poczta.onet.pl

Tytuł:
PostNapisane: N sie 22, 2004 11:43 am 

Nareszcie coś mądrego. Ja też czekam z niecierpliwością. Może już w najbliższy wtorek Grzegorz Rojna będzie miał takie silniki. Będzie można je porównać.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 23, 2004 7:14 pm 

Tutaj opis silnika w wersji niemieckiej (ja nie znam wiec nie poczytalem ale moze ktos z Was zna...?)

http://www.modellbauleuthold.ch/index.html

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2