Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N maja 03, 2026 2:30 am

Autor
 Tytuł: E-maxx
PostNapisane: Śr lut 01, 2012 12:39 pm 

Witam
Mam maly problem ze starym e-maxem, zrobilem jego pelny serwis okolo tygodnia czasu temu i wszystko chulalo jak ta lala. Ale zauwazylem ze model baaardzo lubi wchodzic w zakrety bokiem. Wiec co, oczywiscie pomyslalem o dyfrze. Okzalo sie, ze ten gdy na obu kolach nie ma oporu (gdy krece walkiem centralnym), chodzi bez najmniejszego oporu, jednak gdy zlapie za jedna z polosi to juz zaczynaja sie schody, chodzi ciezko i dosyc nie rowno. Postanowilem tez sprawdzic co sie stanie jak pokrece sama polosia (normlanie kreci sie leciutko i po drugiej stronie kolo kreci sie w druga strone) lecz teraz mam dosyc spore opory. Moglby ktos doradzic co moze byc nie tak? Czy moze zostac przy tym i sie nie przejmowac? Prosze o rade.
Pozdrawiam, Łukasz.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł: Re: E-maxx
PostNapisane: Śr lut 01, 2012 1:23 pm 

Może za mocno skręciłeś dyfry.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Śr lut 01, 2012 3:41 pm 

Przecież właśnie na tej zasadzie działa dyferencjał... :P Gdy zablokuje Ci się jedno koło, moc przechodzi na drugie, a nie odcina całego układu. Chodzi ciężko, bo prawdopodobnie masz tam gęsty olej, lub smar. Jeśli podczas serwisu zalałeś dyfr, to raczej jest ok, ale jeśli nie ruszałeś tego od nowości, to możliwe, że jest tam smar (często tak konserwuje się dyfry w modelach RTR). Niby nie powinno się nic wtedy dziać, ale na twoim miejscu zalałbym go odpowiednim olejem. Jak nie wydaje dźwięków zmielonych zębatek i ogólnie chodzi to nic z nim nie powinno być źle.
Zawsze dla pewności przecież możesz go rozkręcić ;)

Pozdrawiam

Ofna Jammin X1 CRT (2010-13)
HPI E-Firestorm 10T (2009-10)

GG:5508782

PostNapisane: Śr lut 01, 2012 8:02 pm 

Dzięki za pomoc, kiedyś rozbierałem dyfry i je właśnie posmarowałem a nie zalałem, ale działały dobrze. Dopiero ostatnio zaczęły chodzić inaczej. Kiedyś jak jedno kolo trzymałem to ciągnęło tylko drugie, a teraz też ciągnie to które trzymam, ale słabiej (wygląda to jakby dyfer był zablokowany hmm w 20% około), stara się wyrwać. Dla mnie fajnie bo model wchodzi w zakręty bokiem, a mi się to podoba hehe. Na razie zostawię tak, puki nie wydaje żadnych dźwięków a jak już zacznie coś się złego dziać to rozkręcę. Boję się najbardziej o śrubki, bo są już strasznie dojechane. Wiecie gdzie można jakieś fajne śrubeczki kupić?
Pozdrawiam

PostNapisane: Śr lut 01, 2012 8:38 pm 

Śrubek możesz poszukać na wróbliku dla przykładu ;) tylko wymiary sobie sprawdź. RcTraxx ma chyba części do traxasów też.
Teoretycznie w każdym sklepie "metalowym" również ;D
Pozdrawiam

Ofna Jammin X1 CRT (2010-13)
HPI E-Firestorm 10T (2009-10)

GG:5508782

PostNapisane: Śr lut 01, 2012 9:48 pm 

Ok poszperam.
Właśnie jestem po jeździe próbnej również po ustawieniu na nowo ESC. Jednak jest pewniej problem, model jest trochę "ociężały". W zeszłym sezonie był zrywniejszy i szybszy. Przed regulacją było jeszcze gorzej. Kiedyś stójka była dla niego bez problemowa, jadąc 10km/h po naciśnięciu gazu stawał na dwa koła. Lecz teraz nawet przy starcie jest to nie możliwe. Może to wina tego że do oryginalnego Radiatora "dokleiłem" drugi dużo większy. Oba posmarowałem pastą termo i skręciłem ze sobą. Teraz jeden i drugi jest leciutko ciepły, kiedyś ten oryginalny był gorący tak, że się oparzyłem. Uznałem, że operacja się udała skoro idealnie zbiera ciepło, ale dlaczego zrobił się taki ociężały?(Może to tylko przypadek, że akurat teraz to zaczęło się dziać). Dodam, że silniki są po jeździe ciepłe, na oko 20 stopni, jeden pakiet zimny a drugi też ciepły, około 25 stopni. Proszę o rady.
Pozdrawiam

PostNapisane: Śr lut 01, 2012 10:56 pm 

Jakie masz pakiety?
Przy tych temperaturach panujących na zewnątrz wydajność pakietów spada, jak pakiety mają sporo cykli za sobą też już mogą być słabsze, wszystko razem może dawać efekt ociężałości modelu.

Bullet ST, Sidewinder Sv2 + Neu-Castle 4600kv Motor