Podsumowując 4 strony i parę ataków na mnie ,napiszę kilka słów reminiscencji.
Jasna cholera mnie bierze jak czytam podpowiedzi ludzi mających takie pojęcie:
Ralf2107 napisał(a):
Nie sądzę, że to jest elektronicznie ograniczone. Po prostu silniki z mniejszą ilością zwojów mają większą moc, ale mniejszy moment obrotowy dlatego trzeba je kręcić wysoko, żeby osiągnąć daną moc i mniejszy atak tego nie zmieni.
Uważam, że 1T od razu nie spali regla, ale nigdy tego sam nie praktykowałem.
Z drugiej strony ilość zwojów przeważnie podaje się przy silnikach sensorowych, a w bezsensorowych podaje się kv.
Ralf2107 napisał(a):
Nie wiem co to jest "timing" oraz "initial brake force" -> mam to ustawione tak samo jak "drag brake force". A powiedz mi jak się programuje neutral, przód i tył to np trzeba trzymać gaz na full i dopiero wcisnąć przycisk set ? czy nacisnąć na full puścić i wcisnąć set ?
Ralf2107 napisał(a):
Witam, kupiłem ezruna 35A i mam trochę problemów z zaprogramowaniem, tzn po podłączeniu karty wszystko niby jest dobrze ustawione, ale jak podłącze zestaw w modelu to np gaz działa jak przycisk od razu na full, i czasami wsteczny też nie załapuje...
Ralf2107 napisał(a):
A zapytam jeszcze, widzę że masz silnik 2200kv jaką masz zębatkę atak ? bo mój jest 3300kv i mam atak 13T i trochę wolny jest... Chyba ze jeździsz wyłącznie po trudnym terenie.
odpowiedział Przemek Morawski napisał(a):
A ja mam silnik 7500kV i co z tego? Jak przedmówca napisał, porównywanie właściwości motorycznych modelu jedynie na podstawie kV silnika jest bez sensu jeśli nie wiadomo w jakim modelu on siedzi, jakie zasilanie
Ralf2107 napisał(a):
Witam, mam dylemat odnośnie wyboru pakietu NIMH między 8.4V a 9.6V oba o pojemności 5000mah. Posiadam monsterka 1:10 z ezrunem 35A i silnikiem 3000kv. Jaka będzie faktyczna różnica między tymi pakietami ? ponieważ cenowo się "trochę" różnią i nie wiem jak to się przekłada w realiach.
ralf2107 napisał(a):
Dzięki za wszystkie niezbędne i zbędne informacje. Moja przygoda z RC trwa dopiero 2 miesiące więc pozostanę jeszcze przy nimh, bo w chwili obecnej nie posiadam dodatkowych funduszy na ładowarkę. Pytanie brzmiało czy będzie odczuwalna różnica... Skoro będzie odczuwalna to biorę 9.6V.
Ralf2107 napisał(a):
Witam, mam problem z ustawieniem funkcji timing w ezrunie, ponieważ nie wiem dokładnie co to jest. Zakres jest od 0.00 do 26.25 wyrażony w stopniach.
Z góry dzięki za info.
Ralf2107 napisał(a):
Witam ponownie, czy ktoś może mi podpowiedzieć jak podłączyć 2 pakiety 2s do e revo tak żeby reg widział to jako jeden 4s ? Chodzi mi głównie o to które kable zmostkować przy reglu.
Ralf2107 napisał(a):
Witam, zastanawiam się czy stabilizatory do e-revo przydadzą się w off-road, czy tylko do jazdy po płaskim terenie? Jeżdżę amatorsko ale raczej zgodnie z przeznaczeniem modelu czyli po bezdrożach

Stąd moje pytanie czy warto zainwestować w takie coś
I tak można by jeszcze wypisywać.
Oburzyłem się na udzieloną poradę przez Ralf2107 ponieważ uważam ,że to czysta "pedofilia" w stosunku do "niewinnych" ,naiwnych początkujących członków Naszej modelarskiej braci. Bardzo łatwo wyrządzić krzywdę. Jak widać Ralf sam błądził jak "Andzia w malinach" nie wiedząc co to Timing czy pisząc o silniku 1T.
Szkoda,że zapomniał "Wół jak cielęciem był..."
Na takie porady powinien nawet reagować admin lub moderatorzy i nie ma w tym wypadku miejsca na kulturę i kurtuazję.
Dla przykładu link do porady zawodnika G.Kopertowskiego:http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=65298
Rzetelny,wzorcowy można mieć zaufanie...
]