O ile pojęcie 'debilizm' jest w mniejszym lub większym stopniu pojęciem względnym, o tyle zasady ortografii, interpunkcji czy składni są ściśle określone i myślę, że z tym problemem też trzeba zacząć walczyć. Normalnie czyta się posty ludzi używających przecinków, kropek, klawisza 'alt', 'shift' i innych bajerów na klawiaturze, natomiast większość postów pisanych na odwal się, rzucam w połowie. Albo nawet wcześniej. I myślę, że nie tylko ja. Są przeglądarki podkreślające błędy, jest Word, nawet nowsze GG ma tą funkcję. Poprawne stawianie przecinków to już wyższa szkoła jazdy, bo to wytknąć umie chyba tylko Word, ale wystarczy choć odrobinę użyć mózgu i wrzucić przecinek w odpowiednie miejsce w zdaniu. Szczególnie, że większość osób popełniających tego typu błędy chodzi jeszcze do szkoły

To samo z pisownią 'Ci, Twoje, Cię' z wielkiej litery.
Inną sprawą są osoby, które mają niezwykle ważne pytanie nie cierpiące zwłoki i mam takie wrażenie, że czasami siedzi przy kimś takim druga osoba ze stoperem w ręku i mierzy mu czas. Wchodzi w byle jaki dział, nie sprawdzi, czy ktoś przed sekundą nie zapytał o to samo, byle jak nazywa temat, byle jak pisze, że nie ma jak tego zrozumieć, popełniając 132 literówki i wychodzi. Przykład - pytanie o aparatury. Jest jeden temat o aparaturach Spektrum, gdzie można znaleźć wypowiedzi o Spektrum DX3R/S/E, a za 2 dni pojawia się taki sam temat 'czy aparatura DX3E jest dobra'.
I po trzecie coraz częściej zaczynają pisać osoby nie wiedzące kompletnie o czym piszą, że czasami aż strach czytać ich porady. Na prawdę. Może dobrym pomysłem jest wprowadzenie jakichś rang albo czegoś w tym stylu? Tak jak jest np. na rctech'u - wiadomo, nie każdy 'nowicjusz' będzie debilem i w niektórych przypadkach posłuży dobrą poradą i tak samo nie każdy 'expert' będzie wiedział o czym mówi, ale może pomoże to w jakiś sposób wyizolować osoby znające się na tym, siedzące w tym wiele lat i potrafiące odpowiedzieć dokładnie na pytanie? I absolutnie nie przyznawanych na zasadzie, kto ma więcej postów, ten wie więcej, tylko kto umie pomóc i wytłumaczyć.
Nie napisałem niczego nowego, ale może im więcej, tym bardziej da to komukolwiek do myślenia

I nie mówię tu o administracji forum.
Wesołych Świąt i pozdrawiam.