NONAME napisał(a):
Chyba 3 lata temu nie było sava XL (a ostatnio o ile mnie pamięć nie myli wygrał LST)

Nowy sav jest duży, silnik ma też wielki, ale moc ma bardzo zbliżoną jak np silniki LRP Z.28R spec3 (to opłaca się kupić taki silnik do starego i móc jeszcze startować w MP). Pali na pewno dużo więcej ma wyższy środek ciężkości. Standardowe koła super balonują

więc proszę mi nie wmawiać, że to model pod zawody. Typowo 4fun do pokatowania. Napewno da dużo frajdy ale myślę, że w zamyśle twórców nie było aby ścigać się nim na torze.

Mylisz się – ostatnio też Sav był modelm Mistrza Polski tym razem tytuł zdobył Janek Kornaszewski. Pisząc SAV myślę o konstrukcji. Wersja XL to kolejna modyfikacja tego samego modelu. Poza tym oczywiście wersja XL to inna bajka niż pozostałe Savy i w HPI LRP Challenge raczej nie będzie jeździł z innymi monsterami chyba, że klasyfikowany oddzielnie albo w odrębnej klasie.
Balonowanie opon - Koła w monsterach są przeznaczone do jazdy w trudnym terenie i mają też za zadanie amortyzować skoki. Z pewnością nie są projektowane do wyścigów na płaskich szybkich torach. To raczej krajowe przepisy wypaczyły podstawowe założenia klasy Monster Truck.
Poza tym ścigać można się wszystkim - ważne tylko żeby przepisy techniczne dawały zawodnikom równe szanse. Dla tego na naszych zawodach w klasie standard będą jeździły modele ze standardowym wyposażeniem, aby nie tworzyć wyścigu zbrojeń i skupić się na umiejętnościach kierowcy. Klasa open będzie natomiast dopuszczała wszelkiej maści modyfikacje po to aby przygotować zawodników do ewentualnych MP jeśli takowe odbędą w tym roku w klasie Monster.
Tory - Zauważcie ze dotychczas klasy off-road na MP musiały godzić pewien kompromis.
Tor dla monstrów może - a nawet powinien być zupełnie inny niż dla bagusów i truggy. Chciałbym w tym roku przywrócić klasie Monster jej właściwy charakter i swoisty klimat.
Spróbujemy stworzyć właśnie takie warunki, aby użytkownicy naszych modeli mogli spotykać się na zawodach prawdziwych monsterów. Między innymi dla tego wracamy do koncepcji imprez niezależnych.