Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 01, 2026 1:43 am

Autor
PostNapisane: Cz sty 10, 2008 8:28 pm 

Witam

Niestety znów rozsypały się u mnie łożyska w dyfrach co pociągnęło za sobą uszkodzenie zębatek atakującej i odbierającej. Zacząłem więc kombinować i doszedłem do wniosku że zamiast montować łożyska o oryginalnych wymiarach 10x16x5 które się sypią można zamontować 8x16x5. Mają one jednak średnice wewnętrzną mniejszą o 2 mm co zmusza mnie do stoczenia osiek na kubka dyfra i zębatce odbierającej. Trochu to osłabi te elementy ale wydaje mi się że gra warta świeczki. Tym bardziej że najciężej pracują tu łożyska i zębatki wewnątrz dryfów.

Czekam na opinie czy uważacie że warto się bawić w takie coś.
Chyba że ktoś już wymyślił coś innego?

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 10, 2008 8:32 pm 

Kiedys ktos (tak slyszalem nie wim) roziwercal otwor na lozysko i wkladal wieksze.Nie wiem kto. Nie pamietam. W kazdym razie o tkaim czyms slyszalem i wedlug mnie to zda egzamin.

HB Ve8 + Xerun 150A !!!
Xray XII Link
Xray M18Pro
LRP Shrak

PostNapisane: Cz sty 10, 2008 8:50 pm 

XAX napisał(a):
Witam

Niestety znów rozsypały się u mnie łożyska w dyfrach co pociągnęło za sobą uszkodzenie zębatek atakującej i odbierającej. Zacząłem więc kombinować i doszedłem do wniosku że zamiast montować łożyska o oryginalnych wymiarach 10x16x5 które się sypią można zamontować 8x16x5. Mają one jednak średnice wewnętrzną mniejszą o 2 mm co zmusza mnie do stoczenia osiek na kubka dyfra i zębatce odbierającej. Trochu to osłabi te elementy ale wydaje mi się że gra warta świeczki. Tym bardziej że najciężej pracują tu łożyska i zębatki wewnątrz dryfów.

Czekam na opinie czy uważacie że warto się bawić w takie coś.
Chyba że ktoś już wymyślił coś innego?

łożyska siedzą nie na kielichach tylko na tulejkach wystających z kubka i z zębatki odbierającej
zacząłem to kiedyś toczyć i kupa wyszła. Zębatka jest z jakiegoś szajsmetalu, który nie toczy się tylko odpada po kawałku, kubka już nawet nie toczyłem.

wyjściem jest to napisał Szymon, a zrobił Błażej Zagozda. Trzeba rozwiercić obudowę dyfrza na 19mm i zastosować łożysko 10x19
Błażej to zrobił, ale rozwiercenie otworu bez stabilnej wiertarki stołowej i freza palcowego to mistrzostwo świata

Tytuł:
PostNapisane: So sty 12, 2008 11:24 am 

Witam

Też myślałem o powiększeniu rozmiaru zewnętrznego.
Niestety niema takich precyzyjnych narzędzi. Poza tym w Savie 25 na miejsce gdzie są łożyska nachodzą elementy wieżyczek i jakoś nie widzi mi się aby się tam zmieściły łożyska 19. Ale dokładnie popatrzę w poniedziałek bo teraz jestem na wyjeździe. Może Błażej ma Sava X bo tam to jest inaczej zrobione?

Teoretycznie zmniejszenie wymiaru wewnętrznego było by szybszym i łatwiejszym rozwiązaniem. Jednak nie pomyślałem że ta zębatka odbiorcza może być zrobiona z takiego dziwnego materiału. Będę miał w najbliższym czasie taką uszkodzoną to coś pokombinuje z kumplem który jest specem w tocznemu precyzyjnym.

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

Tytuł:
PostNapisane: So sty 12, 2008 12:16 pm 

XAX napisał(a):
Witam

Też myślałem o powiększeniu rozmiaru zewnętrznego.
Niestety niema takich precyzyjnych narzędzi. Poza tym w Savie 25 na miejsce gdzie są łożyska nachodzą elementy wieżyczek i jakoś nie widzi mi się aby się tam zmieściły łożyska 19. Ale dokładnie popatrzę w poniedziałek bo teraz jestem na wyjeździe. Może Błażej ma Sava X bo tam to jest inaczej zrobione?

Błażej ma Savka 3,5 :) Tzn kiedyś to był sav 3,5, teraz to jest poprostu Custom Savage :)