Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 6:05 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr wrz 26, 2012 2:34 pm 

Witam,

W tym temacie chciałbym ogłosić, że w takcie ustalania kalendarza imprez modelarskich na sezon 2012/2013 środowiska zaangażowane w organizację regionalnych imprez halowych on-road, przy współudziale Zarządu Federacji Samochodów Zdalnie Sterowanych ustaliło, iż:

I Otwarte Halowe Mistrzostwa Polskiej Federacji Samochodów Zdalnie Sterowanych odbędą się w terminie 23-24.03.2013 w Nowej Rudzie.

Szczegóły dotyczące przepisów dla klas startujących w imprezie oraz w ogóle rodzajów tych klas zostaną ustalone w drodze dyskusji do końca listopada 2012 roku. Zaznaczam przy tym, że dyskusja będzie dotyczyła tylko i wyłacznie klas tzw. nie EFRA'owskich. Przepisy dla klas Modi i E-12 pozostają w swojej formie, jako EFRA'owskie klasy otwarte.

Zapraszam tym samym wszystkich zaintersowanych do dyskusji, a w szczególności osoby zaangażowane w organizację imprez regionalnych, tak aby mozna było wypracować satysfakcjonującą wiekszość formułę imprezy.

Pozdrawiam
Adam Rózycki

V-ce Przewodniczący PFSZS

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr wrz 26, 2012 5:32 pm 

Nareszczie... Pan V-ice Przewodniczący zapomniał dodać,że organizacja została powierzona Środowisku Dolnośląskiemu związanemu z cyklem Ścinawkowym. Osobiście jestem strasznie zadowolony,że to właśnie Zaremba z przyjaciółmi będzie organizował I inauguracyjne ,halowe Mistrzostwa Polski pod przewodnictwem nowej Federacji.
Przepraszam kolegów za nieskromność i brak wymienienia nazwisk,ale jest to dość osobista sprawa. Po wielu latach spędzonych na tym forum, pisaniu różnych form literackich od dyskusji,felietonów, skończywszy na poezji ,"walczyłem" z patologią w modelarstwie. I choć wylewano na mnie pomyje z nie jednego nocnika ,dzisiaj z podniesioną głową mogę powiedzieć,że "przeżyłem" LOK ,pamiętną LOk-ATA,niejakiego Gosia ,dwóch przewodniczących SMS ,a nawet OSM. Dożyłem powstania niezależnej Federacji,a dialog stał się podstawą działań.
Jestem wdzięczny również tym,którzy uwierzyli,że może być inaczej i działaniem wsparli mnie.
Do nich należą Adam Różycki,Marek Kusiakiewicz ,Ireneusz Działkowski,Jacek Osiewała,Grzegorz Ogonowski,Krzysztof Niebora,Jacek Rożnowski ,Michał Woszczek i inni.
Można powiedzieć , że wojna się skończyła i karabin można odwiesić na kołek,a ja mogę spocząć na laurach,ale nic mylnego .Jak w literaturze realnego socjalizmu musimy "przekuć karabiny na kosy" i wziąć się do roboty. Postaramy się z kolegami zorganizować zawody na odpowiednim poziomie,równocześnie dziękując za zaufanie.
Ps.ale patos mi wyszedł. :lol: :lol: nie mylić z Bolkiem...
.

PostNapisane: Śr wrz 26, 2012 6:15 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
... nie mylić z Bolkiem....

...a pamiętam jeszcze Twój awatar z medalami LOK'u i innymi insygniami zielonych ludzików:) (nie mylić z leśnikami :))... Bolek i Lolek - bohaterowie aksamitnej rewolucji :)

KYOSHOblog

PostNapisane: Śr wrz 26, 2012 8:10 pm 
Administrator forum

Skoro mowa o przepisach - oto nasza propozycja:

Klasa STOCK

Propozycja przepisów dla klasy STOCK znajduje się TUTAJ

Dlaczego takie, a nie inne?

1. Silnik 17,5T nawet z rozkręconym regulatorem na maksa, pozwala na opanowanie modelu na torze.
2. Uwalniając opcję BOOST sami uwalniamy się od kłopotliwej czynności technicznej, jaką jest sprawdzanie opcji każdego regulatora.
3. Klasy z tym silnikiem z powodzeniem rozwijają się w wielu krajach, więc dlaczego mamy być inni? Trzeba brać przykład z lepszych.
4. Wstawienie silnika 17,5T pozwoli na stworzenie bardzo silnej klasy obsadzonej przez wielu zawodników. Przypuszczalnie będzie to grupa ok. 40 osób. Podniesie to poziom rywalizacji, a co za tym idzie, zdobycie tytułu MP nie przyjdzie łatwo.

Klasa Hobby Junior (PMMS) i Kadet (OSM)

Moja propozycja to ujednolicenie silników i poszedłbym w kierunku sprawdzonego silnika SATURN 27T. Silnik jest tani - 35zł sztuka. Żeby rywalizację w tej klasie jeszcze wyrównać, proponuję ograniczyć zawodnikowi ilość silników używanych w zawodach do 2 sztuk - oczywiście obowiązkowo plombowane przed zawodami. Nie będzie wyścigu zbrojeń pt. zakup silnika przed każdym biegiem.

Podwozia to oczywiście WYŁĄCZNIE tak zwane wanienki bez ŻADNEGO tuningu w postaci elementów aluminiowych. Chociaż nad aluminium można się zastanowić. Waga modelu minimum 1500g z transponderem.

Klasa Hobby (PMMS) i 540

Silnik Saturn 20T lub bezszczotkowy 21,5T z zasilaniem maks. 6,6V. Waga minimalna z transponderem - 1350g.

Klasa Modified i E-12

Tutaj wszystko jest jasne.

Klasa Micro Truck

Klasa, która od nowa zaczyna mieć swoich zwolenników, a zainstalowane na torze mini przeszkody uatrakcyjnią widzom oglądanie wyścigów.
Kwestia przepisów - zgodne z PMMS - przepisy TUTAJ

Jest to oczywiście nasze zdanie tj. zdanie Środowiska Dolnośląskiego. Jednak dobrze byłoby, aby szybko zabrać się za rzeczowe uzgodnienia.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Śr wrz 26, 2012 8:46 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
...

Jest to oczywiście tylko moje zdanie. Jednak dobrze byłoby, aby szybko zabrać się za rzeczowe uzgodnienia.

Marek to nie jest twoje zdanie. :twisted: To jest Nasze zdanie czyli w dalszym ciągu t.z.Środowiska Dolnośląskiego... :D :wink:

Poprawione :)

PostNapisane: Śr wrz 26, 2012 10:17 pm 
Administrator forum

Może nie jestem ekspertem ale z obserwacji zewnętrznych patrząc po kumplach co chcą zaatakować budżetowo na zawodach onroad widzę że brakuje czegoś ala Hobby z tanią bezszczotką- wskoczenie od razu w stock to spory wydatek. Po zrobieniu z 540 wyścigu zbrojeń warto by tam wykasować tego Boosta i zrobić coś typu 21,5T+ zwykłe lipo i 0 boosta (rozumiem kontrolę sędziowską- to dodaje kłopot sprawdzania).

Taki zestawik się ogarnie w cenie ok 400zł a na dobrego boosta to 1000zł ciężko się zamknąć. No i też tych life ładnie pasujących, dedykowanych do samochodów jest na rynku jak na lekarstwo. Takie moje 3 grosze jako niezależnego obserwatora z centrum Polski :lol:.

PostNapisane: Cz wrz 27, 2012 9:10 am 

Adam Różycki napisał(a):
...Zapraszam tym samym wszystkich zaintersowanych do dyskusji, a w szczególności osoby zaangażowane w organizację imprez regionalnych, tak aby mozna było wypracować satysfakcjonującą wiekszość formułę imprezy.

Pozdrawiam
Adam Rózycki

Od wielu lat organizujemy imprezy niezależne w związku z czym doceniamy każdą inicjatywę.
Pozwolę sobie zadać podstawowe przyziemne pytania które nurtują zapewne każdego organizatora.

- jaka będzie rola Zarządu Federacji Samochodów Zdalnie Sterowanych w organizacji imprez ?
- jakie wsparcie oferujecie osobom oraz instytucjom zainteresowanym organizacją imprez regionalnych ?
- jak i w jakiej wysokości zamierzacie finansować koszty organizacji i promocji imprez ?

To podstawowe pytania na które dotychczasowa "organizacja wiodąca" nigdy nie miała jasnych odpowiedzi.
Zawody modelarskie to impreza jak każda inna i jak każda przede wszystkim wymaga finansowania tym bardziej w sezonie zimowym.
Myślę że każdy organizator chętnie pozna punkt widzenia i możliwości Federacji w powyższym zakresie.

Osobiście pytam bo przygotowujemy się właśnie do sezonu zimowego dla klas on-road.
Mamy doświadczenie i możemy organizować imprezy dowolnej wielkości i rangi z targami włącznie.
Pytanie moje brzmi czy Federacja dysponuje środkami na finansowanie imprez.

PostNapisane: Cz wrz 27, 2012 9:49 am 

HPI Polska napisał(a):
...

Panie Darku aż mało nie spadłem z krzesła jak przeczytałem Pańskiego posta.
Widzę,że nie rozumie Pan całej idei powstania społecznego ruchu pod nazwą Polska Federacja Samochodów Zdalnie Sterowanych. Kiedy nawoływaliśmy do organizowania się ,Pan był bierny. Teraz kiedy zobaczył Pan ,że coś się dzieje ,zadaje Pan przynajmniej nietaktowne pytanie o kasę. Raczej od osoby ,która jest bezpośrednio zainteresowana ilością sprzedanych modeli,a jej działalność organizacyjna wynika ściśle z marketingu spodziewalibyśmy się propozycji i oferty współpracy. To Pańskie posty w dziale informacji o zawodach zawierają elementy reklamowo-marketingowe (sprzeczne z regulaminem).
Z pewnością jeśli Federacja będzie posiadała jakieś środki,będą one wspomagać inicjatywy społeczne bez wątków marketingowych. Sprzedawcy są mile widziani jako współpracownicy, ale nie jako beneficjenci kasy...
Już dzisiaj może Pan złożyć ofertę zaistnienia na OMP w Nowej Rudzie.
Ps.Pańskiego doświadczenia nikt nie neguje,nikt Panu nie zabroni organizowania zawodów,może Pan się rozwijać z Federacją lub bez niej. Szkoda jednak ,że środowisko łódzkie jest tak podzielone...i nikt nie podejmuje rękawicy żeby pójść w jednym zaprzęgu...

PostNapisane: Cz wrz 27, 2012 10:30 am 

Zaremba Lesław napisał(a):
HPI Polska napisał(a):
...

Panie Darku aż mało nie spadłem z krzesła jak przeczytałem Pańskiego posta.
Widzę,że nie rozumie Pan całej idei powstania społecznego ruchu pod nazwą Polska Federacja Samochodów Zdalnie Sterowanych. Kiedy nawoływaliśmy do organizowania się ,Pan był bierny. Teraz kiedy zobaczył Pan ,że coś się dzieje ,zadaje Pan przynajmniej nietaktowne pytanie o kasę. Raczej od osoby ,która jest bezpośrednio zainteresowana ilością sprzedanych modeli,a jej działalność organizacyjna wynika ściśle z marketingu spodziewalibyśmy się propozycji i oferty współpracy. To Pańskie posty w dziale informacji o zawodach zawierają elementy reklamowo-marketingowe (sprzeczne z regulaminem).
Z pewnością jeśli Federacja będzie posiadała jakieś środki,będą one wspomagać inicjatywy społeczne bez wątków marketingowych. Sprzedawcy są mile widziani jako współpracownicy, ale nie jako beneficjenci kasy...
Już dzisiaj może Pan złożyć ofertę zaistnienia na OMP w Nowej Rudzie.
Ps.Pańskiego doświadczenia nikt nie neguje,nikt Panu nie zabroni organizowania zawodów,może Pan się rozwijać z Federacją lub bez niej. Szkoda jednak ,że środowisko łódzkie jest tak podzielone...i nikt nie podejmuje rękawicy żeby pójść w jednym zaprzęgu...

Najwyraźniej środowisko łódzkie jest po prostu boleśnie doświadczone i ostrożne. :wink:

Panie Lesławie poproszę, więc o jasną odpowiedź na temat.
Moje pytanie nie jest złośliwe tylko merytoryczne. Jest jak najbardziej logiczne i doskonale zdaje Pan sobie z tego sprawę. Nie twierdzę natomiast, że odpowiedź na nie jest prosta.
LOK przez lata próbował szukać frajerów do pracy i z tego, co czytałem Federacja miała powstać, aby zakończyć tą farsę.
Nie zgadzając się z polityką LOK-u od lat osobiście organizuje imprezy niezależnie i nie potrzebuję do tego LOK-u ani Federacji, bo sam je finansuje i wiem ile to kosztuje.
Mogę zorganizować w Łodzi zawody dowolnej rangi nawet, co tydzień i doskonale Pan o tym wie.

Jeśli natomiast miałbym organizować zawody MP pytam jasno koto za to zapłaci i jakim budżetem dysponuje Federacja.
Nie ma w tym żadnej złośliwości a sporawa jest prosta.
Jeśli macie środki do współpracy z organizatorami to chętnie takową podejmę a jeśli współpraca ma polegać na podobnych zasadach jak LOK-iem to nie mam więcej pytań.
Będę wdzięczny za jasną informację i odpowiedź na moje pytania – nic więcej.

PostNapisane: Cz wrz 27, 2012 12:32 pm 

Witam

Co do klas w Federacji - co myślicie o E-10 GT ?
Tu są przepisy jakie nasz kolega wstępnie przygotował.

Klasa bardzo tania jeśli chodzi o zakup i utrzymanie.
- najdroższy model to około 1200-1300 zł.
- najdroższe opony to 120 zł komplet (mi 2 komplety wystarczyły na 4 imprezy na asfalcie i jeszcze na hali pojeżdżę kilka imprez)
- silnik i regiel jak w 540.
- akumulator - nie udało mi się podczas wyścigu wyciągnąć więcej jak 1100 mA.
- bardzo prosta konstrukcja jak w e-12 (obecnie na 5 modeli jakie jeździły w sezonie letnim to 3 konstrukcje własne - spore pole do popisu dla konstruktorów)

PostNapisane: Cz wrz 27, 2012 1:28 pm 

HPI Polska napisał(a):
Osobiście pytam bo przygotowujemy się właśnie do sezonu zimowego dla klas on-road.

HPI Polska napisał(a):
Panie Lesławie poproszę, więc o jasną odpowiedź na temat.

Świetnie, że się Pan przygotowuje, życzę owocnych przygotowań i udanych imprez. Może Pan jednak w ferworze przygotowań zapomniał doczytać o co chodzi w tym temacie - otóż nie jest to dyskusja nt. co i ile otrzyma Pan ewentualnie od kogoś, to jest dyskusja osób zainteresowanych odpowiednim przygotowaniem imprezy pn.

"Otwarte Halowe Mistrzostwa Polskiej Federacji Modeli Zdalnie Sterowanych"

, które odbędą się w Nowej Rudzie w dniach 23-24.03.2013 i będą organizowane przez klub RC Wrocław i sympatyków Klubu

Sprawy istotne napisałem dla jasności większymi literami i jakby Pan chciał coś w tym temacie wnieść nowego, innowacyjnego i "pro publico bono" to bardzo proszę. Jakby jednak chciałby Pan podyskutować na inne, być może bardziej dla Pana interesujące tematy (typu - KTO DA MI KASĘ, albo ILE!!!) to proszę założyć taki wątek i tam może Pan się ewentualnie spodziewać konkretnych odpowiedzi i nawet "na temat"...również od Leszka, ale na pewno nie tylko.

Jednocześnie proszę administratora forum o przeniesienie postów Pana Flisiaka i niniejszego postu do innego tematu.

KYOSHOblog

PostNapisane: Cz wrz 27, 2012 2:15 pm 

Maciej Nowak napisał(a):
...
Taki zestawik się ogarnie w cenie ok 400zł a na dobrego boosta to 1000zł ciężko się zamknąć. No i też tych life ładnie pasujących, dedykowanych do samochodów jest na rynku jak na lekarstwo. Takie moje 3 grosze jako niezależnego obserwatora z centrum Polski :lol:.

Zestawik ze szczotką zmontuje się jeszcze taniej.Ale bezszczotka jest dopuszczona z Li-Fe.Nie wiem co rozumiesz przez pojęcie zwykły Li-Po.Czy w miękkiej obudowie? Na takie coś raczej zgody nie będzie.Co do "Bez Boosta" to to by wymagało posiadania przez zawodnika instrukcji regulatora.Bez niej musiała by nastąpić dyskwalifikacja.Ale temat jest do podjęcia.
Paweł Rosinski napisał(a):
Co do klas w Federacji - co myślicie o E-10 GT ?...

Federacja jest otwarta na wszystkie klasy. Jako organizacja "wiodąca" :lol: powinna dbać o ujednolicanie przepisów. Jednak wystawianie klas na Mistrzostwach Polski powinno ograniczać się do klas podstawowych i ewentualnie klasy organizatora. E-10 jak najbardziej tak,ale tam gdzie lokalny organizator ma potwierdzenie zainteresowania daną klasą.

PostNapisane: Cz wrz 27, 2012 3:16 pm 

Adam Różycki napisał(a):
...Zapraszam tym samym wszystkich zaintersowanych do dyskusji, a w szczególności osoby zaangażowane w organizację imprez regionalnych, tak aby mozna było wypracować satysfakcjonującą wiekszość formułę imprezy.

Pozdrawiam
Adam Rózycki

Grzecznie opowiedziałem na zaproszenie jakie umieścił Pan w pierwszym poście.
W odpowiedziach Panowie dość jasno określiliście Wasz profesjonalny stosunek jaki macie do współpracy i organizacji imprez.
Również życzę powodzenia i owocnej współpracy z innymi organizatorami i sponsorami .
Adam Różycki napisał(a):
Jednocześnie proszę administratora forum o przeniesienie postów Pana Flisiaka i niniejszego postu do innego tematu.

Nie ma problemu posty możecie usunąć. Ja wiem już wszytko.

PostNapisane: Cz wrz 27, 2012 4:18 pm 

HPI Polska napisał(a):
Adam Różycki napisał(a):

Grzecznie opowiedziałem na zaproszenie jakie umieścił Pan w pierwszym poście.

Nie Szanowny Panie, nie odpowiedział Pan na moje zaproszenie, bo jakby Pan przeczytał cytowane zdanie do końca i ze zrozumieniem, to może by Pan zrozumiał, że zaproszenie dotyczyło dyskusji o konkretnej imprezie i ew. oczekiwaniach lub propozycjach związanych z jej organizacją. Pan natomiast umieścił bezsensowny "wtręt" o najbardziej nurtującej Pana sprawie, czyli o pieniądzach, co jest oczywiście zrozumiałe, ze względu na prowadzony przez Pana biznes, ale nie usprawiedliwa przemożnej chęci zaistnienia w temacie, który pieniędzy nie dotyczy. W tym miejscu może Pan ewntualnie za ten nietakt przeprosić, a nie lansować się mniej lub bardziej udawaną "grzecznością", o profesjonalizmie w ogóle nie wspominając.

A tu kolejny przykład Pańskiej "grzeczności":
HPI Polska napisał(a):
Również życzę powodzenia i owocnej współpracy z innymi organizatorami i sponsorami.

Niech Pan daruje sobie tego typu życzenia i uszanuje ludzi, którzy angażują swój prywatny czas popularyzując modelarstwo. W końcu, dzieki takiemu działaniu ma Pan część klientów, więć ew. mógłby Pan im podziekować (żebyśmy się tylko dobrze zrozumieli - nie piszę o sobie, ale o całej rzeszy ludzi zaangażowanych w organizację imprez modelarskich, którzy robią to tylko z pasji, a nie dla biznesu i nie pytają w co drugim poście - Kto za to zapłaci!, SKĄD PAN WZIĄŁ W OGÓLE TYCH SPONSORÓW - MANIA JAKAŚ?).

HPI Polska napisał(a):
... Ja wiem już wszytko.

W to wątpię, ale na początek ostrożne uffff... nareszcie światełko w tunelu :)

KYOSHOblog

PostNapisane: Cz wrz 27, 2012 6:31 pm 

Ponieważ Pan Darek lubi zaśmiecać temat "Informacji o zawodach "różnymi pobocznymi tematami jak zdjęcia,filmy ,promocje i.t.p. pozwoliłem sobie otworzyć nowy temat : http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.ph ... 63#p405163 tak żeby nasz temat OMP w Nowej Rudzie był "czysty".

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona