Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 25, 2026 10:29 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz kwi 19, 2007 10:07 pm 

Witam wszystkich.
Chciałbym wszystkim zawodnikom startującym w zawodach EMP w klasach IC10, IC10 START i IC8 przypomnieć o konieczności wykupienia lub opłacenia licencji na 2007 rok.
W dniu dzisiejszym otrzymałem listę zawodników posiadających licencje i porównując ją z listą zgłoszonych zawodników okazało się, że tylko kila osób może być dopuszczonych do zawodów.
Wobec tego, zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, zawodnicy zobowiązani są do wnisienia obowiązkowej opłaty za licencję 2007. Będzie można tego dokonać w sobotę podczas treningów lub najpóźniej w niedzieję na pół godziny przed rozpoczęciem eliminacji. Osoby, które nie dotrzymają terminu lub nie wyrażą chęci uiszczenia opłaty nie zostaną dopuszczeni do startów.
Opłaty będzie można dokonać u mnie. Będe również posiadać wnioski o licencję.

Dla przypomnienia podaję wysokości opłat.
Wielkość opłat licencyjnych dla zawodników wyrabiających licencję w 2007 roku:
- młodzik i junior 20 zł
- senior 40 zł
Wielkość opłat licencyjnych dla zawodników przedłużających posiadane licencje na 2007:
- młodzik i junior 10 zł
- senior 15 zł

Zawodnicy startujący w E10 TC SPEC nie muszą dokonywać opłat licencyjnych z uwagi na to, iż klasa ta na tych zawodach rozgrywana jest jako GP.

Pozdrawiam
Andrzej Trella
Trener Koordynator KMK LOK

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 20, 2007 7:58 am 

A jak wygląda sprawa zawodników startujących w I Rundzie Polish
Serpent Series?

Edit:
Według mnie
Cytuj:
Osoby, które nie dotrzymają terminu lub nie wyrażą chęci uiszczenia opłaty nie zostaną dopuszczeni do startów.

powinien brzmieć

"Osoby, które nie dotrzymają terminu lub nie wyrażą chęci uiszczenia opłaty nie zostaną sklasyfikowani w eliminacji do MP".

Przyznaje, kłopot może być w przypadku IC-10 Start.
Nie sądzę, jednak, aby LOK, który tak wiele w przeszłości zrobił dobrego w krzewieniu modelarstwa teraz zechciał to zaprzepaścić i dążył do storpedowania dalszego rozwoju tej dyscypliny sportu.
Przecież wszyscy wypowiadali się o konieczności umożliwienia startów jak największej liczbie modelarzy.
Należy nadmienić, że impreza, jaka będzie miała miejsca w Jelczu w dniach 21 i 22.04 jest organizowana również przez firmę Conect jak również Defena, które to organizują cykl imprez na Dolnym Śląsku. Ich działalność podyktowana jest troską o kondycję modelarstwa samochodowego.
Posiadanie licencji i starty w Mistrzostwach Polski są ukoronowaniem naszego sportu i co do tego nie ma żadnych wątpliwości, ale nie można utrudniać startów modelarzom, którzy chcą się tylko "dobrze pobawić".
Szeroki, nieskrępowany dostęp do zawodów wyjdzie na dobre naszej społeczności.

Jestem głęboko przekonany, iż wszyscy zgłoszeni zostaną do startów dopuszczeni a jedynie sklasyfikowanie ich startu do Mistrzostw Polski będzie warunkowane posiadaniem licencji LOK.

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 20, 2007 8:57 am 

Witam

Popieram przedmówce i przypominam panu Andrzejowi jeśli tego nie wie lub nie pamięta że zawody w jelczu są także rozgrywane jako puchar Serpenta i Conect team cup.

tel 791 339 669

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 20, 2007 10:19 am 

Witam

Chciałbym abyśmy podeszli poważnie do niektórych spraw. Imprezy takie jak EMP lub MP lub PP powinny być lub są to imprezy o określonym prestiżu i poziome, zawodniczym jak również organizacyjnym. Wprowadzenie opłat licencyjnych nie jest zjawiskiem nowym, kwestia była tylko przestrzegania tej opłaty. Każdy kto chce wystartować w takiej imprezie musi uiścić opłatę licencyjną, nie ma innej możliwości, a zaraz napiszę dlaczego.
Lok moim zdaniem nie dąży do storpedowania modelarstwa samochodowego, a już na pewno nie przez licencję, nie jest to żadne utrudnienie ponieważ ta opłata nie jest wysoka i istnieje możliwość zapłaty na miejscu, co jest moim zdaniem ogromnym plusem. W żaden sposób nie ogranicza to chęci startującego.
Dodatkowo mogę powiedzieć że w każdych zawodach modelarskich i nie tylko modelarskich jest wymagana licencja i nikt tam się nie dziwi że trzeba ją opłacić, jest to normalna sprawa.
Nie widzę możliwości startu zawodnika na takiej imprezie który nie posiada licencji, przyczyna jest prosta, niech taki zawodnik wjedzie komuś w model i urwie jakiś element przez co zawodnik posiadający licencje nie ukończy biegu a walczył on o MP, to co zrobimy? Kto weźmie na siebie tłumaczenie zawodnikowi który posiada licencję, że wiesz tak to już jest że mamy tych co chcą i tych co nie chcą. Tyle na ten temat myślę że sprawa jest bardzo prosta i nie wymagająca dalszych wyjaśnień.

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 20, 2007 10:49 am 

Michał Karpiński napisał(a):
Imprezy takie jak EMP lub MP lub PP powinny być lub są to imprezy o określonym prestiżu i poziome, zawodniczym jak również organizacyjnym.

LOK nie jest gwarantem ani poziomu ani prestiżu tylko nie można nazwać imprezy EMP lub MP jeżeli na afiszu nie widnieje jego logo.
Cytuj:
Dodatkowo mogę powiedzieć że w każdych zawodach modelarskich i nie tylko modelarskich jest wymagana licencja i nikt tam się nie dziwi że trzeba ją opłacić, jest to normalna sprawa.

Licencja LOK wymagana jest tylko do EMP i MP. Nikt z innych organizatorów nigdy nie wspomniał o takiej potrzebie.
Cytuj:
Nie widzę możliwości startu zawodnika na takiej imprezie który nie posiada licencji, przyczyna jest prosta, niech taki zawodnik wjedzie komuś w model i urwie jakiś element przez co zawodnik posiadający licencje nie ukończy biegu a walczył on o MP, to co zrobimy? ....

Ten, który zawinił powinien zostać ukarany przez sędziego karą przewidzianą w regulaminie, "stop and go".
Licencja nie jest potwierdzeniem takich czy innych umiejętności.
Nikt z LOK nie sprawdza umiejętności modelarza przed wydaniem licencji.

Twoje argumenty będą mały zasadnicze znaczenie, jeżeli LOK zorganizuje EMP i MP samodzielnie a nie tylko użyczy swojego loga.
W obecnej sytuacji są one nie do przyjęcia.

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 20, 2007 10:55 am 

...Nie widzę możliwości startu zawodnika na takiej imprezie który nie posiada licencji, przyczyna jest prosta, niech taki zawodnik wjedzie komuś w model i urwie jakiś element przez co zawodnik posiadający licencje nie ukończy biegu a walczył on o MP, to co zrobimy? Kto weźmie na siebie tłumaczenie zawodnikowi który posiada licencję, że wiesz tak to już jest że mamy tych co chcą i tych co nie chcą. Tyle na ten temat myślę że sprawa jest bardzo prosta i nie wymagająca dalszych wyjaśnień.

A jeśli wszyscy będą mieli licencje to kto będzie rozjemcą i będzie negocjował pomiędzy "rozbitymi"zawodnikami.Rozumiem,że licencja zobowiązuje LOK do ponoszenia odpowiedzialności za sytuacje zaistniałe na torze.Szkoda,że nikt o tym nie poinformował.

Ps.Jeśli zawodnik lokalny,który nie jeżdzi z karuzelą po kraju,tylko chce wystartować na jednych zawodach,ma ponieść koszt wpisowego i licencji(razem 60 zł),to pewnie nie wystartuje.
Ciekawa sprawa bo to są jakieś prawa stanowione przez Firmę ,która póki co nie jest jeszcze związkiem...a za części połamane i tak nie odda :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 20, 2007 12:20 pm 

Na zebraniu komisji uzgodniliśmy wspólnie że nie ma możliwości nie posiadania licencji na MP, EMP lub PP
Ale ja nie widzę żadnego przymusu, jeśli ktoś nie chce, nie startuje.
Proszę mi nie mówić ze 60 zł ( a z tego co wiem to jest 40zł dla seniora! Dla młodzika i juniora 20 zł !!!) to jakiś okropny wydatek, jak na sprzęt się wydaje min 1000 zł. Takie twierdzenie nie jest najbardziej trafne, tym bardziej że to jest opłata na ROK!. To nie jest dla mnie argument.
Jeśli ktoś nie chce opłacać wtedy startuje sobie na imprezach komercyjnych. Dla każdego jest miejsce.

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 20, 2007 12:27 pm 

...Nie widzę możliwości startu zawodnika na takiej imprezie który nie posiada licencji, przyczyna jest prosta, niech taki zawodnik wjedzie komuś w model i urwie jakiś element przez co zawodnik posiadający licencje nie ukończy biegu a walczył on o MP, to co zrobimy? Kto weźmie na siebie tłumaczenie zawodnikowi który posiada licencję, że wiesz tak to już jest że mamy tych co chcą i tych co nie chcą. Tyle na ten temat myślę że sprawa jest bardzo prosta i nie wymagająca dalszych wyjaśnień.

Witam,

Proponuje oglosic aukcje na Allegro.
Mistrzostwo Polski - kto da wiecej.

Wtedy nie bedzie mozliwosci zniszczenia modelu w rywalizacji z "glupami" ktorzy nie daja sie oszukiwac przez organizacje_ktora_jeszcze_nie_jest_zwiazkiem_sportowym.

Przepisy dotyczace licencji sportowych okreslaja koszt licencji jako koszt jej wydania.

Gdyby organizacja_ktora_jeszcze_nie_jest_zwiazkiem_sportowym zachowala sie zgodnie z prawem i dobrym wychowaniem licencja kosztowala by moze 10 zl a nie 40zl nowa oraz 3zl anie 15zl przedluzenie.

Jest jeszcze inna mozliwosc ograniczenia zniszczen modelu.
Niech ta licencja kosztuje 1000zl i jedynie posiadacze licencji beda mogli zglosic sie na zawody.
Organizacja_ktora_jeszcze_nie_jest_zwiazkiem_sportowym zawsze moze zatrudnic jeszcze 10 osob do pracy przy licencjach i w ten sposob spelni wymagania prawa co do kosztu licencji nie przekraczajacego kosztu jej wydania.

Milej rywalizacji zycze,

Marek Pleskacz

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 20, 2007 12:37 pm 

...Proszę mi nie mówić ze 60 zł ( a z tego co wiem to jest 40zł dla seniora! Dla młodzika i juniora 20 zł !!!) to jakiś okropny wydatek, jak na sprzęt się wydaje min 1000 zł. Takie twierdzenie nie jest najbardziej trafne, tym bardziej że to jest opłata na ROK!. To nie jest dla mnie argument.
Jeśli ktoś nie chce opłacać wtedy startuje sobie na imprezach komercyjnych. Dla każdego jest miejsce.

Ja nie widze roznicy miedzy tym ktory wyludzi 30 zl a tym ktory wyludzi 1000zl.
Obaj sa godni potepienia.

Popatrz na to od strony organizacji_ktora_jeszcze_nie_jest_zwiazkiem_sportowym.

Dzieki tej operacji wyciagneli z kieszeni modelarzy ponad 10000 zl.
Czy wg Ciebie to jest mala suma?

Ile zawodow mozna za to zorganizowac?
Ile nagrod mozna ufundowac? Nagrod na ktore nigdy nie ma pieniedzy.

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 20, 2007 12:51 pm 

...
Proszę mi nie mówić ze 60 zł ( a z tego co wiem to jest 40zł dla seniora! Dla młodzika i juniora 20 zł !!!) to jakiś okropny wydatek, jak na sprzęt się wydaje min 1000 zł. Takie twierdzenie nie jest najbardziej trafne, tym bardziej że to jest opłata na ROK!. To nie jest dla mnie argument...

40 zł licencja + 20 zł wpisowe to dla zawodnika,który startuje tylko raz w roku to nie w kij dmucha...i dla mnie jest to argument.

ps.W Jelczu to właśnie chyba jest impreza komercyjna,bo Puchar Serpenta organizowany przez Defenę oraz conekt Cup Firmy Conekt.
EMP została pod tą imprezę podłączona,bo sam Andrzej Trella na początku dementował i twierdził,że pierwsza eliminacja jest w Nowym Sączu.Dopiero chyba P.Zbyszek udzielił informacji.

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 20, 2007 12:57 pm 

Marek Pleskacz napisał(a):

Ja nie widze roznicy miedzy tym ktory wyludzi 30 zl a tym ktory wyludzi 1000zl.
Obaj sa godni potepienia.

Popatrz na to od strony organizacji_ktora_jeszcze_nie_jest_zwiazkiem_sportowym.

Dzieki tej operacji wyciagneli z kieszeni modelarzy ponad 10000 zl.
Czy wg Ciebie to jest mala suma?

Ile zawodow mozna za to zorganizowac?
Ile nagrod mozna ufundowac? Nagrod na ktore nigdy nie ma pieniedzy.

Jeśli uważasz że LOK wyłudza pieniądze to nie mamy na jaki temat rozmawiać. Myślę że sie rozpędziłes ze swoim myśleniem
Chyba nie wiesz z kim rozmawiasz kolego, jestem wielokrotnym organizatorem MP i EMP i wiem na czym polega organizacja imprezy. Zawsze organizowaliśmy impreze za pieniądze Miasta, co moim zdaniem nie jest dobre, i staram sie to zmienic ale nie jest to takie proste i potrzeba na to czasu.
A jako zawodnik, nie smigam na zawody po nagrode, tylko dla zabawy i współzawodnictwa.

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 20, 2007 1:09 pm 

Jeśli uważasz że LOK wyłudza pieniądze to nie mamy na jaki temat rozmawiać. Myślę że sie rozpędziłes ze swoim myśleniem
Chyba nie wiesz z kim rozmawiasz kolego, jestem wielokrotnym organizatorem MP i EMP i wiem na czym polega organizacja imprezy. Zawsze organizowaliśmy impreze za pieniądze Miasta, co moim zdaniem nie jest dobre, i staram sie to zmienic ale nie jest to takie proste i potrzeba na to czasu.
A jako zawodnik, nie smigam na zawody po nagrode, tylko dla zabawy i współzawodnictwa.

Sam sobie kolego zaprzeczasz.

Organizowales zawody za pieniadze miasta a LOK dawal logo.
Teraz tez organizujesz zawody za pieniadze sponsorow a LOK daje logo i wyciaga reke po pieniadze (wyludza) za licencje.

Nagrody sa dla tych co zaczynaja zabawe w modelarstwo aby ich zachecic do kontynuowania. Jak sie juz zarażą to nagrody nie beda potrzebne ale jakis puchar albo medal zawsze jest mile widziany.

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 20, 2007 1:32 pm 

Teraz tez organizujesz zawody za pieniadze sponsorow a LOK daje logo i wyciaga reke po pieniadze (wyludza) za licencje.

Nagrody sa dla tych co zaczynaja zabawe w modelarstwo aby ich zachecic do kontynuowania. Jak sie juz zarażą to nagrody nie beda potrzebne ale jakis puchar albo medal zawsze jest mile widziany.

Ty sobie zaprzeczasz kolego, czy organizowałeś kiedyś imprezę? wiesz na czym to polega? bo ja wiem i wiem co będziemy się starać uzyskać z LOK-u. Niepotrzebne są komentarze w stylu że Lok wyłudza pieniądze, bo w ten sposób nic nie osiągniemy.

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 20, 2007 1:43 pm 

Ty sobie zaprzeczasz kolego, czy organizowałeś kiedyś imprezę? wiesz na czym to polega? bo ja wiem i wiem co będziemy się starać uzyskać z LOK-u. Niepotrzebne są komentarze w stylu że Lok wyłudza pieniądze, bo w ten sposób nic nie osiągniemy.

Tak, i wiem na czym to polega tylko co to ma spolnego z licencjami ktorych cena kilkakrotnie przekracza przyzwoity poziom.
Cena tej licencji jest wspanialym zobrazowaniem bezdusznego podejscia LOK-u do modelarstwa.

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 20, 2007 3:07 pm 
Administrator forum

Ludzie, przeciez z całej sytuacji jest jedno proste wyjście:

To czy kupie licencje teraz czy przed MP nie ma najmniejszego znaczenia.
jeżeli jej nie wykupie - nie jestem klasyfikowany do MP i to wszystko.

No chyba że Jakas Organizacja potrzebuje kasy na inne cele i znalazła sobie zawodników jako sponsorów.

Michale,

To że robimy imprezy za kase miatsa czy swoja prywatną a LOk daje nam swoje logo - to jest bardzo złe podejście. W Kłodzku robimy imprezy asfaltowe jako EMP tylko dlatego żeby zawodnicy mogli raz, dwa razy w roku pośmigac na porzadnym torze który równościa przypomina tory europejskie.

Kwestia licencji była omawiana wielokrotnie. czas aby LOK rozliczył sie w sensie wydał licencjie w postaci kartonika tym co zapłacili :)

Z tego co mi wiadomo do zawodów w Jelczu LOK nie dokłada ani złotówki. To organizatorzy świadcza przysługe LOK-owi pozwalając zorganizowac u siebie EMP.
A z wypowiedzi Andrzeja i Twojej wynika że LOK rości sobie prawa do dyrygowania wszystkim co w jelczu sie będzie działo.
A własnie - zarowno sędziowie jak i urządzenie liczace nie sa LOK-owskie.

Wiec z jakich przyczyn nalezy tam wymagac licencji??

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona