Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 25, 2026 6:27 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: So mar 11, 2006 3:09 pm 

Jednego nie rozumiem, w klasie 540 wystartowało ponad 40 zawodników. Osób narzekających, że klasa 540 przestała być tania jest kilka i nie są to zawodnicy startujący w tej klasie. O co więc chodzi ?? Komu przeszkadza dowolność w kwestii podwozia w tej klasie ? Zawodnikom ? Jakoś nikt z zawodników jeżdżących w tej klasie nie narzeka, podkreślam jeszcze raz JEŻDŻĄCYCH W TEJ KLASIE.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So mar 11, 2006 3:26 pm 

To już taka mentalność Polaków, najbardziej mają do powiedzenia te osoby które akurat w tej klasie nie startują.

Tytuł:
PostNapisane: So mar 11, 2006 3:29 pm 
Bardzo dobrze napisałeś ,Dlatego dąże żeby każdy zawodnik należal do podsekcji w swojej klasie i w tym gronie dyskutował a trafne wnioski kierowane byłyby do władz Sekcji. Ale tak nie jest bo co niektórzy się nudzą i chcą pogadać zapominając jaki jest temat postu.

Tytuł:
PostNapisane: So mar 11, 2006 4:06 pm 

Jacek Żurek napisał(a):
...modele TT01, Sprint i inne moga startować w OPEN. Dlaczego tego nie robią ?? Silniki Tuned Sport, HPI etc tez sa dozwolone w OPEN

Ale jak Mikołaj Barakoński ładnie powiedział, że nawet "Trabant" z silnikiem "Mercedesa" nie stanie się "Mercedesem".
Możesz Łukaszowi przygotować nawet model z kewlarową i pozłacana płytą, tytanowymi felgami, najdroższymi selekcjami pow. 4 Ah, najdroższym regulatorem z 4 PIC-ami 16F84 lub 12F629, 20-ma fetami logic, złoconymi przewodami, diamentowymi ozdobami etc. - model wart wtedy będzie tyle co moja bryczka albo i droższy - to jedynie rzecz gustu - ale o gustach się nie dyskutuje Jacku :).
Zauważ też post Przemka:
Przemek Morawski napisał(a):
...Jakoś nikt z zawodników jeżdżących w tej klasie nie narzeka, podkreślam jeszcze raz JEŻDŻĄCYCH W TEJ KLASIE.

oraz post Arka:
Arkadiusz Flejszer napisał(a):
To już taka mentalność Polaków, najbardziej mają do powiedzenia te osoby które akurat w tej klasie nie startują.

Chyba nie ma sensu kruszyć kopii o klasę, która dopiero rozwija się i ma więcej zwolenników niż niektóre "profesjonalne".
Rzecz należy osądzać po fakcie, tak jak dzień po zachodzie słońca.
Nie ukrywam, że dostrzegam nutę zazdrości u niektórych krytykantów, dlatego daruję sobie dalszych uwag i przystąpię do czynów.
Jeśli uda mi się kupić Sprinta 2 za cenę jak dla zawodników, co obiecywał Pan Festiwal Modelarstwa, to postaram się rozwiać wątpliwości wielu malkontentów.

Tytuł:
PostNapisane: So mar 11, 2006 10:22 pm 

Postaram się wyjaśnić i sprostować moja wypowiedź.
Do klasy 540 nie mam nic. Nareszcie coś dobrego zostało zrobione. Powiem więcej, należy się zastanowić nad silnikami jakie są dopuszczone. Wydaje mi się, że każdy blaszany silnik spełnia wymogi założeń dla tej klasy.

Moje wypowiedzi dotyczyły informacji, że jest to tania klasa. Otóż, informuje po raz kolejny, że nie jest to tania klasa. Powtórzę, dopuszczenie każdego podwozia powoduje kolejny wyścig zbrojeń. Kiedyś może dorośniecie do tego i sami na własnej skórze się przekonacie. Ja przez trzy lata byłe Mistrzem Polski w DTM. Wtedy jeszcze nie było podziałów na silniki. Pamiętam rywalizacje i wiem jakie koszty kryją się w rywalizacji w klasie 540.

W klasie 540 można startować najlepszymi samochodami TEAM ASSOCIATED, TEAM LOSI, XRAY, Tamiya, HPI, Yokomo etc. Są to bardzo drogie, wyczynowe i skomplikowane auta. Nie wieżę w zapewnienia, że jest to tania klasa, skoro samochody dopuszczone do startów w wersji podstawowej kosztują między 1500 a 2000PLN.

Dziękuję za uwagę
Jacek

Tytuł:
PostNapisane: So mar 11, 2006 10:32 pm 

Jan Matukin napisał(a):
Jacek Żurek napisał(a):
...modele TT01, Sprint i inne moga startować w OPEN. Dlaczego tego nie robią ?? Silniki Tuned Sport, HPI etc tez sa dozwolone w OPEN

Ale jak Mikołaj Barakoński ładnie powiedział, że nawet "Trabant" z silnikiem "Mercedesa" nie stanie się "Mercedesem".
Możesz Łukaszowi przygotować nawet model z kewlarową i pozłacana płytą, tytanowymi felgami, najdroższymi selekcjami pow. 4 Ah, najdroższym regulatorem z 4 PIC-ami 16F84 lub 12F629, 20-ma fetami logic, złoconymi przewodami, diamentowymi ozdobami etc. - model wart wtedy będzie tyle co moja bryczka albo i droższy - to jedynie rzecz gustu - ale o gustach się nie dyskutuje Jacku :).
Zauważ też post Przemka:
...Jakoś nikt z zawodników jeżdżących w tej klasie nie narzeka, podkreślam jeszcze raz JEŻDŻĄCYCH W TEJ KLASIE.

oraz post Arka:

Chyba nie ma sensu kruszyć kopii o klasę, która dopiero rozwija się i ma więcej zwolenników niż niektóre "profesjonalne".
Nie ukrywam, że dostrzegam nutę zazdrości u niektórych krytykantów, dlatego daruję sobie dalszych uwag i przystąpię do czynów.
Jeśli uda mi się kupić Sprinta 2 za cenę jak dla zawodników, co obiecywał Pan Festiwal Modelarstwa, to postaram się rozwiać wątpliwości wielu malkontentów.

He, he, he :lol:
Nie wierzę , przecież Ty nigdy nie splamileś sie zakupem modelu!!!
Jeżeli kupisz model w takiej cenie to będzie to Twój pierwszy model kupiony od roku 1994 ( o ile dobrze pamiętam) i będzie to wlaśnie HPI.

Tytuł:
PostNapisane: So mar 11, 2006 10:39 pm 

Artur Dzierzęcki napisał(a):
Jan Matukin napisał(a):
Jacek Żurek napisał(a):

Zauważ też post Przemka:

oraz post Arka:

He, he, he :lol:
Nie wierzę , przecież Ty nigdy nie splamileś sie zakupem modelu!!!
Jeżeli kupisz model w takiej cenie to będzie to Twój pierwszy model kupiony od roku 1994 ( o ile dobrze pamiętam) i będzie to wlaśnie HPI.

Janek moze jeszcze kupić MONSTERA :D
chyba że już kupił :?
albo co bardziej prawdopodobne zrobił :shock:

Tytuł:
PostNapisane: So mar 11, 2006 10:39 pm 

Jacek napisał:
Cytuj:
Otóż, informuje po raz kolejny, że nie jest to tania klasa.

i tu się mylisz Jacku....
Wiem coś na ten temat bo z synem jeżdże i w TS i STD i w 540, w bardzo prosty sposów mogę wyliczyc ile wydałem na każdą z tych klas i jak narazie oprócz tego że na początek na STD trzeba naprawdę dużo wydać to z biegiem czasu TS staje sie najdroższą klasą ze względu na jakośc sprzętu na którym się jeżdzi. Jak narazie 540 wygrywa najmniejszymi kosztami na zakup i utrzymanie modelu.

SKM Nowy Sącz
HPI Racing Team Polska

Tytuł:
PostNapisane: So mar 11, 2006 10:44 pm 

Piotr Fortuna napisał(a):
Jacek napisał:
Cytuj:
Otóż, informuje po raz kolejny, że nie jest to tania klasa.

i tu się mylisz Jacku....
Wiem coś na ten temat bo z synem jeżdże i w TS i STD i w 540, w bardzo prosty sposów mogę wyliczyc ile wydałem na każdą z tych klas i jak narazie oprócz tego że na początek na STD trzeba naprawdę dużo wydać to z biegiem czasu TS staje sie najdroższą klasą ze względu na jakośc sprzętu na którym się jeżdzi. Jak narazie 540 wygrywa najmniejszymi kosztami na zakup i utrzymanie modelu.

mówimy o jednorazowym wydatku ??

jeżeli tak to podaje ceny
TT01 u Rojny - 349pln model z regulatorem i karoseria

Sprint - goły - około 700pln

dowolny profesjonalny DTM dozowlony w 540 - koszt 1500 - 2000 pln
dodatkowo - karoseria do 540 - 100pln
silnik do 540 - 100pln

proszę o Pańską kalkulacje

dziękuję

Tytuł:
PostNapisane: So mar 11, 2006 11:01 pm 

Nikt tu nie mówi o jednorazowym wydatku bo takie kalkulacje można sobie za przeproszeniem..... ja licze rok czasdu czyli dwa sezony.

A jeśli juz mowa o profesjonalnym DTM do 540 to nie wyszedł mnie drożej niz 600 zł. Mówię tu o zakupie używanego w bardzo dobrym stanie i uzbrojeniu go w elektronike /HPI pro2/. Za rok czasu nie dołozyłem do nie go nic oprócz wymiany opon. O ile znam życie nikt nie wyda wielkich pieniędzy na np. nowego X-raya i nie pójdzie go tłuc do 540, nie przesadzajmy z takim myśleniem.
I co z tego że teraz TS kosztuje już od 350 zł. Model do tej klasy jest tani w zakupie a kosztował mnie przez rok czasu trzy razy tyle, licząc cenę zakupu, uzbrojenia, awarii /po jednym sezonie 80%modelu do odbudowy/

Startować w DTM STD tez można na używanym modelu który kosztuje nieduze pieniadze ale wiadomo: silniki, pakiety, tokarki, ładowarki...itd, to nabija koszty.

ps. Budę do modelu kupuje się juz nawet za 70 zł a silnik stosowany w 540 kosztuje o połowe mniej niz podałes, a do tego ma dłuższą żywotnośc niż ten do STD

SKM Nowy Sącz
HPI Racing Team Polska

Tytuł:
PostNapisane: So mar 11, 2006 11:14 pm 

Piotr Fortuna napisał(a):
Nikt tu nie mówi o jednorazowym wydatku bo takie kalkulacje można sobie za przeproszeniem..... ja licze rok czasdu czyli dwa sezony.

A jeśli juz mowa o profesjonalnym DTM do 540 to nie wyszedł mnie drożej niz 600 zł. Mówię tu o zakupie używanego w bardzo dobrym stanie i uzbrojeniu go w elektronike /HPI pro2/. Za rok czasu nie dołozyłem do nie go nic oprócz wymiany opon. O ile znam życie nikt nie wyda wielkich pieniędzy na np. nowego X-raya i nie pójdzie go tłuc do 540, nie przesadzajmy z takim myśleniem.
I co z tego że teraz TS kosztuje już od 350 zł. Model do tej klasy jest tani w zakupie a kosztował mnie przez rok czasu trzy razy tyle, licząc cenę zakupu, uzbrojenia, awarii /po jednym sezonie 80%modelu do odbudowy/

Startować w DTM STD tez można na używanym modelu który kosztuje nieduze pieniadze ale wiadomo: silniki, pakiety, tokarki, ładowarki...itd, to nabija koszty.

ps. Budę do modelu kupuje się juz nawet za 70 zł a silnik stosowany w 540 kosztuje o połowe mniej niz podałes, a do tego ma dłuższą żywotnośc niż ten do STD

"Profesjonalny" HPI RS4 PRO 2 pamięta czasy zeszłego wieku. Nie każdy ma możliwość i jest zainteresowany używanymi samochodami.

Poki co wydał Pan na model 600 oraz 70 za bude i jakies 50 za silnik.
Razem okolo 720pln.

A ja na to, że TT01 nówka z regulatorem i budą 349pln.

Różnica - połowa ceny.

Jeżeli ktoś nie ma kasy to nie kupi używanego za dwa razy więcej

Pozdrawiam
Jacek Zurek

Tytuł:
PostNapisane: So mar 11, 2006 11:25 pm 

Mój Xray T1 Evo 2 kosztował 500zł (używany w dobrym stanie). Dokupiłem do niego koła za 120zł, komplet sprężyn za 40zł, silnik za 40zł i pakiet za 60zł. Razem 760 zł. Aparaturę jak i regulator miałem juz wcześniej. Koła to mój kaprys, bo mam kilka kompletów kół podobnie pakiet, coś bym sklecił z tego co mam. Za model Tamiyi do TS zapłaciłbym nawet w promocji 350zł. Do tego silnik Sport Tuned 100zł bo na blaszaku nie ma czego szukać w TS. Dalej komplet łożysk, amortyzatory olejowe, pakiet, zębatki, regulowane drążki, aluminiowy wał ... w tym momencie już przekraczamy cenę używanego Xraya, który nawet kupiony jako używany będzie w lepszym stanie niż "tania" Tamiya TT-01 po jednych zawodach. Nie wiem czy wymienione przeze mnie modyfikacje TT-01 pozwoliłyby powalczyć w grupie A TS, trzeba by jeszcze koła wymienić, może dyfry.... i po niemal każdych zawodach coś wymienić. To że TS jest tanią klasą dla początkujących to mit. Byłaby by tanią gdyby dopuścić tylko silnik standard, określony rodzaj opon i wprowadzić szczegółowy wykaz części tuningowych, tak zresztą było chyba kiedyś. Koszty startu w TS udałoby się również zmniejszyć gdyby dopuścić starsze typy podwozi TA, FF, M, które można kupić za bezcen na wtórnym rynku a których jakość wykonania przewyższa TT-01 czy TL-01. Chciałbym aby mój syn rozpoczął starty w TS ale nie uśmiecha mi się kupować specjalnie w tym celu TT-01 czy TL-01, które na dłuższą metę okażą się skarbonką bez dna.

Tytuł:
PostNapisane: So mar 11, 2006 11:25 pm 

Po pierwsze to może sobie nie panujmy....

Po drugie to 600 zł to był koszt z budą i silnikiem a po trzecie dla porównania to w tym samym czasie model do TS kosztował 500 zł.

Po czwarte to cena 350 jest prawdopodobnie ceną czasową-promocyjna/chociaż w tym temacie to powinien się wypowiedzieć Grzegorz/.

Co z tego Jacku że TT kosztuje tylko 350 zł jak trzeba go ztuningowac do jeżdżenia w zawodach i taki koszt łącznie przekracza nawet cenę Sprinta, a już nie mówię o jego utrzymaniu w sezonie o czym juz pisałem.

SKM Nowy Sącz
HPI Racing Team Polska

Tytuł:
PostNapisane: So mar 11, 2006 11:32 pm 

Jacek Żurek napisał(a):
A ja na to, że TT01 nówka z regulatorem i budą 349pln. Różnica - połowa ceny. Jeżeli ktoś nie ma kasy to nie kupi używanego za dwa razy więcej

Kiedys się mówiło, dlaczego jeździsz Mercedesem ? Bo nie stać mnie na Poloneza. Sam zakup modelu to dopiero początek. A jak ktoś nie ma pieniędzy to tymbardziej nie powinien kupować tanich rzeczy tylko rzeczy dobre. Jacku, podaj swoją kalkulację na model TT-01, którym przy założeniu prowadzenia przez doświadczonego zawodnika można walczyć o pierwsze miejsce w finale A TS. Proszę tylko o szczegółową kalkulację z cenami dodatków.

Tytuł:
PostNapisane: So mar 11, 2006 11:41 pm 

koledzy

przepraszam ze zadam pytanie na pytanie

jak by do was przyszdel klient ktory ma do wydania 500 - 600 PLN i chce kupic sobie tani model do startow to co byscie mu zaproponowali

mowie o kompletnym modelu z podwoziem, karoseria, elektronika, spelniajacego przepisy.

Warunek - model musi byc nowy. Pieniadze wykladaja rodzice.

dziękuje

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona