Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 25, 2026 9:08 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt lut 26, 2010 8:18 am 

Grzegorz ,silniki można oznakować przed wręczeniem zawodnikom, można określić limit silników na sezon, można je pomierzyć i zwrócić do dystrybutora odbiegające od średniej egzemplarze, można zasadniczo wszystko. Pytanie jest na co zdecydować i kto to ma zrobić.

Robert

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt lut 26, 2010 8:19 am 

Tak i tu się zgadzamy. Wypracujny jakieś stanowisko, przedstawmy jakiś spójny projekt przepisów klasy 540. Na koniec porosimy najbardziej sceptycznego uczestnika tej dyskusji o przeprowadzenie krytyki :-) i powinno być dobrze.

PostNapisane: Pt lut 26, 2010 8:36 am 

A może tak Panowie dogadać się i na finał zrobić tak żeby wszyscy losowali silniki.Jest 30 zawodników dopuszczonych do finału.Zamówić u dystrybutora 35-40 szt.Trwale oznakować,wsadzić do worka i zawodnicy by losowali.I tak na pewno każdy będzie kupował nowy silnik.

PostNapisane: Pt lut 26, 2010 8:42 am 

Mnie do tego rozwiazania nie trzeba przekonywać. Jestem za. To byłby prawdziwy finał.

Nie chciałbym wywoływać jak do tablicy, ale jakby Piotr Blazucki, na tym forum zechciał napisać dlaczego pomimo rozpoczęcia startów w klasie 540 w tym sezonie, porzucił ją. Bardzo ciekawą rozmowę razem z Marcinem Jeżakiem mieliśmy z Piotrem. Nie chciałbym niczego przekręcić.

PostNapisane: Pt lut 26, 2010 8:45 am 

nie zmienia się przepisów w sezonie czy się je zmienia, to jak to w końcu jest w zderzeniu rozsądku z przepisami?

Robert

PostNapisane: Pt lut 26, 2010 8:57 am 

Nie jestem prawnikiem, i nie potrafię rozstrzygnąć czy to byłoby złamaniem przepisów. Ten sam silnik 20T dla wszystkich. Jeśli łamie to obowiązujące przepisy a przede wszystkim ducha sportu to jestem przeciw.

PostNapisane: Pt lut 26, 2010 9:18 am 

jeśli do tej pory nie było mowy o losowaniu silników ze wspólnej puli szczególnie na finałach to jest to nowy przepis, tak samo nowy jak każdy inny.

Robert

PostNapisane: Pt lut 26, 2010 9:33 am 

KiT napisał(a):
jeśli do tej pory nie było mowy o losowaniu silników ze wspólnej puli szczególnie na finałach to jest to nowy przepis, tak samo nowy jak każdy inny.

Wiesz ja cały czas poruszam się w obszarze niepewności, a powiem dlaczego. Na dziś Excel jest silnikiem mocniejszym od Saturna i dlatego czołówka na nim jeździ i śmiem twierdzić, że większość będzie je mieć. To oznaczenie i zdeponowanie byłoby tylko gwarancją, żę mamy wszyscy Excele.

PostNapisane: Pt lut 26, 2010 9:46 am 

Grzegorz Ogonowski napisał(a):
Nie jestem prawnikiem, i nie potrafię rozstrzygnąć czy to byłoby złamaniem przepisów. Ten sam silnik 20T dla wszystkich. Jeśli łamie to obowiązujące przepisy a przede wszystkim ducha sportu to jestem przeciw.

Grzegorz nie wymiguj się :-) Nie róbmy tak, jak nie chcemy, żeby nam robiono. Inaczej mówiąc nie róbmy z naszej strony furtki, bo potem będzie, że "zawodnicy sami chcieli zmiany przepisów w trakcie trwania rozgrywek". Ustalone było ponad wszelką wątpliwość, że zasad ŻADNYCH nie powinno się zmieniać w trakcie trwania sezonu i tego się trzymajmy. Rozmawiajmy w tym wątku o zmianach od przyszłego sezonu. Zresztą co mam wyrzucić 2 Excele i kupować 2 Saturny? Pewnie i tak je kupię, ale na pewno nie przed finałem.
Ty może (albo ixiński) ma tylko Saturny i dlatego teraz nie zgodzi się na Excele.
Po to mówi się o odpowiednim wyprzedzeniu przepisów, aby każdy mógł się przygotować. I tego nie zmieniajmy, bo naprawdę jest już po eliminacjach. Sam finał nic nie zmieni.

Krzysztof Wicher napisał(a):
Ale wprowadziłoby to równe warunki dla wszystkich gdzie tylko umiejętności byłyby miarą sukcesu.

Zgadzam się, ale teraz w finale to już możemy o tym pomarzyć.

Tomasz Wójcik - Tarnów

PostNapisane: Pt lut 26, 2010 9:58 am 

Tomasz Wójcik napisał(a):
Grzegorz Ogonowski napisał(a):

Grzegorz nie wymiguj się :-) Nie róbmy tak, jak nie chcemy, żeby nam robiono. Inaczej mówiąc nie róbmy z naszej strony furtki, bo potem będzie, że "zawodnicy sami chcieli zmiany przepisów w trakcie trwania rozgrywek". Ustalone było ponad wszelką wątpliwość, że zasad ŻADNYCH nie powinno się zmieniać w trakcie trwania sezonu i tego się trzymajmy. Rozmawiajmy w tym wątku o zmianach od przyszłego sezonu. Zresztą co mam wyrzucić 2 Excele i kupować 2 Saturny? Pewnie i tak je kupię, ale na pewno nie przed finałem.
Ty może (albo ixiński) ma tylko Saturny i dlatego teraz nie zgodzi się na Excele.
Po to mówi się o odpowiednim wyprzedzeniu przepisów, aby każdy mógł się przygotować. I tego nie zmieniajmy, bo naprawdę jest już po eliminacjach. Sam finał nic nie zmieni.

Ale wprowadziłoby to równe warunki dla wszystkich gdzie tylko umiejętności byłyby miarą sukcesu.

Zgadzam się, ale teraz w finale to już możemy o tym pomarzyć.

Tomek, nie migam się spodziewałem się takiego komentarza, to jest dyskusja. A może tak przed finałem przyszedł by każdy do sędziego technicznego z tym co ma i zostałoby to obejrzane!!! trwale oznakowane i jazda?

Na tym samym forum opowiadając się za niezmiennością przepisów mówiłem, ze tylko jednomyślność mogłaby być przesłąnką do zmian . Twój głos odbieram jako przeciwny temat skończony.

Ostatnio edytowano Pt lut 26, 2010 11:36 am przez Grzegorz Ogonowski, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt lut 26, 2010 9:59 am 

dokładnie Krzysztof, czyli konflikt rozsądku z przepisami, mój punkt widzenia jest znany, ja zawsze głosuje za rozsądkiem. Ale dziwi mnie, miękki kręgosłup, jeszcze nie tak dawno darte były szaty nad pogwałceniem świętości przepisów sportu kwalifikowanego, a tu taka szybka zmiana poglądów pod zmianę potrzeby chwili... zabawne.

Generalnie tak jak pisałem w innym miejscu: Jest dużo czasu do następnego sezonu halowego i szansa by go konstruktywnie wykorzystać, podsumowanie stanu obecnego:
- rusza wiele różnych klas w cyklach regionalnych różniących się przepisami. Dobrą tego stroną jest możliwość przetestowania jakie przepisy tam mają sens, jakie sprawdzą, które okażą się martwymi (takie też będą), co jeszcze należy przetestować i warto to śledzić i wykorzystać;
- kończy się sezon halowy MP z 59 zawodnikami w E10TC-540, którzy w wielu kwestiach wyrazili swoje zdanie (choć zabrakło kompleksowej ankiety i zbiorczych wyników) i to też było bardzo dobre. I nikt nie chce ich stracić, wiadomo;
- na czoło wysuwają się trzy postulaty: wyrównać szansę sprzętowe, ograniczyć wyścig zbrojeń, utrzymać klasę dobrą do szlifowania umiejętności jazdy. Parametry na które można mieć wpływ to: silnik, zasilanie, waga modelu.

Zasilanie daje wyjątkową zgodność przy NiMH 5S oraz LiFe 2S2P i pytanie otwarte mierzyć napięcie czy nie.

Waga minimalna pewnie przedział dyskusji 1350g-1450g z pchełką lub bez, wiadomo mniejsza daje fory zasobniejszym portfelom, i chyba nie o to chodzi.

Silniki moim zdaniem:
- jeden model tak ale po jawnym przetargu wygrywa cena. Dostępność, wadium, itp. warunki wstępne przetargu; Tu można pokazać szacunek dla portfeli zawodników lub ich opiekunów. Wiele modeli też. Zawsze można znakować silnik na zawodach mierząc mu Kv 17T się nie przedostanie. To naprawdę nie jest kwestia.
- oznakowanie silników, tak po przemierzeniu nawet tylko głupiego Kv i odrzuceniu odstających od średniej.
- losowanie tak, każdy losuje otrzymuje silnik, zostaje on oznaczony jego nr licencji czy czegoś tam i dostaje go na czas zawodów i od tej chwili jest przypisany do zawodnika.
- limit silników na sezon tak; silnik wraca co do puli potem jest ponownie przyznawany tej samej osobie. Albo nie wraca tylko zostaje u zawodnika tu pewnie rozstrzygnie logistyka i poziom zaufania. Jak wyczerpie limit to kwestia określenia w przepisach konsekwencji (może jak w F1, że traci ileś tam w rankingu tych eliminacji na których pierwszy raz użył ponad limitowy silnik) Na finały wszyscy mogą dostawać nowy, kwestia do ustalenia. Ilość silników do ustalenia.

Inne:
regulatory, serwa, modele, tu już wyścig zbrojeń osiągnął poziom absurdu (jak na klasę dla początkujących, imho taką nie jest) i nie ma co sprzątać.

I jak wszystko powyższe uwagi to tylko pewien subiektywny wyjściowy punkt widzenia. Może jest w tym coś ciekawego, a może jest bez sensu.

Robert

PostNapisane: Pt lut 26, 2010 10:08 am 

Grzegorz po moich doświadczeniach z LOK i p. Bernadym w Pacanowie nie spodziewaj się że ktokolwiek coś takiego zrobi z zawodników a już o tych sędziach nie wspomnę. Moja ucieczka do speca i na Proximę czymś była podyktowana, ale o tym możemy porozmawiać sami.

Kszysztof wiem o co chodzi, smutne to jest dlatego jest tu olbrzymie pole do nadużyć, a tym polem są silniki :-(. Każdy pomysł w ramch istniejących przepisów można rozważyć i trzeba o nim mówić. Niech to będzie źródłem inspiracji na przyszłość.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona