Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz lip 30, 2026 12:42 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 195 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 10, 2006 10:29 pm 
Administrator forum

Marcin,

team decyduje co i jak. To już wasza sprawa czyja elektronika, jedna aparatura czy 10, jedne akusy czy czy 100 :)

To juz jak Wam będzie wygodniej. Jedna rzecz która jest ważna: jeździcie na jednych kwarcach - niezależnie czy na 1 czy 10 aparaturach, kwarce maja byc jednej częstotliwości.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 7:30 am 

Marku DZIĘKI !!!
... za zmiane terminu.
Jeśli jeden model - to faktycznie można jechać na indywidualnej pchelce - jest ich troche i wystarczy ze w kazdym teamie będzie jedna.

Treningi przed 12h wyścigiem - nie przesadzajmy - po 30 minutach każdy będzie znał tor na pamięć. Ustawić model i jazda...

Już czekam,
W

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 8:44 am 

Cytuj:
Treningi przed 12h wyścigiem - nie przesadzajmy - po 30 minutach każdy będzie znał tor na pamięć. Ustawić model i jazda...

Tor mozna poznać i w ciągu 5 minut.
Ale trening nie jest potrzebny do poznania toru. On jest niezbędny aby znależć "złoty" środek ustawień modelu, umożliwiający jazdę nim 5 zawodnikom o odmiennej technice i stylu jazdy.
Jeżeli policzymy że robimy jedno ustawienie i każdy z teamu próbuje to wychodzi co najmniej pół godziny. Następne uistawienie ( a stosujemy "złotą" zasadę że na raz zmieniamy tylko jeden parametr ) i znowu pół godziny.
Moim skromny zdaniem teamy prezentujące profesjonalne podejście potrzebują całego dnia treningu.
Tym bardziej że jest jeszcze więcej spraw technicznych i organizacyjnych w teamie które trzeba rozwiązać. Jakie - nie będę ułatwiał zadania konkurencji.
Pozdrawiam. TŻ

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 10:03 am 

Witam.

Zwracam się do Marka jako organizatora i całej reszty,
Ja mam propozycje taką (zresztą jak każdy)
Sądzę ze, co do przepisów nie powinniśmy polemizować, powinno być przyjętych kilka ogólnych, twardych i niepodważalnych zasad i to na tyle, zbyt duża rozbieżność może spowodować zamieszanie i niepotrzebne nerwy.

- To czy jeździmy na pięciu czy na jednej aparaturze to w/g mnie bezsens, niech Team sobie o tym decyduje i robi jak mu wygodniej, oczywiście kwarc jeden

-zmiana przełożenia tez nie powinna być zabroniona, jeśli ustalimy ze wszyscy jeżdżą na przełożeniu takim lub innym to zaczną się podejrzenia i dociekliwość, a może nawet sprzeczki i awantury, ze Ci to kręcą cos a tamci to już wogóle jeżdżą na nieprzepisowym, powinniśmy tego uniknąć a w zamian czerpać doświadczenie i zabawę z takiego rajdu, jaki daje nam wyścig w dwanaście godzin. Jedni być może wybiorą dużą prędkość na prostej i „muła” w szykanach, natomiast pozostali odwrotnie, niech sobie kombinują, to tez jest taktyka.

- to czy każdy kierowca ma stać na podeście 2,5 godziny tez wydaje mi się nie do konća istotne, nikt tego nie sprawdzi to raz,
a dwa, co zrobimy, gdy okaże się ze np. Koval zasłabnie (pozdrowienia dla Łukasza,) bo dzien wcześniej siedział ze mną za długo w barze ? :). I co wtedy?
Jeśli ktoś odpowie mi na to pytanie ze - „można go wtedy zastąpić" to ja jestem pewien ze słabnąc będą wszyscy, a następny przepis trafi w łeb. A nie zapominajmy ze będzie to lipiec/sierpień. Oprócz mrozu możliwa jest każda pogoda, tym bardziej ze to Dolina Kłodzka.

Przepisy musimy ustalić takie, aby były jasne i klarowne, niepodważalne, jak najmniej zmian dotyczących wyścigu 12h, ale gdy już się na pewne zasady zdecydujemy i wszyscy się pod tym podpiszą to musi być to sprawa przemyślana pod każdym kątem, tak żebyśmy nie musieli zmieniać zasad w trakcie wyścigu, bo jeśli do tego by doszło to pojawią się nerwy i zniesmaczenie wśród nas wszystkich, a kasa na przygotowanie wózków do takiego LeMans pójdzie nalewno niemała. Tego chyba nikt z nas nie chce.

To tylko taka moja mała sugestia, po to jest forum więc napisałem co myślę.

Moja propozycja:

- jeden model, zabezpieczony przez sędziów na wypadek podmiany
- jeden rodzaj silnika i kół z oponami, również zabezpieczone plombą, ilosc sztuk nieograniczona
- ustalona ilosc kierowców dla jednego team’u , 5 osób
- wyscig nie będzie przerywany po zadnym pozorem ( no chyba ze przyjdzie tornado)

Moze coś umkneło ale ydaje mi się ze to tyle, pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 11:01 am 

Dwa słowa ode mnie w sprawie startów:

- mocne silniki oraz mocne przełożenia w silnikach potrzebują dużo energii aby długo się kręciły - nawet przy dobrych akusach trzeba będzie je często wymieniać co jest związane ze stratami czasu w boksach.
- nie jest ważna prędkość tylko systematyczne nabijanie okrążeń. To nie jest sprint 5min tylko wyścig 12h w którym zrobi się około 2000 okrążeń.
- każdy TEAM ustali sobie taktykę startów. Zawodnik nie musi jeździć 5 min. Może jeździć dłużej. Nie będę podawał jak to robił TEAM LRP gdyż my tzn. TEAM Tamiya będzie miał ten sam system (jest to nasza tajemnica).
- zgadzam się ze słowami Arka:
- jeden model oznakowany przez sędziego - naklejka na płycie podłogowej
- silnik oznakowany przez organizatora - ilość szt. nie ma większego znaczenia - wymiana silnika jest dość czasochłonna więc nie opłaca się przesadzać z obciążeniem
- stałe ograniczenie co do przełożenia np. przełożenie całkowite 1/7
- ustalona ilość kierowców - może być 5 osób
- wyścig może być przerwany tylko wtedy kiedy sędzia główny zadecyduje np.. Kontrola techniczna, naprawianie toru, ulewa, gradobicie, trzęsienie ziemi, pies na torze …
- ilość mechaników ograniczona - każdy jest znany z imienia i nazwiska (osoby nie zgłoszone nie maja prawa wstępu na tor)
- publiczność odgrodzona od serwisu aby nikt nie przeszkadzał w trakcie zmagań
- serwis techniczny nie jest wymagany do obsługi toru. Każdy team pilnuje swojego auta.
- maksymalna ilość mechaników w boksie serwisowym na torze - 2 osoby

Pozdr.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 11:28 am 

interesuje mnie jedna sprawa, prosze tego nie odebrac negatywnie, jestem poprostu ciekaw.....
powiedzcie mi, dlaczego niektorzy upieraja sie przy ograniczeniu przełozenia w wyscigi ktory bedzie trwał 12 godzin ?
przeciez to jedna z najwazniejszych zalet i cech długodystansowego wyscigu przy kombinacji zespołowej, walka bedzie ciekawsza i zapewni nam róznorodność ustawień i komfort w prowadzeniu modelu, jedni bedą chcieli miec model agresywny bo taka bedzie ich taktyka, inni natomiast wywnioskują ze jadąc szybciej po prostej beda bliżej zwycięstwa.
Następnie ... wyeliminowanie oszustw (nikogo nie urażając) związanych z tym ustaleniem, a jeśli nie ma mowy o oszustwach i kombinacjach to spokojną głowę.
Proszę, wyjasnijcie mi to.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 11:38 am 

Arkadiusz Gajzler napisał(a):
powiedzcie mi, dlaczego niektorzy upieraja sie przy ograniczeniu przełozenia w wyscigi ktory bedzie trwał 12 godzin ?

Niektórzy na pewno myślą o skopiowaniu rozwiązania, które było stosowane na LRP24.

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 12:24 pm 

Arku,

Tak jak Tomasz napisał, który był ze mną na zawodach LRP 24h. Sprawdziło się to i można by było skorzystać z takiego rozwiązania.
Silniki nie były przeciążone więc praktycznie 24 godz można było objechać na jednym motorze.
Jeżeli będzie dowolność przełożeń może oznaczać to wyścig zbrojeń.
Oczywiście zespoły posiadające mniejszy budżet będą bardziej poszkodowane.
Mocny TEAM zakupi 5 - 10 silników i będzie je często zmieniał.
Kolejnym aspektem jest fakt iż silnik trzeba wymienić w trakcie jazdy. Wyścig trwa, czas leci, konkurencja jedzie a ty siedzisz w serwisie i wymieniasz silnik.
Potrzebujesz na ten zabieg kilka minut, co w rzeczywistości nie zwróci Ci się jak będziesz miał szybszy motor.
Przy silnikach słabszych - powiedzmy 15 - 18 zwoi można bardzo fajnie się ścigać i nie są to słabe silniki. Prędkości będą nieznacznie odbiegały od DTM standard.

Co Ty na to ??

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 12:53 pm 

- wyscig nie będzie przerywany po zadnym pozorem ( no chyba ze przyjdzie tornado)

Tornado niekoniecznie ale jest duże prawdopodobieństwo, że w ciągu 12h komp się zawiesi :-) A tak z ciekawości, do ilu okrążeń potrafi liczyc AMB ?

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 1:07 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
A tak z ciekawości, do ilu okrążeń potrafi liczyc AMB ?

Podczas LRP24 doliczyło się blisko 5000.

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 1:25 pm 

Jacek Żurek napisał(a):
Arku,

Tak jak Tomasz napisał, który był ze mną na zawodach LRP 24h. Sprawdziło się to i można by było skorzystać z takiego rozwiązania.
Silniki nie były przeciążone więc praktycznie 24 godz można było objechać na jednym motorze.
Kolejnym aspektem jest fakt iż silnik trzeba wymienić w trakcie jazdy. Wyścig trwa, czas leci, konkurencja jedzie a ty siedzisz w serwisie i wymieniasz silnik.
Potrzebujesz na ten zabieg kilka minut, co w rzeczywistości nie zwróci Ci się jak będziesz miał szybszy motor.
Przy silnikach słabszych - powiedzmy 15 - 18 zwoi można bardzo fajnie się ścigać i nie są to słabe silniki. Prędkości będą nieznacznie odbiegały od DTM standard.

Co Ty na to ??

nie przekonałes mnie, co ma do rzeczy cena dwóch czy trzech silników przy i tak dużym nakładzie finansowym ? .... ja moge siedziec i wymieniac silniki :) Pozdrawiam Jacku

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 3:12 pm 

Jacek Żurek napisał(a):
Arku,

Co Ty na to ??

nie przekonałes mnie, co ma do rzeczy cena dwóch czy trzech silników przy i tak dużym nakładzie finansowym ? .... ja moge siedziec i wymieniac silniki :) Pozdrawiam Jacku

Jak trzeba będzie to bedziemy mieli 5 profesjonalnych silników 12x1
albo jeden 3 fazowy
ja sie nie upieram
my sie dostosujemy
tylko aby potem nie bylo placzu ze mniej zamozne ekipy rozlozyly sie z braku sprzetu

pozdrawiam
Jacek

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 3:55 pm 

Jacek Żurek napisał(a):
Jacek Żurek napisał(a):
Arku,

Co Ty na to ??

Jak trzeba będzie to bedziemy mieli 5 profesjonalnych silników 12x1
albo jeden 3 fazowy
ja sie nie upieram
my sie dostosujemy
tylko aby potem nie bylo placzu ze mniej zamozne ekipy rozlozyly sie z braku sprzetu

pozdrawiam
Jacek

zdenerwowałes sie ? no co Ty ? :)
my tez sie dostosujemy, to Marek bedzie podejmował decyzje bo on tą imprezę organizuje.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 4:38 pm 
Raflee

Z tego co slyszalem to mamy na saturnach pomykac...
silnik w czasie sezonu halowego koszotwal 55zl na zaowdach - kupienie 5 silnikow to jest koszt na zaowdnika 55zl - i co? duzo? Moze pojdziemy na silnikach 12T? Wtedy bedziemy placic po 250 za szt. i polowa teamow odpadnie po pierwszej godzinie bo poleca regulatory, akusy i modele.

Ja zaczne od tego ze ograniczenie przelozenia jest bez sensu - jezdzilem saturnem na zawodach i wiem co ten silnik potrafi... na przelozniu np. 1:7 bedzie zasuwal jakies 15km/h a jak bedzie moja kolej jazdy to bede stal na podescie z telewizorem i ogladal film, bo zanim przejade ta prosta w klodzq to minie kupe czasu. No ludzie nie przeginajcie juz. Jezdzil ktos z tym silnikiem na zaowdach na maxa i wie kiedy on sie potrafi spalic? Ja tak i wiem ze przy przelozniu nawet 1:6 wytrzyma.

Tutaj sie liczy doswiadczenie - a jesli beda same ograniczenia to po co nasze doswiadczenie ze sprzetem?

Nie ma co ukrywac ze ten wyscig nie bedzie tani... i wprowadzanie stucznych ograniczen nic nie da. Jak ktos poswieca swoj model, albo kupuje nowy specialnie na zawody to napewno nie bedzie myslal o 50zl w jedna, czy druga strone (sprawa silnikow)
Wiec? po co?

Jak dla mnie:
- brak ograniczenia silnikow
- brak ograniczenia przelozenia
- brak ograniczenia ilosci kol (nikt nie wie jak szybko sie skoncza a zeby nei bylo tak, ze jak team wykorzysta limit to bedzie jechal na wkaldach, albo felgach.)

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 5:49 pm 

Ja zglaszam swoj team

Smak zwyciestwa smakuje lepiej po walce FAIR-PLAY

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 195 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona