Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr lip 29, 2026 11:56 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: So mar 04, 2006 12:11 am 

Festiwal Modelarstwa napisał(a):
...dla czego nie dopuściliście Sprinta...do Top Stocka....utrzymujecie w Mistrzostwach Polski klasę dla modeli jednej firmy.
...Pan Rojana założył ankietę z której wynikało że większość zawodników nie widzi w tej kwestii problemu i jest za zmianami...

W ankiecie wypowiedziało się 31 osób. Wiele występuje pod nickiem - nawet nie wiem kto to jest. Część dyskutantów to zawodnicy, którzy jeżdżą w innych klasach, zatem ich opinie nie są wiarygodne, z klasy TS "praktycznie" nikt z zawodników o stażu gwarantującym rzetelność opinii.
Ankieta była w czerwcu, natomiast prawdziwa dyskusja rozpoczęła się od Kłodzka i na MP oraz na GPNS. Zawodnicy z TS wypowiedzieli się przeciw dopuszczeniu Sprinta 2 do TS.
W Borzęcinie jest kilka modeli Sprint 2. Zapytałem się jednego z zawodników o cenę modelu. Wymienił ją, jednak dodał, że dla "swoich" cena jest niższa. To tyle o pieniądzach.
Jak widać TS jest solą w Pana oku.
Sprinta 2 i innych modeli nie dopuściliśmy do TS, bo TS jest klasa tamiyowską.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So mar 04, 2006 2:50 am 

Lech Pepliński napisał(a):
.

Mareczku ,są trzy prawdy :prawda , święta prawda i gówno prawda .
Gdzie , komu i ile trzeba wpłacić na licencję ? Proszę Pana Zbyszka o podanie numeru konta .Bo myślę , że takie konto istnieje .

Czy na zawodach o Puchar Serpenta też obowiązują licencje ?

Lechu
pamiętaj o pokwitowaniu !!!!

wiecej opowiem na priva

Tytuł:
PostNapisane: So mar 04, 2006 2:59 am 

Do Pana Matukina

Jeśli jest Pan taki obiektywny i pokłady węglowe w 540 nie mają Pana zdaniem znaczenia to dla czego nie dopuściliście Sprinta i innych tanich modeli do Top Stocka. Przecież jeździły by na tym samym silniku co Tamiya.
Narzeka Pan że jest za dużo klas że jest tłok a zamiast dopuścić do rozwoju klasy TS utrzymujecie w Mistrzostwach Polski klasę dla modeli jednej firmy. !!!
Jak była na ten temat dyskusja Pan Rojana założył ankietę z której wynikało że większość zawodników nie widzi w tej kwestii problemu i jest za zmianami.
Mam nadzieję ze tym razem weźmie Pan pod uwagę ich zdanie.

Model HPI Sprint jest profesjonalnym modelem.
Aby to udowodnić powiem, że TEAM LRP na zawodach 24 godzinnych na takim podwoziu wygrał. Było to dwa lata temu. Na zawodach w niemczech był międzyinnymi Norbert Omelańczuk Paweł Szymański Tomasz Massalski Marcin Mazurek Maciej Dźwigaj i ja. Wszyscy moga potwierdzić że najlepsi zawodnicy w Europie ścigali się na tym podwoziu.

Pozdrawiam
zachęcam do dalszej dyskusji

p.s.
osobiście wiem, że model HPI Sprint jest dużo lepszy, droższy i bardziej skomplikowany niż np. Tamiya TT01 która z regulatorem elektronicznym i karoserią obecnie u Grzegorza Rojny kosztuje 349 PLN

jeżeli nie widać różnicy to po co przepłacać ??

Tytuł:
PostNapisane: So mar 04, 2006 9:09 am 

No to, po co Pan Matukin pisze niedorzeczności, że pokłady węglowe w klasie 540 nie mają znaczenia.
Porównanie Sprinta do Tamiya TT01 wypada podobnie jak porównanie Sprinta za 700 zł do np. Pro4 za 1400 zł.
Według Waszych wypowiedzi w Top Stocku stanowi to zasadniczy problem a w 540 to już żadna sprawa.
Ludzie miejcie, choć odrobinę sumienia i zachowujcie się poważnie.
Powtarzam od x czasu, że do póki sędziowie nie zrozumieją ze wyrównanie szans pod względem technicznym w klasach stanowi podstawowy problem. Do póty nie nastąpi porozumienie i nie będzie akceptacji w środowisku.
Czy naprawdę tak trudno to pojąć?
Bronicie reliktu przeszłości, jakim jest TS.
Na siłę utrzymujecie wszystkich MP klasę dla jednej firmy.
Wszystkich później narzekacie ze jest za mało czasu na wyścigi za mało czasu na eliminacje itd.
Nie widzicie, jakie zmiany nastąpiły w ciągu 2 lat.
Ciekawe czyja to zasługa. Pewnie nie firm, reklamy, promocji tylko Pana Matukina.
Po prostu jest extra !!! Szkoda słów.

Tytuł:
PostNapisane: So mar 04, 2006 9:48 am 

Ja sie zgadzam z panem Flisiakiem i moja zdanie w tej kwesti jest takie zeby w klasie 540 zabronic jezdzic podwoziem węglowym poniewaz to jakby nie patrzec zmienia całkowicie range klasy na duzo wyzsza a tak jak powiedział ktoś wczesniej to miała byc klasa dla poczatkujących i dosć tania..! Pozdrawiam
Paweł

gawron89@o2.pl

Tytuł:
PostNapisane: So mar 04, 2006 10:25 am 

A ja proponuje dalsza dyskusję w temacie przewidzianym dla klasy 540
w dziale dla zawodników.

Sądecki Klub Modelarski
Nowy Sącz

Tytuł:
PostNapisane: So mar 04, 2006 10:32 am 

Zupełnie nie rozumiem czemu atak na klasę TOP STOCK (czytaj. markę Tamiya) do niczego to nie prowadzi i powoduje dalsze kontrowersje. Klasa TS z założenia miała być klasa dla najtańszych najprostszych modeli firmy Tamiya.

Moje pytanie czy nie można wprowadzić do kalendarza MP zamiast klasy 540 klasę Sprint która będzie oparta na na podwoziu HPI Sprint?

Zamierzony efekt zostanie zrealizowany.

Klasa TS była, jest i będzie.

Dalsze publiczne naciski na firmę Tamiya mogą obrócić się we wrogość i atak z Naszej strony. Proszę zaprzestać pisać o tej klasie którą od wielu wielu lat promowali Krzysztof Mamcarz, Rojna, Niko. Rozumiem Pańskie rozgoryczenie i zdaje sobie sprawę z problemów jakie są z LOK. Jeżeli propagacja marki HPI będzie kosztem TAMIYA to już mogę powiedzieć, że nie dogadamy się aby wspólnie organizować zawody.

Z góry dziękuję za uwagę
Liczę na zrozumienie
Pozdrawiam
Jacek

Tytuł:
PostNapisane: So mar 04, 2006 2:18 pm 

Jacek Żurek napisał(a):
Zupełnie nie rozumiem czemu atak na klasę TOP STOCK (czytaj. markę Tamiya) do niczego to nie prowadzi i powoduje dalsze kontrowersje. Klasa TS z założenia miała być klasa dla najtańszych najprostszych modeli firmy Tamiya.

Nie mam nic ani do marki Tamiya ani to Nika czy Pana. Wręcz przeciwnie. Nie zmienia to faktu, że jesteście w niezrozumiały dla mnie sposób preferowani i nie mogę o tym nie mówić.
Napisz mi drogi Jacku gdzie na świecie w mistrzostwach kraju (pomijam Tamiya Cup które sa zawodami formowymi) jest klasa Top Stock. Pokaż mi jakiekolwiek międzynarodowe lub krajowe przepisy dopuszczają do takiej sytuacji że jeździ w klasie 1 marka modeli.
Trak jest tylko u nas i jest to ewidentne utrzymywanie klasy dla jednego producenta i niezależnie czy to dotyczy Tamiya czy jakiejkolwiek innej marki będę przeciwny takiej sytuacji. Jest to wbrew roli jaką powinien pełnić LOK.

Jacek Żurek napisał(a):
Moje pytanie czy nie można wprowadzić do kalendarza MP zamiast klasy 540 klasę Sprint, która będzie oparta na podwoziu HPI Sprint?

Nigdy nie proponowałem takich rozwiązań i nigdy nie mam zamiaru doprowadzić do sytuacji, jaka jest w TS. Natomiast uważam, że zrównanie szanse dla zawodników różnych marek podwozi to podstawa i powinna dotyczyć wszystkich klas.

Jacek Żurek napisał(a):
Klasa TS była, jest i będzie.

Nie mam nic przeciwko klasie, ale jestem przeciwny, aby w obecnej postaci funkcjonowała w MP jako klasa jednego producenta.

Jacek Żurek napisał(a):
Dalsze publiczne naciski na firmę Tamiya mogą obrócić się we wrogość i atak z Naszej strony. Proszę zaprzestać pisać o tej klasie, którą od wielu lat promowali Krzysztof Mamcarz, Rojna, Niko. Rozumiem Pańskie rozgoryczenie i zdaje sobie sprawę z problemów, jakie są z LOK., Jeżeli propagacja marki HPI będzie kosztem TAMIYA to już mogę powiedzieć, że nie dogadamy się, aby wspólnie organizować zawody.

Sory ale tu przesadziłeś.
Moje wypowiedzi na temat klasy TS i 540 nie mają nic wspólnego z wrogością czy chęcią wywierania nacisków na Was. Od roku nie zmieniłem zdania, w tej kwestii i nie zmienię do póki ktoś mnie nie przekona.
Poproszę Pan Jacka Żuka o przedstawienie rzeczowych argumentów i odpowiedzi na moje pytania zadane powyżej. Z pewnością wezmę je pod uwagę. Jak nikt nic konkretnego nie mówi albo używa takich nacisków jak Pan powyżej?
To nie jest metoda !!!.
A jeśli ty Jacku lub Niko macie zamiar generować kolejne takie układy, jakie funkcjonują w TS dla innych waszych modeli to również nie licz na moje poparcie i nie groź mi w ten sposób, bo nikt na tym nie zyska.
Na koniec spokojnie proszę – jeśli chcesz ze na dyskutować to używaj argumentów bo tylko wówczas będziesz partnerem do dyskusji i nie psuj pochopnie właściwego kierunku który obraliśmy.

Pamiętaj ze nie ja czy Ty jesteśmy sprawcami tego konfliktu tylko nasi radośni sędziowie od przepisów i nie dajmy wpuszczać się w maliny i wrogość przeciwko sobie. Zachowaj rozsądek.

Tytuł:
PostNapisane: So mar 04, 2006 3:37 pm 

Nie mam nic ani do marki Tamiya ani to Nika czy Pana. Wręcz przeciwnie. Nie zmienia to faktu, że jesteście w niezrozumiały dla mnie sposób preferowani i nie mogę o tym nie mówić.

Jesteśmy preferowani ponieważ przez wiele lat współpracujemy między sobą.
Niko ma dobry kontakt z LOK.
Ja jestem jednym z założycieli PKMS, byłem w gronie kilkunastu osób które zakładały ten klub.
Krzysiek Mamcarz od wielu, wielu lat propaguje modelarstwo.
Mógłbym wiele na ten temat pisać. Generalnie Naszym celem jest dogadać się a nie toczyć wojnę.
Dla przykładu rozmowy z LOK prowadzi Niko ponieważ mnie krew zalewa jak słyszę pomysły pracowników tej instytucji.

Napisz mi drogi Jacku gdzie na świecie w mistrzostwach kraju (pomijam Tamiya Cup które sa zawodami formowymi) jest klasa Top Stock. Pokaż mi jakiekolwiek międzynarodowe lub krajowe przepisy dopuszczają do takiej sytuacji że jeździ w klasie 1 marka modeli.
Trak jest tylko u nas i jest to ewidentne utrzymywanie klasy dla jednego producenta i niezależnie czy to dotyczy Tamiya czy jakiejkolwiek innej marki będę przeciwny takiej sytuacji. Jest to wbrew roli jaką powinien pełnić LOK.

Patrząc tymi kategoriami klasy:
540 – powinno nie być, dopuszczone są tylko wybrane modele silników i nie są to silniki rekomendowane przez EFRA, IFMAR
DTM Standard – dawno, dawno temu jak opracowywaliśmy przepisy do tej klasy podaliśmy, że dopuszczone są tylko silniki rekomendowane przez federacje ROAR`97 . 27 zwoi, 24 stopnie. Także ta klasa nie jest klasą rekomendowaną przez EFRA i IFMAR. Powinna być usunięta
DTM OPEN – idąc dalej moim tokiem rozumowania powinna tylko pozostać klasa OPEN ponieważ tylko ona spełnia wymogi EFRA i IFMAR. Wszystko co jest dozwolone i niedozwolone jest na bieżąco aktualizowane zgodnie z handbook EFRA.

Nigdy nie proponowałem takich rozwiązań i nigdy nie mam zamiaru doprowadzić do sytuacji, jaka jest w TS. Natomiast uważam, że zrównanie szanse dla zawodników różnych marek podwozi to podstawa i powinna dotyczyć wszystkich klas.

Zrównanie szans jest w klasach
DTM OPEN
DTM STANDARD
540

Nie mam nic przeciwko klasie, ale jestem przeciwny, aby w obecnej postaci funkcjonowała w MP jako klasa jednego producenta.

Nie stoi nic na przeszkodzie aby były klasy innych producentów.
Mistrz Polski TS dla mnie jest traktowany jako Mistrz Polski Tamiya TS, a takie coś jako oficjalny importer na Polskę możemy nadawać.
Nie jest to Mistrz Polski DTM.

Sory ale tu przesadziłeś.
Moje wypowiedzi na temat klasy TS i 540 nie mają nic wspólnego z wrogością czy chęcią wywierania nacisków na Was. Od roku nie zmieniłem zdania, w tej kwestii i nie zmienię do póki ktoś mnie nie przekona.
Poproszę Pan Jacka Żuka o przedstawienie rzeczowych argumentów i odpowiedzi na moje pytania zadane powyżej. Z pewnością wezmę je pod uwagę. Jak nikt nic konkretnego nie mówi albo używa takich nacisków jak Pan powyżej?
To nie jest metoda !!!.
A jeśli ty Jacku lub Niko macie zamiar generować kolejne takie układy, jakie funkcjonują w TS dla innych waszych modeli to również nie licz na moje poparcie i nie groź mi w ten sposób, bo nikt na tym nie zyska.
Na koniec spokojnie proszę – jeśli chcesz ze na dyskutować to używaj argumentów bo tylko wówczas będziesz partnerem do dyskusji i nie psuj pochopnie właściwego kierunku który obraliśmy.

Pamiętaj ze nie ja czy Ty jesteśmy sprawcami tego konfliktu tylko nasi radośni sędziowie od przepisów i nie dajmy wpuszczać się w maliny i wrogość przeciwko sobie. Zachowaj rozsądek.

Mamy zamiar generować kolejne imprezy modelarskie przy współpracy LOK, PKMS, Defena i innych chętnych.
Możemy sobie podyskutować, na pewno mam większe doświadczenie i wiedze od Pana.
Ja problemów co do klasy TS nie widzę. Co do klasy 540 wczoraj przekazałem Panu Jankowi swoją sugestie, aby dopuścić wszystkie silniki blaszane i wszystkie marki modeli.
To czy ktoś w tej klasie wygra czy nie, nie będzie dotyczyło podwozia tylko silnika i opon jakie zostaną założone.

Zupełnie nie rozumiem Pańskiego podejścia do interesu. Przemoc rodzi przemoc. Skoro się atakuje LOK i PKMS nie można się spodziewać, że obie organizacje przyjdą prosić aby HPI zorganizowało dla nich zawody. W przypadku PKMS wiele rozmów z Anią i Rafałem prowadzę osobiście. Są moimi rówieśnikami, na początku lat 90 razem zaczynaliśmy zabawę. Roman Motawa jest moim sąsiadem i jest zaprzyjaźnionym modelarzem modelarni której jestem instruktorem.

Rozmowy z LOK jak już mówiłem prowadzi Niko. Ja jestem zbyt nerwowy, i chyba za młody w stosunku do poglądów jakie są przedstawiane przez pracowników. Ponieważ pracuje w firmach które są nowocześnie zarządzane mój pogląd na LOK i styl w jakim LOK chce prowadzić działalność jest bardzo krytyczny.

Do ekpiy sędziowskiej generalnie problemów nie mam.
Zgłaszam jedynie uwagi do stylu kierowania jaki proponuje Nam LOK.
Zmiany terminów imprez, zmiany miejsc organizacji, zmiany organizatorów, bałagan z zakupem AMB, brak wykfalifikowanej kadry sędziowskiej to przykłady skandalicznego traktowania modelarzy przez LOK. Za to ktoś powinien być pociągnięty do odpowiedzialności.

Dziękuje za uwage
Jacek Żurek

Tytuł:
PostNapisane: So mar 04, 2006 3:53 pm 

Cytuj:
utrzymujecie w Mistrzostwach Polski klasę dla modeli jednej firmy. !!!

Panie festwal, czy mysli pan ze w Pucharze KIA PICANTO mozna wystartowac autem BMW M3 ?? W tym pucharze co roku jest nadany tytul mistra Polski, a takich pucharow jest wiele :wink: Moze wystartuje pan swoim Hundajem w pucharze KIA PICANTO, pana argumenty sa takie rzeczowe ze mysle ze sedziowie pana dopuszca do startow :lol:

Tytuł:
PostNapisane: So mar 04, 2006 4:56 pm 

Zbigniew Ciećwierz napisał(a):
Dla mnie bardzo duzo poprostu żeby być zawodnikiem trzeba mieć licencje a ponieważ koledzy z Gdańska w ubiegłym roku zapomnieli wykupić licencje to im przypominam bo w tym sezonie bez licencji nie wystartują.

Wykupiłem licencję i do tej pory jej nie otrzymałem :twisted: Więc niech Pan już da spokój z tymi licencjami. Zachowuje się Pan jakby to była najważniejsza rzecz na świecie. Może z pieniędzy za te licencję otrzymujecie prowizję od ilości za przeproszeniem "frajerów" którzy dali się nabrać na ten kawałek magicznego papierka z napisem LICENCJA.

Ponawiam swoje pytanie gdzie jest moja licencja? A jak jej nie ma kto gdzie jest pokwitowanie za wpłatę.

I uprzedzając fakty, że zaraz Pan powie, że bez nowej licencji nie będę mógł wystartować w tym sezonie to odpowiem teraz ŻE WCALE MI NA TYM NIE ZALEŻY :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: So mar 04, 2006 5:27 pm 

...Pan Matukin pisze niedorzeczności...

Dużą ilość klas i zawodników prosze zostawić zmartwieniu innych. W sekcji jak i w zarządzie nie ma miejsca dla żadnego dealera - w temacie "Podsekcja off-road" dostał już Pan od zawodników odprawę - czyli to o co prosił - jeśli nie zrozumiał, że to zawodnicy decydyją o tym, na jakim sprzęcie i jakich producentów chcą jeździć.
W klasach modeli Tamiya polscy zawodnicy byli już dwa razy na Mistrzostwach Europy w Hiszpanii i w Niemczech - a gdzie w tym czasie były modele HPI?.
Zawodnicy już zrozumieli o co Panu chodzi w modelarstwie.
Jak dotąd zarządy naszej sekcji zrobiły więcej dla modelarstwa niż Pan, o czym świadczy ciągły wzrost liczby zawodników i imprez sportowych.
I na koniec, bo argumentów juz Pan nie ma - z Panem Bernadym prosimy Pana o kulturą słownictwa.

Tytuł:
PostNapisane: So mar 04, 2006 5:28 pm 

Do Jacka Żurka

No to wiele mi wyjaśniłeś.
Teraz przynajmniej wiemy, kto, z kim śpi, gdzie, kto mieszka i jakie sa grupy interesów, których nikt nie przebije.
Już teraz rozumiem skąd biorą się moje problemy i brak siły przebicia z konkretnymi propozycjami.
Szkoda tylko, że nie odpowiedziałeś wprost na żadne z moich pytań. Rozumiem, że odpowiedź jest oczywista a moje pytanie retoryczne.
Ale już nie musisz, wyjaśniłeś mi więcej niż się spodziewałem.

Tytuł:
PostNapisane: N mar 05, 2006 12:35 pm 

Do Jacka Żurka

No to wiele mi wyjaśniłeś.
Teraz przynajmniej wiemy, kto, z kim śpi, gdzie, kto mieszka i jakie sa grupy interesów, których nikt nie przebije.
Już teraz rozumiem skąd biorą się moje problemy i brak siły przebicia z konkretnymi propozycjami.
Szkoda tylko, że nie odpowiedziałeś wprost na żadne z moich pytań. Rozumiem, że odpowiedź jest oczywista a moje pytanie retoryczne.
Ale już nie musisz, wyjaśniłeś mi więcej niż się spodziewałem.

Skoro wszystko zostało już powiedziane to proszę o zaprzestanie ataków na klasę TS (czytaj producenta Tamiya) i skoncentrowanie sie nad innymi klasami w których należy zmienić przepisy.

Dziekuję za rozmowe
Jacek Żurek

Tytuł:
PostNapisane: N mar 05, 2006 1:44 pm 

Jan Matukin napisał(a):
...Pan Matukin pisze niedorzeczności...

Dużą ilość klas i zawodników prosze zostawić zmartwieniu innych. W sekcji jak i w zarządzie nie ma miejsca dla żadnego dealera - w temacie "Podsekcja off-road" dostał już Pan od zawodników odprawę - czyli to o co prosił - jeśli nie zrozumiał, że to zawodnicy decydyją o tym, na jakim sprzęcie i jakich producentów chcą jeździć.
W klasach modeli Tamiya polscy zawodnicy byli już dwa razy na Mistrzostwach Europy w Hiszpanii i w Niemczech - a gdzie w tym czasie były modele HPI?.
Zawodnicy już zrozumieli o co Panu chodzi w modelarstwie.
Jak dotąd zarządy naszej sekcji zrobiły więcej dla modelarstwa niż Pan, o czym świadczy ciągły wzrost liczby zawodników i imprez sportowych.
I na koniec, bo argumentów juz Pan nie ma - z Panem Bernadym prosimy Pana o kulturą słownictwa.

Jest coś takiego Panie Janku jak punkt krytyczny, który już dawno przekroczyliście.
Nie polecam stosowania danych metod dezorientacji, bo bez Pan wskazówek zawodnicy doskonale wiedza, kto tu ściemnia i komu, o co chodzi.
Nie liczę na żadne zrozumienie z Waszej strony i czekam z jak pokaże Pan po raz kolejny swoją siłę i brak rozsądku.
Ciekawe, kiedy całkiem wykluczy Pan modele niesłusznych firm z rozgrywek MP, bo jasno piszecie, jaki jest układ i w jakim kierunku zmierzacie.
Niech Pan to w końcu zrobi, po co traci Pan czas na dyskusje ze mną.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona