Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 06, 2026 5:55 pm

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 29, 2005 6:41 pm 

Cytuj:
docierales mt2 w domu ??

<Wow> niezły wyczyn mnie rodzice by z domu wyrzucili :)

Pozdrawiam Adam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 29, 2005 7:34 pm 

dzis jak docierałem z kolega sava le 25 to musiałem go uspokajac bo chłopak wie że trzeba dotrzec ale tak rwał sie do jazdy :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: 8)

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 29, 2005 7:45 pm 

Ok,dzieki wam wszystkim, troche poczytalem a teraz jescze pytanka:
1: jaka temoerature maxymalna powinien osiagac silnik przy docieraniu??
2: czy moge docierac go w temperaturze ok 0st C?? (baki przepracowane z kolami w powietrzu by byly przepalone w piwnicy w ok 15st C)
3: nie mam instrukcji do samego silnika (tylkojak zlozyc model) ktore wiec paliwo jest najlepsze?? moze do docierania kupic to specjalne z wieksza zawartoscia oleju??
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 29, 2005 7:49 pm 

2. tu masz odpowiedz http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.ph ... ranie+zime

3. najlepiej docierac na takim paliwie, na jakim bedziesz jezdzil

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 29, 2005 8:11 pm 

witam ! ja tez kupilem ten model ! i juz jestem po dotarciu moge ci dac pare wskazowek po pierwsze paliwo model technics jest wporzo ja docieralem na 25 % nitro i mam cipla swiece A3 os silnik jak stal to strasznie sie grzal i musialem go gasic 140 C docieralem go przed wigilia wiec jeszcze nie bylo sniegu wiec teraz ci nie polecam go docierac no chyba ze sobie dobrze po odsniezasz a wiec tak pol baku daj zeby sobie pochodzil na nie trzeba dawac do pomieszczenia bo silnik trzyma ciagle 100 C mierzylem termometrem :] jak wypalisz to to dajesz leciutko gazy i za 2 s puszczasz i tak na okraglo i z bakiem zwiekszasz predkosc ale o bardzo malo i pamietaj troche gazu przez 2 s i na hamulec tak przez 5-6 bakow mi sie dotarl bardzo dobrze w ogole nie gasnie pracuje rowno polecam ci paliwo 16 % Model techniks juz sobie kupilem 2,5 i jest wszystko ok a i przy docieraniu jezdzij bez budy a i jak zostanie ci troche mapiwa to zegnij wezyk paliwowy i w tedy zgasnie w przeciwnym wypadku mieszanka sie z uborzy i bedzie kicha pamietaj silnik jest ustawiony na dotarcie czyli mieszanka jest bogata !! nie krec sroba ta w gazniku dopiero po tych 6 bakach leciutko przekrec w prawo i w tedy bedzie ok a i bardzo slabym punktem modelu sa gowienka do ktorych sie przykreca kolo zaby jes ustawic pod jakims kontem lekko przywailiem i juz sie ulamao ale naszczescie jest duz tych dziurek w ktore sie to przykreca :] a i niby pisze ze odbiornik i baterie sa osloniete przed woda ja juz jezdzilem po kaluzach i powiem ci ze wuda sie dostale przez odbiornik malo a przez baterie duzo bo w bateriach jak odkrecisz ta oslone jest taka wycieta dziura jak\ juz to zakjleilem i juz mniej przecieka dlatego polecam ci wlozenie odbiornika i baterii w jakis woreczek i w tedy bedzioe oki

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 29, 2005 8:17 pm 

Instrukcja docierania Traxxasa przetłumaczone przezemnie

http://www.system-net.pl/~paw0289/docieranie.htm

Do badyla, jak jeszcze gazu nie dałeś na maksa przy 3 L to przygotuj się na to że jak silnik dostanie w kość po tym 5L padnie ci w moment bo nie bedzie przystosowany do temperatur takich w jakich powinien pracować.

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 29, 2005 8:17 pm 

nie gaś modelu przez zgięcie wężyka ponieważ silnik pracuje a nieodstaje paliwa więc nie ma smarowania i się moze zepsuć. Najlepiej gasić poprzez zatkanie tłumika np. szmatką.

Pozdrawiam Adam

PS: nie mam zamiaru od razu z 50% gazu przejść na 100% tylko stopniowo

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 29, 2005 8:22 pm 

Firma Hpi na płytce z instruktarzem pokazuje, że najpierw jest tzw "static break in process" czyli 3 baki bez jeżdżenia, a nastepnie "dynamic break in" czyli 2 baczki jeżdżąc. Najlepiej kup sobie tą płytkę: tam masz wytłumaczone wszyściutko jaśniutko.

http://www.rcpics.net/media.php?searchs ... h&limit=10

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 29, 2005 8:40 pm 

badyl napisał(a):
nie gaś modelu przez zgięcie wężyka ponieważ silnik pracuje a nieodstaje paliwa więc nie ma smarowania i się moze zepsuć. Najlepiej gasić poprzez zatkanie tłumika np. szmatką.

Już ci pisałem, że jeśli nie wiesz nie masz pisać!!!
Przy łamaniu wężyka faktycznie chwile chodzi bez smarowania(w sumie to nic się nie dzieje bo przez tą chwile gaszenia nie zdąży sie wytworzyć mordercza dla silnika tempreratura), z kolei przy zatykaniu wydechu się zalewa i mogą być problemy z odpaleniem.
Najlepszym sposobem jest dotknięcie koła zamachowego podczas gdy silnik jest na niskich obrotach

Pozdrawiam

Wojtek Forysiak

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 29, 2005 9:07 pm 

badyl napisał(a):

Niekoniecznie. Silnik ma niskie obroty i nic mu się nie stanie. Jest to tak samo jak wypalanie paliwa do końca.

Co do docierania to pokażcie mi dowód, że docieranie z kołami w górze jest lepsze niż docieranie jeżdząc odrazu. Jedna firam radzi tak, druga inaczej. Każdy modelarz po iluś dotartych silnikach wypracowuje swoją szkołę, której się trzyma i każdy będzie to robić inaczej. Najlepszym chyba sposobem jest docieranie na tzw. ławeczce ze śmigłem :wink:

Temat uważam za zamknięty bo wyniknie z niego tylko kłutnia.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2