Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr cze 10, 2026 1:26 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: So gru 03, 2005 10:41 am 

Nie chce ci sie enjoy narzucać, ale 1,5 roku utrzymania sava, i jego tuningowanie w czasie to taki sam koszt jak benzyniak. A utrzymanie benzyniaka potem - bardzo niskie - paliwo tanie, części ponoć się nie psują...

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So gru 03, 2005 11:24 am 

ale jak sie zepsuje już coś to koszty czesci nie sa tak male jak w modelach nitro, np komplet wahaczy to wydatek 400zł do carsona

MALOWANIE KAROSERII AEROGRAFEM!

Tytuł:
PostNapisane: So gru 03, 2005 11:27 am 

Racja, taki dobry tuningowy wydech to koszt 1000 zł :?

Tytuł:
PostNapisane: So gru 03, 2005 11:40 am 

sam bym sie chetnie pobawił w modele benzynowe ale ceny części odstraszają, dlatego jak narazie zostaje przy nitro

MALOWANIE KAROSERII AEROGRAFEM!

Tytuł:
PostNapisane: So gru 03, 2005 11:29 pm 

Enjoy - tez tak kiedys myslalem jak ty, ze mnie nie stac i takie tam ale doszedlem do wniosku, ze wlasnie mnie nie stac na kupowanie badziewia, musze kupic raz a dobrze i dlatego kupilem benzyniaka (juz dwa nawet), model kosztuje o 1000zl wiecej niz nitro ale paliwo jest 10 razy tansze, zywotnosc silnika jest nieporownywalnie wieksza wiec jak w swoim nitro bedziesz wymienial kolejny silnik za 600-1200zl to ja wciaz bede smigal na moim starym silniku bez zadnych remontow, do tego dochodzi bezproblemowosc tych modeli, komfort uzytkowania, dla mnie jest oczywiste, ze choc na poczatku wydasz o te 1000zl wiecej ale pozniej zaoszczedzisz znacznie wiecej w eksploatacji, zanim silnik benzynowy padnie to w modelu nitro wymienisz kilka razy silnik albo i wiecej, benzyniaki jezdza i po 5 lat na jednym silniku, przelicz sobie dokladnie na co cie wlasnie nie stac i ja mysle, ze na nitro wlasnie nie stac wiekszosc ludzi ale jak sie model kupuje to sie nie mysli, ze jego silnik pojezdzi bardzo krotko a paliwko kosztuje tyle co najdrozsze trunki swiata, zeby ocenic dobrze wydatki nie wystarczy wziac cene zakupu modeli ale jeszcze trzeba dodac dlugotrwala eksploatacje i tu moim zdaniem benzyniak biją nitro na głowe...

wsadzilem kij w mrowisko ale po to jest forum zeby wymieniac poglady, czekam na mądre wypowiedzi

Tytuł:
PostNapisane: So gru 03, 2005 11:34 pm 

Dodam tylko - jak się postarasz silnik nawet za 500 zł złapiesz.

Tytuł:
PostNapisane: So gru 03, 2005 11:50 pm 

silnik nitro za 500zl to raczej niska polka i pojezdzi ile? 15-20 godzin? i na złom a dla benzyniaka 20 godzin to pryszcz, po takim czasie to on dopiero jest dotarty dobrze hehehe ceny czesci do benzyniakow to wymyslacie chyba z kosmosu, cale nowe kola kupowalem po 50zl za sztuke a drugi model ktory mam kupilem uzywany w idealnym stanie za 1000zl, czesci raczej nie kupuje bo model sie nie psuje, kupowalem zebatki te plastikowe bo sie starly, za komplet dalem 50zl ale teraz to wszystko zabudowalem i z zebatkami sie juz nic nie dzieje, za 1000zl mam model ktory bedzie smigal dobrych kilka lat, nie ma czego porownywac jak dla mnie, wydech nowy tuningowy byl ostatnio za 400zl na allegro wiec nie mam pojecia skad wytrzasneliscie 1000zl za wydech (moze za sambe 4 tyle chca) z tym wydechem za 400zl model smiga juz okolo 100km/h - czy to malo? znajdzcie mi nitro ktore tyle poleci po przerobkach za 400zl, mialem kiedys t-maxxa nowego i dziekuje ze go juz nie mam, wtedy mialem non stop wydatki i brak kasy na paliwo, zdazylem troche pojezdzic i juz sie okazalo ze silnik jest do wyrzucenia, w miedzyczasie rozwalilem amortyzatory, stopil sie wydech, polamalem kupe czesci, wiecznie byl problem z odpaleniem i ustawieniem, jak nie swieca zla to rozrusznik sie psul, model caly w syfie z oleju, masakra, teraz szarpie i zawsze zapalam za drugim razem, nigdy nie gasnie i nigdy nie odmawia posluszenstwa, jak zapale na baku jezdze godzine co najmniej, nic nie nosze dodatkowo i nie musze miec skrzyni z narzedziami za kazdym wyjsciem na jazde, ide jezdzic i wiem ze to bedzie kolejny udany off-road a nie męka i walka z modelem, wogole nie ma co porownywac, jesli chcesz jezdzic a nie grzebac w modelu wiecznie to kup benzyniaka,
howk...

PS: na allegro ostatnio byl model carson comanche (to takie cos jak attack tylko ze z buda monstera) za 2300zl czyli tyle co revo, bez komentarza

Tytuł:
PostNapisane: N gru 04, 2005 10:22 am 
PSVADEK

Lokalizacja: Rzeszów Auta: ...TRAXXAS REVO 3,3... .ASSO TC3 BRUSHLESS.
nie mozna tak tego porownywac bo jeden woli REVO drugi SAVAGE a trzeci benzyniaka ...

Tytuł:
PostNapisane: N gru 04, 2005 10:31 am 

Ja, chociaż nie mam modelu w skali 1/5 z silnikiem na benzynę, też jestem za tymi modelami. Jest to duży model, części eksploatacyjne taki jak wahacze, amory itp. są na pewno drogie niż w nitro, ale wytrzymałość tych części jest napewno większa. Jeśli chodzi o silnik to spalinówka wali na łep i szyję nitro. Tam jest mały silnik chodzi na paliwo, beż żadnych obciążeń czy dodatków paliwowych, bez wysileń. Silniki Nito są BARDZO obciążone i wysilone przez ciśnieniem nitro, praca silnika przebiega nie równo, można powiedzieć, że WSZYSTKO mu przeszkadza, a to paliwo, a to temperatura, a to klimat itp., itp. Mały przebieg. Po za tym w silnikach nitro musi być bardzo dokładna regulacja. Wielu modelarzy początkujących porostu BOI się regulacji. W benzyniaku wlewasz paliwo, i jazda. Na początku też trzeba jeździć wolniej, bez wysileń, potem regulacja obrotów i mieszanki paliwa i gotowe. ;)

Tytuł:
PostNapisane: N gru 04, 2005 11:13 am 

Xylo przekonałeś mnie ;). Ale jak bym kupował model w skali 1:5 to jest jeden warunek. Trzeba muc nim skakać a takim attackiem sobie nie poskacze chyba :). Może się myle ale jak bym kupował taki model to chyba bym kupił bezynowego monstera od carsona bo wiem że takiego ma ale nie pamętam jak się nazywa. :D

Tytuł:
PostNapisane: N gru 04, 2005 11:21 am 

Z tym silnikiem za 500 zł chodziło mi o silnik benzuynowy ;)

Tytuł:
PostNapisane: N gru 04, 2005 11:25 am 

Aprzypadkiem do spaliny na bezyne nie mozna wsadzić silnika od kosiarki :D??

Tytuł:
PostNapisane: N gru 04, 2005 11:27 am 

Zna ktos jakies polskie stronki o modelach benzynowych. Z chcecia bym o nich przeczytal. Moze kupie benzyniaka, zamiast Sava. Kto wie.

Tytuł:
PostNapisane: N gru 04, 2005 11:34 am 

Ja jak uzbiore kase to kupie sobie benzyne :). Macie jakieś strony z benzynami?? Strone carsona czy czego kolewiek o benzynach :D.

Tytuł:
PostNapisane: N gru 04, 2005 1:13 pm 

Stronka o benzyniakach - na rcm można kiedyś było poczytać.

A silnik od benzynaika do spalinowego modelu - człowieku chyba nie widziałeś takiego silnika benzynowego - on jest gdzies wielkości jednego modelu micro :wink:

Edit:

Nie rozumiem o co chodziło w zwrocie "Aprzypadkiem do spaliny na bezyne nie mozna wsadzić silnika od kosiarki" ja zrozumiałm że chodziło ci o wsadzenie silnika benzynowego do modelu spalinowego. dobrze zrozumiałem?

Ps. as jeeli chodziło o to że do modelu np. carsona attacka silnik od kosiarki wsadzić - to trzeba go z deka przerobić - układ chłodzenia itp.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona