Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt cze 16, 2026 6:52 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 17, 2005 2:11 pm 

Piotr Fortuna napisał(a):
Chłopie jak widzisz pisze tam że to jest moduł 0,4 a niżej w wykazie modeli nie ma podwozia TT.......

jest napisane, sorry pomyliło mi się, czyli wszystkie 0.6 bedą ok. Teraz juz wiem...

http://www.zabawki-modele.pl/catalog/pr ... 50c8483482

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt lis 25, 2005 9:29 am 

Marcus napisał(a):
witam,

Mam kilka pytań, a mianowicie:

1. W jakim module jest zębatka atakująca, podwozie TT-01
2. Czy otwory w karoserii muszą byc wiekszej średnicy niż słupki ?
3. Jakie czynności nalezy wykonać przed pierwszą jazdą (ustawienia nadajnika, regulatora, i takie tam) ?
4. Czy na spinki te pod karoserią, trzeba dawać jakieś podkładki ?
5. Iloma warstwami farby malować karoserię i jak żeby nie było zacieków...
6. Dlaczego w sklepie rojna nigdy nic nie ma ???

Proszę powiedzcie do czego służą te magiczne przełączniki i pokrętła w nadajniku, jedno jest chyba od regulacji gazu, a dwa pozostałe od serwa tylko co z czym i jak to poprawnie ustawić, mówię o tych 3 pokrętłach. A przełączniki ???
Jak to jest z regulatorem, chodzi mi o jego nagrzewanie się, po 5 min radiator był no trochę wiecej niż ciepły. Czy tak powinno być, a co bedzie jeżeli bedzie jeździł pół godziny ? Czy przy jeździe regulator powinien wydawć jakieś dzwięki... Regulator dwukierunkowy jest od conrada ograniczenie 18 zwojów, silnik standard 540 Mabuchi czy jakoś tak...
Ktos mi odpowie na te nurtujące mnie pytanka ?
Odpaliłem wczoraj modela i się przeraziłem, jego szybkością. Szczerze to myslałem że bedzie jeździł wolniej. A to wariat jak dla mnie, mimo tego że jest na standardowych częściach. Modelik składałem dla mojego 6-letniego syna, ale teraz widzę, że chyba będzie się go bał...

PostNapisane: Pt lis 25, 2005 9:42 am 

Marcus napisał(a):
Marcus napisał(a):
witam,

Mam kilka pytań, a mianowicie:

1. W jakim module jest zębatka atakująca, podwozie TT-01
2. Czy otwory w karoserii muszą byc wiekszej średnicy niż słupki ?
3. Jakie czynności nalezy wykonać przed pierwszą jazdą (ustawienia nadajnika, regulatora, i takie tam) ?
4. Czy na spinki te pod karoserią, trzeba dawać jakieś podkładki ?
5. Iloma warstwami farby malować karoserię i jak żeby nie było zacieków...
6. Dlaczego w sklepie rojna nigdy nic nie ma ???

Proszę powiedzcie do czego służą te magiczne przełączniki i pokrętła w nadajniku, jedno jest chyba od regulacji gazu, a dwa pozostałe od serwa tylko co z czym i jak to poprawnie ustawić, mówię o tych 3 pokrętłach. A przełączniki ???
Jak to jest z regulatorem, chodzi mi o jego nagrzewanie się, po 5 min radiator był no trochę wiecej niż ciepły. Czy tak powinno być, a co bedzie jeżeli bedzie jeździł pół godziny ? Czy przy jeździe regulator powinien wydawć jakieś dzwięki... Regulator dwukierunkowy jest od conrada ograniczenie 18 zwojów, silnik standard 540 Mabuchi czy jakoś tak...
Ktos mi odpowie na te nurtujące mnie pytanka ?
Odpaliłem wczoraj modela i się przeraziłem, jego szybkością. Szczerze to myslałem że bedzie jeździł wolniej. A to wariat jak dla mnie, mimo tego że jest na standardowych częściach. Modelik składałem dla mojego 6-letniego syna, ale teraz widzę, że chyba będzie się go bał...

dwa okrągłe to trymery, ustawiasz nimi położenie neutralne serwa i "0" regulatora, zeby samochód sam nie jechał.
trzecie pokrętło to wychylenie kół, znaczy możesz zrobić tak, ze koła mogą skręcać mniej lub więcej przy tym samym skręceniu kierownicą na nadajniku. Znaczy jak jedziesz po super szybkim torze to sobie ustawiasz wychylenie na mniejsze i nawet jak nerwowo kręcisz kółkiem to samochód skręca mniej.
przełączniki to rewersy. Czasem jest tak, że serwo skręca w drugą stronę niż Ty kierownicą (zalezy od aparatury i innych czynników), przełączasz wtedy przełącznik z N na R lub odwrotnie i działa jak chcesz, podobnie z kanałem przyspieszenia.

co do nagrzewania, przy szybkiej jeździe silnik pobiera znaczne prądy, może to być nawet kilkadziesiąt amperów. Zauważ, że w parametrach regulatorów podawany jest prąd chwilowy dochodzący do 60 A, a czasem grubo więcej. No nie ma bata, przy takich pradach musi się coś zagrzać.

co do przeznaczenia ... ja też kupiłem samochodzik dla 3 letniej córki, a że nie chce się nim narazie bawić ... to jeżdżę ja. :)

PostNapisane: Pt lis 25, 2005 9:58 am 

Toost napisał(a):

dwa okrągłe to trymery, ustawiasz nimi położenie neutralne serwa i "0" regulatora, zeby samochód sam nie jechał.
trzecie pokrętło to wychylenie kół, znaczy możesz zrobić tak, ze koła mogą skręcać mniej lub więcej przy tym samym skręceniu kierownicą na nadajniku. Znaczy jak jedziesz po super szybkim torze to sobie ustawiasz wychylenie na mniejsze i nawet jak nerwowo kręcisz kółkiem to samochód skręca mniej.
przełączniki to rewersy. Czasem jest tak, że serwo skręca w drugą stronę niż Ty kierownicą (zalezy od aparatury i innych czynników), przełączasz wtedy przełącznik z N na R lub odwrotnie i działa jak chcesz, podobnie z kanałem przyspieszenia.

co do nagrzewania, przy szybkiej jeździe silnik pobiera znaczne prądy, może to być nawet kilkadziesiąt amperów. Zauważ, że w parametrach regulatorów podawany jest prąd chwilowy dochodzący do 60 A, a czasem grubo więcej. No nie ma bata, przy takich pradach musi się coś zagrzać.

co do przeznaczenia ... ja też kupiłem samochodzik dla 3 letniej córki, a że nie chce się nim narazie bawić ... to jeżdżę ja. :)

no tak to teraz chodzi mi o to trzecie pokrętło, na poczatku miałem ustawione tak, że kręciłem kierownicą w lewo to jechał w prawo. Tym pokętłem mogłem regulować wychylenie kół ale nie do końca. Znowu jak przełaczyłem przełącznikiem, skręcał już prawidłowo i wychylenie kół jest na max, ale nie mogę ustawić już mniejszego wychylenia...
A co z piszczeniem regulatora przy jeździe...

Mojemu, tez kupiłem jak miał 3 lata terenówę Nikko, ale dopiero jakiś rok temu przejawił zainteresowanie... ale toto jeździ jak jeździ...
W sumie to nie ma kłopotu modelikiem będę jeździł ja 8) a on nikko i wilk syty i owca cała... :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 25, 2005 12:17 pm 

piszczeniem się nie przejmuj, a czemu aparatura tak działa to już nie wiem

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 25, 2005 12:47 pm 

wieczorkiem zobaczę o co chodzi...

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 28, 2005 8:30 am 

W trakcie użytkowania wyłazi coraz wiecej pytań, jeżeli modelik wariuje tz. potrafi sam jechać do przodu albo to tyłu to co jest nie tak. Czy efektem może być wyładowywanie się pakietu ? Bo stwierdziłem to po 20 min zabawy, na poczatku wszystko jest ok... Pakiet NiCd 2000 mAh firmy krzak... Czy to coś innego jest... ???

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 28, 2005 8:42 am 

Marcus napisał(a):
W trakcie użytkowania wyłazi coraz wiecej pytań, jeżeli modelik wariuje tz. potrafi sam jechać do przodu albo to tyłu to co jest nie tak. Czy efektem może być wyładowywanie się pakietu ? Bo stwierdziłem to po 20 min zabawy, na poczatku wszystko jest ok... Pakiet NiCd 2000 mAh firmy krzak... Czy to coś innego jest... ???

ciekawe

wygląda na brak zasilania nadajnika/odbiornika, znaczy nie ma sterowania. Odbiornik jest zasilany z tego samego pakietu co silnik, ale jeśli pakiet był by rozładowany na tyle, że odbiornik nie miał już zasilania to tym bardziej silnik by już nie kręcił.
Może baterie w nadajniku padły?

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 28, 2005 9:01 am 

Może są na ostatnim wydechu, hmmm ciekawe bo dioda od zasilania w nadajniku cały czas się pali... Jakie paluszki/baterie do tego włozyć najlepiej ???

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 28, 2005 9:06 am 

ja mam akumulatorki, 1700mAh

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 13, 2005 10:13 am 

Nie zakładam nowego, wiec pytam tutaj. Czym najlepiej wyciąć otwory pod słupki w karoserii, wiertarką, ręczna może być ??? z zewnatrz czy wewnatrz... ? Jak prawidłowo je wymierzyć ???

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2