Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 08, 2026 2:08 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 22, 2005 7:42 am 

Co tu gadać o zmianach silników jak jest totalny brak zawodów.Trzeba wykożystać to co się ma i jeżdzić,a nie teoretyzować o przyszłości,która wygląda blado.Pan Marek Pleskacz narazie z tego co pisał jeżdził pod blokiem(autko to nie łódka) po pierwszej konfrontacji może będzie chciał wprowadzić bezszczotkowce do Top Stocka bo w Opene nie wiek się liczy lecz doświadczenie.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 22, 2005 10:31 am 

Filip Zaremba napisał(a):
Co tu gadać o zmianach silników jak jest totalny brak zawodów.Trzeba wykożystać to co się ma i jeżdzić,a nie teoretyzować o przyszłości,która wygląda blado.Pan Marek Pleskacz narazie z tego co pisał jeżdził pod blokiem(autko to nie łódka) po pierwszej konfrontacji może będzie chciał wprowadzić bezszczotkowce do Top Stocka bo w Opene nie wiek się liczy lecz doświadczenie.

A skad Pan Filip Zareba wie ze jezdze pod blokiem?
A autko to rzeczywiscie nie lodka. Gdyby Pan Filip sobie lodke sprawil to nie mialby zielonego pojecia co z nia zrobic a o startowaniu w zawodach juz nawet nie wspomne. Troche nizej ten nos Panie Filipie bo sie Pan potknie na prostej drodze.

Marek

Ostatnio edytowano Wt lis 22, 2005 12:32 pm przez Marek Pleskacz, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 22, 2005 11:23 am 

Bardzo dobrze, ze powstal ten temat ale dyskutujmy w nim kulturalnie i uzywajac rzeczowych argumentow.

Na stronie www.efra.se mozna przeczytac, iz w roku 2006 beda dopuszczone do startu tylko akumulatory kadmowe i wodorkowe. Mozna tez przeczytac, iz Efra zmienila definicje silnika modified.
Silnik modified to od roku 2006 bedzie:
a) szczotkowy bez ograniczen zwojow
b) bezszczotkowy, sensorowy lub bezsensorowy z pewnymi ograniczeniami ale nie chodzi tutaj o ilosc zwojow.

Nic natomiast jeszcze nie jest napisane czy klasy modified a i b beda sie razem scigac.

Silniki BL sa szybsze od silnikow 12 zwojowych i dlatego pisalem, ze modele beda szybsze. Owszem nigdy nie mialem silnika BL, swoje informacje czerpie tylko od zawodnikow startujacych i testujacych sprzet glownie w USA i w UK. Na dzien dzisiejszy jesli bedzie potrzeba to kupie Novaka GTB 5,5.

Co do modeli lodek to mam pytanie z ilu ogniw skladaja sie pakiety startujacych na silnikach BL? Byc moze to jest kluczem do odpowiedzi dlaczego w tej dyscyplinie uzywa sie silnikow BL zamiast tradycyjnych.
W samochodach caly czas jest to 6 ogniw czyli 7,2V.
Czy w lodkach uzywa sie akumulatorow innych niz kadmowe i wodorkowe?

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 22, 2005 12:11 pm 

Łukasz Kowalczyk napisał(a):
Bardzo dobrze, ze powstal ten temat ale dyskutujmy w nim kulturalnie i uzywajac rzeczowych argumentow.

Na stronie www.efra.se mozna przeczytac, iz w roku 2006 beda dopuszczone do startu tylko akumulatory kadmowe i wodorkowe. Mozna tez przeczytac, iz Efra zmienila definicje silnika modified.
Silnik modified to od roku 2006 bedzie:
a) szczotkowy bez ograniczen zwojow
b) bezszczotkowy, sensorowy lub bezsensorowy z pewnymi ograniczeniami ale nie chodzi tutaj o ilosc zwojow.

Nic natomiast jeszcze nie jest napisane czy klasy modified a i b beda sie razem scigac.

Silniki BL sa szybsze od silnikow 12 zwojowych i dlatego pisalem, ze modele beda szybsze. Owszem nigdy nie mialem silnika BL, swoje informacje czerpie tylko od zawodnikow startujacych i testujacych sprzet glownie w USA i w UK. Na dzien dzisiejszy jesli bedzie potrzeba to kupie Novaka GTB 5,5.

Co do modeli lodek to mam pytanie z ilu ogniw skladaja sie pakiety startujacych na silnikach BL? Byc moze to jest kluczem do odpowiedzi dlaczego w tej dyscyplinie uzywa sie silnikow BL zamiast tradycyjnych.
W samochodach caly czas jest to 6 ogniw czyli 7,2V.
Czy w lodkach uzywa sie akumulatorow innych niz kadmowe i wodorkowe?

Panie Lukaszu,
Dziekuje za skierowanie tego tematu tam gdzie byc powinien.
Przepraszam za komentarz do Pana Filipa ale nigdy nie scierpie wywyzszania sie jednych nad drugimi.
Kazdy rodzaj modelarstwa ma swoja specyfike.
Czy moglby Pan podac link do tej informacji o dopuszczaniu silnikow BL. Szczegolnie interesuja mnie te "ograniczenia" dla BL.
Zgadza sie ze jesli nie bedzie ograniczenia dla silnikow BL to beda one szybsze od silnika szczotkowego ograniczonego do 12 zwoji.
Ale gdyby wziac silniki o tym samym KV i mocy to roznice beda niewielkie. Sprawnosc bedzie najwieksza roznica zwlaszcza przy wyzszych pradach i obrotach.
Co do tego jaki silnik BL sie bardziej nadaje do samochodow to odpowiedz nie jest taka oczywista.
Sensorowe sa teoretycznie lepsze poniewaz nie maja problemow z rozruchem we wlasciwym kierunku. Jednak technologia kontrolerow bezsensorowych poszla dzisiaj tak daleko ze nie jest to juz problemem.
Zaleta Kontrolerow bezsensorowych jest pelna automatyzacja doboru kata wyprzedzenia. Kat ten jest dobierany w zaleznosci od warunkow pracy silnika. Ta opcja jest niemozliwa w kontrolerach sensorowych.

Co do klas w lodkach (USA i Kanada) to jest ich ponad 20 :D i wszystkie te klasy sa rozgrywane na kazdych zawodach rangi krajowej.
Znam zawodnika ktory startuje we wszystkkich klasach na kazdych zawodach. Jest takich wielu.
Ilosci cell w lodkach sa nastepujace - 4, 6, 8, 12, 18, 24, 32
W europie mamy jeszcze klase gdzie ograniczeniem jest napiecie (max 42V) oraz klasy na 7, 12 i 20 cell.
Jak juz pisalem silniki BL sa stosowane we wszystkich klasach a jedynie w klasach na 4 cele mozna jeszcze spotkac szczotkowe.

Co do akumulatorow to NIxx jest nadal jedyna dozwolona chemia w wiekszosci klas, jednak klasy lokalne zaczynaja jezdzic na LiPo i jest coraz wiekszy nacisk na zlikwidowanie ograniczenia rozmiaru baterii i chemii na rzecz napiecia i (lub) wagi pakietu.

Tak na marginesie nie oszukujmy sie, nie jestesmy (modelarze) sila z ktora producenci baterii sie licza. Przejscie z NICd do NIMH nastapilo nie dlatego ze maja wieksza pojemnosc potrzebna modelarzom ale ze wzgledow ochrony srodowiska.
Rowniez wielkosc naszych baterii jest SC nie dlatego ze takie mamy przepisy w samochodach czy lodkach. Przemysl narzedzi decyduje.
A przemysl narzedzi zaczyna przechodzic na LiPo i niedlugo nie bedzie baterii SC Nixx bo glowny ich uzytkownik zniknie.

Patrzmy wiec w przyszlosc i reagujmy przed czasem.

Pozdrowienia,

Marek

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 22, 2005 12:34 pm 

Informacje o zmianach przepisow Efry dla klas elektrycznych skali 1/10 mozna przeczytac w dokumencie:
http://www.efra.se/news/agm/2005_Minutes_Electrics.pdf
Jesli chodzi o silniki to zaczyna sie na 4 stronie.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 22, 2005 12:58 pm 

Łukasz Kowalczyk napisał(a):
Informacje o zmianach przepisow Efry dla klas elektrycznych skali 1/10 mozna przeczytac w dokumencie:
http://www.efra.se/news/agm/2005_Minutes_Electrics.pdf
Jesli chodzi o silniki to zaczyna sie na 4 stronie.

Witam,
Dziekuje za link.
Przeczytalem i mam nastepujacy komentarz.
Gdyby napisali ze tylko silnik i kontroler produkowany przez firme NOVAK jest dozwolony to byloby mniej czytania a efekt bylby ten sam.
To juz przestaje byc modelarstwo a zaczyna byc przemysl modelarski.
Szkoda.
Pozdrowienia,
Marek

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 22, 2005 2:37 pm 

Nie jest dobrze jak ktoś wszystko bierze dosłownie do siebie.Nie startował Pan na żadnych zawodach i sam Pan pisze o początkach w modelarstwie samochodowym(z tąd ten w przenośni blok).Skondinond wiem od innych modelarzy że ma Pan duże doświadczenie w łódkachi.Chodziło mi o odmienność tych dyscyplin a nie o wyższość jednych nad drugimi.
Poza tym najistotniejszą sprawą chyba tak mi się wydaje w tej chwili jest to ,żeby można było jeżdzić jak najwięcej na tym co się ma.A więc postulujmy o jak najwięcej zawodów no i żeby nareszcie nowe AMB chodziło.
Bo co po "nowoczesnych"przepisach jak model stoi albo jeżdzi ze starą nie 100%pewną pchełką.
Myślę że w Stanach mają te podstawowe sprawy rozwiązane i mogą szukać nowości żeby urozmaicać zawody.
Nam jest trudno w sprawach organizacyjnych dogonić najbliższych sąsiadów.
Nie wspomnę o torach które chyba są potrzebne do pewnych prędkości.
Pozdrawiam Zaremba ale nie Filip

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 22, 2005 3:29 pm 

Filip Zaremba napisał(a):
Nie jest dobrze jak ktoś wszystko bierze dosłownie do siebie.Nie startował Pan na żadnych zawodach i sam Pan pisze o początkach w modelarstwie samochodowym(z tąd ten w przenośni blok).Skondinond wiem od innych modelarzy że ma Pan duże doświadczenie w łódkachi.Chodziło mi o odmienność tych dyscyplin a nie o wyższość jednych nad drugimi.
Poza tym najistotniejszą sprawą chyba tak mi się wydaje w tej chwili jest to ,żeby można było jeżdzić jak najwięcej na tym co się ma.A więc postulujmy o jak najwięcej zawodów no i żeby nareszcie nowe AMB chodziło.
Bo co po "nowoczesnych"przepisach jak model stoi albo jeżdzi ze starą nie 100%pewną pchełką.
Myślę że w Stanach mają te podstawowe sprawy rozwiązane i mogą szukać nowości żeby urozmaicać zawody.
Nam jest trudno w sprawach organizacyjnych dogonić najbliższych sąsiadów.
Nie wspomnę o torach które chyba są potrzebne do pewnych prędkości.
Pozdrawiam Zaremba ale nie Filip

Panie Filipie Zaremba,

Jest niedobrze jesli ktos nie czyta tego co sam napisal.
Ja nie chce wchodzic w polemike z Panem na temat nie zwiazany z istota tego watku. Pan rowniez powinien ograniczyc sie do tematu.
Jesli chce Pan rozmawiac o Pchelkach braku torow czy zawodow to prosze zalozyc wlasny temat i problem tam rozwinac.

Pozdrawiam

Marek
P.S. Moze Pan do mnie pisac Panie Marku. Ja sie za to nie obraze.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 22, 2005 6:12 pm 

Jak trudno się zrozumieć.Napisałem Zaremba nie Filip dlatego,że Filip ma 13 lat i jest początkującym zawodnikiem,a te posty pisał ojciec.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 25, 2005 6:03 pm 

Marek Gawel napisał(a):
Witam
Jezeli przewazajacymi argumentami przeciwko wprowadzeniu silnikow brushles beda nie pasujace dla tego typu Forum zwroty :

Piotr Blaze Blazucki napisał(a):
Bardzo mnie to dziwi ze za wprowadzeniem silnikow BL sa glownie zawodnicy ktorzy nie jezdza na wysokim poziomie , nie znają dokladnie problemow z ktorymi borykaja sie zawodnicy z czolówki nawet Mistrzostw Polski.
...............................ale jeeli planujemy przyspieszyc nasze model , bo jest to oczywiste ze tak sie stanie , zwlaszcza w polsce gdzie nie istnieje kontrola techniczna. ( nawet sprawdzanie silnikow w klasie stock jest groteskowe , jak sedzia patrzy tylko na napis na puszcze albo na wirniku, kazdy nawet najmniej doswiadczony zawodnik jest wstanie spreparowac te oznaczenia. nawet stozek na wirniku ( bowiem takie same albo podobne sa na wirnikach 19 zwojowych albo 24) )
...............................A co najwazniejsze silniki BL nie sa dopuszczane na zawodach EFRY , wiec nie ma oczym dyskutowac, przynajmniej jezeli chodzi o klasy efroskie jak dtm open, e12 , 2wd , 4wd.

to bardzo przepraszam za temat.
chce sie powiedziec "spijmy dalej, inni i tak sa daleko w przodzie".

Panie Piotrze, dla informacj: 30 lat w modelarstwie, setki startow,
wychowalem jako machanik 3-krotnego Mistrza Polski E-10, 1-krotnie srebrny medal, 3-krotny zwyciezca GP Nowy Sacz w E-10 itd...
ale jako miejsce do dyskusji na ten temat proponuje - www.joemonster.org/phorum/list albo inny odpowiednik "Hyde park"

Mimo wszystko pozdrawiam i zycze sukcesow

Odrobine szacunku, ja pozwalam sie , kazdemu wypowiadac. I nie odsylam nikogo do Hyde parku.

Ale chyba najwazniejsze jest to ze , zawodnicy z klasy o ktorych jest tu mowa mowia nie. Jezdzilismy na silnikach bez ograniczen , zmienilismy je na 12 zwoi by dostosowac sie do ogolnie panujacych przepisow europejskich EFRA , i tak dlugo jak one nie pozwalaja na zmiany zawodnicy klasy open nie chca mam nadzieje nic zmieniac
aby nie bylo wlasnie tak ze zaczniemy sobie robic naszej malej enklawy i stojacego na coraz wyzszym poziomie wspolzawodnictwa w klasie DTM open w zabawe i by sie nie okazalo ze przespalismy cos i ze przez jakies bardzo autorkie pomysly jestesmy daleko w tyle.

"spijmy dalej, inni i tak sa daleko w przodzie".

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 25, 2005 9:53 pm 

Blaze, uważam, że zbyt emocjonalnie podchodzisz do tematu BL.
Forum jest po to żeby wymieniać poglądy i argumenty.
To, że nie którzy zawdonicy są w x-dziesiątce danej klasy, czy też nie uczestniczą w tej klasie nie znaczy że wzbudzają temat po to tylko zeby sobie coś napisać...
Może własnie dopuszczenie tych bezobsługowych silników spowoduje wzrost zainteresowania ta klasą, powrót niektórych zainteresowanych zawodników własnie do tej klasy , kto wie?
Temat ten jak i również odpowiedzi dały wiele do myślenia
i właśnie o to chodziło.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4