Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 08, 2026 2:17 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 21, 2005 1:18 am 

Myślę, że Łukasz ma zdecydowanie rację - nie próbujmy sami tworzyć odrębnych przepisów tam, gdzie nie jest to potrzebne.

Ostatnio edytowano Pn lis 21, 2005 5:14 pm przez Jacek Ochociński, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 21, 2005 7:53 am 

Bezszczotkowce są "przerabiane" w 18 i wcale nie osiągają takich wyników.W Poznaniu "szczotki"wygrały.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 21, 2005 11:34 am 

Tomek Massalski napisał(a):
Sławek Siw. napisał(a):
Koval, Tomek pytanie:
..... do klas elektrycznych też będziecie sie okopywać? w modelarstwie lotniczym są już używane od dawna,
wszyscy wiedzą że to najbardziej skuteczne ogniwa ( choć niebezpieczne w eksploatacji - ale latającym to nie przeszkadza)

Przecież odpowiedź na to pytanie jest oczywista. My (nie tylko) mamy tokarki i regulatory i silniki i nie chcemy odkładać tego wszystkiego do kąta. Po prostu szkoda mi wydawać pieniędzy.
Jeśli chodzi o takie rozwiązania, które nie będą podnosić mi kosztów zawodów to nie będę miał nic przeciwko, bo i dlaczego.

Tomku ale przeciez do klasy STD nadal tokarka Ci bedzie potrzebna.
Regulatory z OPEN tez dzialaja w STD.

Marek

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 21, 2005 4:30 pm 

Bardzo mnie to dziwi ze za wprowadzeniem silnikow BL sa glownie zawodnicy ktorzy nie jezdza na wysokim poziomie , nie znają dokladnie problemow z ktorymi borykaja sie zawodnicy z czolówki nawet Mistrzostw Polski.
Wydaja mi sie ze wiele osob nie zrozumialo tego co Lukasz Kowalczyk pisal we wczesniejszych postach , oczywiscie cena silnika BL i regulatora tego typu jest nizsza niz cena zestawu takiego szczotkowego
( jezeli patrzymy na expolatacje , jak dlugo bedzie nam taki zestaw dzialal) ale jeeli planujemy przyspieszyc nasze model , bo jest to oczywiste ze tak sie stanie , zwlaszcza w polsce gdzie nie istnieje kontrola techniczna. ( nawet sprawdzanie silnikow w klasie stock jest groteskowe , jak sedzia patrzy tylko na napis na puszcze albo na wirniku, kazdy nawet najmniej doswiadczony zawodnik jest wstanie spreparowac te oznaczenia. nawet stozek na wirniku ( bowiem takie same albo podobne sa na wirnikach 19 zwojowych albo 24) )
Co wiec jezeli dojdzie do przyspieszenia modeli to opony ktore juz i tak na silnikach 12 zwoi starczaja na jedne zawody ( albo i nie jak w rudzie gdy jest upalnie) to tu na silnikach bl beda potrzebne dwa zestawy opon na zawody, przeciez PANOWIE to jest minimum 300zl na zawody na same opony a nie wspominam o złuzyciu innych czesci . Przeciez duzo osob i tak nie przechodzi do klasy open ze wzgledu na koszty.

A co najwazniejsze silniki BL nie sa dopuszczane na zawodach EFRY , wiec nie ma oczym dyskutowac, przynajmniej jezeli chodzi o klasy efroskie jak dtm open, e12 , 2wd , 4wd.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 21, 2005 4:42 pm 

Piotr Blaze Blazucki napisał(a):
Bardzo mnie to dziwi ze za wprowadzeniem silnikow BL sa glownie zawodnicy ktorzy nie jezdza na wysokim poziomie , nie znają dokladnie problemow z ktorymi borykaja sie zawodnicy z czolówki nawet Mistrzostw Polski.
Wydaja mi sie ze wiele osob nie zrozumialo tego co Lukasz Kowalczyk pisal we wczesniejszych postach , oczywiscie cena silnika BL i regulatora tego typu jest nizsza niz cena zestawu takiego szczotkowego
( jezeli patrzymy na expolatacje , jak dlugo bedzie nam taki zestaw dzialal) ale jeeli planujemy przyspieszyc nasze model , bo jest to oczywiste ze tak sie stanie , zwlaszcza w polsce gdzie nie istnieje kontrola techniczna. ( nawet sprawdzanie silnikow w klasie stock jest groteskowe , jak sedzia patrzy tylko na napis na puszcze albo na wirniku, kazdy nawet najmniej doswiadczony zawodnik jest wstanie spreparowac te oznaczenia. nawet stozek na wirniku ( bowiem takie same albo podobne sa na wirnikach 19 zwojowych albo 24) )
Co wiec jezeli dojdzie do przyspieszenia modeli to opony ktore juz i tak na silnikach 12 zwoi starczaja na jedne zawody ( albo i nie jak w rudzie gdy jest upalnie) to tu na silnikach bl beda potrzebne dwa zestawy opon na zawody, przeciez PANOWIE to jest minimum 300zl na zawody na same opony a nie wspominam o złuzyciu innych czesci . Przeciez duzo osob i tak nie przechodzi do klasy open ze wzgledu na koszty.

A co najwazniejsze silniki BL nie sa dopuszczane na zawodach EFRY , wiec nie ma oczym dyskutowac, przynajmniej jezeli chodzi o klasy efroskie jak dtm open, e12 , 2wd , 4wd.

Bardzo mnie dziwi skad jest to przekonanie ze jak sie dopusci silniki BL to modele beda szybsze?

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 21, 2005 8:38 pm 

Witam
Jezeli przewazajacymi argumentami przeciwko wprowadzeniu silnikow brushles beda nie pasujace dla tego typu Forum zwroty :

Piotr Blaze Blazucki napisał(a):
...............................ale jeeli planujemy przyspieszyc nasze model , bo jest to oczywiste ze tak sie stanie , zwlaszcza w polsce gdzie nie istnieje kontrola techniczna. ( nawet sprawdzanie silnikow w klasie stock jest groteskowe , jak sedzia patrzy tylko na napis na puszcze albo na wirniku, kazdy nawet najmniej doswiadczony zawodnik jest wstanie spreparowac te oznaczenia. nawet stozek na wirniku ( bowiem takie same albo podobne sa na wirnikach 19 zwojowych albo 24) )
...............................A co najwazniejsze silniki BL nie sa dopuszczane na zawodach EFRY , wiec nie ma oczym dyskutowac, przynajmniej jezeli chodzi o klasy efroskie jak dtm open, e12 , 2wd , 4wd.

to bardzo przepraszam za temat.
chce sie powiedziec "spijmy dalej, inni i tak sa daleko w przodzie".

Panie Piotrze, dla informacj: 30 lat w modelarstwie, setki startow,
wychowalem jako machanik 3-krotnego Mistrza Polski E-10, 1-krotnie srebrny medal, 3-krotny zwyciezca GP Nowy Sacz w E-10 itd...
ale jako miejsce do dyskusji na ten temat proponuje - www.joemonster.org/phorum/list albo inny odpowiednik "Hyde park"

Mimo wszystko pozdrawiam i zycze sukcesow

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 21, 2005 9:02 pm 

Na dzien dzisiejszy jest prawda taka, ze zawodnicy startujacy w klasie open nie chca zmieniac silnikow !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Wiec chyba temat nie ma sensu ????????A to ze wypowiadaja sie zawodnicy nie startujacy w tej klasie to jest chyba troche dziwne.

P.S Pozwolilem sobie zrobic podsumowanie mam nadzieje ze nikogo tym nie obraze :D :D

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 21, 2005 9:08 pm 

Mysle ze nie, jest to rzeczowa i konkretna odpowiedz
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 21, 2005 9:08 pm 

mnie nie obraziles.wezcie tez pod uwage to,ze na zawodach efrowskich na ktore jezdzimy np. GP Pragi jezdzi sie na silnikach szczotkowych i zakupienie silnika BL i regla wcale nie zaoszczedzi nam pieniedzy.Po za tym mnie tez zastanawia czemu ci ktorzy nei jezdza w tej klasie chca cos w niej zmieniac?moze zacznijcie od swoich klas?!

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 21, 2005 9:20 pm 

Patryk Raczyński napisał(a):
mnie nie obraziles.wezcie tez pod uwage to,ze na zawodach efrowskich na ktore jezdzimy np. GP Pragi jezdzi sie na silnikach szczotkowych i zakupienie silnika BL i regla wcale nie zaoszczedzi nam pieniedzy.Po za tym mnie tez zastanawia czemu ci ktorzy nei jezdza w tej klasie chca cos w niej zmieniac?moze zacznijcie od swoich klas?!

Oczywiscie wy startujacy w tej klasie jestescie najwazniejsi.
Tylko moze ci ktorzy nie startuja robia to medzy innymi dlatego ze nie moga startowac na silnikach bezszczotkowych.

Marek

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 21, 2005 9:23 pm 

Panie Marku to chyba pan w tej chwili powinien sie dostosowac do nas a nie my do pana????????Przepisy nie robi sie pod zawodnikow

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 21, 2005 9:35 pm 

piszac nowy temat nie bylo moim celem nikogo obrazic czy tez zmusic do zmiany regulaminu. Chcialem przekazac w miare moich skromnych mozliwosci pare nowinek, a moze dla was juz "starych rzeczy".
Forum "Sprawy ogolne " sa wedlug mnie miejsce do rzetelnej, a czasem
takze ostrej dyskusji.
Panowie jezeli z gory uzurpujecie sobie jako czolowka kraju prawo do calkowitej decyzji o regulaminach, to niech tak bedzie.

Tak czy siak silniki bezszczotkowe i tak wejda z czasem do programu.

Temat dla mnie zamkniety. Jezeli kogos urazilem - zwracam honor.
Wszystkim dziekuje, i zycze tylko sukcesow

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 21, 2005 9:44 pm 

Teraz ja chcialem cos napisac na ten temat .Mam nadzieje ze moje posty nie zostaly odebrane jako przechwalki czy cos w tym stylu jesli tak no to nie wiem co mam powiedziec, :lol: :lol: Tak naprawde chcialem uswiadomic ze zawodnicy startujacy w tej klasie podejmuja decyzje na czym chca jezdzic . A zawodnicy narazie nie chca nic zmieniac moze pozniej jak swiat cos zmieni.

P.S ja tez jestem za zmiana na silniki bezszczotkowe

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 21, 2005 9:58 pm 

Aureliusz Ciechalski napisał(a):
Panie Marku to chyba pan w tej chwili powinien sie dostosowac do nas a nie my do pana????????Przepisy nie robi sie pod zawodnikow

Panie Aureliuszu, caly swiat powoli przechodzi na silniki BL a niedlugo na baterie LiPo. Mozecie wszyscy wsadzic glowe w piasek albo nachylic sie nad swoimi tokarkami do komutatorow i nie widziec co sie dzieje wokol.
Ja ta dyskusje (BL or not BL) przezylem 10 lat temu w srodowisku amerykanskich i kanadyjskich lodkowcow i tak naprawde smiac mi sie chce (nie z was ale w duchu) jak slysze wasze argumenty przeciw silnikom BL. To jak bym slyszal tamte argumenty. Dzisiaj nikt tam nie jezdzi na silnikach szczotkowych (za wyjatkiem 4 cell).
A tak na koniec.
Nie musicie sie do mnie dostosowywac ale niedlugo bedziecie sie dostosowywac do swiata ale sadzac z rozwoju tej dyskusji wy sie o zmianach dowiecie ostatni i bedziecie ich gonic zamiast byc na czele.
Ja w klasie open nie wystartuje tak dlugo jak dlugo silniki BL beda niedozwolone. Klasa 1:18 nie dyskryminuje w tym zakresie.

Marek

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 22, 2005 12:31 am 

kiedy efra zatwierdzi silniki bezszczotkowe i w europie zaczna scisgac sie na nich to mysl,ze i my szybko do tego przejdziemy.poki co nie robmy ameryki bedac tak w tyle w wielu innych miejscach.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona