Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 08, 2026 2:16 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 20, 2005 7:22 pm 

Wszyscy startujacy w zawodach jakis sprzet juz posiadaja. Lepszy czy gorszy ale jest. Wiec dla nich (dla mnie tez) wydatek 300-350$ bedzie zauwazalny.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N lis 20, 2005 7:29 pm 

Łukasz Kowalczyk napisał(a):
Wszyscy startujacy w zawodach jakis sprzet juz posiadaja. Lepszy czy gorszy ale jest. Wiec dla nich (dla mnie tez) wydatek 300-350$ bedzie zauwazalny.

Prawde mowisz.
Jednak gdy silnik szczotkowy Ci sie zuzyje to wtedy mozna sie zastanowic czy kupic nowy szczotkowy czy przeskoczyc do brushless.

Ja dopieo zaczynam z samochodami wiec niechcialbym inwestowac w technologie ktora odchodzi. Mam doswiadczenia z silnikami bezszczotkowymi - to znaczy uzywajac ich zajmuje sie czyms innym bo silnik nie wymaga wiele uwagi.

Marek

Ostatnio edytowano N lis 20, 2005 7:32 pm przez Marek Pleskacz, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: N lis 20, 2005 7:29 pm 

Dla tych, którzy mają pomysł wygenerowania nowej klasy proponuję zajrzeć do wyników kilku ostatnich zawodów. Można tam zapoznać się z ilościa zawodników jaka startuje w klasach, które powstały na początku tego sezonu. Daje to chyba coś do myślenia.

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: N lis 20, 2005 7:36 pm 

Tomek Massalski napisał(a):
Dla tych, którzy mają pomysł wygenerowania nowej klasy proponuję zajrzeć do wyników kilku ostatnich zawodów. Można tam zapoznać się z ilościa zawodników jaka startuje w klasach, które powstały na początku tego sezonu. Daje to chyba coś do myślenia.

Alez uchowaj Boze ja nie jestem za generowaniem nowej klasy.
Probuje jednak znalezc metode dodania do klasy open silnika bezszczotkowego bez dawania mu przewagi.

Marek

Tytuł:
PostNapisane: N lis 20, 2005 8:18 pm 

Byc moze powodem byla nieatrakcyjnosc klas.
Jednak najbardziej jestem za zaadoptowaniem regulaminow "open" dla silnikow BLS (Brushless)

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: N lis 20, 2005 8:21 pm 

Marek Pleskacz napisał(a):
Probuje jednak znalezc metode dodania do klasy open silnika bezszczotkowego bez dawania mu przewagi.

To chyba nie można się opierać na dodawaniu pracy sędziom. Od czasu do czasu na zawodach można zobaczyć wagę. Regularne ważenie widziałem raz jeden w historii moich startów. Sprawdzenie wysokości modelu czy poprawności innych wymiarów nie dane mi było zobaczyć nigdy w Polsce. Oparcie się na uczciwości zawodników może trochę wypaczyć wartość wygranych.

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: N lis 20, 2005 9:02 pm 

Łukasz Kowalczyk napisał(a):

Prawde mowisz.
Jednak gdy silnik szczotkowy Ci sie zuzyje to wtedy mozna sie zastanowic czy kupic nowy szczotkowy czy przeskoczyc do brushless.

Ja dopieo zaczynam z samochodami wiec niechcialbym inwestowac w technologie ktora odchodzi. Mam doswiadczenia z silnikami bezszczotkowymi - to znaczy uzywajac ich zajmuje sie czyms innym bo silnik nie wymaga wiele uwagi.

Marek
Panie Marku mowi pan ze zaczyna pan zabawe z samochodami.Napisal pan ze :Bardzo dobry zestaw Lehnera :Jezeli jest taki dobry to dlaczego nikt nie jezdzi na nim ,pewnie nawet nikt nie mysli o silniku lehnera .Te silinki z tego co wiem sa dobre do lodek ale czy do modeli samochodow??????????????Koszt silnika brushless jest wielki a wlasciwie nie tylko koszt silnika bo jeszcze trzeba kupic ragulator.Ludzie sicgajacy sie w openie nie chca sprzetu sredniego ale najlepszego. Wiec pewnie takiego za 500$.Z pana rozmowy wynika ze chce pan wejsc w klase open ,ale nie chce pan utopic kasy w niepotrzebny sprzed i przez to trzeba zmienic przepisy ???Ja tez jestem za tymi silnikami ale to nie wystarczy musi byc wiekszosc ludzi startujacych w tej klasie aby podjac taka decyzje

Tytuł:
PostNapisane: N lis 20, 2005 9:42 pm 

Aureliusz Ciechalski napisał(a):
Panie Marku mowi pan ze zaczyna pan zabawe z samochodami.Napisal pan ze :Bardzo dobry zestaw Lehnera :Jezeli jest taki dobry to dlaczego nikt nie jezdzi na nim ,pewnie nawet nikt nie mysli o silniku lehnera .Te silinki z tego co wiem sa dobre do lodek ale czy do modeli samochodow??????????????Koszt silnika brushless jest wielki a wlasciwie nie tylko koszt silnika bo jeszcze trzeba kupic ragulator.Ludzie sicgajacy sie w openie nie chca sprzetu sredniego ale najlepszego. Wiec pewnie takiego za 500$.Z pana rozmowy wynika ze chce pan wejsc w klase open ,ale nie chce pan utopic kasy w niepotrzebny sprzed i przez to trzeba zmienic przepisy ???Ja tez jestem za tymi silnikami ale to nie wystarczy musi byc wiekszosc ludzi startujacych w tej klasie aby podjac taka decyzje

Panie Aureliuszu, nikt nie jezdzi na zawodach poniewaz jak narazie silniki te sa nielegalne. Znam kilka osob jezdzacych na tych silnikach w Kanadzie i USA. Tam lokalne tory eksperymentuja z silnikami BL.
Rowniez wydaje mi sie ze wszystkie rekordy predkosci samochodow elektrycznych RC zostaly zdobyta na silnikach BL.
Nawet na tym forum w dziale sprzedam ktos sprzedawal kontroler Lehnera do samochodu. Nawet byl tam link do filmiku.
Silniki Novaka sa stosowane tylko dlatego ze Novak przeforsowal swoj silnik w przepisach Roar i dosc dlugo byl to jedyny legalny silnik BL w zawodach Roar.
Ja nie jestem autorem tego i innych watkow na temat silnikow BL w klasie open, wiec to nie ja chce zmiany przepisow. Ja tylko probuje znalezc sposob ktory bylby do zaakceptowania.
Osobiscie mam Xray-a z silnikiem BL i jest to wspaniala kombinacja to treningow. Jezdzilem nim juz chyba 100 minut i niczego przy silniku nie musialem robic. Silnik ten jest uzywany chyba 11 lat i zmienilem w nim tylko lozyska. Ile silnikow szczotkowych wymienil by Pan w tym czasie?
Silnik kosztowal mnie $100. Kontroler do niego kosztowal $220 ale trzeba pamietac ze to bylo 11 lat temu kiedy technologia BL zdobyla sobie slawe "DROGIEJ".
Moim zdaniem jesli w klasie open znajdzie sie miejsce dla silnikow BL w ciagu kilku lat wiekszosc zawodnikow bedzie na nich jezdzic. Nikt na nich nie bedzie jezdzil jesli nadal beda nielegalne.

Pozdrowienia,

Marek

Tytuł:
PostNapisane: N lis 20, 2005 9:56 pm 

To chyba nie można się opierać na dodawaniu pracy sędziom. Od czasu do czasu na zawodach można zobaczyć wagę. Regularne ważenie widziałem raz jeden w historii moich startów. Sprawdzenie wysokości modelu czy poprawności innych wymiarów nie dane mi było zobaczyć nigdy w Polsce. Oparcie się na uczciwości zawodników może trochę wypaczyć wartość wygranych.

Tomku, Gdyby sedziowie wypelniali swoje obowiazki i sprawdzali technicznie samochody zawodnikow nie byloby to dodawanie im obowiazkow. Przeciez trzeba sprawdzic czy silnik w openie jest 12-tka a w stadarcie Stock-iem.
Niedawno kupilem 3 uzywane silniki STOCK.
Jeden mial lozyska kulkowe zamiast panewek.
Drugi mial 17 zwoji.
Trzeci nie wiem bo juz mi sie nie chcialo go sprawdzac.
Prawdopodobnie ktos na nich jezdzil w klasie standard. :shock:
Moim zdaniem jesli w klasie sa ograniczenia silnika to trzeba silniki sprawdzac a najprosciej sprawdzic silnik przez pomiar Kv.
Nie wymaga to rozbierania silnikow.

"Wszyscy sa uczciwi jesli wiedza ze oszustwo im nie ujdzie na sucho"

Pozdrowienia,

Marek

Tytuł:
PostNapisane: N lis 20, 2005 10:38 pm 

Koval, Tomek pytanie:
Przy rozważaniu słuszności tego tematu weźcie pod uwagę dodatkowy koszt zwiazany z zakupem np. tokarki do komutatorów 100-170$- jednak nie kazdego stać na taki wydatek, to raz a dwa, to pozostaje pitolenie się z tymi silnikami, szczotkami co 2-3 biegi trzeba przetoczyć komutator.
Odowiedzcie, ilu zawodników na zawodach robi przetaczanie w celu uzyskania wiekszej sprawności silnika? - (bo mają gdzie i na czym) 5 - 7 ? a co z resztą jezeli startuje 20-30, ilu jest może gorszych ponieważ nie znają eksploatacji silnika szczotkowego lub nie mają urządzeń do przetaczania?
Ten temat może uprościć sprawę związaną z eksploatacją modeli elektrycznych.

Czy przed wdrożeniem akumulatorów LI-Pol do klas elektrycznych też będziecie sie okopywać? w modelarstwie lotniczym są już używane od dawna,
wszyscy wiedzą że to najbardziej skuteczne ogniwa ( choć niebezpieczne w eksploatacji - ale latającym to nie przeszkadza)

Ostatnio edytowano N lis 20, 2005 10:40 pm przez Sławek Siw., łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: N lis 20, 2005 10:39 pm 

czesc
ta dyskusja jest bardzo ciekawa
pozwole sobie tez na pare slow , moze mam racje a moze niektorzy napewno powiedza ze nie
wiec utworzenie nowej klasy , klassy tylko i wylacznie z silnikami bezszczotkowymi sie nie sprawdzi poniewaz w niemczech tez sie nie sprawdzila , zwiazane jest to przede wszystkim z zakupem sprzetu .
modelarz to jest taki czlowiek ktory lubi ciagle cos zmieniac , poprawiac udoskonalac , ( w tej rozmowie mam na mysli silniki oczywiscie :D ) kupujac uklad bezszczotkowy jest uwiazany przy jednym napedzie za duze pieniadze , czy mu sie to podoba czy nie , przy normalnych silnikach zawsze moze pokombinowac z silnikami , szczotkami , ustawieniami i co rusz moze sobie nowy , leprzy silnik kupic :D
inna sprawa gdy chodzi o dopuszczenie w klasie OPEN bezszczotkowcow , tam kasa nie gra roli i kto bedzie chcial to sobie bedzie kupowal i jezdzil , co nie znaczy ze zaraz bedzie z tym systemem duzo leprzy .
o ile sie orientuje ( nie jestem na 100% pewny ) w niemczech od przyszlego roku w OPEN nie ma ograniczen w zwojach i sa dopuszczone bezszczotkowce
zobaczymy co z tego wyjdzie

Robert

Tytuł:
PostNapisane: N lis 20, 2005 10:50 pm 

Sławek Siw. napisał(a):
...Przy rozważaniu słuszności tego tematu weźcie pod uwagę dodatkowy koszt zwiazany z zakupem np. tokarki do komutatorów 100-170$- jednak nie kazdego stać na taki wydatek, to raz a dwa, to pozostaje pitolenie się z tymi silnikami, szczotkami co 2-3 biegi trzeba przetoczyć komutator.

Witam,
Dodalbym jeszczy DYNO za kilka setek "zielonych"
Pozdrowienia,
Marek

Tytuł:
PostNapisane: N lis 20, 2005 10:56 pm 

Sławek Siw. napisał(a):
Koval, Tomek pytanie:
..... do klas elektrycznych też będziecie sie okopywać? w modelarstwie lotniczym są już używane od dawna,
wszyscy wiedzą że to najbardziej skuteczne ogniwa ( choć niebezpieczne w eksploatacji - ale latającym to nie przeszkadza)

Przecież odpowiedź na to pytanie jest oczywista. My (nie tylko) mamy tokarki i regulatory i silniki i nie chcemy odkładać tego wszystkiego do kąta. Po prostu szkoda mi wydawać pieniędzy.
Jeśli chodzi o takie rozwiązania, które nie będą podnosić mi kosztów zawodów to nie będę miał nic przeciwko, bo i dlaczego.

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: N lis 20, 2005 11:03 pm 

Jeśli chodzi o takie rozwiązania, które nie będą podnosić mi kosztów zawodów to nie będę miał nic przeciwko, bo i dlaczego.

No właśnie, wprowadzenie silników brushless do klasy nie podniesie Twoich kosztów i pozostawisz sobie sprzęt jaki posiadasz...

Chyba, że pojawią sie znaczące różnice na plus dla tych drugich.

Z reszta jak znam ten sport od paru lat to cały czas jest "wyścig zbrojeń " i końca nie widać.

dla tego przeszedłem na spalinki...

Tytuł:
PostNapisane: N lis 20, 2005 11:57 pm 

Wprowadzenie bezszczotkowych byc moze nie podniesie kosztow jazdy Tomka ale przestanie on byc konkurencyjny. Jego 12 zwojowy silnik nie bedzie mial szans z obecnymi najszybszymi silnikami BL. I Tomek jak i wielu modelarzy bedzie mial 2 wyjscia:
1kupic sobie najszybszy zestaw BL,
2kupic sobie bardzo szybki silnik tradycyjny szczotkowy w okolicach 6-7 zwojow.

1 wyjscie opcja bedzie kosztowna ale modelarz bedzie zadowolony, ze ma super sprzet. Jednak konfrontacja z najszybszymi silnikami szczotkowymi na torze bedzie kazala zapomniec o sukcesie. Poza tym sprzet bedzie sie szybciej zuzywac poczynajac od akumulatorow i opon konczac na karoseriach i i ogolnie modelu. Wiadomo, ze szybszy model to i wieksze koszty zyskujac na bezobslugowosci silnika.

2 wyjscie podrozy koszty modelarstwa do takich jakie sa w USA. Tam przeciez nie ma limitu ilosci zwojow w silnikach bezszczokowych i scigaja sie wlasnie na 6-8 zwojowych silnikach.

Tak jak napisalem kilka wypowiedzi wczesniej model wyposazony w najszybszy silnik szczotkowy bedzie szybszy niz taki sam model z najszybszym dostepnym obecnie silnikiem BL. Poprawcie mnie jesli myle. Wiedze czerpie z forum dyskusyjneno w USA. Niestety na wiadomosciach pisanych na stronach internetowych firm modelarskich nie mozna polegac. Dobrym przykladem jest LRP.

Na Misztrzostwach Swiata off-road nikt w 1 dziesiatce zarowno 2wd jak i 4wd nie uzywal silnikow LRP. Nikt tez nie uzywal wspanialego bardzo reklamowanego regulatora SPHERE a przeciez nadaje sie on wspaniale do silnikow jednych jak i drugich. Kierowcy testujacy zestawy BL od LRP jakos przesiedli sie na finaly na tradycyjne. Czyzby nikt z nich nie dostal sie przez to do finalu A.

Wg mnie nalezy czekac na decyzje EFRY i ewentualnie dostosowac sie do zmian w przepisach lub wymyslac cos swojego. Ale jesli bedziemy wymyslac swoje to sie okaze, ze ciezko nam bedzie startowac na arenie miedzynarodowej.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona