Rafał Piesio @ work napisał(a):
jak musisz - to możesz, ale ja bym zdecydowanie odradzał, bo:
1. pakiet 7,2V ładuje się większym napięciem niż 7,2 - widać to wyraźnie na wyświetlaczu porządnych ładowarek - jeśli pakiet jest prawidłowo rozładowany to tylko na początku napięcie waha się w granicach 7,2 V, potem, aby zapewnić stałe natężenie "wchodzące" do pakietu ładowarka stopniowo podnosi napięcie prądu ładowania. stosując "ładowarkę" o stałym napięciu 7,2 V zapewne dojdziesz do tego, że natężenie ładowania będzie spadało z początkowych 250 mA aż osiągnie zero. Nie wiem czy pakiet naładuje się nawet w 1/10.
2. nie wiem o jakiej "ładowarce" mówisz - czuję, że nie jest to ładowarka tylko zwykły zasilacz - nie posiada on ani wyłącznika czasowego ani układu wykrywającego "deltę".
czy ta "ładowarka" ma jakąś nazwę? więcej parametrów? jakiś wyświetlacz? diody? pokrętła? przyciski?
jeśli to jest ładowarka z kompletu jakiegoś to jest maksymalnie uproszczona, ale pakiety można nią ładować. Napięcie ma wyższe niż 7.2 (te co mam mają 8.5V)
Dla bezpieczeństwa dobrze jest zmierzyć prąd ładowania na początku i po kilku godzinach.
Jedyny minus takich ładowarek to konieczność doświadczalnego "ustawienia" czasu ładowania, no i długość tego czasu.