Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 08, 2026 8:24 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn sie 22, 2005 8:16 pm 

jak w temacie :) Witam!!

Na poczatek troche o mnie...
Modelarstwem RC interesuje sie od jakiegos juz czasu, gdy pierwszy raz bylem na zawodach w Rudzie Slaskiej (moim rodzinnym miescie) - jakies dwa lata temu.
W tym roku udalo mi sie wyjechac na odlotowe wakacje i zaraz po powrocie kupuje moj pierwszy model. W zwiazku z tym mam mnostwo pytan - jak kazdy poczatkujacy hehe. Forum czytam juz od kilku dni i wiele juz sie dowiedzialem.
Wspomne tylko na poczatku ze chce kupic model Tamiya'i (najprawdopodobniej TT-01) i startowac w klasie Top Stock - czyli zaczac od 'szkoly podstawowej' tak jak to w poradniku na rcauto.pl ladnie napisano :). Jak juz pisalem wczesniej mieszkam w Rudzie Slaskiej wiec tor mam pod nosem i z treningami nie bedzie problemu.

Moje pierwsze pytanie pewnie wielu zdenerwuje hehe... chodzi o roznice miedzy TT-01 a TL-01.
Naczytalem sie juz duzo o tych modelach i wciaz mam pewne watpliwosci. Bardziej jednak sklaniam sie ku TT-01. czytalem ze to nowsza konstrukcja ale nie wszyscy uwazaja ze lepsza. Czytalem wiele postow na temat roznic ale byly to posty z zeszlego roku i starsze. Pisalo w nich ze TT-01 jest jeszcze nowa i niesprawdzona.
Chcialbym uslyszec opinie uzytkownikow tego podwozia i zawodnikow startujacych na nim - konstrukcja juz sie chyba sprawdzila :)
Mam tez pewna propozycje jezeli chodzi o przedstawianie wynikow zawodow na rcauto.pl - mianowicie, dla poczatkujacych wygodne by bylo umieszczenie informacji oprocz imienia i nazwiska zawodnika rowniez model na jakim startuja - Starzy wyjadacze na zawodach pewnie sie juz dlugo znaja i wiedza kto na czym jezdzi, ale nowicjusze nie maja o tym zielonego pojecia.

A na koniec tego przydlugawego postu musze z przykroscia stwierdzic ze niestety nie bede mogl przyjechac na zawody w Rudzie 3 i 4 IX - jeszcze bede zarabial na moj model. Ale za to kolejne zawody spalinowek na pewno zalicze i moze poznam paru zawodnikow.

pozdrawiam wszystkich serdecznie
VenoMek :)

zbieram na moj pierwszy model. :)
(brak polskich liter bo pisze z Anglii :/ )

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 22, 2005 11:15 pm 

wiesz ja bym sie jeszcze zastanowil nad carsonem CE-4 chociaz tez na model zbieram (nie prewidziane klopoty z rowerem) nie jestem moze autorytetem ale sugerowano mi zakup wlasnie jego, jest troche lepiej wyposazony na poczatek niz tt-01 uzytkownik eras21 moze Ci o nim cos wiecej powiedziec

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 22, 2005 11:44 pm 

Nie podpowiem jakie podwozie wybrać ale pooglądaj sobie wyniki naszych zachodnich sąsiadów -można wysunąć pewne wnioski co do wyboru...

http://www.tamiya.de/Files/PDF/496_Gesa ... s_GT_1.pdf
http://www.tamiya.de/Files/PDF/497_Gesa ... s_GT_2.pdf
http://www.tamiya.de/Files/PDF/498_Gesa ... _Stock.pdf
http://www.tamiya.de/Files/PDF/499_Gesa ... tlemen.pdf

Zauważyłem TYLKO JEDNO podwozie startujące we wszystkich tych klasach...

Ale u nas nie ma czegoś takiego jak TAMIYA CUP :( (CIEKAWE DLACZEGO :?: :?: :?: )

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 23, 2005 12:49 am 

Kadafico napisał(a):

Nie wiem jak to zauważyłeś ponieważ już w pierwszej klasie jeżdziło sześć różnych podwozi.

Kadafico napisał(a):
Ale u nas nie ma czegoś takiego jak TAMIYA CUP :( (CIEKAWE DLACZEGO :?: :?: :?: )

Pewnie dlatego, że od kilku lat na najliczniejsze zawody w Polsce przybywa tylu zawodników ilu na jedną klasę Tamiya w Niemczech.

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 23, 2005 6:42 am 

Igor Budziński napisał(a):
wiesz ja bym sie jeszcze zastanowil nad carsonem CE-4

Z tego co wiem i jest mi wiadome to tym podwoziem nie można startować w klasie TOP_STOCK. A teraz oświeć mnie i napisz w czym CE-4 jest taki dobry, bo chyba pierwsze co rzuca się w oczy to miernie wykonane elementy podwozia.
Co prawda dopiero od tego sezonu startuję w TOP_STOCK ale zauważyłem że coraz więcej osób własnie w tej klasie przechodzi na TT_01 , z TL_01 został chyba tylko Grześ Rojna który bije większość a może wszystkich w TS na głowę. I raczej w pierwszej kolejności liczą się umiejętności niż podwozie. Jeśli chcesz TAMIYA to polecam TT-01, ponieważ od ręki ją kupisz a TL_01 raczej nie ma. Z częściami nie jest najgorzej. A jeśli chcesz innej firmy i startować w TS to kup SPRINTA2.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 23, 2005 8:08 am 

W TS nie może startować sprint :? Tylko TT01 TL01 i jakieś inne starocie od Tamiya :P

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 23, 2005 8:42 am 

Tomek Massalski napisał(a):
Kadafico napisał(a):

Nie wiem jak to zauważyłeś ponieważ już w pierwszej klasie jeżdziło sześć różnych podwozi.

Zależy która klasa jest uważana jako pierwsza :lol:

Może źle się wyraziłem, chodziło mi o to że tylko TT-01 może startować we wszystkch klasach TAMIYA CUP.

VenoMek miał dylemat TL czt TT, nie znalazłem w wynikach żadnego podwozia TL-01....

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 23, 2005 2:18 pm 

Cytuj:
Może źle się wyraziłem, chodziło mi o to że tylko TT-01 może startować we wszystkch klasach TAMIYA CUP.

ii???

w polsce tez mozesz starowac TL czy TT w tops stocku,standardzie i w openie.jesli znajdziesz jakis taki model w standardzie na calosc 50 zawodnikow to jeszcze sie nie zdziwie,ale w openie napewno go nie zobaczysz.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 23, 2005 3:02 pm 

Patryk Raczyński napisał(a):
w polsce tez mozesz starowac TL czy TT w tops stocku,standardzie i w openie.jesli znajdziesz jakis taki model w standardzie na calosc 50 zawodnikow to jeszcze sie nie zdziwie,ale w openie napewno go nie zobaczysz.

Przecież nie napisałem że nie można sartować...

A już napewno nic nie pisałem o standardzie lub openie :lol:
cytat napisał(a):
...Wspomne tylko na poczatku ze chce kupic model Tamiya'i (najprawdopodobniej TT-01) i startowac w klasie Top Stock...
...Mam tez pewna propozycje jezeli chodzi o przedstawianie wynikow zawodow na rcauto.pl - mianowicie, dla poczatkujacych wygodne by bylo umieszczenie informacji oprocz imienia i nazwiska zawodnika rowniez model na jakim startuja...

Przecierz nie wskazałem żadnego podwozia, tylko pokazałem wyniki 8)

Ostatnio edytowano Wt sie 23, 2005 7:06 pm przez Kadafico, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 23, 2005 3:37 pm 

Mylisz się.
Można startować ale z bardzo "przyzwoitymi" wynikami jezeli ktoś przyzwyczaił sie do kycia tyłów w tabelach wyników

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 23, 2005 4:22 pm 

U nasz w Polsce Top Stock jest czymś w rodzaju Tamiya Cup, bo tylko można w nim startować modelami Tamiya.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 23, 2005 7:02 pm 

dzieki za wyczerpujace odpowiedzi i zagorzala dyskusje...
teraz juz wiem ze kupie na pewno TT-01.

Mam jeszcze jedno pytanie dot. tego podwozia i startow w klasie TOP_STOCK mianowicie jaki tunning do tego podwozia mozna zastosowac oprocz oczywiscie zestawu lozysk, aluminiowego walu, zebatek i amortyzatorow olejowych? Czy mozna stosowac regulowane zawieszenie, zestaw stabilizatorow, itd...?? W dziale przepisy na rcauto.pl sa wymieniane dozwolone czesci do TL-01 a co do TT-01?

zbieram na moj pierwszy model. :)
(brak polskich liter bo pisze z Anglii :/ )

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 23, 2005 7:13 pm 

TO MOŻE KTOŚ MI WYJAŚNI CO ROBIŁ W TARNOWIE SPRINT2 KOŁO MOJEGO MODELU PRZY STARCIE????????????

Ps. Miał być eksperyment, ale tak dokońca to nie wiemy czy sprint2 jest dopuszoczny do TS czy nie,. ??? Chyba że o czyms nie wiem.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 23, 2005 7:41 pm 

Arkadiuszu prosze mozesz mi pokazac moment gdzie napisalem ze ce-4 mozna startowac w TS?? Bo nie przypominam sobie. Sorka za ten post ale troche mnie zirytowala wypowiedz bez obrazy.

Ostatnio edytowano Wt sie 23, 2005 7:43 pm przez Igor Budziński, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 23, 2005 7:43 pm 

Tu nikt niczego nie wie :lol: . Niby Top-stock to klasa Tamiyi ale Sprint 2 może startować. Na razie niby w roli eksperymentu, ale nie zdziwiłbym sie gdyby w przyszłym roku mogły oficjalnie startować. Zresztą mają dopuścić jeszcze 19 zwojowe silniki.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona