Witam!!!
Czytam instrukje silnika nitro star s-25 i mam do uzytkownikow tych silnikow kilka pytan.
Jezdze na Model technics Big Bang 20% nitro.
1) Instrukcja mowi ze przepustnica na wolnych obrotach ma miec 2mm szczeline od gardzieli. czy w Waszych savinkach tak macie ustawione? Bo wydaje mi sie ze beda za wysokie obroty przy takiej szczelinie. A instrukcja jest tu nieugieta
2) Instrukcja mowi ze igla od skladu mieszanki na wolnych obrotach (ta w przepustnicy) na dotarciu ma byc wykrecona 3 obroty a potem kolo 2,5. Jak oni licza te obroty? Od momentu gdy igla zaklinuje sie w kanale paliwowym czy przy otwartej przepustnicy wkrecic ja do konca i wykrecic 3 obroty?
3) Intrukcja mowi ze glowna iglica na dotarciu ma miec 4,5 obrotu wykrecenia a juz w dotartym silniku 3-2,5 obrota. Temperature optymalna silnika podaja 100-110. Ja zeby nie przekraczas 120 stopni mierzonych podczerwienia celujac w swiece musze miec wykrecona okolo 3,5 obrotu a silnik juz 7 litrow wypalil. Co Wy na to? Jakie macie temperatury w Savinkach?
I ostatnia sprawa. Czy to objaw za wysokiej temperatury jak silnik na wolnych obrotach zaczyna przyspieszac i nierowno pracowac z tendencja do gasniecia?
Mam nadzieje ze nie zatrulem za bardzo, ale powoli trace cierpliwosc.
Pozdro i czekam na duzo konkretnych odpowiedzi.