Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz maja 14, 2026 12:43 am

Autor
 Tytuł: hpi mt2
PostNapisane: Śr lip 20, 2005 3:57 pm 

Witam! Zamowilem MT2-jutro juz bedzie. Moje pytanie: co na poczatek musze wymienic,aby sie dlugo cieszyc? Jakie elementy szczegolnie ulegaja zuzyciu i powinienem miec je w zapasie? Jakie narzedzia,plyny kupic aby konserwowac autko? Na co musze szczegolnie uwazac podczas uzytkowania?
nie mam zielonego pojecia o RC-dopiero zaczynam.
pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 20, 2005 4:05 pm 
PSVADEK

Lokalizacja: Rzeszów Auta: ...TRAXXAS REVO 3,3... .ASSO TC3 BRUSHLESS.
Podstawowym olejem ktory musisz kupić jest after run oil ktory wlewasz do silnika po kazdej jezdzie
PS. skąd jestes ?

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 20, 2005 4:08 pm 

Jestem z Zielonej Gory. Mam 30lat i nigdy wczesniej nawet nie widzialem modelu spalinowego na zywo.... wiem,ze chyba zle zaczynam swoja przygode,ale jestem w goracej wodzie kapany...

MT-2
Podgrzewacz z ładowarką
Pakiet do Roto-Start (1500mAh)
Ładowarka nocna do ww. pakietu
Paliwo Modeltechnix Big Bang 20% nitro 5l

to na razie mam-co jeszcze i gdzie?

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 20, 2005 4:12 pm 

Na poczatek nie musisz zaopatrzac sie w czesci, zwlaszcza, ze dystrybutor HPI jest na miescu. Pierwsze co bym zrobil to zarezerowal sobie kupe czasu na poczatek, dobrze(najlepiej kilka razy!) przestudiowal instrukcje zwazywszy na to, ze jestes poczatkujacym.
Co do narzedzi to potrzebne sa podstawowe-srubokret "krzyzak", pare malych imbucow(1;2;2,5mm), klucze nasadowe(na swiece 8mm, nie wiem jak narkretki na kolach w MT2).
Musisz kupic oczywiscie paliwo(polecam na poczatek jakies 16% do sinlika 2.5, tylko wystrzegaj sie raczej pali Modeltechnic, a czemu i jakie jest najlepsze znajdziez na forum). Tak jak pisal moj poprzednik-after run oil, zeby dlugo sie cieszyc autkiem. Oprocz tego olej do lozysk, smar grafitowy(niekoniecznie, ale sie przydaje). I oczywiscie olej do filtra powietrza. I to by bylo na tyle.

Paliwo znajdziesz na www.defenateam.pl , www.rojna.pl , www.schmeissner.com.pl .
Olejki beda w Defenie, u P. Rojny, www.riku.com.pl

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 20, 2005 9:15 pm 

No jeszcze butelke do paliwa i nie zapomnijmy o klipsie bo bez niego nie odpalimy za chiny ludowe.(w mt2 nie ma go w zestawie), no i zobacz jaka masz nawierzchnie za domem bo mt2 nadaje sie bardzo dobrze na asfalt i i teren, wiec jak bedziesz wolal jezdzic po asfalcie to warto kupic inne opony, szkoda bierznika na asfalt( ale to tak przy okazji :))

przyjemnej jazdy

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 20, 2005 10:41 pm 

Witam. Jestem ze Szprotawy 50km od Zielonej. Możesz wpaść z modelem. Pomogę ze wszystkim. Sam posiadam spaliny od dobrych kilku lat

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 28, 2005 10:50 am 

Po 2 dniach zepsulem roto start.....wylamalo sie kilka zabkow w zebatce....czy to czesta awaria?
czt roto moge zastapic czyms innym? np. wiertakra aku?

zebatki szukalem na HPI.pl ale nie moglem znalesc-czekam az odpisza. Gdzie jeszcze moge dostac?
pzdr.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 28, 2005 11:01 am 

Witam. Możesz zastąpić szarpanką lub kupić starter box. Tylko nie wiem jaki byś dopasował ale to najlepsze rozwiązanie. Artur Dzierzęcki sprzedaje w dziale sprzedam starter box on-road, Nie wiem czy dopasujesz. Rojna także ma startery, off road. Nie polecam wiertarki.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 28, 2005 11:59 am 

Czy to prawda,ze roto start to bardzo kiepskie urzadzenie? Czy czesto zdarzaja sie awarie?

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 29, 2005 9:45 am 

Prawda - oryginalne roto HPI każdemu chyba padnie. W moim roto poszedł już silnik, zębatka atakująca oraz zacinał się wyłącznik. Zamówiłem sobie coś takiego http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/wt ... LXHPR4&P=0 ponoć dużo wytrzymalsze - ma dwa silniki i dwa pakiety co zwiększa drastycznie jego gabaryty i wagę ale rozłożeni sił wewnątrz jest bardziej optymalne.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 29, 2005 3:50 pm 

Dodatkowo w mt2 jest takie utrudnienie ze podczas odpalania wal od roto trze o os napedowa kola. Dodatkowo przy wkladaniu grzalki do silnika ta os jeszcze mocniej naciska. U mnie obluzowalo to walek od rotostartu i wyzlobilo w nim piekny pierscien (na szczescie jest ze slabszej stali niz os). Co do czesci to filtr powietrza latwo sie zapycha. Lepiej kupic taki dwuczesciowy.