Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz maja 07, 2026 8:46 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 12, 2005 8:25 pm 

Na zawodach w klasach modeli spalinowych w Kłodzku uszkodzona została pchełka nr 2 po uderzeniu modelu w bandę ochronną - pchła mocowana była na przednim zderzaku. Po wyścigu sprawdzono ją - nie działała, po kilku minutach "podładowania" również nie działała.
Pozostaje zapasowa, która nie daje gwarancji, że w którymś momencie nie zawiedzie, ponieważ była już regenerowana. Sam dekoder AMB jest sprawny.
Za kilka dni rozegrane zostaną kolejne zawody w Kłodzku.
Tymczasowe rozwiązanie to natychmiastowy zakup kompletu 20 pchełek lub rozegranie zawodów i ustalenie wyników wyłącznie na podstawie eliminacji. Można też skorzystać z uprzejmości PKMS-u, jeśli w ogóle to możliwe.
Obecnie w świetle faktów inicjatywa leży wyłącznie po stronie podmiotów, które przyjęły na siebie organizację zawodów.
Sędziowie nie mają już instrumentów, niezbędnych do prowadzenia zawodów.
Liczenie okrążeń z kartką papieru, ołówkiem i stoperem w ręku nie wchodzi w rachubę.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N cze 12, 2005 8:46 pm 

Jan Matukin napisał
Cytuj:
Tymczasowe rozwiązanie to natychmiastowy zakup kompletu 20 pchełek...

Jedno co wiem na pewno. Pośpiech wskazany jest przy łapaniu ...... . Trzeba podjąć przemyślaną decyzję. Bo jak nie , to będzie to gol samobójczy.
PS. Wyjazd na zawody na Słowację i ta dyskusja pozwoliły mi na podjęcie decyzji. Kupuję pchełkę indywidualną. Bo za dwa tygodnie chce wystarować na zawodach w Koszycach. I nie tylko tam. Bo wieżę że zwycięży zdrowy rozsądek i w Polsce już wkrótce też będę z niej korzystał. Tadeusz Żelazo
PS. Gdyby jednak ktoś chciał skorzystać z doświadczeń innych to może i powinien skontaktować się z Waldkiem Wolakiem. Chyba jest najbardziej zorientowany w tej sprawie.

Tytuł:
PostNapisane: N cze 12, 2005 10:29 pm 

Jacek Ochociński napisał(a):
Bardzo poproszę o JEDEN KOMPLET AMB za 1600 EURO (z VAT) - płacę z góry przelewem - aha - i jeszcze 35 pchełek po 300 zł (też z VAT).

Oprogramowanie LAPS FREE już wcześniej wysłalem do sędziów i zainteresowanych osób - jest dostępne w internecie, jest lepsze niż "firmowe" AMB, i jedyną jego "wadą", jest brak mozliwości dopisania wyników do ogólnoświatowej bazy na mytsn.com
Pozdrawiam
Jacek
P.S. NOWE AMBrc NIE DZIAŁA z analogowymi (czarnymi) pchełkami od starego AMB 20, sygnał jest przesyłany w zupełnie inny sposób, działa jedynie z "klubowymi" - czerwonymi - od tego samego AMBrc.

Przepraszam Jacku ale o konieczności zakupu jakich 35 pchełek ty piszesz? Według mnie może to być przyczyną niezorientowania w temacie.
Wystarczy zakupić komplet 10 szt czerwonych ładowanych , posiadających takie same wymiary i kształt, ten sam sposób mocowania, co obecnie używane analogowe i problem z głowy. Można pożyczać na zawodach odpłatnie lub nieodpłatnie jak kto chce.

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 13, 2005 2:06 am 

Może troszkę dla formalności dodam, że oprogramowanie, o którym tu mówimy współpracuje ze "starym AMB". Co więcej było (takie lub bardzo podobne) już testowane w Polsce na zawodach ponad rok temu. Dodatkowo, o ile mam prawdziwe informacje (sam tego nie robiłem więc ręczyć nie mogę) zostało udostępnione p. Jankowi Matukinowi (udostępnione lub został o takowym oprogramowaniu poinformowany) również ponad rok temu.
I taki mały komentarz do ceny AMB (już o tym pisałem, ale przypomnę). Każdy płatnik może w Polsce odliczyć VAT. Tak więc rzeczywisty koszt dla niego stanowi cena netto. Nie mydlijmy oczu. VAT stał się w Polsce słowem-kluczem. Jest podatkiem przezroczystym dla pośrednika i płaci (nie mylić z odprowadzaniem) go zawsze, ale to zawsze ostateczny odbiorca - nigdy pośrednik. Gdy mówimy o ewentualnym zakupie urządzenia przez LOK, to ten podatek zostanie zapłacony przez kursantów nauki jazdy.

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 13, 2005 6:45 am 
Odpowiedż dla P.Tomasza Masalskiego proszę oskoncentrowanie się na najnższej cenie którą miałby LOK zapłacić za nowe urządzenie ,i to jest w tej chwili najważniejsza sprawa. Z poważaniem Zbigniew C

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 13, 2005 8:06 am 

Waldemar Wolak napisał(a):
...
3.Komplet 10 szt. transponderów do ładowania

Co stanie się, jeśli pożyczony transponder zostanie uszkodzony przez zawodnika?
...Sposób prowadzenia wyścigów automatyczny, podawanie kolejności zawodników w czasie trwania biegów automatyczne, rewelacyjne dane podawane w wynikach biegów...

Wiekszość tego co wyżej robi też program AMB analogowego. Pozwala też zaglądać do plików programu, co pozwala na analizę każdego biegu każdego zawodnika.
Soft daje możliwości przekazywania danych z zawodów...

Wyniki z zawodów są przekazywane zainteresowanym.
Tomek Massalski napisał(a):
... oprogramowanie...zostało udostępnione p. Jankowi Matukinowi...

Zimą 2004 program JLAP (Time Timming) przetestowałem wraz z Tadeuszem Bernadym i Rafałem Sypowiczem na zawodach w Białobrzegach. Test odbywał się na dwóch urzadzeniach AMB. Prowadziłem również szereg testów we własnym zakresie. Program bardzo uciążliwy w przygotowaniu danych do prowadzenia zawodów. Testowałem go również na wszystkich zawodach modeli ślizgów w sezonie 2004. Wyniki z eliminacji dzieli na finały A, B, C itd. ale w końcowym rankingu zawodów program zawodnika z 18 okrążeniami w finale C umieszcza przed zawodnikiem z 17 okrążeniami w finale A.

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 13, 2005 10:02 am 

Widzę że wątek idzie w dobrym kierunku. Nie możemy jak to napisał Janek M. zakupić samych pchełek bo to jest wyrzucanie pieniędzy w błoto. Jak już kupować to tylko nowe urządzenie. Do czasu zakupu nowego można wypożyczyć od PKMS-u , lub znaleść to ,,zaginione,, o którym mówi sie nieoficjalnie.
Tomek M. ma rację , Vat płaci zawsze klient końcowy i cena netto może być ceną przyjęta do kalkulacji. Vat można odliczyć! i bez ściemy że tak nie jest bo mogę to udowodnić.

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 13, 2005 12:10 pm 

Zbigniew Ciećwierz napisał(a):
Odpowiedż dla P.Tomasza Masalskiego proszę oskoncentrowanie się na najnższej cenie którą miałby LOK zapłacić za nowe urządzenie ,i to jest w tej chwili najważniejsza sprawa. Z poważaniem Zbigniew C

To może ja spróbuję na przykładzie. Jeżeli 20 czerwca zrobię zakupy i zapłacę w sklepie 122 zł, a potem 10 lipca dostanę "zwrot" w wysokości 22zł, to ile zapłaciłem? Moim zdaniem, ni mniej ni więcej, tylko 100 zł. I tak właśnie skonstruowany jest podatek VAT. Tak więc skupiam się dokładnie na najniższej cenie jaką trzeba zapłacić.

Jan Matukin napisał(a):
...
3.Komplet 10 szt. transponderów do ładowania

Co stanie się, jeśli pożyczony transponder zostanie uszkodzony przez zawodnika?

Po pierwsze to proponowałbym nie 10 tylko 12 szt., a w przypadku zniszczenia to znam przynajmniej trzy metody postępowania:
1. Metoda obecna, czyli nie robimy nic. Metoda jest moim zdaniem niewychowawcza i bardzo kosztowna, więc nie najlepsza.
2. Pchełki się ubezpiecza i koszt uszkodzenia przenosi na ubezpieczyciela. Koszt ubezpieczenia według uznania moga pokryć zawodnicy wypożyczający lub właściciel.
3. Zawodnika należy zmusić do odtworzenia pchełki, czyli zakupu nowej lub pokrycia kosztu naprawy.

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 13, 2005 1:28 pm 

Artur Dzierzęcki napisał(a):
...Nie możemy jak to napisał Janek M. zakupić samych pchełek bo to jest wyrzucanie pieniędzy w błoto...

Nie do końca masz rację - z dnia na dzień nie da się tego zrobić i nikt nie neguje pilnej konieczności zakupu nowego AMB - zawody w Kłodzku są za 5 dni, startujesz w klasie E-18, jesteś najlepszym zawodnikiem w kraju o ustalonej renomie - jeśli więc dostaniesz się do finału na pozycji nr 2, to wyobraź sobie teraz, że Twoje okrążenia liczone są ręcznie.

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 13, 2005 1:34 pm 

Uważam , że czas najwyższy zamknąć tą dyskusję i przejść do podejmowania konkretnych decyzji dotyczących zakupu nowego AMBrc.

1. Dekoder AMBrc 1657,00 Euro netto 1szt
2.Rechargable transponder (czerwone) 1050,00 euro netto 12szt
bez ładowarki (są ze starych AMB)
(słuszna uwaga Tomasza Massalskiego nie 10 , a 12 szt pchełek)
(UWAGA ceny bez łaski katalogowe , po negocjacjach z pewnością niższe)

I taki jest maksymalny koszt Panie Zbigniewie. I to jest wszystko co trzeba nabyć ze strony LOK.

Pytanie zasadne : kiedy to będzie kupione Panie Zbigniewie?
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!___________________________________________________

Program o którym pisałem w poprzednim poście LAPS Free wersja 0.11
(www.rctiming.com) widzieliśmy funkcjonujący w Trencinie, z nowym AMBrc.
Nie wiem jaki program miał na myśli Tomasz Massalski pisząc , że funkcjonuje on tylko z AMB analogowym , bo LAPS Free 0.11 na pewno funkcjonuje z AMBrc. (chyba chodzi o program Jlap timing który pracuje tylko ze starym AMB20 o którym pisze Jan Matukin).
Kupować nowe pchełki do starego urządzenia AMB w ilosci 20 szt i ponosić koszt tego zakupu na poziomie 2000,00 Euro byłoby marnotrawstwem środków pieniężnych.

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 13, 2005 1:40 pm 

Jan Matukin napisał(a):
...Nie możemy jak to napisał Janek M. zakupić samych pchełek bo to jest wyrzucanie pieniędzy w błoto...

Nie do końca masz rację - z dnia na dzień nie da się tego zrobić i nikt nie neguje pilnej konieczności zakupu nowego AMB - zawody w Kłodzku są za 5 dni, startujesz w klasie E-18, jesteś najlepszym zawodnikiem w kraju o ustalonej renomie - jeśli więc dostaniesz się do finału na pozycji nr 2, to wyobraź sobie teraz, że Twoje okrążenia liczone są ręcznie.

Ale podobno są dwa urządzenia AMB sprawne w LOK, to może na Kłodzko wystarczy? PANIE JANIE>

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 13, 2005 2:46 pm 

Kolejny raz w kolejnej sprawie: jałowa dyskusja na wstecznym biegu. Bo jaki efekt?
Może wcześniej nie wyrażałem swojego zdania dość jasno i zrozumiale. Proponuję skorzystać z doświadczeń innych. Oni już są co najmniej dwa kroki przed nami. Nie interesuje mnie jakie urządzenie testował p.Matukin. I czy ono mu odpowiadało czy nie. Mając takie urządzenie jak widzieliśmy w Trencinie niepotrzebny jest sędzia "startowy". To robi automat. Wreszcie sędzia może zająć się obserwacją toru i wyłapywać przewinienia zawodników. Jeżeli p.Janie urządzenie jakie mają na Słowacji jest złe, to jakie jest lepsze. Tylko konkretnie. I gdzie je stosują aby można było napisać chociaż e-maila aby coś o tym urządzeniu się dowiedzieć: jakie ma plusy a jakie minusy, na czym pracowali wcześniej. I czy dzisiaj podejmując decyzję o zakupie kupili by takie a nie inne urządzenie. Są to zwykłe pytania. Zna je każdy, kto prowadzi działalność na własny rachunek.Tak samo jak przy każdym zakupie trzeba znać źródło środków na jego sfinansowanie. Tymczasem nie nie wiemy czy są na to pieniądze czy też alternatywne źródło finanoswania ( np. sponsoring). A może nie powinno nas to interesować. Sam już nie wiem. Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 13, 2005 3:53 pm 

Jan Matukin napisał(a):

Janku , nie można wyciągnąć z szafy starych-nowych pchełek i zamydlić nam oczu. Jeżeli pchełki LOK-owskie podupadają bo są znacznie częściej użytkowane( w związku z większą ilością imprez pod flagą LOK-u) to trzeba wyciągnąć pchełki PKMS-owskie i nie widzę w tym problemu. Jeszcze jedna flaga na zawodach nam nie zaszkodzi. Proszę zwrócić sie do osób które przechowują te pchełki i nie sądzę żeby przy obecnej zadymie zawodników odmówili. Zresztą sami wyrazili chęć jeżeli zajdzie taka konieczność.Właśnie zachodzi.
Postaram sie załapać na innej pozycji niż 2 do finału :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 13, 2005 4:39 pm 

Paweł Żelazo napisał(a):
....Jeżeli p.Janie urządzenie jakie mają na Słowacji jest złe, to jakie jest lepsze....Tadeusz Żelazo

Nie pisałem o żadnym urządzeniu ze Słowacji, tym bardziej, że jest złe - testowałem jedynie oprogramowanie, kompatybilne ze starym AMB i AMBrc.
...nie można wyciągnąć z szafy starych-nowych pchełek i zamydlić nam oczu

Do zobaczenia w Kłodzku - mam nadzieję, że po raz ostatni.

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 13, 2005 5:57 pm 

SZanowny p.Janie. Nie jestem takim fachowcem jak wielu modelarzy. Tym bardziej nie znam się na szczegółach urządzeń potrzebnych do prowadzenia zawodów. Ale oczy mam dobre. I widzę co się dzieje gdzie indziej. I widzę co się dzieje u nas.
Dla mnie sprawa jest prosta. Jeżeli wiodącą organizacją w modelarstwie kołowym jest LOK, do do niego należy zapewnienie środków technicznych do przeprowadzania zawodów. I jako zawodnika nie powinno mnie to interesować jak to LOK zrobi. Jeżeli nie ma sprawnych urządzeń to powinien odwołać zawody. Wtedy siądziemy i będziemy płakali. Nie dziwię się Pana rozgoryczeniu. Powinien Pan dostawać środki techniczne do przeprowadzenia zgodnie z przepisami zawodów. Ale rzeczywistość jest inna. Nie wiem czy p.Ciećwierz reprezentuje oficjalne stanowisko LOK-u w poruszanych przez nas sprawach. Jeżeli tak, to wiem gdzie jest według LOK-u nasze miejsce. Tylko może ktoś będzie miał odwagę cywilną powiedzieć nam o tym prosto w oczy. A może LOK szykuje nam jakąś miłą niespodziankę i dlatego nic nie mówi?
Nie wiem czy będziemy widzieli się w Kłodzku ostatni czy przed ostatni czy przed przed ostatni raz. Moim zdaniem brakuje w naszym środowisku jednego. Otwartego, rzeczowego spotkania nas wszystkich, na którym omówione byłyby sprawy nurtujące nasze środowisko. To że piszemy na tym forum świadczy że żyjemy tymi sprawami. Są one dla Nas ważne. Może nie zawsze mamy rację, ale w otwartej dyskusji uda się wypracować jakiś złoty środek. Spotkanie takie pozwoliłoby na spisanie nurtujących nas spraw i wybranie naszych reprezentantów do rozmów z ZG LOK. Rozmowy te wyjaśniłyby nasze miejsce w strukturach LOK-u. Bo może my ich wcale nie interesujemy. Wtedy trzeba pomyśleć jak nasz ruch ująć w nowe ramy organizacyjne. Ale najpierw trzeba próbować zreformować to co jest. Tadeusz Żelazo

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna strona