Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr cze 10, 2026 1:26 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: So cze 11, 2005 1:23 pm 

Jestem poczatkujacym moelarzem mialem juz jednego elektryka za soba ale niedawno kupilem sobie spalinowke i cos sie stalo ze nie moge jezdzic nie moge opisac co sie stalo bo sie nie znam tak wiec prosze o pomoc modelarzy z Kezierzyna-koźla i okolic(gliwice, krapkowice ,zabrze ,opole ) chcialbym aby ktos do mnie przyjechal oczywiscie transport oplace

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So cze 11, 2005 8:05 pm 

postaraj sie opisac problem jakos obrazowo, moze fotke jakas wyslij, powiedz jakie sa objawy a przede wszystkim jaki masz model, czyli jakiej firmy i jaki model. Postaram sie moze pomoc o tak, zdecydowanie mniej cie to bedzie kosztowac

Tytuł:
PostNapisane: So cze 11, 2005 10:04 pm 

wiec tak model hpi nitro mt2. od poczatku mialem problemy z odpalaniem teraz jak go odpalam to czasem nawet pol godz. jak juz opali to nie kreca sie przednie kola i nie moge ruszyc;/

Tytuł:
PostNapisane: So cze 11, 2005 10:24 pm 

majinyyyrek napisał(a):
wiec tak model hpi nitro mt2. od poczatku mialem problemy z odpalaniem teraz jak go odpalam to czasem nawet pol godz. jak juz opali to nie kreca sie przednie kola i nie moge ruszyc;/

po pierwsze to jak mi się zdaje to ten model ma napęd na dwa koła ??
więc przednie nie powinny się kręcić....a czemu nie możesz ruszyć?? silnik się kręci a koła nie ?? może to wina sprzęgła ??

Tytuł:
PostNapisane: So cze 11, 2005 10:59 pm 

mt2 ma naped 4wd. przyczyna tego ze auto nie jedzie jest albo uszkodzony wałek napedowy albo tak jak kolega powiedział sprzegło, ale raczej stawiałbym na popsuty lub uszkodzony wałek, bo gdyby padło sprzegło to auto by raczej (tak najczesciej jest) caly czas pedziło a nie stało w miejscu. Radze ci udaj sie do jakiegos sklepu modlearskiego w twoim miescie i zapytaj kogos kto moze to dokładniej obejzec albo wejdz na strone www.hpi.pl i napisz maila lub zadzwon do przedstwiaciela handlowego hpi. On pewnie poprosi cie jesli auto jest na gwarancji zebys je do nich wysłał, jesli auto nie ma gwarancji to albo bedziesz musiał wysłac albo do nich pojechac

Tytuł:
PostNapisane: N cze 12, 2005 12:00 am 

Ja stawiam na zablokowany dyferencjał proponuje sprawdzic zakręcic tymi kołami rękoma w jedna strone i zobaczyc czy wałek sie kreci. jesli tak to to nie jest dyfer. tylko cos przy silnku lub dyferencjiał srodkowy jesli woghóle jest w mt2 :D

Tytuł:
PostNapisane: N cze 12, 2005 7:10 am 

to tak ten walek z przou sie kreci ale nie dziala mechanizm roznicowy co o sprzegla to jak go odpalalem pierwszyraz to kola strasznie szybko sie krecily i nie chcialy stanac latego u mnie w kk nie ma takigo sklepu latego poszukuje takiego modelarza ktory nie mieszka za daleko kk zna sie na tym i moze mi pomoc powtarzam niech znajzie czas a podroz ja oplacam

Tytuł:
PostNapisane: N cze 12, 2005 9:38 am 

kupiłes auto ze zgoranym sprzegłem, skoro mowisz ze caly czas ci łapał obroty i jechał bez zatrzymania. Modelarz nic ci raczej nie pomoze bo tu trzeba kilka rzeczy wymienic i bedziesz smigał ;]

Tytuł:
PostNapisane: N cze 12, 2005 1:14 pm 

to moze tak powiedz mi jakie mam kupic czesci

Tytuł:
PostNapisane: N cze 12, 2005 2:34 pm 

na poczatek kup sprzęgło, wymień je i sprawdz czy dalej jest to samo. Powinno byc dobrze, ale jesli problem bedzie sie powtarzał to bedziesz musiał kupic dyfer

Tytuł:
PostNapisane: N cze 12, 2005 3:10 pm 

majinyyyrek napisał(a):
to moze tak powiedz mi jakie mam kupic czesci

Na początek sprawdż trymery w nadajniku. Często w czasie transportu lubią się w tych aparaturach rozregulować. Zdejm filtr powietrza i sprawdż czy przepustnica się domyka (powinna być szczelina niecały 1 mm) jak jest większa pokręć trymerem od gazu i sprawdż czy się nie domknie (uwaga na hamulec żeby go nie zablokować bo to samo serwo go obsługuje) .Jeżeli to jest dobrze ,a ma bardzo wysokie obroty to odkręć w lewo o cały obrót śrubę składu mieszanki (ta przy wężyku od paliwa) i sprawdż czy obroty nie spadły ,jeżeli nie to jeszcze o 1/2 obrotu w lewo.
Narazie tyle ,jak dalej będzie żle to pisz . :)

1/16 Slash/Revo

Jammin CRT.5 electric

Tytuł:
PostNapisane: N cze 12, 2005 7:22 pm 

o sedar.ja wogole sie na tym nie znam nie rozumiem nawet o czym piszesz. gdybym oplacil ci transport przyjechalbys:>?? aha i daj jakis link gdzie moge te sprzeglo kupic

Tytuł:
PostNapisane: N cze 12, 2005 10:05 pm 

Naprzykład tu:

http://www.hpi.pl/sklep/product_info.ph ... ucts_id/29

http://www.hpi.pl/sklep/product_info.ph ... cts_id/124

http://www.hpi.pl/sklep/product_info.ph ... ucts_id/26

http://www.hpi.pl/sklep/product_info.ph ... ucts_id/28

http://www.hpi.pl/sklep/product_info.ph ... ucts_id/25

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 13, 2005 11:20 am 

majinyyyrek napisał(a):
o sedar.ja wogole sie na tym nie znam nie rozumiem nawet o czym piszesz. gdybym oplacil ci transport przyjechalbys:>?? aha i daj jakis link gdzie moge te sprzeglo kupic

Sprzęgło będziesz musiał kupić wtedy gdy po odpaleniu silnika i pracy na wolnych obrotach będą kręcić się koła i model zacznie jechać, jeżeli natomiast silnik wchodzi od razu po odpaleniu na wysokie obroty i nie da się ich zmniejszyć wtedy może to oznaczać, że po prostu jest żle wyregulowany , a sprzęgło ma prawo się załączyć. Jeżeli tak jest to poczekaj z kupnem nowego sprzęgła. Co do przednich kół to musisz zrobić proste testy.
Postaw tył modelu kołami na ziemi, przednie muszą być podniesione do góry i przejedż modelem do przodu. Przednie koła mimo że uniesione powinny się obracać. Teraz zrób to samo tylko chwyć przednie koła, jeżeli popchniesz model do przodu trzymając przednie koła to tylnie powinny się zablokować. Jeżeli będą się obracać to znaczy że poszły zębatki przekazujące obroty z wału na dyfer. Wtedy musisz kupić to :
http://www.hpi.pl/sklep/product_info.ph ... ucts_id/76
Dla pewności kup jeszcze zębatki dyfra :
http://www.hpi.pl/sklep/product_info.ph ... ucts_id/75
Co do przyjazdu to jak nic się nie zmieni będe jechał w środę do Raciborza więc mogę podjechać w drodze powrotnej do KK, ale to jeszcze nic pewnego. Podaj mi numer telefonu i napisz w jakich godzinach jesteś w domu. Pisz na : Staniewski@poczta.onet.pl

1/16 Slash/Revo

Jammin CRT.5 electric

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 13, 2005 1:12 pm 

do sedar. hmm....beziemy w kontakcie teleonicznym bo cos mi poczta nie dziala moj nr to 509993905 poaj twoj. aha hjak bedziesz mial zamiar wpasc do kk to napisz o ktorej a ja sie ze szkoly zwolnie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona