Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz maja 07, 2026 9:52 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 09, 2005 10:12 pm 

sluszna uwaga Patryk - nie pracuja z indywidualnymi i chyba to sie szybko nie zmieni skoro az 3 AMB mamy w polandzie

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 10, 2005 8:42 am 

Rozmawiałem dzisiaj z Panem Romanem Motawą - jest jeszcze czwarte urządzenie AMB - sprawna karta PCI do komputerów stacjonarnych - również LOK-owskie - zatem w kraju są 4 (słownie cztery) urządzenia AMB - jedno PKMS-owskie i trzy LOK-owskie, ale wszystkie zakupione dla potrzeb modelarzy samochodowych.

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 10, 2005 10:57 am 

ten wątek zaczyna być naprawdę ...sensacyjny. Mamy cztery urządzenia AMB zakupione przez Modelarzy, i co? jedno "szwankujące", jedno "zamknięte w szufladzie PKMS", a reszta "widmo"? Jak twierdzicie niektóre są kupione ze składek Modelarzy, więc nierozumiem dlaczego Ci Modelarze nie mogą z nich korzystać skoro są jego Współwłaścicielami!!!

Nie znam się na tych urządzeniach, ale jako Zawodnika interesuje mnie takie, do którego będę mógł kupić swoją własną "pchełkę".

Dyskusji na temat AMB wogole nie powinno być - takie urządzenie powinno być zabezpieczone przez Głównego Organizatora i do dyspozycji na każde rozgrywane zawody modeli zdalnie sterowanych - urządzenie nowoczesne i zawsze sprawne!!! (również awaryjne)

Na zawody jeżdzi blisko setka zawodników i powinni Oni spędzać czas miło i przyjemnie poświęcając się swojemu hobby, a nie tracić czas na rozwiązywanie problemów Organizatora - albo Ktoś jest Organizatorem i bierze na siebie wszystkie z tym związane obowiązki, albo niech się za to wogóle nie bierze.

...myślę, że nie wiele się zmieni dopóki będzie jak jest, czyli z dnia na dzień - tu potrzebna jest jakaś REFORMA - potrzeba Zapaleńców, którzy bezinteresownie poświęcą swój czas, możliwości, kontakty i stworzą to wszystko na poziomie, którego nie będzie się trzeba wstydzić w Europie. Może trzeba podpatrzeć jak robią to inni i przenieść na nasze realia, bo niedługo będziemy "liczyć okrążenia na palcach"

Do Artura - gratuluję determinacji i dociekliwości w temacie, dzięki takim ludziom jest szansa na szybkie zmiany.

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 10, 2005 12:30 pm 

Krzysztof Rafalski napisał(a):
...jedno "szwankujące"...

Proszę o nie rozpowszechnianie nieprawdziwych informacji - wszystkie urządzenia są sprawne, a przestać liczyć okrążenia może każde, jeśli nastąpi awaria zasilania. To, że trafiło na LOK-owskie wynika z tego, że ono nawięcej jest używane na zawodach. Gdyby na zawodach w Tarnowie było nawet najnowsze cyfrowe, to również uległoby awarii i przestało liczyć lub liczyłoby z błądami.
Tak naprawdę to problemem jest to, że jak dyskutanci stwierdzili, uciążliwym jest dla nich zdawanie lub pobieranie pchełek, następnie to, że w wielu modelach, konkretnie w X-ray'ach (DTM), pchełki były uszkadzane przez mocowanie ich na styk w przedniej części górnej płyty podwozia (nowsze wersje już tego nie mają) lub rzucanie nimi oraz to, że wielu zawodników zwyczajnie zapomina zdać pchełkę.
Takie argumenty za zakupem nowego urządzenia AMB wynikają z dyskusji.

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 10, 2005 12:40 pm 

Jan Matukin napisał(a):
Krzysztof Rafalski napisał(a):
...jedno "szwankujące"...

Proszę o nie rozpowszechnianie nieprawdziwych informacji - wszystkie urządzenia są sprawne,

nie twierdzę, że są niesprawne ("szwankujące" jest w cudzysłowie przecież)

co do uszkadzania i mocowania pchełek to rozwiązaniem jest prywatna pchełka lub kaucja przy wypożyczeniu - najlepiej jednak dba się o swoje.

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 10, 2005 12:56 pm 
Krzysztof Lokowskie urządzenia AMB kupował LOK za swoje pieniądze nie za składki modelarzy. O zakupie PKMSU nie wypowiadam się. A eksploatacja urządzeń była na tym samym poziomie co pchełki. Z poważaniem Zbigniew C.

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 10, 2005 3:04 pm 

Do Kłodzka na zawody spalinówek zgłosiło się dwóch Niemców. Ciekawe co zrobią ze swoimi indywidualnymi "pchełkami"? Co stego że mamy cztery stare AMB do których nie pasują nowoczesne pchełki. A wogóle jak są aż cztery urządzenia dlaczego wychodzi to na jaw przy takich "aferach". W ubiegłym roku organizowałem GP Kobierzyc z udziałem zawodników z woj. Dolnośląskiego i liczyliśmy wyniki na stopreach i palcach, bo z PKMS nie można było porzyczyć urządzenia. O tylu zLOK nawet nie wiedzieliśmy. Mogło by być jedno takie urządzenie we Wrocławiu i na takie treningi lub regionalne zawody wyporzyczane dla klubowiczów LOK-u, ale na zawody rangi MP i GP międzynarodowe to powinno być ż nowym systemem. Grzegorz Nóżka inst. Sekcji Modelarskiej GCKIS Kobierzyce.

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 10, 2005 4:01 pm 

Grzegorz Nóżka napisał(a):
Do Kłodzka na zawody spalinówek zgłosiło się dwóch Niemców. Ciekawe co zrobią ze swoimi indywidualnymi "pchełkami"?

Dokładnie to, co młodzi modelarze w kraju, jak pogardliwie ich nazywacie "DZIECI", których w większości nie stać na zakup ind.pch., zrobią u NAS w kraju - weżmie pchełkę od AMB analogowego i tyle. Jeśli jemu się nie spodoba to trudno - musimy żyć realiami.
Zauważ łaskawie Grzegorzu, że tam tzn. w Europie, ów Niemiec za swoją nazwijmy to pensję, kupi co najmniej 2-3 serpenty, natomiast tu u NAS w kraju średniozarabiający obywatel takiego serpenta kupi za co najmniej 3-4 swoje pensje. Dlatego owego Niemca i organizatora, u którego on startuje, stać jest na to, o czym MY tu WSZYSCY jedynie MARZYMY.
Ta pararela ma dokładnie takie samo przełożenie do możliwości KAŻDEGO ORGANIZATORA w NASZYM kraju, bez względu na to, czy nazywa się LOK, PKMS czy GCKIS Kobierzyce.
Pozdrawiam - jadę teraz do Kłodzka

Tytuł:
PostNapisane: So cze 11, 2005 10:37 pm 

Sorki, ale oni trochę lepiej dbają o urządzenia...
Nie jeden AMB - stary oczywiście działa w Niemczech bez zarzutu.

Jeżeli sa obiekcje co do montowania AMB to po prostu należy zmienić przepisy i tyle...

Tytuł:
PostNapisane: N cze 12, 2005 9:46 am 

Właśnie wróciłem z zawodów na Słowacji. Przeczytałem wszystkie posty w tym temacie i zgłupiałem ( do reszty, bo wcześniej już też było ze mną coś nie tak, bo zająłem się tym sportem). Długo myślałem. I jedyne co wymyśliłem to to że zrefunduję koszt wyjazdu na Słowację, do Trencina czy Bańskiej Bystrzycy jednej inteligentnej osobie. Tam zorganizuję jej spotkania i dowie się jak te sprawy rozwiązali Słowacy. A właśnie lecału miesiąc temu rozwiązali. Jest wiele kwesti technicznych które trzeba wyjaśnić ( fachowo ) ale:
Jest nowe urządzenie AMB zakupione za 1600 Euro. Co daje nam kwotę 6400 zł. Oprogramowanie jest dostępne za darmo w internecje. Nie jest to program AMB, ale jest nie gorszy i bezpłatny. Jak działe? Szokująco.
Sam prowadzi procedurę startową, podaje wyniki w trakcje biegu, czas jaki upłynął od początku i jaki został do końca wyścigu, podaje wyniki końcowe i je drukuje. Wydruk zawiera wyniki w postacji takiej jak u nas uzupełnione czasami poszczególnych kólek każdego z zawodników. Do tego zawodnik nie jest tylko numerem. Paweł starujący z numerem 6 by ł na wydruku jako "Pawel6". Ktoś kto zobaczy to pierwszy raz napewno przeżyje szok.
Wszyscy zawodnicy mają indywidualne pchełki. Ich koszt to około 300 zł. Po zobaczeniu ich na własne oczy uważam za największą niedożeczność wypożyczanie ich zawodnikom. Chyba że na zawody, a nie na poszczególne biegi. Ci co widzieli zgodzą się ze mną.
Ale "podobno" nowe urządzenie AMB pracuje również ze "starymy" pchełkami. jeżeli tak by było to problem jest rozwiązany. Ale to trzeba sprawdzić. Dlatego moje zobowiązanie do pokrycia kosztów wyjazdu na Słowację. A p.Wolak na pewno załatwi że "nasza" osoba zostanie tam przyjęta życzliwie i zostanie udzielona jej wszelka pomoc.
Reasumując. Prowadzimy dyskusje a inni działają. Czy musimy zawsze być parę lat za "murzynami". Czy warto wyważać otwarte drzwi. Przecież wystarczy tylko podpatrywać innych.
PS. W sprawie zakupu AMB przez PKMS nie mam zdania, bo mnie wtedy w "tym"świecie nie było. Ale w sprawie zakupu wykładziny już brałem udział. Chętnie dowiem się gdzie była wykorzystywana oprócz I Festiwalu Modelarskiego w Łodzi.
PS II. Wiadomość specjalna dla Dawida Głowackiego. Niestety muszę startować tylko w kraju. Za granicą nie mamy co szukać bez indywidualnej pchełki.
Z poważaniem Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: N cze 12, 2005 5:17 pm 

Bardzo poproszę o JEDEN KOMPLET AMB za 1600 EURO (z VAT) - płacę z góry przelewem - aha - i jeszcze 35 pchełek po 300 zł (też z VAT).

Oprogramowanie LAPS FREE już wcześniej wysłalem do sędziów i zainteresowanych osób - jest dostępne w internecie, jest lepsze niż "firmowe" AMB, i jedyną jego "wadą", jest brak mozliwości dopisania wyników do ogólnoświatowej bazy na mytsn.com
Pozdrawiam
Jacek
P.S. NOWE AMBrc NIE DZIAŁA z analogowymi (czarnymi) pchełkami od starego AMB 20, sygnał jest przesyłany w zupełnie inny sposób, działa jedynie z "klubowymi" - czerwonymi - od tego samego AMBrc.

Tytuł:
PostNapisane: N cze 12, 2005 5:42 pm 

Szanowny Jacku. Czy to Ty jesteś osobą której mam ufundować wycieczkę na Słowację.
Cenę 1600 Euro słyszałem ja, jak i Waldek Wolak. Trudno mi też podejrzewać Słowaków o zła wolę i chęć wprowadzenie nas w błąd.
Ale Twój głos utweirdza mnie w jednym: nie wiemy co robią inni ani jak to robią. Jeżeli na Słowacji można kupić urządzenie bez Vatu to co robi producent?. A Vat na Słowacji jest tylko o 3 % mniejszy niż w Polsce.
Pragnę dodać jedną rzecz. Od wtorku nie działała u mnie strona rcauto. Nie wiedziałem o całej dyskusji. A informacje o urządzeniu zbieraliśmy z Waldkiem z czystej ciekawości. Informacji mamy więcej niż napisałem. Ale na razie nie zostałem upoważniony do ich ogłaszania.

Tytuł:
PostNapisane: N cze 12, 2005 5:45 pm 

Witam,
nie potrzeba mi nic fundować, wystarczy nr konta, na które mam przelać wymienione 16900 zł.
Pozdrawiam
Jacek
p.s. Jeszcze jedno pytanie - ilo kosztowało wypożyczenie pchełki na Słowacji?

Ostatnio edytowano N cze 12, 2005 5:57 pm przez Jacek Ochociński, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: N cze 12, 2005 5:53 pm 

Szanowny Jacku. Czy to Ty jesteś osobą której mam ufundować wycieczkę na Słowację.
Cenę 1600 Euro słyszałem ja, jak i Waldek Wolak. Trudno mi też podejrzewać Słowaków o zła wolę i chęć wprowadzenie nas w błąd.
Ale Twój głos utweirdza mnie w jednym: nie wiemy co robią inni ani jak to robią. Jeżeli na Słowacji można kupić urządzenie bez Vatu to co robi producent?. A Vat na Słowacji jest tylko o 3 % mniejszy niż w Polsce.
Pragnę dodać jedną rzecz. Od wtorku nie działała u mnie strona rcauto. Nie wiedziałem o całej dyskusji. A informacje o urządzeniu zbieraliśmy z Waldkiem z czystej ciekawości. Informacji mamy więcej niż napisałem. Ale na razie nie zostałem upoważniony do ich ogłaszania.

Tytuł:
PostNapisane: N cze 12, 2005 7:22 pm 

Witam Cię sznowny Jacku, oraz pozostałych czytelników forum.

Pozwólcie Państwo , że w pierwszej kolejności udzielę odpowiedzi na zadane pytanie przez Jacka ile płaciliśmy za wypożyczenie pchełek (terminologia właściwa TRANSPONDER). Otuż Jacku nic nie płciliśmy za wypożyczenie "personal transponder", ani korony , ani halerza.
Przyjeżdżając na zawody do TRENCINA z własnej winy nie doinformowaliśmy się (Wolak, Żelazo,Barabasz-niedoinformowani) , że u naszych sąsiadów Słowaków w bieżącym roku
jeżdzi się już tylko na "pchełkach indywidualnych", natomiast ich umiejetnosci organizacyjne pozwoliły nam bez przeszkód wystartować w w/w zawodach.
Oficjalne ceny AMBrc ze strony www.amb-it.com:

1.AMBrc dekoder 1.657,00 Euro netto
2.Personal AMBrc Direct powered transponder 73,00 Euro netto
3.Komplet 10 szt. transponderów do ładowania 870,00 Euro netto
(kształt taki jak dotychczas używane w kolorze
czerwonym,taki sam sposób mocowania
jak dotychczas, może dla tych co nie kupią
indywidualnych i dalej będą się męczyć z przkładaniem,
ale rozumiem, że nie każdy będzie mógł sobie pozwolić na zakup
personalnej)

Są to ceny wyjśćiowe bez żadnych negocjacji!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Poniżej napiszę o alternatywnym rozwiązaniu.

Potwierdzam to co napisał Tadeusz Żelazo, że Słowacy kupili urządzenie
za dokładnie 1.530,00 Euro. (dekoder,widziałem fakturę!!!) , wykorzystując nieodpłatny software LAPS Free 0.11 (patrz strona www.rctiming.com).
Funkcjonowanie tego zestawu obserwowaliśmy z zachwytem, a zarzut Jacka dotyczący braku możliwości przesyłania danych do światowych zasobów wyników straci podstawy, gdyż z informacji ze strony trwają prace nad uruchomieniem tej funkcji. Sposób prowadzenia wyścigów automatyczny, podawanie kolejności zawodników w czasie trwania biegów automatyczne, rewelacyjne dane podawane w wynikach biegów (między innymi: pozycja zawodnika, nr. startowy,ilość okrążeń,całkowity czas jazdy danego zawodnika w danym biegu,nazwisko i imię,najlepsze okrążenie danego zawodnika, najgorsze okrążenie danego zawodnika,różnice w uzyskanych okrążeniach pomiedzy zawodnikami w danym biegu lub różnice w czsach dojazdowych. A DODATKOWO!!!!!!!!!!!
poniżej w/w wyników ilość okrążeń każdego zawodnika z podanym czasem każdego okrążenia-

co postulowałem w już poście dotyczącym wyników z Rudy Sląskiei -może
doczekamy sie korekty na RC AUTO tych wyników.)

Soft daje możliwości przekazywania danych z zawodów natychmiast Panu Markowi Kusiakiewiczowi nawet zaraz po zakończeniu zawodów-bez dalszej koniecznosci oczekiwania na ubogie wyniki w nieskończoność.
(patrz ranking sezonu otwartego niedostępny do dnia dzisiejszego).

Obiecałem powyżej pewną informację. Będzie dostępne urządzenie (odpowiednik AMBrc) z "pchełkami personalnymi" w cenie dekoder ok 2.500 zł z software , "pchełka personalna ok 120 zł w pełni kompatybilna z AMBrc (ze zmiennymi kodami). Rewelacja dla klubów do treningów, lub zawodów regionalnych.

Słowacy mogą my nie możemy!!!! chciałoby sie powiedzieć na koniec
i nie czytać więcej tego tematu.

Ale spraw w tym światku niezałatwionych lub rozgrzebanych jest bez liku.

DO PANA ZBIGNIEWA CIEĆWIERZA jeśli można:

-dobrze się stało że LOK opłacił nareszcie składkę w EFRA lepiej póżno niż wcale, na Kopenhagę to już za póżno ,ale na Ingolstadt w 2006 może nie
- 32zł dla sędziego za cały dzień pracy i użerania sie z zawodnikami to stawka dla hobbysty ( płaćmy i wymagajmy)
-rozumiem uzależnienia wystepujace na lini pracodawca - pracobiorca w LOK, ale jeżeli potrzeba Panu wsparcia to czemu Pan o tym nie mówi

Wybaczcie Państwo ten długi wielowątkowy wywód , ale skądinnąd spraw jak widać jest ogrom

SERDECZNIE POZDRAWIAM

Ostatnio edytowano N cze 12, 2005 10:06 pm przez Waldemar Wolak, łącznie edytowano 3 razy

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna strona