Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 15, 2026 4:00 pm

Autor
PostNapisane: Pn cze 06, 2005 5:04 pm 

Witam. W moim modelu spaliniaka mam wyalamane trzy zeby w zebatce na wale napedowym a zebatki atakujacej nie mam wogole wiec bede musial kupic zebatke atakujaca z calym sprzeglem i ta odbierajaca bede tez musial kupic ale nie wiem czego szukac na Tower hobbies. Wiem tylko ze musze kupic zebatke ktora najbardziej byla by zblizona wymiarami do tej co mam a zebatke atakujaca dobrac do niej. Ale nie wiem jak znalezc na TH to odpowiednia. Ta zebatka ktora mam ma 52 zeby (a raczej tyle powinna miec :-)). Wysokosc to 53mm, szeroksc to 3mm i jest wykonana z jakiejs twardej stali. Nie wiem czy zebatki podlegaja jakiejs standaryzacji tak ze np. kazda zebatka ktora ma 52 zeby powinna miec wysokosc 53mm czy jest to zalezne od producenta. Dlatego pytam zeby nie wyrzucac kasy na daremno i kupic czegos co nie bedzie pasowalo do mojego modelu.

PS. Niestety producent (firma Flying Point) podwozia ktore mam nie sprzedaje czesci zamiennych a przynajmniej jakos nie znalazlem ich nigdzie bo to chyba jakas malo znana firma.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So cze 11, 2005 8:14 pm 

oprócz średnicy i ilości zębów musisz koniecznie zwrócic uwage na tzw. modół czyli odległość między zębami mierzona pomiędzy nawyższymi punktami albo najniższymi bo jak kupisz zębatke z innym modułem to wogole niebędzie do siebie pasować i odrazu możesz zniszczyc zębatke :|

Tytuł:
PostNapisane: So cze 11, 2005 8:38 pm 

a jak sie to mizezy. Tan. umiem poslugiwac sie suwmiarka, tylko chodzi mi o to w jakiej wartosci sa podawane te moduly, moze w milimertach albo setnych milimetra a moze setnych cala?

Tytuł:
PostNapisane: So cze 11, 2005 10:39 pm 

modułu nie można sobie zmierzyc jest to bowiem wielkość umowna wyrazona ilorazem podziałki koła zebatego i liczby Π (3.14...)moduły sa znormalizowane.

Tytuł:
PostNapisane: N cze 12, 2005 6:55 pm 

Patryk Raczyński a czy mógłbyś się podzielić z innymi swoją wiedzą na temet modułów zębatek ?? i dlaczego poszesz że niemożna zmierzyć ?? to co na oko sie ja sprawdza :P ??

Tytuł:
PostNapisane: N cze 12, 2005 8:05 pm 

mr-z chyba napisalem jasno jak uzyskac modul,nie jes to odleglosc miedzy zebami jak to napisales wczesniej
jezeli chcesz cos wiecej wiedziec to odsylam do literatury,nie jezdze modelem spalinowym i dlatego nie mam zielonego pojecia jakich zebatek sie tam uzywa(z jakim modulem)
po za tym nie wiem o co ci chodzilo ze srednica zebatki,po co ma na nia zwracac uwage?