Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 15, 2026 3:44 am

Autor
PostNapisane: Pt cze 03, 2005 2:59 pm 

Na pewno każdy posiadacz savage ma problem z wypluwającym olejem z tłumika prosto na prawą stronę podwozia :)
Tak się zastanawiałem czy można by przedłużyć wydech jakąś rurką ok 30cm, tak aby wylot był z tyłu samochodu ?
Ale czy to nie wpłynie na prace silnika ?
Co może się dziać, czego się spodziewać, czy wszystko będzie chodzić jak na oryginalnym tłumiku ?
Rurkę bym doczepił na wylot, tak więc dużych zmian nie będzie.

Aha przy okazji się zapytam co się stanie jak odpalę silnik bez tłumika ? :D

GG: 4560509

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 03, 2005 3:29 pm 

bez tłumika to może byc proble -nie bedzie kompresji aby podawać palowo

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 03, 2005 4:32 pm 

w sklepie modelarskim kupuje się rurke gumowa i zaklada na wylot rury, jak dobrze pamiętam to jest fi 12mm i ona ma kszetałt lekko przekszywiony. i to załatwia plucie olejem na model, chyba że masz nieszczelniść na połączeniu kolanka z blokiem silnika

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 03, 2005 5:51 pm 

na mój gust takich "przedłużek" nie powinno się zakładać - długość wydechu w silniku dwusuwowym (a takim jest przecież silnik w modelu samochodu) ma zasadnicze znaczenie dla prawidłowego opróżniania i napełniania się komory spalania świeżą mieszanką - fabryczne wydechy są z reguły chyba zoptymalizowane pod tym względem - nieumiejętnym "tuningiem" można co najwyżej osłabić silnik....

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 03, 2005 9:54 pm 

bez wydechu jak bedziesz jezdzil to Cie ludzie wykastruja, albo dostaniesz w zeby od kogos. Ja wyjalem kiedys wydech z Terra Cruschera ktory jest 2 razy cichszy od sava to jak jezdzilem to kumpel mnie nie slyszal jak sie do niego darlem :/ W Savie to juz w ogole masakra bedzie, beda cie slyszeli w calym miescie

Tytuł:
PostNapisane: So cze 04, 2005 12:04 am 

maddox4 napisał(a):
bez tłumika to może byc proble -nie bedzie kompresji aby podawać palowo

No tak, tam przy tłumiku jest rurka która jednym końcem wetknięta jest w tłumik a druga końcówka rurki jest wetknięta w zbiornik paliwa :)
Ale jak się dolewa paliwo to się otwiera zbiornik a silnik dalej pracuje, tyle ze na luzie, nie wiem jak jest po dodaniu gazu :D

Winczewski Radosław napisał(a):
w sklepie modelarskim kupuje się rurke gumowa i zaklada na wylot rury, jak dobrze pamiętam to jest fi 12mm i ona ma kszetałt lekko przekszywiony. i to załatwia plucie olejem na model, chyba że masz nieszczelniść na połączeniu kolanka z blokiem silnika

Już się napotkałem na takie rurki, ale wydają mi się trochę przy krótkie, może się mylę ale wydaje mi się że będzie dalej pluć na samochód :)

Rafał Piesio napisał(a):
na mój gust takich "przedłużek" nie powinno się zakładać - długość wydechu w silniku dwusuwowym (a takim jest przecież silnik w modelu samochodu) ma zasadnicze znaczenie dla prawidłowego opróżniania i napełniania się komory spalania świeżą mieszanką - fabryczne wydechy są z reguły chyba zoptymalizowane pod tym względem - nieumiejętnym "tuningiem" można co najwyżej osłabić silnik....

Tak też mi się wydaje, nie znam się za bardzo na silnikach dlatego wolałem się zapytać :)

Kamil Łuczak napisał(a):
bez wydechu jak bedziesz jezdzil to Cie ludzie wykastruja, albo dostaniesz w zeby od kogos. Ja wyjalem kiedys wydech z Terra Cruschera ktory jest 2 razy cichszy od sava to jak jezdzilem to kumpel mnie nie slyszal jak sie do niego darlem :/ W Savie to juz w ogole masakra bedzie, beda cie slyszeli w calym miescie

Zgadzam się z tobą :) obecnie jak tylko się pokazuję na ulicy to wydaje się ze robie zamieszanie i ludzie krzywo na mnie patrzą :D
Savage niestety jest strasznie głośny i nawet jak jest z tłumikiem to stojąc obok samochodu trzeba do siebie krzyczeć, jak się doda gazu to uszy zaczynają boleć :D
Aha dla jasności dodam że mieszkam na wsi :) tu ludzie jakoś ciepło przyjęli tego małego potwora :D
Ale staram się nie hałasować i zazwyczaj się gdzieś wybieram, na ogród lub na polną drogę albo po rowach :D

Dzięki wszystkim za wypowiedzi :)

Tytuł:
PostNapisane: So cze 04, 2005 5:27 am 

sam używam takiej rurki i nic na model nie leci. Ona przeduza wydech poza rame i kieruje wylot w inną strone.

Tytuł:
PostNapisane: So cze 04, 2005 6:47 am 

Jedyne mądre słowa napisał Rafał Piesio.W silniku dwusuwowym ogromną rolę spełnia długość układuadu ssącego i wydechowego.Dlatego wydech ma krztałt dyfuzora żeby w odpowiednim momęcie nastąpiło rozprężenie gazów i wtedy dodatkowe zassanie i potem odbicie i "przytrzymanie mieszanki"długość i krztałt ma bezpośredni wpływ na charakterystykę silnika a więc moc , max .moment i obroty.
A więc jazda bez tłumika to nie jazda tylko zwrócenie na siebie uwagi.

Tytuł:
PostNapisane: So cze 04, 2005 11:45 pm 

Dobra dzięki raz jeszcze za pomoc zwłaszcza dwóm osobom, a o które osoby chodzi to chyba jest jasne :)

Trochę szkoda że nie można przerabiać co nieco przy tej części samochodu.

Aha jeśli chodzi o zwracanie na siebie uwagi to mając model z silnikiem spalinowym nie da się na siebie nie zwrócić uwagi :) za tym samochodem wszyscy się oglądają :? zwłaszcza dzieci :D

Co ja bym dał aby chodził nieco ciszej :)