Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 11:58 pm

Autor
PostNapisane: Wt kwi 05, 2005 7:48 pm 

Witam!

Nabyłem niedawno taki model:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46847754

Zaopatrzyłem się teraz w taki pakiet:
Forever 1900mAh NiCd 8,4V wysokoprądowy, Rezystancja wewnętrzna ogniwa 8mOhm;

I teraz mam kilka wątpliwości:

1. Czy w tym modelu można używać zamiennie pakietów 7,2 i 8,4V - jeśli tak to jaki ma to wpływ na pracę modelu, na zużycie jakiś elementów modelu itp.

2. Jak poprawnie uformować taki model (w komplecie kupiłem ładowarkę o niskim prądzie ładowania - pewnie około 200mA) - czy taką ładowarką dobrze uformuje ten pakiet?

3. Jaką ładowarkę polecacie - najlepiej żeby zasilanie było na 230V z ew. opcją podłączenia do 12V. Żeby ładowarka była procesorowa (sama wyłączała się po naładowaniu pakietu). Żeby ładowała NiCD i NiMH i nie była zbyt droga :)

4. Co znaczy, że ogniwa są wysokoprądowe - czy to znaczy, że są bardziej wydajne i będą się mniej grzać przy rozładowaniu, że będą mogły być ładowane dużo większym prądem (4A)?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 05, 2005 9:09 pm 

Tu masz wszystko o formatowaniu http://www.rcauto.ng.pl/forum/viewtopic.php?t=4060 . Taką ładowarką nie naładujesz dobrze akusów(wiem na własnej skórze). Niedroga czyli ile? Turbomat 5 (mam taką) na dobry początek powinna wytarczyć. Sam ustawiasz prąd ładowania do 5A. Wydaje mi się że można używać zamiennie 7,2V i 8,4V. Po naładowaniu pakietu 7,2V będziesz miał napięcie ok 8,4V jak to się ma do 8,4 niewiem. Na 8,4V silnik będzie ci szybciej chodził więc zużycie częsci też troche wzrośnie. Zregóły nie używa sie ładowajek bezpośrednio pod 230V (jest to bez sęsu gdzie na zawodach na polu znajdziesz 230V) zregóły podłącza sie ladowarki pod przerobiony zasilacz z kompa (250W-350W).Wydaje mi sie że ogniwa wysokoprądowe to takie które daja dłułgo potrzebny prąd a później padają na maxa ale nie jestem pewien.Ale napewno to nie oznacza że można je ładować dużym prąem.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 05, 2005 9:44 pm 

A te foreverki to jakiej wielkosci sa?

Co do 8,4V to:
-silnik bedzie sie o wiele szybciej zuzywal,
- nie jestem pewien czy regiel to wytrzyma.