Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 9:35 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz mar 17, 2005 1:19 pm 

Czesc, mam smartecha buggy 2.5cm. Ostatnio zmienilem paliwo na tornado 25%. Ustawilem gaznik, troche pojezdzilem silnik zagrzal sie do 130 stopni, i poszedl dym spod glowicy. Zgasilem go i po chwili palil normalnie, teraz po paru dniach chce go odpalic, ale szarpanka chodzi ciezko jak cholera. Silnik bardzo ciezko obrocic, a jak tlok jest na samej gorze to juz naprawde trzeba z calych sil ciagnac, nawet bez swiecy? Troche pomachalem ta szarpanka i o dziwo odpalil ale chwile pochodzi;l i zgasl.Czy to sa oznaki zatarcia silnika? Podstawowa rzecz to chcialbym sie dowiedziec czy silnik bez swiecy powinien miec jakis opor(duzy) w momencie koncowej gornj fazy pracy tloka?Z gory dzieki za odpowiedz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 17, 2005 2:01 pm 

Silnik bez swiecy nie powinien miec rzadnego oporu poniewaz niewytwarza sie cisnienie w komorze spalania. Najprawdopodobnie jezdziles na zbyt ubogiej mieszance przez co silnik dostawal za duza temperature. Niestety to wyglada na zatarty silnik :/

Mam go i pcham go :P

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 17, 2005 2:17 pm 

Witam!
wojti2002 napisał(a):
Silnik bez swiecy nie powinien miec rzadnego oporu poniewaz niewytwarza sie cisnienie w komorze spalania

Dawno temu tak było, gdy tłoki były żeliwne a cylindry ze stali. Teraz cylindry mają kształt stożkowaty. Przy zwrocie zewnętrznym tłok porusza się ciężej (ale bez przesady). Ma to na celu zwiększenie szczelności komory spalania i jednocześnie obniżenie niepotrzebnych oporów przy zwrocie wewnętrznym.

"Hazy111"
Rozbierz silnik i sprawdź wszystko dokładnie. Zatarcie silnika rozpoznasz bardzo łatwo po powierzchni płaszcza tłoka.

Ostatnio edytowano Cz mar 17, 2005 2:23 pm przez Mariusz Szopa, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 17, 2005 2:20 pm 

wojti2002 napisał(a):
Silnik bez swiecy nie powinien miec rzadnego oporu poniewaz niewytwarza sie cisnienie w komorze spalania. Najprawdopodobnie jezdziles na zbyt ubogiej mieszance przez co silnik dostawal za duza temperature. Niestety to wyglada na zatarty silnik :/

Nie zgodzę się z tą wypowiedzią!
Mam REVO silnik 2,5 cm i jak wykręce świecę to w górnej fazie tłok chodzi ciężko ponieważ cylinder ma kształt stożka ze względu na szczelność.
Co do zatarcia to jak silnik jest zatarty nie odpali więc to chyba nie to!
a odnośnie temperatury hmm Jak bawie się mieszanką, żeby autko miało lepsze osiągi to czasami zdarza się , silnik ma 150-160C a nawet raz miał 204C i jakoś jeszcze żyje (chociaż nie polecam tak wysokich temperatur)
A co do dymu to może wjechałeś w śnieg albo wodę mnie często się to zdarza i leci para z silnika.
Ja miałem podobny problem na początku po trzech jazdach silnik mi zgasł i nie chciał odpalić (chodził bardzo ciężko) okazało sie, że łożyska trzeba było nasmarować, rozebrałem silnik nasmarowałem łożyska TOWOTEM i teraz jest super)
POZDRO

GG: 3839307

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 17, 2005 2:34 pm 

A jest jeszcze jedno wyjscie, mogly sie rozwalic lozyska na wale, ale to raczej bylby duzy opor w calym zakresie obrotu walu

Mam go i pcham go :P

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 17, 2005 5:25 pm 
-=ADA$=-

zwykle robie tak, ze jak cos jest nie tak jak zwykle, odkrecam glowice i tylna scianke, nic to nie zaszkodzi (chyba ze sie nie uwaza) a mozna w ten sposob wyeliminowac sporo mozliwosci.

PostNapisane: Cz mar 17, 2005 5:47 pm 

Hazy111 napisał(a):
Czesc, mam smartecha buggy 2.5cm. Ostatnio zmienilem paliwo na tornado 25%. Ustawilem gaznik, troche pojezdzilem silnik zagrzal sie do 130 stopni, i poszedl dym spod glowicy. Zgasilem go i po chwili palil normalnie, teraz po paru dniach chce go odpalic, ale szarpanka chodzi ciezko jak cholera. Silnik bardzo ciezko obrocic, a jak tlok jest na samej gorze to juz naprawde trzeba z calych sil ciagnac, nawet bez swiecy? Troche pomachalem ta szarpanka i o dziwo odpalil ale chwile pochodzi;l i zgasl.Czy to sa oznaki zatarcia silnika? Podstawowa rzecz to chcialbym sie dowiedziec czy silnik bez swiecy powinien miec jakis opor(duzy) w momencie koncowej gornj fazy pracy tloka?Z gory dzieki za odpowiedz

po wykręceniu świecy tłok może i nawet powinien przy górnym punkcie się lekko klinować ( mału opór) i jest to normalne zjawisko .

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 17, 2005 6:22 pm 

Lokalizacja: Białystok Auto: Carson Stormracer AMT: Alfa Romeo 156
Być może układ napędowy ma jakieś opory??? Może dyfry się zablokowały albo wałek o coś obciera??? Sprawdź to, ja miałem podobnie.

http://www.rcpics.net/member/Pawlas
GG: 8450519

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 17, 2005 7:13 pm 

Niestety :( na tloku sa wiory i jest nierowny, jednak sie zatarl :( poradzcie mi jaki silnik kupic, i czy trzeba bedzie cos przerabiac ? czy poprostu wlozyc? i gdzie kupic? chodzi mi o jakis polski sklep internetowy

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 17, 2005 7:54 pm 

Hazy111 napisał(a):
Niestety :( na tloku sa wiory i jest nierowny, jednak sie zatarl :( poradzcie mi jaki silnik kupic, i czy trzeba bedzie cos przerabiac ? czy poprostu wlozyc? i gdzie kupic? chodzi mi o jakis polski sklep internetowy

ja mam na sprzedaż silnik Ofna Hyper .21 w/Pull Start
wypalone dwa baki z kołałami w powietrzu. Szarpana w srednim stanie ogólnie silnik jak nowy gdyby nie szarpanka alle mozna zniej zapalac. Cena jaka mnie interesuje to 400zł konatkt zieluch@50cc.pl lub gg 1645968

pozdrawiam zieluch

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 17, 2005 8:33 pm 
PSVADEK

Lokalizacja: Rzeszów Auta: ...TRAXXAS REVO 3,3... .ASSO TC3 BRUSHLESS.
musiałby przerabiać bo .21 to big block a on pisal ze ma 2,5ccm(.15) czyli small block

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 17, 2005 11:21 pm 

Co dokladnie bym musial przerabiac, i jaka pojemnosc maja .21?

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 18, 2005 9:52 am 

zieluch napisał(a):
ja mam na sprzedaż silnik Ofna Hyper .21 w/Pull Start
wypalone dwa baki z kołałami w powietrzu. Szarpana w srednim stanie ogólnie silnik jak nowy gdyby nie szarpanka alle mozna zniej zapalac. Cena jaka mnie interesuje to 400zł konatkt zieluch@50cc.pl lub gg 1645968

pozdrawiam zieluch

no to ja mam szarpanke, tylna scianke i one way (wszystko nowe) do tego silnika za 69zl, jakby ktos byl chetny :)

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 18, 2005 2:25 pm 

zastanow sie czy nie da sie kupic a jesli da to za ile ,nowy tlok i cylinder to tego silnika ktory masz,oraz czy tylko to uleglo zniszczeniu.gdybys mial broblemy z ocena zniszczen pozostaje nowy silnik.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 18, 2005 5:55 pm 

Pamiętaj że większy silnik to większ moc.

Ostatecznie moge za 440 soprzedać dwie szarpanki drugi komplet od burgiego. Nie ejstem na 100% pewnien ,a le musział byś wymienic łoże do silnika :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona