Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr lip 22, 2026 9:01 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 159 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 12, 2005 1:06 pm 

No bo zawsze maja duze nawet w RTR :D 805bb chyba juz zalicza sie do tych duzych :) Smiesznie to wyglada raz Ty raz ja a od czasu do czasy Xylo hehe niezla rozmowa ale juz sie 4 strony zrobily :mrgreen:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N lut 13, 2005 4:19 pm 

chyba Bronek pisal mi poza forum, ze dobrze jest przed zapaleniem silnika podgrzac go troche nawet suszarka a juz po zapaleniu pierwsze minuty poswiecic na wolna jazde zeby silnik nabral odpowiedniej temperaturki, zasady obowiazujace chyba przy wszystkich silnikach ale warto o tym pamietac a tu na naszym malym forum chyba jeszcze nikt o tym nie pisal, madicki pisal mi kiedys, ze dobre oleje do paliwa sa dostepne w sklepach ogrodniczych z przeznaczeniem do kosiarek spalinowych, zawsze tez swoja role spelnic powinien mixol ale podobno te od kosiarek bardziej sie nadaja

Tytuł:
PostNapisane: N lut 13, 2005 4:33 pm 

O wlasnie dobrze ze Xylo przypomnial :) Moze nie pare minut ale dobre parenascie sekund napewno.Co do suszarki to przydaje sie tez w spaliniakach i ma takie same zadanie a zeby nie meczyc rak od ciagniecia szarpanki czy tez roto.Co do szarpanki to slyszalem ze rownie lubi sie psuc jak u ,,mniejszych braci'' spaliniakow tylko troche zadziej.Nie dawno natknalem sie na metalowy bajer za parenascie dolcow w necie co jak sie gdzies tam do szarpanki wlozy to bedzie wszystko gralo i nam sie nie urwie.Jak bede mial czas to tego jeszcze raz poszukam i zapodam link :D

Tytuł:
PostNapisane: N lut 13, 2005 4:35 pm 

zastrzegam, ze to tylko nie pewna informacja i wlasnie pisze o tym bo moze wam sie uda to wyjasnic ale chyba ta mieszanka 20:1 stosowana jest na poczatku jak docieramy silnik a pozniej zupelnie bezpieczna jest nawet 40-50:1 co znacznie zwieksza osiagi modelu, wogole to nic wlasciwie nie wiemy o docieraniu tych silnikow, jak cos macie na ten temat to wstawiac tutaj koniecznie

Tytuł:
PostNapisane: N lut 13, 2005 4:42 pm 

Ja tam nie wiem w instrukcji bylo ze 25:1 co do docierania tez bylo w instrukcji z tego co pamietam wiec nie ma problemu.Ja tam nie ryzykuje jesli bedzie ze jezdzic na 25:1 to tak zrobie :D No moze raz zaryzykuje w ramach badan bo z drugiej strony 10euro to nie majatek heh to mozna raz zobaczyc co i jak bo jesli Xylo mialby racje czy tam ADA$ to moze korzystnie wplynac na jazde a zdaje sobie z tego sprawe ze korzystnie zwieksza osiagi :D

Tytuł:
PostNapisane: N lut 13, 2005 5:49 pm 

Według mnie to nawet jezeli te modele mają duze moce to nie mozna ich wykorzystac w pelni przez trakcję...duzym minusem wedlug mnie oczywiscie jest to ze nie są one 4x4 byc moze są takowe,,, ale chyba jeszcze nie ma ich zbyt wiele...widzialem taki model na zywo i jest naprawde fajny.., i trzeba przyznac ze ich ogromnym atutem jest wlasnie utrzymanie, tak jak kolega powiedzial cena duza ale to wyjdzie na to samo moze i nawet taniej od zwyklego, przez koszty utrzymania :)
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: N lut 13, 2005 5:58 pm 

Dobra , dobra nie przesadzajmy z tym 4x4 bo mozna takowy conversion kit kupic za plus minus 190euro i ludzie jakos tego nie robia a nie ktorzy wiesz mi maja kasy naprawde sporo i troche oleju w glowie rowniez lecz nie zrozum tego tez w ten sposob ze 4x4 jest zly w tych modelach ujal bym to raczej tak ze 4x4 fajna rzecz ale nie tak znaczaca jak w modelach w skali 1:8 czy 1:10.Nie mozna wykorzystac w pelni przez trakcje... ja rozumiem ze modele 4x4 maja ta przewage ze sa 4 kola ktore przekazuja moc ale tu nie ma tak wielkiego problemu ze te modele sa 2wd (przewaznie) poniewaz sa dosyc ciezkie.Pozatym przez 2wd maja minimalnie lepsze osiagi w sensie mniejsze opory w ukladzie napedowym.Jedym slowem 2wd napewno nie nie pozwoli wykorzystac jakos trakcji moze troche gorzej sie prowadzic ale takowego problemu nie widzialem na filmach aby zazucalo tylem(takie baczki) przy naprzyklad chwiloym naduszeniu full gazu czy tez na zakretach takie zarzucanie tylem to owiele bardziej widac w modelach 1:10 , 1:8 tu sie tego prawie wogle nie zauwaza 8)(nie zauwaza w tym przypadku znaczy nie ma :D )

Tytuł:
PostNapisane: N lut 13, 2005 8:43 pm 

Sorry dla wszystkich ze nie edytuje ale wolalem akurat to napisać w osobnym poscie..
A wiec FG MARDER z silnikiem CY 26 lub Zenoah 26(nie mialem mozliwosci tego sprawdzic) jedzie na seryjnych zebatkach itp prostu z pudelka(bez zadnych lepszych wydechow itp) 50mph+.Wiec nie wiem ADA$ co twoj kolega mial za silnik w tym FG eco ze 40kmh dociagal chyba jakis rabniety silnik bo w filmikach off-roadow czesto szybciej jezdzac juz nie mowiac jak pokazuja na asfalcie :) Dowiedzialem sie tez ze normalny tuningowany wydech silnikowi akurat w tym przypadku Zenoah 26cc daje moc ponad 1.7 H.P+-(razem z wydechem ma jakos 5,5 H.P) i chyba teraz mi nie powiesz poraz kolejny ze takie zwyzki mocy ma tez silnik spalinowy po dodaniu lepszego wydechu bo nie slyszalem aby ktos mial silnik co ma mniej wiecej 2 H.P i wlozyl jakis tuningowany wydech nawet jakis z seri powyzej 100$ i na bierzni sie okazalo ze z 2 H.P zrobily sie 3 H.P

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 14, 2005 12:01 am 
-=ADA$=-

Otoz jest taki wzrost mocy, moze nie 1 hp jak w benzynowych, ale proporcjonalny, tzn mozna uzyskac o ile widzialem na wydrukach z hamowni do 0.5 hp przy dobrym silniku. Ale to wymieniajac wydech bardzo podobny do samolotowego (czyli takie male aluminiowe g****) na prawdziwy tuned pipe z kolektorem i dwukomorowym wydechem. A faktocznie moglem sie pomylic z ta predkosci, przepraszam, moj blad.

A co do trakcji to o ile wiem opony (przynajmniej szosowe) maja bardzop odobna charakterystyke do zwyklych (1:1) tzn jak sa zimne to wogule nie maja przyczepnosci, ale jak sie rozgrzeja, to sie swietnie trzymaja.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 14, 2005 1:45 am 

ooo opony to bardzo szeroki napewno temat, w normalnych samochodach juz dawno odeszlo sie od opon uniwersalnych, nie bez powodu zawodnicy grzeja opony przed startem specjalnymi podgrzewaczami, w przypadku torowych opon napewno ma to ogromne znaczenie ale w terenie chyba sie tego nie stosuje, poza tym ciagle chyba rozmawiamy o tych modelach z nastawieniem glownie na zabawe bo wyczynowe uzywanie narazie w Polsce bedzie jeszcze dlugo nieznane, jesli zastosowac opony ktore nawet zimne juz maja dobra przyczepnosc to po rozgrzaniu jazda beda zbyt miekkie i nie beda trzymaly w zakretach, zakres temperatury optymalnej pracy jest bardzo maly dlatego tak zalezy zawodnikom zeby od poczatku wyscigu miec do dyspozycji najlepsza temperature i co za tym idzie przyczepnosc, w terenie znaczenia nabiera napewno bieznik opony, jesli w tych modelach charakterystyka jest zblizona juz do opon normalnych samochodow to faktycznie zimne beda napewno sliskie w przypadku torowych ale terenowe powinny sobie radzic lepiej nawet zimne, tak jest pewnie dlatego ze nie ma zimowych opon do modeli no i stosuje sie slicki a one sa typowo na suchy tor i musza byc rozgrzane, stosuje sie tez specjalne plyny zwiekszajace przyczepnosc ale to wszystko juz raczej zawodnicze, wyczynowe zabiegi, dla nas nie bedzie to chyba mialo takiego znaczenia, co do napedu na wszystkie kola to widzialem jednak na filmach ze trzeba sie z tym pilnowac bo te modele maja tendencje do zarzucania tylem, widzialem ze jesli ktos dal zbyt duzo gazu to nie mogl ruszyc prosto bo model krecil sie w kolko, taki urok napedu na tyl, jest model z firmy FG z napedem seryjnie juz na 4 kola ale jest duzo drozszy i napewno jest tez opcjonalny dodatek do zamontowania w innych modelach zeby uzyskac 4x4, osobiscie jednak mam narazie ochote powalczyc z napedem na sama tylna os, napewno nie jest to latwe ale daje duzo satysfakcji jesli sie to opanuje, znudzil mnie juz t-maxx ktory zawsze pojedzie gdzie mu karzesz bez wzgledu na to ile przesadzisz z gazem, na koniec juz tylko o tym ze napewno zastosowanie napedu 4x4 daje wieksze opory i zmniejsza maksymalne osiagi poprawiajac sterowanie, ja jednak chce sprobowac tylnego napedu bo nie ma jak nowe wyzwanie :-)

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 14, 2005 4:51 pm 

Zarzucalo tylem ze nie mogl ruszyc?No mozliwe choc tak owego zachowania nie widzailem a moze dlatego ze ludzie przewaznie z tego co ogladalem jezdzili typowo off-roadwo lub tez po trawie na ktorej ma sie chyba najwieksza przyczepność :) Jedno jest pewne do 4x4 pomimo tego ze bede mial na to fundusze nie bedzie mi sie akurat z ta rzecza spieszyć :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 14, 2005 9:08 pm 

takie zachowanie widzialem na zawodach halowych, zawodnicy jezdzili na wykladzinie jakiejs chyba i jesli wchodzili w zakrety to musieli delikatnie przyspieszac bo inaczej ich zakrecalo i nie mogli trafic w tor jazdy, aleee widzialem tam tez sporo whellie robionych przez mardery jesli ktoremus z zawodnikow udalo sie jednak pojsc na pelnym gazie prosto to model stawal deba tak ze nawet malo go na plecy nie wywalalo, to swiadczy o sporej mocy tych modeli jesli maja dobry wydech i inne modyfikacje ktore napewno tam na zawodach juz stosowali zawodnicy, napewno tez uzywali zubozonej w olej mieszanki i stad takie moce ale naprawde szybko sie zbieraly te maszyny stajac czesto dęba, wydaje sie ze jest duzy zapas mocy w seryjnych modelach i bardziej sa podatne ne tuning niz modele nitro jednak

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 14, 2005 9:12 pm 

Hmmm czyli Ty mowisz Xylo o on-roadach , Xylo :,,takie zachowanie widzialem na zawodach halowych, zawodnicy jezdzili na wykladzinie jakiejs chyba i jesli wchodzili w zakrety to musieli delikatnie przyspieszac bo inaczej ich zakrecalo i nie mogli trafic w tor jazdy'' no a ja mowilem o off-roadach wiec luzik :D Przed chwila wlasnie sciagnalem film gdzie byl FG MONSTER TRUCK seryjny i na trawdo-blocie heh robil weelie :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 15, 2005 1:26 am 

jezdzili na wykladzinie w hali ale MARDERAMI czyli modelami off-road, moze wlasnie gdyby to byly modele on-road to nie byloby az takich problemow, tyle tylko, ze z filmow ciezko powiedziec dokladnie co to za rodzaj podloza byl bo jakosc ich jest kiepska, napewno naped na tyl daje o sobie znac szczegolnie przy wychodzeniu z zakretow i na to trzeba uwazac ale tez i w tym jest cala finezja prowadzenia takiego modelu a opanowanie techniki sprawi kazdemu o wiele wiecej satysfakcji niz w przypadku modeli z napedem na obie osie

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 15, 2005 10:21 pm 

Wiesz ale moze BIG FOOTY beda stabilniesze bo sa nieco szersze choc sam do konca nie wiem :?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 159 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona