Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 23, 2026 11:52 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
 Tytuł: co wybrać?
PostNapisane: So kwi 09, 2016 12:05 pm 

Witam
Mam pytanie odnośnie modelu. Mam okolo 2000-2500zl na model i mam na oku 4 pojazdy:
-Thunder Tiger rta4
-Traxxas Slayer pro 4x4
-HPI D8S
-HPI Pulse 4.6
-Team Losi Racing Ten-SCT
Pytanie który wybrać? Może ktoś zna inne modele w tym przedziale cenowym które są lepsze od tych podanych?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł: Re: co wybrać?
PostNapisane: Pn kwi 11, 2016 9:26 am 

To zależy gdzie będziesz jeździć, jakie masz oczekiwania względem modelu, chcesz pruć po parkingu przy Auchanie na pełnym gazie czy bardziej wkręcasz się w dirt i kurzenie gdzieś po polance ...?
Używam tego silnika, który jest w modelu przez Ciebie podawanym Team Losi i jestem mega zadowolony ! Silnik 3.4 naprawdę daje radę i co najważniejsze jest łatwy w regulacji, nie będziesz przeżywał męczarni ...

PostNapisane: Pn kwi 11, 2016 9:04 pm 

Dzięki wielkie za odpowiedź :D!
Ogólnie będę jeźdił modelem po piaskowej ulicy a od czasu do czasu na torze.
A proszę Powiedz mi jak sprawuje sie R.O.S.S? Ciekawi mnie czy zepsuje się po paru jazdach czy działa prawidłowo?

PostNapisane: Śr kwi 13, 2016 2:23 pm 

Moja wypowiedź poniżej na pewno nie będzie miarodajna, ale da jakiś pogląd, otóż sam używam modelu HPI wr8 3.0 z silnikiem Losi 3.4 i jeżeli chodzi o konstrukcję modelu, dostępność części, siatkę dystrybutorów części to jest ona duża i łatwo znaleźć to co nas interesuje, silniki HPI przynajmniej ten który był fabrycznie w moim modelu to jakieś nieporozumienie. Wybrałbym jednak coś z HPI z racji również lepszych cen, Losi jest drogi, części w Polsce są również drogie i trzeba długo czekać. Osobiście części do silnika kupowałem z ebaya od ludzi z Anglii.

Jak się sprawuje ROSS nie wiem i nie chcę próbować, jestem zwolennikiem im mniej elektroniki tym mniejsze szanse na fakap, a jak wiesz lub nie modele nitro lubią usterkować i to często. To będzie Twój pierwszy model ?

PostNapisane: Śr kwi 13, 2016 3:02 pm 

To bdzie drugi model spalinowy. Pierwszy kupilem na allegro za 999zl rok temu a w tym juz nie dziala silnik (Absima Team C Stoke N). Z tego co czytałem na temat ross to czasem psuje sie zamin dotrze sie silnik. Myslalem jeszcze o Traxxasie Nitro Slash 2wd ale nwm czy dam rade. Poza tym silnik trx 3.3 nie grzeszy raczej wytrzymaloscia dlatego mam dylemat. Do tego wszystkiego kolega proboje mnie przekonac do HPI Trophy Truggy 4.6 ale bardzo chce kupic sct. Pytanie ktory z tych trzech jest nalepszym wyborem?

PostNapisane: Cz kwi 14, 2016 8:38 pm 

Zatem bierz Team Losi :)
Na pewno jak pisałem z silnika będziesz zadowolony, idzie dobrze :)
Ale drogie części to minus, niemniej jednak jak kupisz HPI to będziesz zawsze myślał o Losi, wiem z doświadczenia jak to jest, jeżeli chcesz Losi to kup właśnie ten który chcesz :) Daj znać jak kupisz, odpalisz itd

W ogóle widzę, że to forum jakoś podupadło ... nic tu się nie dzieje, zero aktywności ludzi ...

PostNapisane: Cz kwi 14, 2016 9:06 pm 

Wiesz moze jaka szarpanke kupic do silnika aby byc przygotowanym na zepsucie sie ross?

PostNapisane: Cz kwi 14, 2016 11:49 pm 

No wlasnie, czemu to forum mimo duzego ruchu w przeszlosci teraz tak podupadlo ?

Ja miesiac czekalem na uruchomienie konta, a wyslalem z dwoch adresow email.
Bardzo malo sie dzieje i prawie nikt nie odpisuje.

Traxxas X-MAXX loading ... 8S

PostNapisane: Pn kwi 18, 2016 11:06 am 

Szarpanka, która będzie pasować to dokładnie ta wskazana w linku
http://www.scorpio-polska.pl/product.php?code=LOSR2137

Cena nie jest najmniejsza bo masz de facto 3 elementy, backplate, one way, ale trwałość jest jak na razie ok

Mnie spotkała natomiast inna sytuacja, może ktoś pomoże rozwiązać, otóż chciałem rozebrać silnik i wyjąć cylinder z bloku, połamałem chyba z 30 opasek zaciskowych, podgrzewałem silnik w piekarniku, wkładałem do zamrażarki, wlewałem do niego preparat do zapieczonych śrub (wd 40 specjalna formuła za 40 zł) i nic, cylinder nawet nie drgnie, niezła masakra, od góry też nie ma go jak chwycić ... zna ktoś może jakiś inny sposób ? Teoretycznie pozostaje jeszce jedna rzecz, mianowicie puknięcie w spód cylindra, chociaż na moje niewiele się to może zdać ...

PostNapisane: Pn kwi 18, 2016 6:00 pm 

Dawidg rozbierasz losi 3.4 - coś sie znowu mu stało?

Miałem kiedyś Losi Ten-T truggy 3.4 i kupiłem znowu(przypływ sentymentu) jesli zaproponujesz dobra cene to go odsprzedam, kupiłem go jakoś w grudniu lub styczniu jest nowy z kartonem z tym ze aparatura jest Traxxas Link 2.4GHz(jak nowa) i serwo na gazie jest inne ponieważ przy jakichś wstepnych ustawieniach/przygotowaniach apki spaliłem przez nie uwage oryginalne.

Model jest nowy nigdy nie odpalany i nie docierany, miałem z 3 lata temu identyczny także nowy(docierałem itp.), model poprostu tak fajnie jeżdzi(jak po sznurku)

Opisze co i jak z tamtym sie obsługiwałem:
- Silnik tak jak kolega wspomniał pracuje bardzo stabilnie(jezdziłem na tornado 20%) i zero problemów

- ross działa bardzo dobrze(jest odpalanie z apki), moj wytrzymał normalnie docieranie i później jest juz napewno z górki, widziałem na zagranicznym forum ze komuś tam pekły zebatki w środku, podejrzewam ze odpalał przy niskiej temperaturze(zimno bardzo osłabia metal i plastik) lub na zalanym silniku, w innym przypadku zerwiemy szarpanke lub rozwalimy zebatki w rotostarterze- kwestia zeby robić z głową to napewno nic sie nie stanie

- docieranie silnika: trzeba zjeździć tak naprawde z 2-3L zeby tłok przestał sie blokować w tulei, przy docieraniu niezbedny jest srubokret płaski zeby obracać kołem zamachowym, będzie sie blokowało napewno, ale to gwarantuje mega kompresje i zywotność mysle do 35-40L przy dobrym obchodzeniu

- sprzęgło mi wytrzymało 1,5L zn.spręzyna obejmujaca klocki pekła, ja to przerobiłem na 3klocki alu lub mozna wymienić sprezynke, na 100% można od innego modelu dać

- no i raz miałem wypadek: przyłożyłem w drzewo(kamień wpadł tak niefortunnie że zablokował gaz na 1/3) - pękł pręt mocujacy wahacz i gorne ucho amortyzatora - wszystko naprawiłem sam tak że nie było śladu:)

Ogolnie model bardzo fajny i byłem bardzo zadowolony kiedyś, jedynie to sprzegło to taki słabszy element który mozna zastąpić lub wymieniać spręzynki(inne modele tez maja takie rozwiązanie), czekam az bede miał czas(mam jeszcze inne modele takze kolejka jakaś jest) i bedzie pogoda zeby zabrać się za ten(no chyba ze nie zdąże i zmieni właściciela:), tak jak wspomniałem model nowka z apka traxxas i innym serwem gazu(jest nawet mocniejsze), model jest przygotowany do docierania(tak z doswiadczenia z poprzednim) jakies naklejki ochronne wygodniejsze spinki, ustawienia itp.

Co do wymienionych modeli to:
- traxxas'y wygladają dobrze ale... na półce/zdjeciach, broń Cię nim jezdzić lub co wiecej gdzieś skoczyć(zawieszenie pęka łatwo, ratunek cześci od RPM) choć sam teraz zakupiłem bandit'a ale tylko ze wzgledu okazji cenowej, no i mam tez sentyment do 2WD(pierwszy model)
- Thunder Tiger - firma jest mało znana ale słyszałem ze nie najgorsze modele jesli chodzi o wytrzymałość, bo nie wiem jak z np: trakcją takich modeli
- HPI pulse mi sie podoba, buggy tak naprawdę najlepiej czują sie na torze, mam buggy elektryczne 1:8 chetnie bym sie pozbyl ale duzo zainwestowałem i szkoda mi sprzedać teraz taniej(bo wszystko jak nówka) - do buggy trzeba mieć odpowiedni teren jest niezbyt uniwersalny
- Ten-SCT to to samo podwozie co mój Ten-T z tym ze moj jest truggy(uważam bardziej uniwersalny)

Jesli chciałbyś coś z losi to jeszcze mógłbym polecić 8ight w wersji truggy(Ten-T jest bardzo podobny, malo popularny bo w skali 1/10) sam sie na taki zaczajam, ale używke w spalinie wyhaczyć to nie lada wyczyn, był jakiś czas temu gość chciał ponad 2000zł, ale sprzęgło i coś tam jeszcze do roboty, po za tym nie odpalany 2lata (cena przesadzona bo widać ze sie nie znał i nie wiadomo jakie jeszcze by tam "kwiatki" wyszły), nowy ok.3tyś

PostNapisane: Pn kwi 18, 2016 6:11 pm 

Rozbierałem go bo naciągnął brudu do środka. Nie pisałem tego wcześniej, ale eksploatuję swój model z reguły w ujmę to cięższych warunkach terenowych, czyli jeżdzę po szutrze, piachu ... często się dość mocno kurzy jak ostatnio kiedy było ciepło, przez to mój model jest naprawdę dirt. Muszę opracować jakiś lepszy system na filtr powietrza, fabryczny pomimo nasączenia drugiej gąbki płynem do filtra i tak zaciąga kurz do środka, w efekcie brud leci na wał do którego się przylepia. Co zauważyłem to, że brud nie trafia już raczej do komory spalania, ale raczej gromadzi się pod cylindrem i w rowku w którym pracuje wał.

Przejeździłem 2 litry paliwa Rapicon 25% i w środku silnik po tym paliwie wygląda w porządku.

PostNapisane: Pn kwi 18, 2016 6:31 pm 

Czyli finalne pytanie Losi Ten SCT czy HPI Trophy 4.6?

PostNapisane: Pn kwi 18, 2016 6:36 pm 

Bierz Losi

PostNapisane: Pn kwi 18, 2016 7:08 pm 

Losi, ale naprawde chcesz Desert Truck'a?

Nie lepiej jakiś truggy, wspomniany 8ight będzie mega.

PostNapisane: Pn kwi 18, 2016 7:32 pm 

desert truck i truggy w skali 1/10 będzie powiedzmy taki sam rozmiarowo co buggy 1/8 to normalne

mówisz o tym modelu:
https://www.google.pl/imgres?imgurl=htt ... mrc&uact=8

a ja mam takie coś(po środku)
http://scriptasylum.com/forumpics/losi_ten_6.jpg

http://www.amainhobbies.com/rc-cars-tru ... 26/p157896

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona