Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 7:38 pm

Autor
PostNapisane: Cz lip 16, 2015 7:23 pm 

Witam jestem średnio zaawansowanym modelarzem, miałem takie modele jak tamiya tnx savage x 4.6 oraz team losi lst2. Od 1.5 roku nie miałem żadnego modelu ponieważ zrobiłem sobie przerwe. Zaczynałem od tnxa na którym się mocno zawiodłem ponieważ słaby dostęp do części i bardzo krucha budowa jednak to był mój pierwszy model. Później był savage którego też nie wspominam za wesolo ponieważ wiele części w podstawie również zuzywalo się bardzo szybko jednak był do nich lepszy dostęp. Auto miałem ponad rok czasu później zdecydowałem się na zdecydowanie porządniejszy model team losi lst2 który już w podstawie miał Alu dyfry i wiele wiele innych jednak po jakimś czasie sprzedałem model. Teraz chciałbym coś kupić i zastanawiam się nad opcja spalinowa lub elektryczna lecz skłania bym się za elektryki em i myślę tutaj o e revo brushless bluetooth tym najnowszym albo dorwać używany i dokupić kilka rzeczy żeby zmieścić się w kwocie albo kupić nowy i dobrać później jakieś pakiety. Co radzicie w tej cenie z tym budżetem ? Dodam że nede jeździł autem rekreacyjnie i powoli chciałbym sobie go ulepszać pod zawody raz na jakiś czas tak z czystej przyjemności i sprawdzenia się.

Druga sprawa jak to wygląda z elektryki em w tym zestawie e revo czytałem że jakoś idzie regulować silnik na mniejszą moc żeby dłużej jeździć na akumulatorach ?

I co sądzicie o tych w zestawie po 3000 mAh? Ile jestem w stanie pojedzic na jednym lądowaniu ?na tych 3000 a ile mógłbym na większych np 5000mah lipo x2 ?

Co musze robić z takim pakietem gdy go nie używam np przez 3 4 dni ?

Chciałbym jakiś rad od osób które mają elektryki i znają sprawę od podszewki. Interesuje mnie taki krótki opis jak wygląda przygotowanie modelu do jazdy i co robić po skończonej jeździe i jak ustawiać moc

Dziękuję z góry

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz lip 16, 2015 9:03 pm 

Jeśli zawody to na pewno nie E-revo, gorszego wyboru nie można zrobić - pomijam już nawet kwestię absurdalnej ceny tego modelu traxxasa. Swoją drogą e-revo to raczej truggy z wyższym środkiem ciężkości, a nie Monster Truck. Jeśli masz zamiar startować w zawodach, albo chociaż rekreacyjnie śmigać po torze to proponowałbym spojrzeć w inną stronę- losi 8ight, jakiś mugen, hobao lub coś w tym guście. Dowolny zawodniczy truggy 1/8 objedzie e-revo czy to jakością wykonania czy po prostu możliwościami ustawień samego podwozia.

Co do pakietów - 3Ah to dość mała pojemność, pakiety na pewno szybko zdechną przy mocnym silniku. 2x2S 5Ah to raczej taki standard.

PostNapisane: Cz lip 16, 2015 9:40 pm 

Popieram przedmówcę, e-revo jest warte połowę swojej ceny. W tym budżecie możesz sobie sprawić porządne truggy 1:8, jeśli w grę wchodzi używane podwozie.
Koszty wyglądają tak:
- combo - od 700zł ( na upartego można i za 500zł coś budżetowego kupić HK 150A + turnigy 4074 2000kv)
- serwo - 200-300zł
- apka - 100-500zł
- pakiet - 4s/2x2s - 200-300zł
- ładowarka - 100-400zł
Ceny "od" to budżetowa opcja, proponuję raczej brać pod uwagę wyższe kwoty. Na podwozie zostaje ok 2k zł i możesz nawet trafić nowe podwozie. Proponuję marki: Mugen, Losi, Serpent, Hobao/Ofna,

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Cz lip 16, 2015 10:33 pm 

A mógłbym prosić jakieś linki do sklepów gdzie mogę dostać takie podwozia wymienione wyżej ? Ja już potem poszukam jakiś używek.

Dobra druga sprawa co to jest combo ? Chodzi o silnik ? Jaki mogę mieć taki aby zgadzał się i był dopuszczalny na zawody i jednocześnie był mocny ? Jakie koszty nowy/używany?

Trzecia rzecz jak się reguluje taki silnik i jego moc ? Ile takie urządzenia kosztują i cxy w liczyliśmy je panowie wyżej w koszty?

4. Jeśli kupie juz akusy te mocniejsze dajmy na to 5000mah to ile pojezdze na jednym lądowaniu ? I co robić z akumulatorami jeśli nie jeżdżę autem ? Bo dłuższym czasie nie używania będą tracić na mocy?

PostNapisane: Cz lip 16, 2015 10:49 pm 

Modelarz widzę nie średnio-zaawansowany, a raczej raczkujący (oczywiście nie ubliżając zdolnościom). Combo to zestaw ESC+Silnik, do programowania wystarcza karta programująca (ok. 40 zł), niektóre ESC posiadają złącza USB, wtedy trzeba kupić przejściówkę i można podpinać bezpośrednio do komputera (ok. 100 zł).

Linki kolega znajdzie w google'u to nie gryzie. Od jakiegoś czasu na allegro i olxie wystawiony jest nowy poskładany Losi 8ight za ok. 2000 zł.

Silnik - tutaj muszą się wypowiedzieć koledzy startujący w zawodach, ja z mojej strony gwarantuję, że mocy taki silnik będzie miał i tak w nadmiarze.

O pakietach lipo i ich użytkowaniu było na forum wałkowane bardzo dużo razy. W przypadku przechowywania akumulatorów zaleca się ich naładowanie do 3,7V, tryb w ładowarce, który pełni tą funkcje ma dość wymowną nazwe - STORAGE. To ile kolega pojeździ zależy od dużej ilości czynników, między innymi kół, terenu i wyboru silnika, ale strzelałbym w granice 20 minut.

PostNapisane: Cz lip 16, 2015 11:32 pm 

Czyli losi to w tej cenie najlepsze podwozie jakie mogę dostać , najbardziej porządne ?

A chciałem jeszcze dopytac o programowanie tego silnika cxy idzie faktycznie dać jakiś mniejszy pobór mocy kosztem przyspieszenia itd w celu wydłużenia jazdy ? Po tak pośmiać 20 minut to trochę mało , musiałbym mieć jeszcze dwa dodatkowe pakiety te po 5000mah żeby 40 minut pojeździć

PostNapisane: Pt lip 17, 2015 7:32 am 

Jeśli kupisz trochę lepszą aparaturę to będziesz mógł regulować prędkość na bieżąco w pilocie.
Wszystkie wyżej wymienione marki są bardzo dobre, różnice są w prowadzeniu, ale amator absolutnie nie wyczuje różnicy.
Nie ma się co oszukiwać, jeśli chcemy dużą moc w modelu, który waży ok 4-5kg to kosztem zużycia prądu. Pakiety warto mieć co najmniej dwa, żeby dłużej się cieszyć jazdą. Ale 30min. to raczej max. przy normalnej jeździe dla 5000mah, zawsze można wziąć 6000mah. Ważna jest też wydajność prądowa "C" osobiście uważam, że 30-40C to absolutne minimum do takiego modelu, a im więcej tym lepiej dla modelu i samego pakietu.
Co do combo to polecam Xerun 150A z silnikiem 2000kv, Quickrun 150A z silnikiem 2000kv, Mamba Monster Max z silnikiem 2200kv no i najdroższy Tekin RX8 z silnikiem ok 2000kv.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt lip 17, 2015 10:41 am 

Przede wszystkim przemyśl co chcesz robic. Czy pobawic sie po prostu wkolo domu czy gdzies w terenie, a do tego raz po raz jakis wypad na tor z kolegami i sciganko przy piwku? A może na odwrot: sciganie bardziej powaznie, a przy piwku zabawa przy domu? Koledzy tutaj podpowiedza Ci na pewno dobry model czy podzespoly, ale zastanow sie jednak czy tych wszystkich mozliwosci regulacji, ustawien itd. czyli tzw. modelu zawodniczego naprawde potrzebujesz? Bo moze okazac sie, ze wydasz kase na model zawodniczy, regulacji i ustawien bedziesz sie dlugo uczyl (o ile ich mnogosc Cie nie zniecheci), a skonczy sie na jezdzeniu po ogrodzie.

Zastanow sie tez czy na pewno chcesz model nowy? Moze chwile poobserwowac serwisy aukcyjne i kupic cos uzywanego w dobrym stanie?

Mozesz sie rozgladnac takze za czyms co sie nazywa roller czyli same nowe podwozia z mozliwoscia wlasnej rozbudowy. Np e-revo roller 1 i e-revo roller 2. Do tego dokupujesz wg. wlasnych upodoban elektronike (combo = regulator + silnik), karoserie, kola, aparature i pakiety (polecam duze pojemnosci) i smigasz.

Pozdrawiam

PostNapisane: Pt lip 17, 2015 11:45 am 

@Martinii
Problem w tym, że używane podwozie e-revo kosztuje tyle samo co używane podwozie zawodnicze. O różnicy w jakości podzespołów chyba nie muszę pisać. E-revo to po prostu bardzo słaby model w tej cenie, a jako basher też nie sprawdzi się lepiej niż zawodnicze truggy.

PostNapisane: Pt lip 17, 2015 4:24 pm 

Witam, dzięki za zainteresowanie i dobre rady !

Chciałbym model bardzie przy piwko z kolegami a raz na jakis czas skoczyc do piaseczna na zawody. Jestem z Tychów wiec duzego wyboru zawodów tutaj nie mam.

Podwozie nie musi być nowe porozglądam się również za używkami oczywiscie , z tego co widze to losi 8ight najbardziej przypadł mi do gustu.

Apke chciałbym mieć taką zebym mógł regulowac moc silnika , macie jakieś propozycje ? Chodzi o taką dość porządną ale wiadomo nie jakąś z najwyższej półki cenowej ,powiedzmy do 600 zł- 700zł.

Z akusów myśle kupic dwa pakiety 6000maha lipozeby miec je na wymiankę i pośmigać około 1h na nich .

Ostatnie pytanie co sądzicie o tym tragusie z konwersją który jest na allegro losi 8ight w cenie 2k ?

PostNapisane: N lip 19, 2015 9:16 am 

A co sądzicie o jakimś podwoziu xray ?
Który z modeli:
losi 8ight , mugen , xray
Ma najlepsze podwozie ?

Który z modeli losi 8ight ,mugen , xray
ma najlepszy dostęp w Polsce do części ?

PostNapisane: N lip 19, 2015 7:58 pm 

Jeżeli chodzi o losiego to z allegro i olx to już sprzedany za marne pieniądze, ale są ważniejsze potrzeby :)

PostNapisane: N lip 19, 2015 11:04 pm 

Jeżeli chcesz aparaturę w kwocie 600-700 zł to polecam Sanwe MT-4. Aparatura z wysokiej półki więc na tyle ile będziesz używał to wystarczy. Co ciekawe ma ona telemetrie, czyli po podpięciu czujników możemy na ekranie aparatury obserwować obroty silnika i temperaturę. Plusem jest też to ze te czujniki są juz razem w zestawie z aparatura oraz z odbiornikiem który umożliwia ich wpięcie.

PostNapisane: Cz lip 23, 2015 11:58 am 

Dobra wsyzstko juz wiem , tylko teraz losi mugen czy xray?
Części chyna najwięcej do losi?
X-ray cbyba najlepszy ?xt9?
Mugen ?
olx i allegro to jedyne strony gdzie mogę znaleźć używki ?mówiąc o Polsce ?