Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 10:58 pm

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr lip 09, 2014 10:44 pm 

Lesław,

Odpowiedz na pytanie: Czy w cyklu PMMS jest opcja/możliwość jazdy klasy Pro Stock na warunkach/zasadch, które są wypracowywane na FB. Zacznijmy od tego. Pojawiła się opcja zastąpienia klasy Modi klasą Pro Stock i stąd ta dyskusja. Jest czy nie? Zostawmy wzajemne się przekonywanie. Czy jest szansa aby grupa Pro Stock miała szansę wystartować jako klasa obok istniejącej Stock?

Nikt do startów w klasie Pro Stock nikogo nie zmusza. Ustalone jest jednoznacznie klasa Stock 17.5T boosted pozostaje niezmienna.

Tak czy nie? W zasadzie nie poinienem pytać bo Marek się wypowiedział ale spytam raz jeszcze bo pojawił się jakby dwugłos. Jacek Osiewała miał propozycję wprowadzenia Pro Stock w miejsce Modi.

Jeśli NIE - to po co ta cała rozmowa? Po co? Odpowiadam na posty bo zrozumiałem, że jest taka możliwość.

Jeśłi TAK - rozmawiajmy dalej

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr lip 09, 2014 10:50 pm 

To już mój ostatni post w tym temacie bo mam dosyć odwracania przysłowiowego "kota ogonem" !!!!!!!!!!!

1) Nikt nie oczekuje, że Ścinawka stanie się zawodami identycznymi z ETS - "Po pierwsze.PMMS RC nigdy nie dorówna ETS" - faktycznie o tym marzyliśmy i po to była propozycja wprowadzenia ProStock. :D

2) Nikt nie ma zamiaru spowolnienia Stocka !!!!!!!!! Chodzi tylko i wyłącznie o wyrównanie parametrów technicznych jednostek napędowych modeli, po co? Po to żeby zawodnik starał się pokonać innych umiejętnościami i żeby był świadom niepowodzenia. Przy równym poziomie napędu nie będzie miał wątpliwości czy aby porażka nie była na skutek posiadania gorszego silnika bądź nieumiejętnego ustawienia regulatora na jego granicy wytrzymałości.

Jeżeli to nie jest zrozumiałe i jeżeli cała rozmowa polega na umiejętnym przekręcaniu sedna całej sprawy to ja już rezygnuję.
Do zobaczenia... nie koniecznie na zawodach :(

PostNapisane: Śr lip 09, 2014 10:54 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Panowie, Panowie, spokojnie. Pytanie o to gdzie ProStock będzie jeździł postawiłem z czystej ciekawości i nie jest przejawem mojej pychy.

Dziwi mnie tylko to zachłyśnięcie ETS-em, który działa głównie dzięki potężnej kasie.

Ale do sedna - prosta propozycja dla grupy, która chce jeździć w klasie ProStock:

- opracujcie przepisy,
- zacznijcie jeździć w sezonie przejściowym w klasie Modified z osobną klasyfikacją (podobnie jak Micro Truck junior - jeżdżą razem a klasyfikowani są osobno)
- kontrolujcie siebie nawzajem w czasie zawodów
- na koniec sezonu zobaczymy jaka jest frekwencja w tej klasie i zdecydujemy czy w sezonie 2015/2016 klasa pojedzie jako osobna, całkowicie niezależna

Mam nadzieję, że złożyłem rozsądną propozycję.

No i nie można bylo tak od początku? Dokładnie o to nam chodziło i cała akcja z FB. Nikogo nie zmuszamy do klasy Pro Stock. Jedyna uwaga że nie bardzo ta klasa z innymi modelami Modi, to się nie uda. Pro Stock nie może tracić rytmu na puszczanie czy ściganie się z innymi z Modi.

PostNapisane: Śr lip 09, 2014 10:56 pm 

Grzegorz tak jak powiedziałem,dyskutować trzeba.Napisałem też,że ja nie jestem od przepisów.Jeśli stworzycie ,weryfikacji podda je Marek.On też zaproponował dobre rozwiązanie,takie ,które ucieszy "Modifajciarzy" .Będą mieli z kim się po ścigać.
Moja dyskusja wynika z faktu troski o dobro zawodników.Jako dobry pasterz chciałbym aby każda owieczka w stadzie PMMS RC czuła się dobrze :D :D
Ranią mnie słowa Macka który napisał,że zrezygnuje,a wiem,że jest więcej takich osób...
Jeśli propozycja Marka zostanie przyjęta,"przycupnę" w milczeniu :lol: :lol: :lol:
Pro Stock startuje z Modi.Osobna rywalizacja...i zobaczymy czy to nie zapał podsycany słomą.
ps.Panie Filipie rozumiem też,że chodzi o ujednolicenie marki silników.Na jakiej zasadzie?

PostNapisane: Śr lip 09, 2014 11:03 pm 

Grzegorz Ogonowski napisał(a):
No i nie można bylo tak od początku? Dokładnie o to nam chodziło i cała akcja z FB. Nikogo nie zmuszamy do klasy Pro Stock. Jedyna uwaga że nie bardzo ta klasa z innymi modelami Modi, to się nie uda. Pro Stock nie może tracić rytmu na puszczanie czy ściganie się z innymi z Modi.

Po tym zdaniu to straciłem orientację całkowicie.Startuje 10 zawodników i jadą jak równy z równym .nikt nikomu rytmu nie zaburza .Przecież nawet jeśli modele będą jednakowe to jeszcze jest różnica w zawodniku.Sytuacji tracenia rytmu i puszczania szybszych nie wyeliminuje się nawet wśród jednej klasy.Czy jeszcze czegoś nie wiem o światowych zawodach.Może w Pro Stocku jadą tyralierą.

PostNapisane: Śr lip 09, 2014 11:04 pm 
Administrator forum

Grzesiek, ProStock raczej tylko z Modi.

W Modi jest czasami 3 zawodników na krzyż, a w Stocku jeździ ich zawsze pełna grupa lub więcej.

Prawdopodobnie w krótkim czasie Modi zostanie tylko z nazwy a tych kilku zawodników przejdzie do ProStocka.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Śr lip 09, 2014 11:05 pm 
Administrator forum

Proponuję przerwę w dyskusji do godzin porannych :)

Sen sprzyja wielu rzeczom :P

PostNapisane: Śr lip 09, 2014 11:07 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):

Po tym zdaniu to straciłem orientację całkowicie.Startuje 10 zawodników i jadą jak równy z równym .nikt nikomu rytmu nie zaburza .Przecież nawet jeśli modele będą jednakowe to jeszcze jest różnica w zawodniku.Sytuacji tracenia rytmu i puszczania szybszych nie wyeliminuje się nawet wśród jednej klasy.Czy jeszcze czegoś nie wiem o światowych zawodach.Może w Pro Stocku jadą tyralierą.

Marek złożył propozycję że w klasie Modi mogliby też startować zawodnicy z mocniejszymi silnikami o tym mówię, że mogą się modele Pro Stock mieszać z modelami Modi.

Klasa Pro Stock musiałaby jechać tylko i wyłącznie w ramach modeli opisanych w tej klasie, bez klasycznych Modi czy trenujących otwartch 17.5T.

Na FB jest ankieta gdzie zawodnicy deklarują chęć startu w tej klasie na PMMS, może się okazać jeszcze przed sezonem, że nie będzie chętnych i frekfencji na PMMS i problem się sam rozwiąże ;-).

PostNapisane: Śr lip 09, 2014 11:31 pm 

Filip Pokora napisał(a):
... Przy równym poziomie napędu nie będzie miał wątpliwości czy aby porażka nie była na skutek posiadania gorszego silnika bądź nieumiejętnego ustawienia regulatora na jego granicy wytrzymałości...

Dzisiaj jednakowy napęd ,jutro jednakowe modele...
Jednym z elementów przygotowania modelu jest ustawienie regulatora.I to jest wynikiem doświadczenia...
ps.wyścig zbrojeń się dopiero zacznie.od regulatorów , wirników, do łożysk ceramicznych.A kto wie czy nie popchnie to zdolnych Polaków do przewijania uzwojeń.Bo i tak bywało...
Klasa Pro Stock musiałaby jechać tylko i wyłącznie w ramach modeli opisanych w tej klasie

Oczywiście ,że klasyfikacja była by przeprowadzona w zakresie klasy określonej przepisami.
W klasie Modi jest to dopuszczone bo klasa ta nie ma ograniczeń. Gdyby Stockowiec 17,5T chciał startować w tej grupie byłby sklasyfikowany w Modi.

PostNapisane: Cz lip 10, 2014 12:47 am 

Witam,

Wtrące swoje trzy grosze

Przyszły sezon chciałbym rozpocząć w klasie Pro Stock, to samo tyczy się
mojego syna, który w klasie Hobby osiągnął oczekiwany poziom.

Dlaczego Pro Stock - ponieważ w tej klasie to czy będę pierwszy czy ostatni zależy w sumie od
dwóch czynników:
a) Umiejętności kierowcy
b) Odpowiedniego ustawienia modelu do panujących warunków na torze

Cel na kolejny sezon jaki sobie postawiliśmy z Krzysiem to skupić się na
podnoszeniu swoich umiejętności w tych dwóch kategoriach.
Zajmowanie się zgłębianiem tajemnej wiedzy na temat tego
który silnik ma lepsze parametry pracy, jaki wirnik do niego wybrać, jak
ustawić timing w silniku i regulatorze już mnie przestało bawić.

biuro@rctecnica.pl
Poznań

PostNapisane: Cz lip 10, 2014 5:16 am 

Cytuj:

Klasa Pro Stock musiałaby jechać tylko i wyłącznie w ramach modeli opisanych w tej klasie

Oczywiście ,że klasyfikacja była by przeprowadzona w zakresie klasy określonej przepisami.
W klasie Modi jest to dopuszczone bo klasa ta nie ma ograniczeń. Gdyby Stockowiec 17,5T chciał startować w tej grupie byłby sklasyfikowany w Modi.

Lesław, chodzi o to, że grupy kwalifikacyjne i finały muszą jechać tyko i wyłącznie w ramach modeli Pro Stock, nie mogą między nimi jechać Modi i Stokowcy 17.5, przy tak wyrównanych modelach puszczanie szybszego modi to strata, jeśli inny model akurat uniknął puszczania Modi to zyskał. Jeśłi puszczanie szybszego jest w ramach klasy Pro Stock to zupełnie cos innego, to element rywalizacji i parametr wyścigowy. Nie wiem czy się rozumiemy. Nie chodzi o klasyfikacje.

PostNapisane: Cz lip 10, 2014 6:41 am 

ttq napisał(a):
...Zajmowanie się zgłębianiem tajemnej wiedzy na temat tego

To tylko teoria że będzie tak prosto.
Nawet jeśli znajdzie się sponsor,który będzie udostępniać napędy to problem będzie typu" a ja dostałem zestaw zużyty a on nowy..."
Jeśli każdy będzie miał taki sam zestaw i swój,to pominąwszy koszt zakupu,otworzy się szara strefa kombinacji.Polak potrafi.No i wzajemne podejrzenia wywoływane lepszym ,czyimś wynikiem.

PostNapisane: Cz lip 10, 2014 7:03 am 

Zaremba Lesław napisał(a):
ttq napisał(a):
...Zajmowanie się zgłębianiem tajemnej wiedzy na temat tego

To tylko teoria że będzie tak prosto.
Nawet jeśli znajdzie się sponsor,który będzie udostępniać napędy to problem będzie typu" a ja dostałem zestaw zużyty a on nowy..."
Jeśli każdy będzie miał taki sam zestaw i swój,to pominąwszy koszt zakupu,otworzy się szara strefa kombinacji.Polak potrafi.No i wzajemne podejrzenia wywoływane lepszym ,czyimś wynikiem.

Jakiekolwiek modyfikacje i grzebanie przy silnikach kończy się dyskwalifikacją z zawodów a na ETS z całego cyklu do końca roku, każdy się zastanowi dwa razy czy warto. To samo dotyczy przełożenia, nie tylko silnika. Lesław, jeszcze raz przypomnę, nie nawiamy do tej klasy, do niej zgłaszają się Ci, którzy zgadzają się na proponowane ograniczenia i w takich warunkach chcą się ścigać. Stąd slogan, to sprawa świadomości uczestników tej klasy, to stan umysłu. Ja wiem, że to jest trudne do zrozumienia ale takie są przesłanki i motywacje.

Na ETS w klasie Pro Stock masz od 130-250 zaowdników, nikomu nie przychodzi do głowy grzebanie i modyfikacje, to jest chęć ścigania się na umiejętności. A tych, którym to nie pasuje i lubią szukać po Świecie nowości i zaskakiwać klegów na kolenych zawodach nowym silnikiem, budując sobie przewagę, zapraszamy do pozostania w klasie Stock.

PostNapisane: Cz lip 10, 2014 7:46 am 
Administrator forum

Grzesiek, sprawa została postawiona jasno - ProStock jak chce jeździć to razem z trzema modelami na krzyż w klasie Modi.

Tworzenie specjalnie nowej klasy, którą będziemy puszczać jak będzie 3-4 zawodników bo będzie nam ich szkoda, bo przyjechali i szkoda żeby nie jeździli to strata czasu.

Na marginesie: z tego co słyszę to w Modi odpadną kolejni zawodnicy więc możliwe że zostanie ich tylko dwóch - Filip Zaremba i Marcin Grygiel.

Puszczanie zawodnika szybszego to też element nauki, a chyba o to też ProStockowcom chodzi, prawda?

PostNapisane: Cz lip 10, 2014 8:18 am 

Pro Stock mając wszystko to samo będzie poruszał się tyralierą,tylko nie wiem czy czwórkami czy szóstkami.Trzeba będzie szersze tory budować. Jak widać w Pro Stock nie ma miejsca na puszczanie czy wyprzedzanie.No i trzeba będzie zrobić weryfikację zawodników ,żeby nie było szybszych ani wolniejszych.
Może zrobić listę dopuszczonych zawodników.Na razie widzę 5.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona