Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 4:39 pm

Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 14, 2005 9:54 am 

A ja mam pytanie w sprawie tych podkładek - w motocyklach wojskowych są tez dyfry (nawet mechanizmy róznicowy z blokadą) Tam się je dystansuje i to nie w razie awarji - ale to normalny sposób ustawiania i tyle. Czy dyfry w MT nie mozna tez w ten sposób ustawiać - właśnie przez oddanie podkłądek o odpowiedniej grubości? A olej to moze trzeba by mieć z teflonem - chyba coś w tym rodzaju.

pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 14, 2005 1:39 pm 

Pozwolilem sobie podwiesic ten temat jako poradnik dla posiadaczy REVO. REVO zyskuje co raz wieksza popularnosc, mozna powiedziec, ze taka jaka cieszy sie SAVAGE wiec moim zdaniem ten temat zasluguje na podwieszenie.

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 14, 2005 3:50 pm 

mirek_an napisał(a):
A ja mam pytanie w sprawie tych podkładek - w motocyklach wojskowych są tez dyfry (nawet mechanizmy róznicowy z blokadą) Tam się je dystansuje i to nie w razie awarji - ale to normalny sposób ustawiania i tyle. Czy dyfry w MT nie mozna tez w ten sposób ustawiać - właśnie przez oddanie podkłądek o odpowiedniej grubości? A olej to moze trzeba by mieć z teflonem - chyba coś w tym rodzaju.

pozdrawiam

Nigdy nie słyszałem o mechanizmie różnicowym zastosowanym w produkowanym seryjnie motocyklu, nie ma takiej potrzeby, bo napęd przekazywany jest tylko na jedno koło. Oczywiście są wyjątki, jakieś prototypy, wynalazki i niektóre ciężkie motocykle z koszem...
A jeżeli chodzi o mechanizmy różnicowe w RC to nie ma takiej potrzeby, bo wystepuja w nich zazębienia proste i nie jest wymagana taka dokładność przy montażu.
Siwy

Tytuł:
PostNapisane: So sty 15, 2005 10:33 am 

Witam
Mam taki problem z revo jestem początkującym i to jest muj pierwszy model i jeszcze nie dotarty. Muj problem polega na tym że jak dam revo na podłoge i zakręce roto to on odrazu jedzie tak jaK by był włączony cały czas bieg a jak odpalam w powietrzu to koła sie kręcom i nie moge odpalić revo prosze o pomoc. :(

Pozdrawiam Paweł Waluś

Tytuł:
PostNapisane: So sty 15, 2005 2:57 pm 

Cytuj:
Z informacji jakie są na stronie Traxxas'a wynika że dyfry w Revo w zależności od stosowanego oleju posiadają LSD (limited slip diferential - mechanizm o tzw ograniczonym tarciu) - można właśnie to sprawdzić kręcąc kołami....
Ty wypłukując ten olej właśnie pozbyłeś się tego mechanizmu...
Siwy

to widocznie ten system przestal dzialac bo przod dzialal zupelnie inaczej.plynnie i lekko a tym ciezko i zeby zakrecic dwa kola tylnie w przeciwnym kierunku to byl problem.wole zeby dzialo wszystko tak jak teraz niz z tym mechanizmem bylo i nie dzialalo.bo wczesniej bylem na torze motocrossowym i to wygladalo jakby tam sie blota nawbijalo ale nie znalazlem zadnego brudu w dyfrze.wazne ze dziala. :D

Xray XB808 2011 specs - RB Killer 10 .21
--było:
Ofna Hyper 7 Team PCR

Tytuł:
PostNapisane: So sty 15, 2005 3:09 pm 

Paweł W napisał(a):
Witam
Mam taki problem z revo jestem początkującym i to jest muj pierwszy model i jeszcze nie dotarty. Muj problem polega na tym że jak dam revo na podłoge i zakręce roto to on odrazu jedzie tak jaK by był włączony cały czas bieg a jak odpalam w powietrzu to koła sie kręcom i nie moge odpalić revo prosze o pomoc. :(

a trymer masz ustawiony ok ? moze cos ze sprzeglem cos ci sie stalo ? ja mialem tez podoby problem ale nie przy docieraniu i sie okazalo ze poszlo lozysko w sprzegle.

Wiem lefti, ze chodzilo pewnie o cytowanie, dlatego sa dwa posty pod rzad, ale prosze staraj sie tego unikac. Jest opcja "Quote" rowniez podczas pisania posta wiec nie trzeba klikac nad wiadomoscia, ktora chcesz zacytowac, a tym samym nie robisz twoch postow pod rzad. Pozdrawiam m-peter

Xray XB808 2011 specs - RB Killer 10 .21
--było:
Ofna Hyper 7 Team PCR

Tytuł:
PostNapisane: N sty 16, 2005 3:10 pm 

Witam jak byś mugł to przeskanuj te strony i wyślij mi na maila
pawel123-you@tlen.pl z góry dzięki :D

Pozdrawiam Paweł Waluś

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 17, 2005 9:12 am 

Sory za przydługi post ale niejasności warto rozwiązywać

Siwy vel Kosiarz napisał(a):

Nigdy nie słyszałem o mechanizmie różnicowym zastosowanym w produkowanym seryjnie motocyklu, nie ma takiej potrzeby, bo napęd przekazywany jest tylko na jedno koło. Oczywiście są wyjątki, jakieś prototypy, wynalazki i niektóre ciężkie motocykle z koszem...
A jeżeli chodzi o mechanizmy różnicowe w RC to nie ma takiej potrzeby, bo wystepuja w nich zazębienia proste i nie jest wymagana taka dokładność przy montażu.
Siwy

Po pierwsze jak o czymś nie słyszałeś to nie znaczy że tego nie ma - nawet jak motor ma napęd na jedno koło przekazywany wałem to tez trzeba to wydystansować. Tu są motory seryjnie produkowane z dyferami:
http://www.bmw.co.th/specials/wall_pape ... 0gs_01.jpg
a tu z mechanizmem różnicowym i blokadą mechanizmu:
http://wrzosy.nsb.pl/~rafal/images/link ... w750_2.jpg

PO drugie z tego co pisze Jasiek wynika ze jednak wydystansowane jest ważne i to bardzo - a moim zdaniem w modelach jeszcze bardziej, bo to precyzyjniejsze mechanizmy.

Pisze o tym wszystkim ponieważ sądzę ze jeśłi ktoś w miarę szybko się zorientuje że ma problemy z dyfrem to moze go wydystansować i jakiś czas jeszcze pojeździć bez kupowania zębatek.

Pozdrawiam
mirek

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 17, 2005 12:49 pm 

Szanowny Kolego, czytaj dokładnie to co napisałem, a jest tam, że są motocykle, które posiadają mechanizm różnicowy, ale są to pojazdy specjalne, motocyle z wózkiem.
Mylisz pojęcia, dyfer to potoczna nazwa od differential carrier, czyli mechanizmu różnicowego. A takiego napewno nie posiada bmw R 1150 GS. Nie każda przekładnia stożkowa jest mechanizmem różnicowym.
A co do modeli RC...
W pojazdach 1:1 regulacja wałka atakującego to zakres +/- 1 mm, czyli skala w porównaniu do długości całego wałka około 1/300 czyli zakładając, że w modelu 1:8 długość wałka atakującego wynosi 30mm regulacja to 0,01 mm. Ciekawe jak to zrealizujesz....Tolerancja wykonania elementów całej przekładni głównej w modelach jest wystarczająca, aby działała, drugorzędna sprawa do to, że modele posiadają zazębienia proste...
Siwy

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 17, 2005 3:04 pm 

... Mylisz pojęcia, dyfer to potoczna nazwa od differential carrier, czyli mechanizmu różnicowego. A takiego napewno nie posiada bmw R 1150 GS. Nie każda przekładnia stożkowa jest mechanizmem różnicowym.

Rozumiem uwazasz ze jak nie ma skośnych zębów to nie mozna ustawić luzu na zebach? 8)
W pojazdach 1:1 regulacja wałka atakującego to zakres +/- 1 mm, czyli skala w porównaniu do długości całego wałka około 1/300 czyli zakładając, że w modelu 1:8 długość wałka atakującego wynosi 30mm regulacja to 0,01 mm....

Ciekawe to co piszesz, tylko po co w takim razie są robione firmowe podkładki dystansowe 0,25 mm którymi się ustawia luzy na zębach, skoro tolerancja wynosi +/- 1mm.

Pozdrawiam
Ps. Więcej o tym nie dyskutuję bo to forum modelraskie.
Tu jest forum o motocyklach na wałek:
http://www.redmotorz.studioo.pl/forum/
Szukanie zależności między luzem a długością wałka napędowego jest bez sensu - bo co ma piernik do wiatraka. Czyli Twoim zdaniem jak ktoś ma chopera i ma długi wałek napędowy to moze mieć większy luz - chłopie ja moze i mylę pojęcia - ale się na tym przynajmniej znam. Wedle twojej wiedzy samochody ciężarowe z napędem na tylną oś mogą mieć większy luz na zębach niz ten sam samochód w innej wersjii.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 17, 2005 3:39 pm 

[quote="mirek_an"]... chłopie ja moze i mylę pojęcia - ale się na tym przynajmniej znam..... [quote], rzeczywiście Kolego na myleniu pojęć się znasz... :)
Pozdrawiam,
Siwy