Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 10:53 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn kwi 14, 2014 9:32 am 

Witam
Opiszę problem od początku...
Zakupiłem mało używany model buggy z silnikiem Force R21 i na początku wszystko było ok. Po wyjeżdżeniu około litra paliwa wysypały się łożyska zębatki atakującej... Jako,że stało się to w dość ciężkich warunkach więc pomyslałem,że może po prostu zaciągnął w atak jakiś kamyczek po nieudanym skoku. Zamówiłem oryginalne łożyska Modelcraft MF 85 ZZ, wyczyściłem, założyłem, działa. Wyjeździłem około 500ml paliwa na torze i wszystko było ok.
Postanowiłem sprawdzić jak jeździ się onroad. Po około 200ml w czystych warunkach znów wysypały się łożyska. Wymieniłem od razu, założyłem nowe, oryginalne od tego modelu. 15 minut jazdy i problem powrócił. Znów rozleciały się łożyska :/
Dodam,że wszystko złożone jak w intstrukcji, cieniutka podkładka dystansowa od strony flywheel, póżniej łożysko, dzwonek, kolejne łożysko, podkładka mosiężna i śrubka w wał silnika na klej. Po montażu clutch bell kręci się leciutko, bez oporów, nie ma też luzów osiowych ani nie jest spięty na łożyskach. Luz między zębami ataku i odbioru wydaje się być prawidłowy metodą "na kartkę"
Na co jeszcze powinienem zwrócić szczególną uwagę? Jakieś sugestie co może być powodem tak częstych uszkodzeń łożysk?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt kwi 15, 2014 5:36 am 

A nie masz może wywalonych łożysk na wale ??

PostNapisane: Wt kwi 15, 2014 8:09 am 

bynio1600 napisał(a):
A nie masz może wywalonych łożysk na wale ??

Luz osiowy na wale silnika około 0.3mm , na kole odbiorczym zero luzów, nowy dyfer środkowy, nowe łożyska.
Czy po zamontowaniu zębatki atakującej na wale powinna ona mieć jakiś mały luz osiowy? Może tutaj sprawa się opiera i jak się zagrzeje to spina łożyska bo nie mają się jak przesunąć po osi wału?

PostNapisane: Wt kwi 15, 2014 9:29 am 
Administrator forum

Tak, dzwon sprzęgła ma ruszać się minimalnie przód tył na wale. To coporawda filmik dotyczący onroad, ale zasada ta sama http://youtu.be/7wjogF57xpo?t=4m20s .

PostNapisane: Wt kwi 15, 2014 8:56 pm 

Stwierdzam,że nawet składając to u mnie wg instrukcji to ten luz osiowy na pewno nie jest tak duży. Nie mierzyłem tego, ale zakłądam,że max 0,3mm i może faktycznie tutaj jest "pies pogrzebany".
Zastanawia mnie jeszcze jedno ponieważ nie wiem jak to jest rozwiązane w większości modeli, ale u mnie ( Reely Air Attack ) dzwonek osadzony jest na dwóch łożyskach MF 85 ZZ czyli 5x8x2,5mm, a jako,że jest to łożysko z flanszą to ta ma 9,2mm i zapewne ma to jakieś znaczenie dla położenia dzwonka. łożyska wchodzą w dzwonek i po prostu dosuwają się do końca do flanszy. Jeśli pozostawię tak spory luz na wale to może okazać się,że łożysko wysunie się z dzwonka i powierzchnia styku bieżni zewnętrznej i osadzenia w dzwonku zmniejszy się o 0,6 do 0,8mm co przy szerokości moich łożysk sprawia,że jest to spora róznica...
Nie jestem pewien czy dobrze opisałem swoje wątpliwości dlatego załączę linki do łożysk i dzwonka z zębatką:

http://www.conrad.pl/%26%23321;o%26%233 ... 1=tablink2

http://www.conrad.pl/Dzwon-sprz%26%2328 ... 90_1210111

PS. Sprawdziłem jak to wygląda w podobnej klasy silniku, przykładowy HPI 3.5cm3 ma clutch bell na łożyskach 5x10mm a co za tym idzie samo łożysko jest również szersze... Sam sposób osadzenia łożysk w dzwonku również rozwiązany jest inaczej, wg mnie lepiej.
Tak czy tak jak przyjdą łożyska to zainstaluję je z odrobinę większym luzem, pojeżdżę i zobaczę co się będzie działo.
Chyba,że przed montażem ktoś jeszcze poratuje cenną radą...

PostNapisane: Śr kwi 16, 2014 10:17 am 
Administrator forum

Nie obejrzałeś do końca filmiku, gościu pokazuje jak złożył bez żadnych podkładek, zmniejszających luz, a kończy na 0,3mm luzu. Tyle musi być, nic nie wypadnie, nic si nie stanie, w moich sprzęgłach mam łożyska 5x10x4 2RS i wytrzymują po ok 5l, potem zmieniam dla zasady bo kosztują 3zł a na zawodach lepiej by nie padły- dobiję je na treningach. Jak ściśniesz łożysko na sztywno to zdechnie w 5 minut.

PostNapisane: Śr kwi 16, 2014 5:31 pm 

Maciej Nowak napisał(a):
Nie obejrzałeś do końca filmiku, gościu pokazuje jak złożył bez żadnych podkładek, zmniejszających luz, a kończy na 0,3mm luzu.

Jak dla mnie to on kończy na 0.6mm.

PostNapisane: Śr kwi 16, 2014 9:38 pm 
Administrator forum

Z tego co zrozumiałem gość mówił 0.6-0.8 odsadzenia klocki-dzwon, po złożeniu wszystkich części mówi, że musi być jakiś luz ten o który nam chodzi, nawet 0.1 czy 0.2 mm ten moment http://youtu.be/7wjogF57xpo?t=8m00s "tenths or two tenths is fine" w każdym razie jest to tam ładnie pokazane, że luz mały bo mały ale ma być. W terenówkach sprzęgło działa inaczej także nie jest to tak krytyczne, ale musi być w tej osi luz by nie niszczyć łożysk.

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 16, 2014 11:47 pm 

Domyslam sie, że jezdzisz offroadem i również dzwon masz na dwóch lozyskach podobnie jak u mnie. W takim razie jaki luz ustawiasz u siebie?

PostNapisane: Cz kwi 17, 2014 11:33 am 

Jak najmniejszy ale zebatka ma sie krecic sie plynnie bez zadnych zaciec .

PostNapisane: So kwi 19, 2014 10:55 pm 

Dzięki za podpowiedzi i wskazówki.
Wczoraj przyszły łożyska, napęd poskładany i wyregulowany, luz około 0,4mm, jeśli pogoda dopisze to jutro testy. Sprawdziłem też dokręcenie koła zamachowego, działanie szczęk sprzęgła i czy zębatka odbiorcza na środkowym dyferencjale nie ma jakiegoś bicia. Wszystko w porządku.
Poniżej link do zdjęcia z czubkiem igły między podkładką a flanszą łożyska...

https://lh6.googleusercontent.com/-vvgN ... 2885_1.jpg

PostNapisane: N kwi 20, 2014 11:57 am 
Administrator forum

Będzie dobrze :).

PostNapisane: N kwi 20, 2014 12:30 pm 

Maciej Nowak napisał(a):
Będzie dobrze :).

Niestety.. :( Jestem już po jeździe testowej. łożyska rozsypały się po 10 minutach :/ Brak mi już pomysłu co może być nie tak... Fakt,że były to łożyska po 5zł/szt od znanego sprzedawcy na allegro, ale chyba nie powinno być aż tak źle bo z tego co piszecie to też drogich łożysk nie zakładacie.

Zastanawia mnie jeszcze jedno a mianowicie hamulec. U mnie są dwie tarcze hamulcowe, jedna z przodu druga z tyłu dyferencjału środkowego. Jeśli jadę na wysokich obrotach silnika i mocno wcisnę hamulec to przecież blokuję w ten sposób całą oś dyfra a co za tym idzie zatrzymuje się również zębatka odbiorcza stawiając mocny opór dla ataku... a skoro silnik ma wysokie obroty to oczywistym jest,że sprzęgło jest zasprzęglone z dzwonem. Czy moc hamulca może mieć na to wpływ?

Pomocy! :)

PostNapisane: N kwi 20, 2014 2:15 pm 
Administrator forum

Rózłóż to całe sprzęgło, pokaż fotkę jak to tam jest złożone jakie wchodzą w skład niego elementy, bo wygląda z zewnątrz normalnie ale coś nie normalne, że łożyska padają. Może się jeszcze przegrzewać do jakiejś kosmicznej temperatury ale to musiał by silnik cały czas siedzieć na obrotach i nie odpuszczać sprzęgła nawet jak zahamujesz. Jak puścisz gaz, to obroty silnika mają spaść do poziomu wysprzęglenia, tam nic nie ma prawa ciągnąć i dawać oporu, sam moment odpuszczenia przy dobrze wyregulowanym silniku jest tak krótki, że nie może tam nic złego się dziać przy hamowaniu. Jeśli tak nie jest to dobrze że o tym piszesz. Jak podniesiesz model na biegu jałowym koła nie mają prawa się kręcić. Po wciśnięciu hamulca zamykasz przepustnicę silnika do końca- wtedy też obroty powinny u Ciebie momentlanie spaść.

PostNapisane: N kwi 20, 2014 2:40 pm 

Koła na biegu jałowym się nie kręcą, wysprzęgla prawidło, zasprzęgla również prawidłowo i płynnie po dodaniu odrobiny obrotów dlatego też sprzęgło eliminuję z poszukiwań usterki.
Przy okazji pierwszej usterki łożysk byłem zaskoczony ,że tak nerwalgiczne miejsce jak atak-odbiór pracuje na tak małych łożyskach gdzie kulka w łożysku ma średnicę niecałego milimetra. Dlatego też pytałem Was o wielkość łożysk w Waszych modelach. Różnica w ich wielkości jest wg mnie spora. W waszych jest 5x10x4 i nieco większe mam w elektryku i wiem jak dużo są w stanie znieść. Zastanawiałem się wtedy czy nie założyć dodatkowych łożysk w środek między te dwa łożyska z flanszami bo jest na to miejsce. Mogę dodatkowo założyć dwa łożyska 5x8x2,5mm w środek dzwonu. I jak się okazało kilkanaście minut temu trafiłem na film w którym ktoś już miał problemy z fabrycznym rozwiązaniem z łozyskami w takim samym modelu i nazwał to "piętą" REXa (Air Attack to ten sam model od conrad.de). Film niestety po niemiecku.
https://www.youtube.com/watch?v=TR7aFY2fSjc

Kolejnym wyjściem z sytuacji to założyć dzwon który będzie pasował do mojego silnika,ale będzie pracował na większych łożyskach lub ostatecznie wyfrezować większe otwory na łożyska 10mm w moim dzwonie ale z tak precyzyjną robotę może być chyba problem z wykonaniem.
Chwytam się już wszystkich rozwiązań problemu bo nie chcę się łatwo poddać i zniechęcić całkowicie do nitro :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona