Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 9:22 pm

Autor
PostNapisane: Wt kwi 08, 2014 7:33 pm 

Witam wszystkich,

Od pewnego czasu buduję model na bazie Savage X 4.6.

Regulator:EZRUN-150A-PRO
Silnik: XK4082-1500KV Brushless Inrunner
Serwo: TrackStar TS-600MG Digital 1/8 Scale Buggy Steering Servo 62g / 14.85kg / 0.18sec
Akumulator zostanie wybrany później ale prawdopodobnie 3s lub 4s.

Część elementów wymieniona na wzmocnione (co się zepsuje to wymienię później) skrzynia zblokowana.
Ramę, mocowania silnika i parę innych elementów konstrukcyjnych będę wykonywał we własnym zakresie na frezarce CNC.

Z większością przeróbek nie mam problemu tylko jako że pragnę nieco zwiększyć długość ramy nie umiem znaleźć jakiegoś zamiennika dla tylnej-centralnej półosi.
Poszukuję czegoś w rodzaju 8x110mm (8mm średnica kulki, 110mm odległość od środków prętów).
Znalazłem taki od HPI D8S http://www.rctrax.pl/product/hpi-103665 ... m/?id=6226
niestety ale mam poważne przeczucia że ta półoś nie wytrzymała by za długo biorąc pod uwagę że ma średnicę 3,2mm, a oryginalna nie wzmocniona ma 4,5mm.
Poszukuję półosi o długości ok 110-120mm.
Półoś z Savage XL która ma 142mm mnie nie urządza gdyż przy tych wymiarach rama wyszła by poza obszar roboczy mojej frezarki (a zlecać nie zamierzam bo przed ostateczną wersją zapewne czeka mnie jeszcze kilka prototypów).

Dłuższą ramę chcę zrobić między innymi z powodu koncepcji zrobienia obu osi skrętnych (proszę nie pisać że to bez sensu, model nie ma służyć do wyścigów czy szaleństw przy dużej prędkości).

Tak więc ostatecznie pytanie brzmi: Czy macie jakiś pomysł z jakiego modelu można by zaadaptować półoś do opisanego zastosowania ?

PS: Co myślicie o takiej ekologicznej ramie ?
Obrazek

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt kwi 08, 2014 9:10 pm 

połosie centralne cvd od losiego xxl beda pasowac ja jezdze na nich na 8s i sa super nic sie z nimi nie dzieje

PostNapisane: Śr kwi 09, 2014 8:00 am 

Mam rozumieć że chodzi o element: LOSB3547 Losi Center Drive Shaft Assembly, Long: XXL
http://www.ebay.com/itm/LOSB3547-Losi-C ... 54077ce406

Jak rozumiem montujemy go zamiast półosi i jednego z kubków (którego ?)
Na pewno będzie wszystko pasowało ? Kulka 8mm i mocowanie na wałek 8mm ?
Jakiej długości (wydłużenia) półosi można się spodziewać ? bo nigdzie nie znalazłem wymiarów.

PostNapisane: Śr kwi 09, 2014 10:04 am 

tak bedzie na 8 mm waekpasowac kulka tez bedzie pasowac co do dlugosci to zmierze i CI podam dzisiaj wieczorem bo nie jestem w domu ale jak bedzie za duga to jest jeszcze troche krotsza wersja od lst2 -sam uzywalem tych polosi przy konwersji mojego mgt

PostNapisane: Śr kwi 09, 2014 7:21 pm 

Co do ramy, to polecam zastosowac sklejke. Z tego co mi sie wydaje zrobiles swoja z HDF(zdjecie nie jest zbyt wyrazne), ktory nie jest wystarczajaco sztywny.
Sklejka jest jest dosyc ciezka, ale jej sztywnosc i wytrzymalosc jest w zupelnosci wystarczajaca. Sam sie zastanawiam, czy nie zrobic sobie z niej plyty dolnej :D. Jest duzo tansza niz aluminium, a do jej obrobki wystarczy wyzynarka i wiertarka/wkretarka :)