Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 10:37 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt sty 10, 2014 4:57 pm 

Witam, mam mały problem z regulatorem, otóż chciałem sprawdzić napięcie wyjściowe w odbiorniku , w tym celu podpiąłem całą elektronikę w modelu i miernikiem sprawdzałem napięcie na "nóżkach" w odbiorniku, niestety przez nieuwagę zwarłem ze sobą czujki miernika i wszystko przestało działać. Podpinając regulator pod pakiet nie ma żadnej reakcji. Czy możliwe, że spaliłem regiel przez to zwarcie? Proszę o porady. Pozdrawiam!

P.S.
Regiel to Maverick msc-22, a odbiornik Maverick mtx-242.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt sty 10, 2014 5:38 pm 

W regulatorze jest bec. On odpowiada za zasilanie odbiornika, serwa i elektroniki regulatora.
Niestety jak się nic nie włącza to go spaliłeś.
Jak znasz jakiegoś elektronika to powinien Ci to naprawić.
Niestety jak nie będzie to jakiś znajomy który Ci to zrobi tanio to taka naprawa może przekroczyć koszt nowego na pewno lepszego regla.

PostNapisane: Pt sty 10, 2014 5:55 pm 

Tak się składa, że znam bardzo dobrego elektronika. Bardzo bym prosił o wskazówki jak naprawić ten BEC.

PostNapisane: Pt sty 10, 2014 5:57 pm 

Mozna uzyc zewnetrzny BEC, koszt kilkanasie zl lub zrobic sobie samemu na ukladzie 7805.
Biorac jednak pod uwage ze nowy ESC mozna kupic za mniej niz $10 z darmowa wysylka do PL, to chyba nie warto sie w to bawic.

http://www.banggood.com/HSP-320A-Brush- ... 89037.html

PostNapisane: So sty 11, 2014 10:58 pm 

Sprawa częściowo wyjaśniona, regulator się spalił, ale udało się go uratować, przepalona była ścieżka na wejściu od pakietu, zlutowałem ją i regulator się włącza, miga czerwona dioda, jednak nie reaguje na podłączenie odbiornika (odbiornik sprawny, sprawdziłem go podłączając pod akumulator 5V, dioda w nim miga), na wtyczce do odbiornika jest napięcie tylko 1,3V, a powinno być 5-6V czyli tyle ile daje BEC, dodatkowo transformator aluminiowy zlokalizowany najbliżej wyjścia kabli do odbiornika bardzo się nagrzewa, po ok 30sek parzy w palce.

Jak myślicie, w czym może tkwić problem?

PostNapisane: N sty 12, 2014 12:50 pm 

Podepne sie pod temat.
Wentylator zrobil mi zwarcie, i po sprawdzeniu wszystkiego okazalo sie, ze padl bec w esc, ale sam esc dziala.
Teraz zamiast rozbierac esc i naprawiac chce zamontowac zewnetrzny bec.
Znalazlem cos takiego

http://rc-team.pl/ubec/28017-feetech-ad ... -dpc1.html

czy sie nadaje?
Czy mam cos teraz zmieniac w ESC, czy po prostu podlaczam ESC pod kanal 2, zewnetrzny bec pod kanal 3, a serwo do wyboru do odbiornika kanal 1 lub do tej dodatkowej wtyczki w bec?
Bo te kabelki bez koncowek rozumiem musze zlutowac z kablami zasilajacymi regiel i przylutowac do nich wtyczke?
Cholera mam nowy regiel od 2 dni i juz musialem cos zmajstrowac :D

PostNapisane: N sty 12, 2014 1:13 pm 

Możesz powiedzieć co się dzieje z tym regulatorem ? Nie powinno się łączyć beca z regulatora z becem zewnętrznym. Bec w regulatorze zasila też jego elektronikę więc przydało by się wiedzieć czy regulator sam działa i czy tylko nie zasila odbiornika z serwem.

PostNapisane: N sty 12, 2014 1:25 pm 

Sprawdzialem to w ten sposob.
Podlaczam baterie do regla ze spalonym becem. Podlaczam regiel do odbiornika. Dioda sie pali na reglu, wiatrak sie nie kreci na reglu, dioda na odbiorniku sie nie pali.
Teraz wzialem drugi regiel dzialajacy. Podpialem do niego baterie, a kabelek ten 3 pinowy podpialem do kanalu 3 w odbiorniku. Nastepnie regiel ze spalonym becem podpinam pod kanal 2. W tym momencie kreci sie tylko wiatraczek na reglu ze spalonym becem (bez wzgledu czy jest wlaczony czy nie) i swieci sie dioda na odbiorniku. Teraz podpinam druga baterie do regla ze spalonym becem i wszystko dziala. Czyli gdyby zamiast tego dobrego regla dac zewnetrzny bec i podpiac wszystko do jednego pakietu to wszystko by dzialalo tak jak teraz.
Dobrze mysle?

PostNapisane: N sty 12, 2014 1:28 pm 

Dobrze myślisz.

PostNapisane: N sty 12, 2014 1:33 pm 

Myslalem, ze nie bedzie to jasno napisane, ale udalo sie :D Czyli teraz po prostu moge kupic bec podany wyzej - przylutowac do wtyczki od regla, a wtyczke 3 pinowa podlaczyc pod kanal 3 i zrobione? Wtyczka na dodatkowe serwo bedzie sobie wisiec nie podlaczona.

PostNapisane: N sty 12, 2014 1:40 pm 

Polecał bym jednak znaleźć bec o napięciu 6V i min 3A.

PostNapisane: N sty 12, 2014 1:47 pm 

Jeszcze konkretnie nie wybralem, ale nie wiem gdzie szukac lepszych becow we wroclawiu. Glownie chodzilo mi o podlaczenie. Nie musze zadnych kabelkow wypinac z wtyczki 3 pinowej od regla, moge podpiac cala? Z tego co mi sie wydaje, roznica bedzie taka, ze po podlaczeniu baterii bedzie sie od razu wlaczac odbiornik i wentylator regla, a przycisk bedzie wlzcac jedynie regiel+silnik.

EDIT
Znalazlem cos takiego - chyba bedzie duzo lepsze :)

http://rc.susco.pl/sklep/details/11222/450/akcesoria/układy-bec/ubec-3a---foxy.html

Ostatnio edytowano N sty 12, 2014 1:53 pm przez karyś, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: N sty 12, 2014 1:51 pm 

właśnie wydaje mi się że jak nie wypniesz jednego pinu z Czerwonym kabelkiem to regulator będzie się załączał po podłączeniu baterii.
Moim zdaniem nie możesz wypiąć plusa od regulatora bo wtedy nie będzie on zasilany.

PostNapisane: N sty 12, 2014 1:58 pm 

Nie rozumiem.
Czyli z wtyczki ktora idzie z regla do odbiornika mam wyciagnac czerwony kabelek? Bo teraz jak podlaczam tak z dwoma reglami jak opisalem wyzej - to wszystko dziala elegancko, gdy podlaczam bateria wlacza sie wiatrak od regla i odbiornik, zas sam regulator jest wylaczony. Co ciekawe Wiatrak od regla jest podlaczony do gniazda w reglu - wiec jakies napiecie w nim jest mimo tego, ze nie jest wlaczony.

Edit

Zrobilem tak jak mowiles - odpialem czerwony kabelek. Roznica jest tylko taka, ze ten kabelek zasila tylko i wylacznie wiatraczek wbudowany od regla - wiec wychodzi na to, ze musi zostac podlaczony. A co do wlaczania sie automatycznie odbiornika i wiatraczka to nie przeszkadza mi to, jak dla mnie moglo by w ogole nie byc wlacznikow, bo i tak odlaczam baterie zawsze jak nie jezdze.

PostNapisane: N sty 12, 2014 2:43 pm 

nic nie wypinasz, podłączasz tak jak to opisałeś tylko dajesz zewnętrznego beca

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona