Witam.
Jako ,że laik ze mnie, kolejne zagadnienie, które chciałbym pogłębić to tzw. serwo. Mam w swoim aucie takie od HPI o takich parametrach:
Cytuj:
Voltage Range: 4.8 - 6.0V
Torque: 36.10oz/in (4.5kg/cm) @ 6.0V
Speed: 0.18 sec/60° @ 6.0V
1) Mam u siebie podczepione serwo do odbiornika, czyli ile tam napięcia na nie idzie?
2) Inaczej macie podczepione serwa ? Tzn nie do nadajnika?
3) Są serwa zasilane bezpośrednio z pakietów lipo 2s , oczywiście radzą sobie z niższymi napieciami, ale osiągi spadają. Stosuje ktoś zasilanie z pakietów? Czy to muszą być dodatkowe pakiety, czy jak?
4) Są różne serwa na rynku. Jakie firmy to górna półka, jakich nie warto brać wcale, a które to półka średnia - można się juz tymi zainteresować, gdyż nie psuje za szybko?
5) Rozumiem, że zębatki powinny (muszą?) być metalowe w środku? ?
6) No dobra, jak to jest z tymi kg /cm ?? Jakoś tak mniej więcej jak dobrać dobrze? Jakoś można przyjąć, że jak auto waży tyle, to dajemy takie, lub jak ma takie koła i jeździmy w takim terenie- to wówczas takie?? Chodzi mi o ogólne założenia...
7) Czas reakcji. U mnie jest 0,18 s - niby nie dużo, ale jak z grubsza zerknąłem na ofertę rynkową , to oczywiście da sie znaleźć i 0,11 s i 0,08 s. Czyli rozumiem ,że pare setnych sekundy w tę , czy tamtą, to spooora różnica. Jaka ta reakcja być powinna w takim razie?

Jest taka stronka:
http://www.servodatabase.com/Serwo ma być analogowe, czy cyfrowe? Jaka jest różnica?
9) 36.10oz/in - przetłumaczyłe, że to coś z momentem obrotowym się je, a dokładniej ocb?
Na koniec dodam, że to serwo co mam u siebie (Savek XS), widzę ,że jest ciut za wolne i za słabe, ale na potrzeby laika narazie styknie
Dzięki za odpowiedź.