stasiak86 napisał(a):
Cześć. Jestem świeży w temacie i dostałem jakiś czas temu monster trucka, chinola co prawda ale frajda jest. Chciałbym go trochę ulepszać po woli. Już raz musiałem wymienić silnik, dałem mocniejszy ale teraz lekko przerywa jak się nagrzeje - wina regulatora ?? Baterie są NiMH, ale pytanie czy do szczotkowego silnika mogę zasunąć LIPO ?? Chcę kupić ładowarkę jakąś taką uniwersalną. czy baterie LIPO są lepsze od NIMH ?? Pozdr...
Za mało danych imo, ale ekspertem nie jestem
Podaj:
1) Jaki model?
2) Jaki masz obecnie silnik i regiel?
Bez w/w to trochę błądzenie we mgle
Lipo do szczoty chyba można, ale czasem możesz silnik spalić (dlatego pytanie jaki silnik i regiel)
Regiel powiniem mieć odcięcie lipo, gdyż przy zbyt dużym rozładowaniu taki pakiet może szybko szlag trafić. (jak nie ma - możan dokupić buzzer namięcia - miernik, który bedzie sygnalizował co i jak sygnałem dźwiękowym).
IMO LIPO zdecydowanie lepsze!
Mi jak szczota zaczęła kiedyś przerywać na lipo, to się właśnie kończył (popaliłem izolacje na szczotach) .
Może być ,że za mocny silnik ciągnie za dużo prądu i regiel odcina wówczas - dlatego może taki objaw z przerywaniem...
Ps. Na przyszłość - może sa na tym forum wróżki wszystko wiedzące, ale Panowie, pod pojęciem MT Chinol może kryć sie wszystko, nawet jakieś gó...na z Tesco (i żeby mnie źle nie zrozumiano - jako zabawka - oki, bo pewnie i cena atrakcyjna, ale paaaanie !!1za dużo nie powymieniasz wówczas

)