Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 19, 2026 6:55 pm

Autor
PostNapisane: Pt lis 08, 2013 10:39 pm 

Siema, zmagam się z cholernym problemem w moim detonatorze, wsadziłem do niego ezruna 9t, ale dyfry go nie wytrzymują, szajs który oferuje producent jest tragicznej jakości, mógłby mi ktoś doradzić co tam wsadzić i jak?
Gdyż podejmowałem wiele prób np z dyframi od ff`a bo są zupełniej innej jakości, a zęby i satelity nie wyglądają jak półtoraroczne kości dla psa.... ale nie dałem rady go tam wsadzić.
Proszę o pomoc bo już tracę cierpliwość.... :(
Pozdrawiam.
Łukasz.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn lis 11, 2013 10:57 pm 

Witam, a mógłbyś dać zdjęcie tego dyfra albo napisać z czego on jest zrobiony bo nie pamiętam tego a miałem już dużo modeli Reely

Reely Carbon Fighter BL 1:10
inne: Ansmann Carson Jamara Kyosho Reely TeamC Traxxas Tamiya

PostNapisane: Wt lis 12, 2013 1:41 pm 

Witam
Ja mam akurat Reely rockhard. Zębatki wytrzymują około 3 ostre dodania gazu i później auto stoi. Nie mam pojęcia, jak wersja bezszczotkowa jeździ, a ma takie same zębatki co szczotkowa. Po założeniu nowiutkich zębatek nie przejechałem nawet jednego pakietu i 50 zł + 2 tyg czekania na części poszedł na marne(mam silnik reedy radon 17t). Ja założyłem zębatki od hpi
http://rc-team.pl/hpi-wszystkie-czesci/ ... 86014.html
Trzeba było je trochę zeszlifować na obwodzie i weszły. Satelity pasują, a trzpień musisz wziąć stary od reely, bo hpi jest z długi(albo przyciąć)
Problem największy jest z kubkami dyferencjału. Wszystkie dostępne są za krótkie do dyfrów od reely, wiec ja zrobiłem tak:
- kupiłem śruby M5 o wysokiej twardości z połowa gwintu
- odciąłem gwint i główkę zostawiając resztę
- przyciąłem na odpowiednia długość
- z jednej strony zeszlifowałem, aby przekrój był kwadratowy(musi pasować do otworu w zębatce z małym luzem)
- aby zębatka nie spadła zbiłem młotkiem końcówkę aby się rozpłaszczyła
- następnie druga stronę trzpienia(od strony kubka) zeszlifowałem tak aby robaczek miał się na czym oprzeć(tak jak w oryginalnych zębatkach)
- później złożyłem dyfry, założyłem stare kubki od reely na trzpienie z zębatkami i zrobione

Mam nadzieje, ze opisałem to w miarę jasno, jeśli nie to wyjaśnię co trzeba.
Nie jestem pewien, czy masz takie same dyfry jak w rockhard, ale podejrzewam, ze na 99% tak.
Wada to nieszczelność, smar wychodzi trochę bokami(tam gdzie kubki)
Patent trzyma się u mnie już dobre kilka miesięcy, ale mimo wszystko zmieniam model na strada MT, ponieważ reely psuje się co najmniej raz dziennie, dostępność części w sklepach jest zerowa, jedynie pozostaje conrad.com, gdzie dostarczenie przesyłki trwa 2 tygodnie. Szczerze nie polecam.

PostNapisane: Śr lis 13, 2013 8:18 pm 

Rozumiem że masz stalowe dyferencjały i szczotkowy silnik, więc musi być w tym coś nie tak. O które zębatki Ci chodzi że nie wytrzymują? Atak odbiór przy silniku czy satelity w dyferencjale? Wszystkie dyfry w różnych podwoziach EB-250... są kompatybilne ze sobą, różnią się tylko tym że występują plastikowe i stalowe.

PostNapisane: Cz lis 14, 2013 12:14 am 

Chodzi o zębatki dyferencjału - nie odbiór i atak dyfra tylko te wewnątrz (satelity). Odbiór i atak dyfra są stalowe - nie do zajechania, ale we wnętrzu są zębatki aluminiowe
http://www.conrad.com/ce/en/product/223486/
Mielą się one w sekundę, a wszystko składane krok po kroku z instrukcją w ręku, więc o błędzie nie ma mowy.

PostNapisane: Cz lis 14, 2013 4:06 pm 

Nie powinny być aluminiowe, jeśli nic Ci się nie uda zrobić to spróbuj może zablokować ten dyferencjał. Od siebie mogę dodać że posiadam wcześniejsze modele tej firmy (tzn EB-04) i dyfry satelity jak i półośki wytrzymują spokojnie regle 100 amperowe.

PostNapisane: Pt lis 15, 2013 8:46 pm 

Wiem, że nie powinny, ale jednak są. Właśnie z tego powodu zrezygnowałem z reely. Ja też miałem dość kombinowania po zrobieniu przedniego dyfra i zablokowałem tylny. Niestety gdy jedno kolo ma duży opór mimo wszystko jest ciągnięte, a kubki od reely nie lubią takich obciążeń i pękają. Myślałem, ze to zmęczenie materiału, ale założyłem nowe i strzeliły po zaledwie kilku pakietach. Konkretnie coś takiego http://www.conrad.com/ce/en/product/232 ... ggest=true
Może po prostu Reely Rockhard jest taki trefny, inne może i dają rade. Tylko cały czas nie rozumiem jak bezszczota jeździ na tych aluminiowych zębatkach :O
Aktualnie mam na strade MT. Zmieniłem odbiór na stalowy który miałem w reely - to chyba najlepsza część tego modelu, ale nic dziwnego jak z przesyłką kosztowała prawie 100 PLN :D
Jak na razie cieszę się jazdą, zamiast tylko grzebać, kombinować i czekać na części.