Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 1:05 pm

Autor
PostNapisane: So paź 19, 2013 11:18 pm 

To mój pierwszy post na tym forum zatem na wstępie witam Wszystkich bardzo serdecznie!:)
Ponieważ to mój początek z RC, mam problem jak każdy inny tego typu użytkownik...co wybrać?
Chciałbym jednak złożyć swój pierwszy model od podstaw. Nie chodzi mi tutaj o zakup KITU w pudełku zawierającym wszystkie elementy. Chciałbym sobie kupić podwozie lub też je złożyć i po kolei dobierać do niego elementy...wedle własnego uznania i portfela. Podstawowe pytanie na początek...jak wybrać podwozie, aby później bez problemu móc dopasowywać do niego kolejne elementy i znajdować części zamienne? Na allegro można kupić same podwozia bez elektroniki...tylko czy to dobry pomysł (nie wiem co to za podwozia, zatem nie będę wiedział czego szukać)? Jak rozwiązać ten problem?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam raz jeszcze wszystkich maniaków!

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N paź 20, 2013 10:31 pm 
Administrator forum

To może być zestaw do budowy, bo KIT daje właśnie możliwości pełnej samodzielnej konfiguracji i doboru osprzętu najwięcej uczy i jeśli lubisz majsterkować to daje jeszcze więcej frajdy bo nie tylko przy jeżdżeniu, ale także przy składaniu. Podaj też budżet, przyda się do oceny tego co mógłbyś sobie sprawić.

PostNapisane: Pn paź 21, 2013 10:04 am 

Hej!:) Dotychczas sklejałem trochę modele plastikowe i stąd moje zainteresowanie złożeniem modelu we własnym zakresie. Budżet...hmm..na początek jak najmniej, aby się przekonać czy temat mnie wciągnie (400-500 zł będzie ok?) i w miarę rozwoju sytuacji co miesięczne doinwestowywanie....Nie muszę kupować nowych rzeczy.

PostNapisane: Pn paź 21, 2013 6:25 pm 

Witam. Polecam model reely blaze, jest to zestaw kit w skali 1:10, jak dla mnie bardzo solidne podwozie, jednak to mój jedyny model, więc nie mam porównania. Niestety wadą jest to, że zazwyczaj części trzeba kupywac w conrad.pl, czasem tylko jest coś na allegro, nie psują się one jednak zbyt często, a niektóre można dopasowac z innych modeli.

http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=73327

PostNapisane: Śr paź 23, 2013 6:56 am 

Hej, ja też lubię "plastiki" (robię w figurkach i popiersiach) no i też RC - ofkors :)
Osobiście kupił bym wersję KIT do samodzielnego montażu bo w nich masz części tuningowe. Piszesz, że nie chcesz KITa tylko samodzielnie dobierać części ale raczej będzie Ci to trudno zrobić no i z kasą popłyniesz przynajmniej 3x tyle co Twój budżet. Modelu RC nie składasz jak dioramy z różnych elementów.

Ostatnio przeliczałem Maverick Scout RC na części, to wyszedł prawie 4x drożej niż złożony już model w kartonie. Moim skromnym zdaniem karkołomne, to Twoje założenie.

PostNapisane: Śr paź 23, 2013 4:04 pm 

Ok, rzeczywiście pierwotny pomysł trzeba naprostować na poszukiwanie KITA. Chociaż z drugiej strony im więcej analizuję tym bardziej widzę przewagę cenową złożonych zestawów...a już w ogóle używanych złożonych...może jednak będzie się trzeba zdecydować na jakieś złożone używane podwozie z elektroniką i dokupić aparaturę, ładowarkę i aku...
Chociaż widziałem ostatnio KITA (nie wiem jaka firma)- same podwozie z amortyzatorami olejowymi i kosztowało 80 zł..to dla samych amorów by się opłacało...
Czy ktoś może mi polecić coś konkretnego? Myślałem, aby zacząć od czegoś na drogę/drift.

PostNapisane: Cz paź 24, 2013 7:14 am 

On road - kompletnie nie mam doświadczenia, więc Ci nic nie pomoge. W offroad, też mam niewiele większe doświadczenie, ale troszkę sie bawię ostatnio i sam muszę przyznac ,że w krótkim czasie sporo wiedzy przyswoiłem, która w praktyce mogłem na równi wykorzystywac do poznawania moich 2 aut i 2 helikopterków.

Kilka moich przemyśleń:
1) Niecałe 4 miechy temu nabyłem pierwszy model RC - wziąłem RTR, tak też mi sugerowano, gdyż byłem KOMPLETNYM laikiem w kwesti modelarstwa, powtarzam KOMPLETNYM! Cos piszesz ,że kleiłeś modele plastikowe (nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale chyba nie piszesz o tym modelarstwie, co sie z odcina/odłamuje elemenciki i klei się to w całość zgodnie z instrukcją?? Pewnie o to Ci chodzi. Oczywiście poprieram, fajne hobby, za małolata pamiętam że z ojczulkiem model Boeinga skleiłem ;-) ) Ale tak na poważnie, to troszkę inna bajka, ale skoro rozkminiasz instrukcję montażu w przypadku modeli sklejanych, to pewnie szybciej czy później rozpracujesz instrukcję do modeli rc także :-)
Wracając do RTR - w ciągu miesiąca zdążyłem rozłożyć i złożyć Recona 2 razy do ostatniej śrubki. W następnym etapie równiez dyferki rozkręciłem, widzac przy okazji jakie spustoszenie w stalowych elementach robi woda morska. W międzyczasie dopytywałem sie na forum w kwestii pakietów, ładowania, samych silników, działania regulatorów, i innych bajerów. Poznawałem podstawy. Dokupiłem Savka oraz 2 helikopterki - tam tez poznawałem istotę sprawy. Wiadomo, że to trochę inna bajka, ale jakby nie patrzyć, też jest podobny schemat: nadajnik, odbiornik, regiel, silnik serwa, pakiet, ładowanie, śrubki, etc... Więc na tej samej płaszczyźnie zdobywałem doświadczenie w modelach latających.
Dopiero (a może już?) po 4 miesiącach mogę powiedzieć, że trochę wiem, a i tak ciągle łapię się na kolejnej rzeczy, której tak naprawdę nie mam rozkminionej.
2) Po 4 miechach, jeśli miałbym z tym małym bagażem doświadczeń zaczynać przygodę, wziąłbym KIT Savka Xs ss. Ale dopiero teraz. Gdybym to zrobił 4 miesiące temu, bym się zaj....ł sklecając to i poznając podstawy. Oczywiście - byłoby to większe wyzwanie, ale może ktoś z tzw. słomianym zapałem, by to wszystko pier....ł w kąt, bo trochę zabawy z samym KITem także jest. A Ty chcesz przejść poziom wyżej nawet i kompletować coś sam - ODRADZAM ! Zniechęcisz się!
3) Ale jeśli chcesz to IMO możesz sobie ściągnąć jakiegoś manuala (a nawet kilka, wcześniej czytając, co od jakiego modelu jest kompatybilne z częściami innego i które sa lepsze), w instrukcjach masz zazwyczaj szczegółowy wykaz wszystkich części potrzebnych do złożenia auta i na tej podstawie + ewentualne pytania na forum, możesz sam po kosztach próbować złożyć wszystko do kupy. Tylko czy przy Twoim niewielkim doświadczeniu warto....? I tak , by wszystko poskręcać bedziesz musiał kupić pełno śrubek, łożysk ( to jeszcze można dostać w necie niekoniecznie pod hasłem RC) oraz innych ***** do konkretnego modelu (tu juz tylko RC). Jak wolisz, możesz korzystać ze sklepów zagranicą (często większy wybór i w wielu przypadkach, wychodzi czasem taniej nież w Polsce). Jedyny plus takiego składania jak w punkcie 3) to to, że do wielu modeli, nie dostaniesz KITa i wówczas po prostu innej opcji nie ma (albo RTR, albo kompletujesz sam wg. manuala).

Jesli czujesz si e na siłach i masz zajawkę na to - jak najbardziej próbuj! Wówczas od razu przejdź do pkt . 3) i zdecyduj sie na skalę modelu, sprawdź dostępność części i inne takie. Potem manual(manuale), szukanie na aukcjach podwozi i innych elementów do konkretnego modelu, kompletowanie części, akcesoriów montażowych, calej elektroniki, łączenie tego w całość - szerokiej drogi!

Powodzenia!

PostNapisane: Cz paź 24, 2013 9:50 am 

Wow, dzięki za tak konkretną odpowiedź:)
Chyba rzeczywiście zacznę od jakiegoś RTR (np tego Mini Recona) i sprawdzę czy ta dziedzina modelarstwa jest faktycznie dla mnie czy też pozostanę jedynie przy składaniu i malowaniu. Istotą modelarstwa zdalnie sterowanego nie jest przecież proces składania tylko jeżdżenia modelami, zatem lepiej zdecyduję się na plan składania dopiero po wkręceniu się wystarczająco i przekonaniu, że nie będą to dla mnie wyrzucone pieniądze. Zwłaszcza, że z tego co widzę prawdziwa zabawa zaczyna się powyżej tysiąca złotych:)
Dzięki wielkie za naprowadzenie i pozdrawiam

PostNapisane: Cz paź 24, 2013 4:51 pm 

Ja bym zaczął od zorientowana się czy w okolicy jest jakiś klub bądź modelarni. Zawsze pomoże to wtedy gdy będziesz bezradny wobec czegoś.
IMHO lepiej zacząć od używanego podwozia od zawodnika, plus do tego elektronika.
Model z wyższej półki lepiej będzie jeździł i więcej błędów wybaczy, nie wspominając że ma możliwość ustawienia czy tuningu.
Apropo modeli 1:18 to jest to chyba najtańsza klasa w której można się fajnie pobawić.

PostNapisane: Cz paź 24, 2013 5:37 pm 

Znalazłem taki namiar...www.rcteamkatowice.pl niestety strona nie działa.

Co do używanego i 1/18...jest kilka używanych TA RC18T/T2 lub B na allegro:

http://allegro.pl/auto-team-associated- ... 66113.html
http://allegro.pl/model-rc-team-associa ... 21034.html
http://allegro.pl/team-associated-rc18-i3635223677.html

I wydają mi się ciekawą alternatywą dla nowego Mini Recona.
Z drugiej strony drift wydaje się bardziej pociągający...ale to pewnie wyjdzie w praniu. I tam to już na pewno 1/10
Heh fajne są te rozterki początkującego:)

Ostatnio edytowano Cz paź 24, 2013 8:53 pm przez kasumi, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz paź 24, 2013 8:22 pm 

Recon jest dość podobny do tego autka właśnie. Wiele części od tego co wrzuciłeś , pasuje do Recona.

PostNapisane: Pt paź 25, 2013 1:33 pm 

A co myślicie o tym, okazja?

http://allegro.pl/show_item.php?item=3642943105

Pytałem, sprzedawca nie ma na nic paragonów...

PostNapisane: Pt paź 25, 2013 8:47 pm 

Ten środkowy asosajt był spoko ale poszedł.
Tamiyke sobie odpuść bo pierwsza wersja tego podwozia która z reszta nie wiele się różni od tej z aukcji została skonstruowana pod koniec lat 90-tych.
Zawodnicy nazywają te podwozie tak: plastikowe gówno.
Raczej szukał bym czegoś pokroju potocznie nazywanej ryby. Czasem idzie dostać samo podwozie za stawkę co już daje jakieś możliwości.

PostNapisane: N paź 27, 2013 9:55 am 

ok, wiem już na 100%, że chcę rally/drift 1/16. Zajrzałem na hobbyking i znalazłem tam:

http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... ition.html
http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... assis.html

Godne uwagi?

Jest jeszcze coś takiego:
http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... _KIT_.html

ale to juz 1/10....

PostNapisane: N paź 27, 2013 10:18 am 

Mision-d to niby kopia ktoregos yokomo, czy jakos tak, na pewno na forum hobbykinga będzie więcej na jego temat..
Odnosnie 1/16 od turnigy nic nie wiem :/ na stronie nawet nie ma pelnego dokladnego schematu tych podwozi.

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2