Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 12:14 pm

Autor
PostNapisane: Pn wrz 09, 2013 6:08 pm 

Hej i cześć.

Obecnie jestem szczęśliwym posiadaczem nowych czterech kółek, dokładnie jak w stopce. No i kiedyś zapowiedziałem, że zrobię INBOXA. I zrobiłem. Powiem więcej - popisałem się. I to nie byle jak. Kiedy zacząłem pisać to tekst rósł i rósł. Ostatecznie stanęło na ... 35 stronach A4! :twisted:

Dlatego zamiast posta w tradycyjnym słowa znaczeniu - link do mojego dzieła :mrgreen: Mam nadzieję, że wybaczycie primo: objętość, secundo: brak poprawek edytorskich (już mi się nie chciało), tetrio: ewentualne babole stylistyczne.

Panie i Panowie, przed wami (chyba) pierwsza polska MEGA recenzja, INBOX, wrażenia z pierwszej jazdy i wrażenia z pierwszego przeglądu technicznego modelu RC ze stajni Traxxas'a:
Slash 4x4 VXL 1/10 Jerry Whelchel Edition

<kurtyna...>

http://pl.scribd.com/doc/166757578/TraxxasSlash4x4MEGA

mam nadzieję, że link zadziała.

Traxxas Slash 4x4 VXL 1:10
CopterX 450 SE v2

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn wrz 09, 2013 8:53 pm 

Mi link działa, ale mam napisane tylko "Traxxas Slash" a pod spodem "page 1 of 0"

PostNapisane: Pn wrz 09, 2013 8:55 pm 

U mnie działa, Kuba może nie masz jakiejś wtyczki ?

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: N wrz 15, 2013 9:18 am 

Str 10. Też miałem ten cover nadłamany :|
Str 24. Mi podkładki nie wycierają budy. Na słupy nałożyłem piankę żeby farby nie zdzierało od spodu. Nadkola nawet w małym slashu się wycierały.
Str 26. Mocno ci się zjechało to ramię. U mnie na szczęście są drobne ryski :)

Ogólnie bardzo ładnie Ci to wyszło. Czasem miałem porozbijane słowa. nie wiem przez co.
Szczerze to za tą kwotę są używki e revo mm i gdybym je widział przed zakupem to pewnie teraz bawił bym się rewiakiem. A obecnie przymierzam się do 3s :twisted:
Wracając do tematu. Miło się czytało. Dobrej jakości zdjęcia. Poświęciłeś trochę czasu. Mi się podoba. ;)
Pozdrawiam.

Traxxas 1:16 Slash 4x4 VXL - Sprzedany
Tarxxas 1:10 Stampede 4x4 VXL - Slash Baja Bug
Losi Micro 1:24 Rock Crawler 4x4

PostNapisane: N wrz 15, 2013 1:36 pm 

Dzięki,

co prawda opis mógłbym zrobić bardziej pro (w końcu umiem), wprowadzić porządne edytorskie poprawki, pobawić się fotkami i w ogóle zrobić oh i ah... ale już mi się nie chciało. Dlatego w tekście mogą się pojawić jakieś babole. Samo pisanie zajęło mi ze 3 dni, złożenie do kupy kolejny dzień, a jak jeszcze miałbym siedzieć kolejne 2 nad edycją. Może przy okazji następnego modelu :lol:

Z tym zjechanym ramieniem to ewidentnie servo travel mam za duże - jak na wyregulowany w fabryce i gotowy do jazdy model jest to duże uchybienie. I mam zagwozdkę - zmniejszyć travel i mieć większy promień skrętu, ale oszczędzić ramię, czy ograniczyć, ze wszystkimi konsekwencjami.

Osłonka wału i jej ukruszenie - na szczęście silnik trzyma i ta środkowa śrubka jakoś specjalnie nie jest potrzebna. W kwestii zdzierania lakieru - teraz zidentyfikuję wszystkie ślady i dopiero w kolejnej budzie o ile kiedyś będzie) pozaklejam taśmą.

CopterX 450 SE v2

PostNapisane: N wrz 15, 2013 6:09 pm 

Wcale Ci się nie dziwie że już miałeś dość :mrgreen:
Mi się osłona nadłamała na końcu tam przy mocowaniu pakietu i trochę piachu się dostaje.
Swojego przygotowuję już do 3s bo zaczęło brakować mocy :twisted:
Jak zmniejszysz travel? Ja nie umiem a chętnie bym to zrobił bo szkoda wałku i ramienia.
Dziś się wybrałem na dłuugi spacer. Półtorej godziny udało mi się zajechać na jednym pakiecie 2s 6200 mah. Nie była to tylko wolna jazda, czasem go przycisnąłem. I znów się odzywała temperatura. Chłodzenie zamówione...
Z Hong Kongu... :lol:
A co do budy. Miałem taką ciemną piankę z pudła po lipo. Pociąłem ją na kwadraty 1cm x 1cm i nałożyłem na słupy.
Nie ma takiego hałasu jak wcześniej no i lakier na miejscu.

PostNapisane: Pn wrz 16, 2013 6:29 am 

Dobra robota - propsy! :)

PostNapisane: Pn wrz 16, 2013 5:54 pm 

Z servo travel to chyba jest taka opcja w ustawieniach apki. Jakaś alpejska kombinacja błyskania diodki i wciskania guziczka, dziwne i mało zrozumiałe, ale chyba do zrobienia. Teraz to ma inny problem - metalowa zębatka 13T mi wybuchła. Znaczy rozerwało mi ją na kawałki. :? W weekend zabrałem synka i pojechaliśmy do dziadków w odwiedziny, warunki do jazdy jak u mnie, bita droga, lekko nierówna i dziurawa. Poza tym sporo kałuż. Wyjeździłem 1 pakiet po takiej drodze i po zalanym betonie - frajda niesamowita z szybkimi przejazdami przez kałuże. Potem go ładnie wyczyściłem.

Po powrocie do domku chciałem jeszcze pośmigać na asfalcie. Ruszam, dosłownie 2 przejazdy i zgrzyt. Gazuję a autko ni hu hu. Słyszę, że silnik kręci (btw, bez obciążenia cichutki jest) to myślę, pewnie zębatka się zjechała do reszty i już nie styka. Zdejmuję osłonkę zębatek, a tam... atak na wałku silnika luzem se lata. Się okazało, że odprysnęło mi kawałek metalu z okolicy dziurki robaczka. Zębatka na luziku i nie mam napędu.

Podejrzewam dwie rzeczy - zmęczenie (wada) materiału albo mechaniczne uszkodzenie. W czasie czyszczenia po kałużach znalazłem mikro ziarenko piasku zakleszczone w zębatce odbierającej. Na jałowym biegu autko się mocno haczyło w pewnym momencie. W czasie jazdy pewnie miał mały strzał w zębatkach, jak przeskakiwał przez to ziarenko. Więc w sumie wracamy do zmęczenia materiału.

I teraz mam kolejną zagwozdkę - skombinować nową 13T, czy zamontować szybszą 18-stkę. Trochę się boję, bo na 2s autko ma i tak nadmiar mocy na warunki, w jakich jeżdżę.

CopterX 450 SE v2

PostNapisane: Pn wrz 16, 2013 6:07 pm 

Ja mam 11 t i na 2s po ostrej zabawie silnik jest gorący. Jaak zmienisz na większą to uzyzkasz większe prędkości ale bd miał mniejszego kopa no i temeratura będzie większa. mniejszy atak ma odwrotne działanie. Kup lepiej nowa 13 lub mniejszą np 11.
Kurcze ale dziwne że aż rozerwało ją.

PostNapisane: N wrz 22, 2013 1:49 pm 

Mi tak się stało z ori atakiem 13T od monster jam (stampede 2wd) i to na szczotkowym zestawie. Po prostu te ataki są chyba wątpliwej jakości... Polecam firmy robinson racing lub integy (tylko HD).

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Cz paź 03, 2013 1:19 pm 

Uh, mała przerwa mi się zrobiła, ale zajęty byłem śmiganiem autkiem. Jestem w trakcie pisania "małego" posta :lol: z opisem wrażeń po 20 pakietach. W zeszły weekend rozebrałem autko na części i porządnie wyczyściłem. Całe dwa dni nad tym siedziałem. Ale o szczegółach wkrótce.

Odnośnie temp silnika i zębatki - w końcu nabyłem 13T i włożyłem w miejsce 18T. Bateryjka Be Zet. Fakt, trochę wolniej się zbiera, ale za to silnik juz się tak nie grzeje. Szaleję tak samo i mniej więcej po 15 min silnik jest ledwo ciepły. Fakt #2 - jest chłodniej więc i zimniejsze powietrze dodatkowo chłodzi, ale nie na tyle żeby miało to aż taki istotny wpływ.

Natomiast co zauważyłem: na 13T autko jest zdecydowanie głośniejsze. Nie wiem z czego robią te zębatki, ale 13T jest połyskliwa metalicznie srebrna, 18T matowo grafitowa i wygląda jakby była wycinana, a nie odlewana (jak 13T). Efekt jest taki, że na 18T autko mruczy, a na 13T wyje. Na szybszej zębatce śmigałem na full, na wolniejszej nie przekraczam 75%, częściej jeżdżę na 50% mocy. A i tak jest głośniejszy. Chyba muszę poszukać jakiejś naprawdę dobrej 13T zębatki.

Inna sprawa, tylko wspomnę - więcej we wrażeniach po 20 pakietach, trochę mi się gumka na sprzęgle "zjechała" :roll: Chyba raz za mocno dokręciłem sprężynę i jak zacięło mi się łożysko (łączenie rama-sprzęgło) to chyba zrobiłem tej gumce mały burnout... Kurde, kiedy w końcu będę mógł znaleźć konkretną rzecz do wymiany, a nie jak dotychczas jako pośledniejszy element większego zestawu?

CopterX 450 SE v2

PostNapisane: Cz paź 03, 2013 1:46 pm 

Może za mocno atak z odbiorem sparowałeś? :P

Pewnie nie. Ale ja sam jak zaczynałem, to w M iniReconie taki był właśnie efekt , gdy za mocno docinąłem zebatki do siebie. Hałasowało tak , że kobita mnie wygnała od razu z chaty :)

PostNapisane: Cz paź 03, 2013 1:50 pm 

Albo zębatkach musi sie dotrzeć, albo przez poprzedni uszkodzenie zniszczyła Ci sie troche odbiorcza i teraz hałasuje.
Może masz źle ustawiony luz między zębatkami.
Miałem podobna sytuacje gdy odkręciła mi sie atak, wydawało sie że wszystko jest ok, a jednak zębatki były troche zniszczone.