Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt cze 12, 2026 7:48 pm

Autor
PostNapisane: Śr sie 28, 2013 11:01 pm 

Witam
Przymierzam się do kupna modelu ale zastanawiam się nad firkiem lub czymś z napędem 4x4. czy znacie jakieś modele w podobnym przedziale cenowym godne uwagi,aby nie psuŁo się co chwila.model będzie używany do jazdy po asfalcie oraz ubitej ziemi i ewentualnie jakieś hopki ale malutkie .najlepiej bez
szczotka.jeżeli nie ma ciekawych modeli to pewnie wybór padnie na firka

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz sie 29, 2013 6:11 am 

Osobiscie mam firka i mi naped 2wd nie przeszkadza, a wrecz sprawia ze jest wiecej zabawy. Jesli chodzi o wytrzymalosc czesci to musze przyznac ze jestem w szoku! Jak narazie nic sie nie polamalo, ( w baji przy takich jazdach mialbym juz polowe czesci do wymiany) tylko czasami odkrecaly sie te micro srubki przy tylnych hexach. Kolo od tego nie odpadnie, bo i tak nakretka trzyma wszystko razem. Ale od czasu jak stosuje jako klej do srub stary lakier do paznokci mojej zony to problem juz nie wystepuje :wink: Jedyne co dostaje w dupe to karoseria i oslona silnika, ale to od wheelie i skokow. Oczywiscie czyszczenie, smarowanie, regulacje i dokrecanie wszystkich srub robie na biezaco.

Wiele osob uwaza ze 4x4 jest lepszy... hmmm - moze latwiej sie jezdzi, ale czy lepszy?
Jesli mialbym kupic cos 1:10 z napedem 4x4 w przystepnej cenie to bylby to bullet - ale jest to tylko moje zdanie i nikogo do niczego nie namawiam :wink:
Nie napisze ci - "bierz firka, bedziesz zadowolony" bo to tak nie dziala, ale ja mam i sobie chwale, a decyzja nalezy do ciebie.
Co bys nie kupil - zycze dobrej zabawy!!

Losi Micro SCT 1:24 BL
Sakura D3 BL
Vaterra Ascender - żółw błotny

chcialem dobrze - wyszlo jak zawsze :)

PostNapisane: Cz sie 29, 2013 9:47 am 

W bullecie z tego co czytam silnik nie jest najlepszy.
Podobny do firka jest rustler.
Ja mam monstera z bezszczotą 4x4 i też daje frajdę. Nie tak jak 2wd ale w większy teren wjedzie no i w zimę jest łatwiej z przyczepnością.

Pozdrawiam.

Traxxas 1:16 Slash 4x4 VXL - Sprzedany
Tarxxas 1:10 Stampede 4x4 VXL - Slash Baja Bug
Losi Micro 1:24 Rock Crawler 4x4

PostNapisane: Cz sie 29, 2013 11:39 am 

Miałem okazje jeździć spalinowym Carsonem Attack Buggy 2WD w zimę. To jest koszmar, modelu nie da sie trzymać ciagle prosto, nosi go na boki. Po dłuższej jeździe można opanować Drift w zakretach.
Zaś gdy śmigalem moim E-Revo w zimę to problemu nie było, no chyba ze na lodzie. Co prawda jazda nie jest tak prosta jak latem, ale frajda zawsze jest.

PostNapisane: Cz sie 29, 2013 3:49 pm 

No tak, jak myślisz o jeździe w zime po śniegu to tylko 4x4. Natomiast na ciepłe miesiące 2wd spokojnie daje rade.

PostNapisane: Cz sie 29, 2013 4:27 pm 

Dzięki za odpowiedzi.rustler jakoś mi nie podchodzi i z tego co mi sie wydaje jest 2wd? Zapewne wybiore firka bo z tego co piszecie to w tej cenie 4x4 w miare porządnego nie znajde.zastanawiałem tez sie nad jakimś monsterem ale czy nie są wolniejsze np od takiego firka i cięższe?i czy nie sa bardziej wywrotne?(jeżeli sa cięższe to zapewne bateria krócej trzyma).

PostNapisane: Pt sie 30, 2013 9:50 am 

Nie, z tą baterią to raczej przesada. Chyba ze jesteś zawodnikiem i czujesz taką różnicę :wink:
Też myślałem że monster będzie wywrotny a teraz główny problem to nie wywrotność bo trzyma się świetnie ale przyczepność jak wchodzę driftem w zakręt na asfalcie i kostce...
Wolniejszy raczej też nie albo nie wiele. Wiadomo że truggy się lepiej utrzyma ale ma troszkę mniejszy prześwit.
Jeździłem slashem 1:10 vxl 2wd na piachu i frajda była większa niż stampede z 4x4 ale w zimę byłby problem.
Pakiet 5000 mah wystarczy. Ja mam 6200 i jak na razie 3 razy go do końca rozładowałem.

PostNapisane: Pt sie 30, 2013 9:55 am 

tak123 napisał(a):
Też myślałem że monster będzie wywrotny a teraz główny problem to nie wywrotność bo trzyma się świetnie ale przyczepność jak wchodzę driftem w zakręt na asfalcie i kostce.

Wywrotność będzie problemem jak założysz porządne, przyczepne koła.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt sie 30, 2013 10:38 am 

Ale w końcu to auto do off roadu więc trzeba się z tym liczyć że przyczepność nie będzie najlepsza . :roll:

PostNapisane: Pt sie 30, 2013 10:49 am 

tak123 napisał(a):
Ale w końcu to auto do off roadu więc trzeba się z tym liczyć że przyczepność nie będzie najlepsza . :roll:

Nie bardzo rozumiem... Tragusy i bagusy też są do off roadu, a przyczepność mają w zależności od gum, świetną.
Po prostu monster truck ma wysoko środek ciężkości i dlatego jest wywrotny. Jak gumy są kiepskie to się ślizga, a jak dobre to już się wywraca.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt sie 30, 2013 11:20 am 

Co do pakietu to ja np. mam w firku turnigy nano tech 2s 5800 mah hard case i wystarcza na okolo 30-35 minut ostrego jezdzenia. Na wysokosc juz wiekszy gabarytowo by nie wszedl, na szerokosc ma z 3mm luzu, natomiast moglby byc dluzszy o okolo 2cm. Wg mnie to kup po prostu o jak najwiekszej pojemnosci tak zeby wymiarowo pasowal - bo jezdzenia nigdy za wiele:smile:

Tapniete z Galaxy S3

Losi Micro SCT 1:24 BL
Sakura D3 BL
Vaterra Ascender - żółw błotny

chcialem dobrze - wyszlo jak zawsze :)

PostNapisane: Pt sie 30, 2013 11:43 am 

Pisząc przyczepność miałem na myśli też to że nie będzie tak stabilny i zwinny jak on road. Przecież gdy produkuje się model do terenu to bardziej się skupia na tym żeby własnie w terenie lepiej sobie radził niż na asfalcie.
Środek ciężkości to swoją drogą, tak jak pisałeś, monstery mają go wysoko, ale nie jest tak ciężko utrzymać model na kołach jak myślałem przed zakupem stampede..
Wg. mnie, już wolę drobny drift nad którym nauczyłem się zapanować niż niekontrolowane dachowanie.
Jak rozpędzałem się małym slashem z 2s na kostce to było widać że opony dobrze trzymały ale jak lekko ruszyłem kołami już go zaczynało bujać.

Co do pakietu to jeszcze dokładnie nie mierzyłem ile jeżdżę ale mniej więcej na 6200mah 40 min

PostNapisane: Pt sie 30, 2013 11:09 pm 

jeżeli chodzi o pakiet to pewnie jedno lipo wezme powyżej 5ah a jako drugi li-fe 2s2p 5ah zrobię. powiedz mi jak w tym stampie jest z napędem czy kubki się nie rzeźbią?wieżyczki i amorki wytrzymują? oraz czy zębatki szybko nie padają?

PostNapisane: So sie 31, 2013 1:56 pm 

Mam go dwa tygodnie i narazie mnie nie zawiódł. Pisałem z osoba która ma takiego od maja i też mówi że wszystko działa. Jedynie co mi się nie podoba to strasznie trudny dostęp do wału.
Amorki i wieżyczki jak na razie mam w idealnym stanie. A co do zębatek to się zobaczy bo narazie jak zaglądałem to wszystko wygląda dobrze. DevilStampege4x4 ma taki model i z tego co właśnie z nim pisałem też jest zadowolony.
Jak byś się na niego zdecydował to polecam dokupić zderzak RPM bo troszkę lepiej osłania model z przodu.
Ale są to moje krótkie obserwacje bo jak już pisałem mam ten model od nie dawna.
Slash 4x4 to praktycznie to samo i z tego co widzę większość ludzi właśnie go wybiera.
Pakiet gdybym miał jeszcze raz brać to szukał bym z jak największą wydajnością. Mój ma 30c i dobrze jedzie ale jednak więcej mocy by się przydało tym bardziej że lubię go rozpędzać do sporych prędkości.
Kubków jeszcze wyrzeźbionych nie mam. Ale po zakupie musiałem trochę poustawiać koła z przodu bo jechał wężykiem do tyłu :)

Tak szczerze to też gdybym miał od nowa kupować to wybrał bym slasha. Nie wiem czemu ale jakoś sc bardziej mi się podobają.

PostNapisane: N wrz 01, 2013 10:49 pm 

elo
Tydzień temu kupiłem Firka flux. Nie ma problemu z opanowaniem 2wd tak jak inni mówią a zabawa jest meeega xD Tez chcialem 4x4 a w podobnej cenie tz 200zl drożej jest bullet tyle ze ma podrobiony silnik i jest gorszy jakosciowo od firka więc go nie brałem. A slash 4x4 jest jeszcze droższy więc odpadł. To jest moj pierwszy model i juz zlapalem kilka dzwonów :x jedyne co to ryski na przednim zderzaku o.O

Nie wiem czy to ja miałem takiego pecha czy one są takie słabe ale urwałem tylne koło w firku ;x A tak dokładnie Rear Axle.

HPI Firestorm Flux 2013r. Sprzedany
Traxxas SUMMIT 1/10 SPRZEDAM