Ave Ceasar, morituri te salutant,
albo jakoś tak, bo wkraczam na obszar prądów, a fizyka to jakoś nie moja mocna strona. Anyway, od razu zastrzegam - zanim tu napisałem to poczytałem sporo i chyba wiem co i jak. BArdziej mi zależy na potwierdzeniu i sprawdzeniu, że wszystko wiem jak należy zanim polutuję i spalę pół osiedla
Sytuacja jest nastepująca: dziś ma dojść do mnie autko. Wczoraj dotarły dodatkowe pakiety. Ładowarka (Accucell 6) już przygotowana. Tyle że każde urządzenie ma inną wtyczkę. Dziś po robocie jade dokonac stosownych zakupów i mam nadzieję, że koledzy pomogą.
Ale po kolei, co mam i co chcę zrobić. Proszę uprzejmie o sprawdzenie, czy dobrze gadam i ewentualne poprawienie.
Autko ma na ESC Traxxas męski (
http://traxxas.com/sites/default/files/ ... ts_med.jpg)
NiMH ma Traxxas żeński
LiPo 2s ma 4mm banan męsko-żeński
Accucell ma XT60 żeński
opcjonalne LiPo 3s ma XT60 męski
Potrzebuję przejściówki:
NiMH - Accucell, czyli Traxxas męski na XT60 męski
LiPo 2s - ESC, czyli 4mm banan męsko-żeński na Traxxas żeński
LiPo 2s - Accucell, czyli 4mm banan męsko-żeński na XT60 męski
Posiadam również 2 pakiety LiPo 3s 2200 mAh i chciałbym je połączyć (chyba) równolegle.

Tak mi się wydaje, że równolegle. Chodzi o to, by otrzymać taki efekt:
2x LiPo 3s 2200 mAh 20C ---> 1x LiPo 3s 4400 40C
O ile się orientuję to powinna być taka przejściówka: (
http://www.aerialdroid.com/components/c ... pparal.jpg)
I jeszcze pytanie o ładowanie NiMH. Będzie to bateryjka 3000 mAh i chciałbym ją ładować Accucell'em, a nie tym czymś z zestawu. Wyczytałem, że taki pakiet trzeba ładować prądem 1/10C (czyli 300 mA w tym przypadku). Ale czytałem też, że NiMH ładowanie to jakiś cykl ładowania/rozładowywania i chciałbym dopytać, jak ustawić ładowarkę żeby napełnić NiMH jak najszybciej (10h jakoś mi się nie usmiecha) i żeby nie popsuć pakietu.
Accucell program dla NiMH ma jakiś kosmiczny dla mnie. LiPo to żaden problem, ale pierwszy raz będę miał NiMH i troche szkoda mi odłożyć do szuflady - zawsze parę minut zabawy na tym będzie.