Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz cze 04, 2026 9:39 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 05, 2005 4:46 pm 

Rafal M napisał(a):
Nie odnośnie tornada rozmawiałem z Chrystiana Schmeissnerem przedstawicielem Tornado na Polskę, a odnośnie oleii strosowanych w paliwie samochodowym rozmawiałem na targach w LIpsku.

Pytam dlatego że byłem u nich w tym sklepie w Berlinie. Sklep internetowy, na miejscu nic nie ma , wszystko na zamówienie.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 05, 2005 4:58 pm 

Na targach mieli kilkanaście serpentów od 710 do 950R, X-rey łacznie z XB8 i to chyba z 10 szt. na sprzedaż oczywiście i całą paletę silników.

Rafał

www.tornado-team.pl

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 05, 2005 7:15 pm 

Rafal M napisał(a):
Informacje na ten temat mam od Chrystiana Schmeissner'a on jest kolegą Jonkera i to właśnie usłyszał od niego bezpośrednio. Jeżeli chodzi o różnice pomiędzy rycyną a syntetykiem to na ten temat rozmawiałem z właścicielem sklepu http://www.rc-race-shop.com/shop/ który jest zawodnikiem z czołówki niemieckiej. On wyjaśnił mi że rycyna ma lepsze właściwości smarujące ale tyko w niskich zakresach temp. w przypadku wyższej temp. spala sie razem z paliwem natomiast syntetyk bez znaczenia na zakres temp. ma jednakowe smarowanie, rozmowa ta była w obecności kilku osób z forum tak więc sądze że mogą potwierdzić moja wypowiedz.

Ponieważ nie zgadza sie to z moim wcześniejszym wywodem na temat olei , więc zamieszczam poniżej wycinek z forum:

Rody Roem – Mistrz Świata IC8, konstruktor i producent silników, paliw. Najbardziej znana postać jeśli chodzi o silniki samochodowe rc

Cytat :

Na pytanie: jaka jest różnica między olejem mineralnym i syntetycznym, dlaczego byś używał tylko oleju rycynowego, a nie syntetycznego?

Rody odpowiada:

In my experience I find the use of only Castor oil is the best, however the negative part of the castor oil is that there is a lot of carbon built in the engine which on the long-run can alter the performances a little and also fills up the tuned pipe quickly.

The combination with the right synthetic oil can slow this process down and so you will have the benefit of all.

2.

Don Nix – prezydent (szef) GBG Industries, producent paliwa Powermaster

Cytat:

Wady oleju syntetycznego:

olej syntetyczny spala się w temperaturze niższej o 100C niż olej rycynowy

Zalety oleju rycynowego:

Znosi wewnętrzne temperatury o 100C wyższe niż jakikolwiek olej syntetyczny

Wybacz , ale te osoby są dla mnie autorytetami . co się tyczy gościa ze sklepu w Berlinie to wiem że sklep został utworzony po to,żeby ten zawodnik miał dostęp do tańszego sprzętu. Taką informację otrzymałem od Christiana z którym się kontaktowałem. Jednakże zawodnik o którym piszesz nie jest chyba aż tak znany skoro nie ujawnia się z imienia i nazwiska. Zreszta ta kwestia nie jest ważna.
Postaraj sie zweryfikować informacje dotyczące tego oleju, może gdzieś popełniłeś błąd.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 05, 2005 9:26 pm 

Co do tematu wytrzymałości temp. olejów to może faktycznie masz racje, niestety zasugerowałem się tym co usłyszałem na targach.
Natomiast co do Tornada i jego specjalnej formuły to przytocze zalecenie firmy JP Racing która dla mnie jest jednym z głównych autorytetów w dziedzinie silników:
"We also recommend you to use some up-market fuel. Some middle- and bottom-of-the-range fuels contain nitrométhane strong in acid which could oxidize in the long term some engine parts. The bad quality methanol can contain an important concentration of water what can also lead to the corrosion of engine parts. It is vital that the used fuel contains enough oil to avoid the superheating of the engine. In the worst case, the engine parts can be damaged by a lack of lubricant even before the engine is in superheating. To avoid any fuel problem, we advise you the TORNADO fuel we use in competitions"

Rafał

www.tornado-team.pl

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 06, 2005 1:10 am 
-=ADA$=-

Jonker the manufacturer of tornado fuel has a very good pressing of castor, we use this for a very long time now with very good results... napisane przez przedstawiciela RB na ich forum. A co nastepuje w wyzszych temperaturach nastepuje rozlozenie oleju syntetycznego na bardzo male czasteczki przez co jest latwiejszy do spalenia, ale to tez pomaga mu na granicy zbyt wysokiej temperatury na doskonale smarowanie, poniewaz moze dostac sie do najmniejszych porow i zaglebien, gdzie olej rycynowy nigdy sie nie dostanie, a tym bardziej w wyzszej temperaturze, poniewaz nastepuje polimeryzacja tego oleju, czyli laczy sie w bardzo dlugie lancuchy, i nie jest w stanie dobrze penetrowac zaglebien, podczas polimeryzacji wydziela sie zwiazek zawierajacy wegiel ktory jest powodem nagaru. Nagar natomiast jest o ile sie dowiedzialem doskonala forma ochrony tloka przed przepaleniem w wypadku pre-detonacji, lub eksplozji mieszanki paliwa.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 06, 2005 8:19 pm 

Rafal M napisał(a):
Co do tematu wytrzymałości temp. olejów to może faktycznie masz racje, niestety zasugerowałem się tym co usłyszałem na targach.
Natomiast co do Tornada i jego specjalnej formuły to przytocze zalecenie firmy JP Racing która dla mnie jest jednym z głównych autorytetów w dziedzinie silników:
"We also recommend you to use some up-market fuel. Some middle- and bottom-of-the-range fuels contain nitrométhane strong in acid which could oxidize in the long term some engine parts. The bad quality methanol can contain an important concentration of water what can also lead to the corrosion of engine parts. It is vital that the used fuel contains enough oil to avoid the superheating of the engine. In the worst case, the engine parts can be damaged by a lack of lubricant even before the engine is in superheating. To avoid any fuel problem, we advise you the TORNADO fuel we use in competitions"

JP nie produkuje silników tylko przerabia konstrukcje Novarossi zreszta jak wielu innych np Fantinni
Firma JP jest dystrybutorem paliwa Tornado we Francji. Trudno uznać żeby mówili coś innego o paliwie które sprzedają

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 06, 2005 8:45 pm 

Zgadzam sie że JP modyfikuje silniki ale jest jedną z najlepszych firm na świecie i nie sądze że polecali by złe paliwo aby psuć sobie markę.

Rafał

www.tornado-team.pl

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4