Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 3:40 am

Autor
PostNapisane: Pt sie 16, 2013 7:24 pm 

Jak ustawic ladowarke Imax B6 zeby poprawnie ladowala pakiet lipo zipy 6000mah 7.4V 50C? Chodzi mi glownie o odciecie pojemnosciowe "capasity cut-off". Czy ustawic je na 6000mah czy moze wogole dac"off"? Jest jeszcze funkcja:"input power cut-off" domyslnie ustawiona na 10v, to tez trzeba zmienic?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt sie 16, 2013 8:01 pm 

input power cut-off oznacza przy jakim napięciu zasilania ładowarka przestanie ładować (zbyt niskie napięcie zasilania) tego nie rusza bo to nie ma nic wspólnego z ładowaniem pakietów. Ograniczenia czasowe i pojemnościowe ja u siebie w Turnigy Accucel 6 (praktycznie to samo co IMax B6) wyłączyłem. Tyle że ja nigdy nie zostawiam ładowarki samopas zawsze jest gdzieś w pobliżu i mam na nią oko :P.

PostNapisane: So sie 17, 2013 6:26 am 

Ona sama powinna wylaczyc ladowanie jak pakiet bedzie pelny? Niepowinna przekroczyc tego 6000mah jezeli bateria jest taka?

PostNapisane: So sie 17, 2013 7:30 am 

Ładowarka ma specjalny program który mierzy napięcie i wyłącza gdy pakiet osiągnie maxymalne napięcie.
Często jest tak że pakiet ma większa pojemność niż podaje producent, nie jest to dużo słyszałem o max 300mAh.
Jeśli Ci się nie wyłącza ładowarka i długo balansuje pakiet to możliwe że jest źle skalibrowana.

PostNapisane: So sie 17, 2013 7:39 am 

ładowarki do lipo jak ładujesz z balansowaniem to zawsze pod koniec ładowarka małym prądem wyrównuje pomiędzy sobą poszczególne ogniwa tak aby każde osiągnęło 4,2V (teoretycznie) w praktyce nie wszystkie mają po 4,2 tylko niektóre maja 4,18 - 4,19V zależy od jakości pakietu i jego przebiegu. i jak ładowarka naładuje do pełna pakiet to sama się wyłączy i da znać melodyjką (o ile tego nie wyłączysz (w turnigy Accucel 6 można wyłączyć dźwięki nie wiem jak jest w IMax B6). ograniczenia czasowe i pojemnościowe to taki jak by dodatkowe zabezpieczenie gdyby okazało się że ładowarka się uszkodzi i źle będzie ładowała i się sama nie wyłączy. Ponadto żeby w pakiet weszło ci pełne 6000mAh to musiałbyś go rozładować do "zera" (czyli do 3V na ogniwo - tą ładowarką nie radzę). Jak pakiet ma jakieś 3,7-3,8V to wejdzie ci coś około niecałych 3000mAh. Przede wszystkim sprawdź czy masz oryginalna ładowarkę IMax B6 czy podróbkę (jest pełno filmików na Youtube i piszą o tym ludzie w necie). Jak masz podróbkę to będzie się strasznie grzała więc nie ładuj dużymi prądami. twoja ładowarka ma max 50W i max prąd lądowania 5A w przypadku twojego pakietu nie ma problemu można ładować prądem 5A gdyż 5x8,4V=42W wtedy pakiet będzie się ładował nieco ponad godzinę a bezpieczny prąd ładowania 1C dla twojego pakiety to 6A (ładowarka tyle nie da :P pytanie tylko czy warto męczyć ładowarkę 5A czy ona to wytrzyma ja na twoim miejscu nie używał bym więcej niż 4,5A.

PostNapisane: So sie 17, 2013 7:57 am 

Jest pewien szkopuł w ładowaniu mniejszym niż 1C. Może mnie ktoś to wyjaśni.

Od początku jak przyszły mi pakiety to ładowałem je prądem 1C.
po 2 sezonach zauważyłem wyraźny spadek pojemności o ok 400mAh.
Postanowiłem tych pakietów już nie męczyć prądem 1C tylko 0.5C.
Ku memu zdziwieniu pakiety nie chciały się balansować. Ładowarka nie wyłączała ładowania i trwało to nawet po 5godzin.
Nic się pakietom nie stało a podczas ładowania 1C wszystko jest normalnie.

Mój wniosek: pakiety nie lubią ładowania zbyt niskim prądem.

PostNapisane: So sie 17, 2013 8:00 am 

Dla bezpieczenstwa laduje pradem 3A. Czyli i tak nie naladuje calego 6000mah bo pakiet jest nie do konca rozladowany. Wyjezdzam go do 3.2 nawet czasami nie schodze tak nisko. Jak ustawie to odciecie na 6000mah to i tak sie nic nie stanie bo naladuje ok.4000-5000, dobrze zrozumialem?

PostNapisane: So sie 17, 2013 8:07 am 

dobrze rozumiesz

PostNapisane: So sie 17, 2013 8:18 am 

No i jak zwieksze przy nastepnym ladowaniu prad do 4A totez nic sie niestanie. A nawet wyjdzie to na zdrowie. Wychodzi z tego ze 3A to troche za malo

PostNapisane: So sie 17, 2013 8:20 am 

Według moich obserwacji zdrowy prąd ładowania to minimum 1C.

Jakiej firmy masz ten pakiet ?

PostNapisane: So sie 17, 2013 8:34 am 

No ale on swoją ładowarką nie może ładować prądem 1C bo to by było 6A a jego ładowarka to max 5A. ja od zawsze używam pakietów turnigy (zwykłe niebieskie), zippy itp czyli te najtańsze z HK i ładowałem ładowarką turnigy Accucel 6 prądami mniejszymi niż 1C i nic podobnego nie zauważyłem, że pakiety długo się balansują. w ogóle pierwszy raz o czymś takim słyszę. Aha uwaga na pakiety Turnigy Nano-tech nimi lepiej nie schodzić poniżej 3,7V na cele (oczywiście chodzi mi o to, że po jeździ i chwili odpoczynku pakiet powinien być w granicach 3,7 -3,8V na celle inaczej strasznie puchną.

PostNapisane: So sie 17, 2013 7:32 pm 

Mam pakiet zippy-jeden z tanszych. Na razie ladowalem 3A. 1C nie dam rady bo pakiet ma 6ah a ladowarka maksymalnie tylko 5. Dzisiaj pojawil sie inny problem:przerwal sie kabelek od balansera, ten cieniutki ktory wchodzi 3ci do baterii. Mozna gdzies to dokupic? Taki: banan-TDean z balanserem?

PostNapisane: So sie 17, 2013 7:36 pm 

lepiej chyba to naprawić.