Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 6:26 pm

Autor
PostNapisane: Pn lip 01, 2013 10:13 am 

Witam

myślę o kupnie swojego pierwszego modelu i znalazłem na allegro http://allegro.pl/samochod-wyscigowy-be ... 70677.html szukałem na forum czegoś na temat tego modelu ale niewiele jest o nim informacji. zastanawiam się również nad http://allegro.pl/team-associated-tc5r- ... 86259.html

co było by lepsze?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn lip 01, 2013 10:40 am 

Nie kupuj tego modelu. Jest to jakiś składak. Zapewne brak części zamiennych.
Na dodatek nic nie pisze o elektronice oprócz silnika. Na zdjęciach widać napis ezrun co było by dobrym rozwiązaniem ale wydaje mi się że to tylko naklejka.

Co do tc5 to jest to bardzo dobre podwozie. Jest ono przygotowane pod drift ale się do niego nie bardzo nadaje.

Pytanie moje: jak chcesz jeździć ? Czy to ma być model do driftu czy na wyścigi?
Jazda modelem szosowym jest dość nudna jeśli jeździ się samemu.
Może lepiej jakiegoś off-roada ??

Jaki masz budżet ?

PostNapisane: Pn lip 01, 2013 10:52 am 

myślałem o modelu szosowym bardziej jako hobby niż na wyścigi. Kumpel polecał mi TC4, ale jak przeglądałem allegro to widziałem TC5 dlatego o niego pytałem. Myślałem na początek przeznaczyć ok 800-1000PLN

PostNapisane: Pn lip 01, 2013 1:46 pm 

Tc4 jak i Tc5 to są stare podwozia. Możesz je kupić jedynie używane. Trzeba podkreślić że są to same podwozia czyli musisz dokupić elektronikę, koła i karoserie.

W tej cenie nowe modele to widzę tylko:
HPI Racing SPRINT 2 SPORT WITH 1969 CAMARO BODY z silnikiem szczotkowym. Musisz dokupić Pakiet i ładowarkę.
Podwozie już rozwojowe. Części dostępne dość łatwo ale za to z gwarancją jest podobno bardzo słabo.

Maverick Strada DC Evo S Brushless 1/10 RTR z silnikiem bezsczotkowym. Musisz dokupić koła szosowe bo w standardzie są do driftu (może są zestawy z szosówkami ale niewiem)
Podwozie trochę mniej rozwojowe ale na początek dość dobre i wytrzymałe. Plus taki że jest silnik bezszczotkowy dzięki któremu nie musisz się martwić że się kiedyś zużyje ( nie nie jest nie zniszczalny).

Reszta to już podwozia zawodnicze w tej cenie nie dostępne tak byś wyciągnął z pudełka i jeździł.

PostNapisane: Pn lip 01, 2013 5:44 pm 

A mógł byś mi doradzić jeszcze jakieś rozwojowe podwozie. Niekoniecznie muszę mieć model który od razu po wyjęciu z pudełka będzie gotowy do jazdy (może być całkowicie do złożenia). Będe to traktował jako hobby wiec po kolejnej wypłacie pewnie dokupię jakiś kolejny element. Postaram sie coś z tego wybrać.

PostNapisane: Pt lip 19, 2013 9:59 am 

Na halę i dywanowe tory - używane TC5 , po zakupie rozkręć, przeczyść, kup mały zapas części zamiennych, wymień te które się zużyły i masz świetny model. Instrukcja składania i setupu dostępna w sieci. TC5 to podwozie otwarte - po 20 minutach jazdy po szutrze nadaje się do gruntownego przeglądu.

Na szuter / na dwór kup sobie albo Team Losi XXX-S (układ napędowy zamknięty) albo jakiegoś Traxxasa VXL w skali 1:16 w wersji rally (różnią się od małego revo krótszymi wahaczami) - wymiarowo podobne do zawodniczych 1:10. Przewagą małego traxxasa jest jego uniwersalność - jak znudzą Ci się drogi szutrowe kupisz dłuższe wahacze, i popychacze do amorów i robisz małą terenówkę do śmigania po parku. Do tego masz napęd BL Traxxa który jest naprawdę dobry.

Stradę Himoto i inne chińskie burchle omijaj szerokim łukiem

Nie zapomnij że model to jedno a pakiety, ładowarka, lutownica zębatki, koła i inne akcesoria to inna para kaloszy i też trochę kosztują.