Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz cze 04, 2026 1:31 pm

Autor
PostNapisane: Cz lip 18, 2013 8:21 am 

Witam

Niedawno wymieniałem szarpankę w Ansmann Terrier 2.0
Naprawa poszła bez większych problemów ale nowa szarpanka chodzi nieco (jakby to określić) chropowato ;) Od razu zaznaczam że nie jest to kwestia złego montażu chodziła już tak przy próbach wyciągania linki "w ręce"
1. Czy nowa szarpanka powinna być smarowana - czy można nalać coś do jej środka (np after run) ?
2. Czy podczas czyszczenia Oneway'a powinienem go również nasmarować ( naoliwić ) ?

No i takie pytanie dodatkowe nurtujące mnie od dłuższego czasu.
Większość stockowych modeli jest wyposażona w koszyk na 4 szt. baterii. Jak wiadomo 4 x 1,5 = 6v
Jeśli chcemy sobie podrasować model musimy kupić pakiet akumulatorków. Jednak zazwyczaj do tego pakietu trzeba zainwestować w drogą ładowarkę.
Co przypadku jeśli chcielibyśmy używać zwykłych akumulatorków np. Eneloop. Niby można ale 4 x 1,2 = tylko 4,8. (wszystko działa ale na najniższych parametrach)
I teraz pytanie. Dlaczego do licha - nigdzie na rynku modelarskim oraz zwykłym elektronicznym, nie można dostać koszyków na 5 baterii (akumulatorków)
Jakaś zmowa producentów czy co...?
Musiałem poskładać własny pakiet z koszyków 3 + 2 - śmiga idealnie ale poco tak kombinować?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz lip 18, 2013 9:19 am 

Nie jestem przekonany ale tam w szarpance gdzie się ma kręcić to możesz dać trochę smaru czy oliwy ale do łożyska nic nie lej. Tam są takie walce malutkie które się blokują na tym dużym walcu. Jak byś to zalazł to by mogło łożysko przepuszczać.

Nikt nie produkuje koszyczków na 5 AA bo po prostu by się nie zmieściły do większości modeli.
Nie wiem czy widzisz plusy zrobienia sobie samemu pakietu 5 celowego z aku.
Przede wszystkim pewność że nic Ci się nie rozłączy. Oczywiście musisz je zlutować.
Mniejsze wymiary. i inne ;)
Nie pamiętam ile kosztują enloopy ale wydaje mi się że taniej byś dostał bardziej wydajną piramidkę.

PostNapisane: Cz lip 18, 2013 9:33 am 

Dzięki za szybką odpowiedź.

Eneloopy + ładowarka może są droższe ale zanim kupiłem model już je miałem "na stanie". Co do wielkości koszyka 5xAA to masz rację. Z trudem upakowałem mój własny pakiet dwu-częściowy do Monster Reeley Iceland 1:8 - a miejsca w nim niby tak dużo.

Dobrze że nie wpadłem na pomysł żeby nasmarować te łożysko kierunkowe - nieźle bym zchrzanił. Jak się tak chwilkę zastanowić to faktycznie nasmarowany Oneway mógłby przepuszczać.
Co do smarowania szarpanki tez zaczynam mieć wątpliwości. Tłusta linka może zbierać syf i wciągać go do środka.....